Full Review: Sony FE 40mm F2.5 G – Tussen groothoek en standaard

0
Sony packshot
Sony packshot

De Sony FE 40mm F2.5 G is een compact vastbrandpuntobjectief voor Sony full frame camera’s. Het is een van de drie nieuwe compacte G-objectieven van Sony, samen met de Sony FE 50mm F2.5 G en de Sony FE 24mm F2.8 G. Het is licht, maar niet lichtsterk. Het is wel een G-objectief. Dat betekent dat het extra voorzieningen heeft als een diafragmaring en een AF/MF schakelaar en dat het ook optisch goed moet

TESTRESULTATEN Sony FE 40mm F2.5 G:

VOORDELEN

NADELEN

  • Heel compact

  • Diafragmaring, klikloos als optie

  • AF/MF schakelaar

  • Focus Hold knop

  • Niet lichtsterk

  • Stevige prijs voor deze lichtsterkte

De Sony FE 40 mm F2.5 G  zit een beetje tussen groothoek en standaard in en is ideaal als je niet kan kiezen tussen een 35 of 50mm.

Introductie

De Sony FE 40mm F2.5 G is onderdeel van een serie van drie vastbrandpuntobjectieven met een relatief lage lichtsterkte. De andere twee zijn de Sony FE 24mm F2.8 G en de Sony FE 50mm F2.5 G. De objectieven zijn mogelijk het antwoord op de compacte Sigma DG DN objectieven als de Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary   en de Samyang AF 45mm F1.8 FE. Ze zijn bedoeld voor fotografen die een goede beeldkwaliteit zoeken in een kleine verpakking. In deze reeks van drie is de Sony FE 40mm F2.5 G een beetje een vreemde keuze. Naast een 50mm en een 24mm zou een 35mm logischer zijn geweest. De kans dat je ze alledrie wil, is dan groter. Daar staat tegenover dat 40mm’s helemaal hot zijn. Sigma heeft een lichtsterke in de ART-serie, Canon heeft een compacte 40mm voor EF-camera’s, Nikon heeft recent een Z-model uitgebracht, Zeiss heeft een 40mm CF en Olympus heeft net een 20mm F1.4 voor Micro Four Thirds geïntroduceerd die dezelfde beeldhoek heeft als een 40mm op full frame. Wat de overwegingen ook zijn geweest van Sony, voor fotografen valt er in ieder geval dus wat te kiezen. De 40mm heeft een 10 graden grotere beeldhoek dan de 50mm. Je kan hem nog steeds als standaardobjectief gebruiken, maar het lijkt ook wel een beetje op een lichte groothoek. Voor fotografen die vinden dat een 50mm een net wat te krappe beeldhoek heeft, is dit een uitkomst.

G-lens

 

De Sony FE 40mm F2.5 G is een G-objectief. Dat zegt niet alleen iets over de beeldkwaliteit die je van dit objectief mag verwachten, maar ook over de functionaliteit. Ondanks de kleine afmetingen is Sony er in geslaagd de nieuwe, compacte G-objectieven te voorzien van een diafragmaring, een AF/MF schakelaar en een knop om de scherpstelling te vergrendelen. Dat gaat iets ten koste van de breedte van de scherpstelring, maar de toevoegingen zijn heel welkom. De diafragmaring is een uitkomst voor fotografen die werken met een een Sony A7C. Die camera beschikt namelijk niet over een voorste instelwiel. Een diafragma-instelling op het objectief lost dat gemis op en zorgt ervoor dat je probleem op M de belichting kan regelen. Het objectief is ook nog eens weerbestendig, met een pakking op de achterzijde. Ook dat maakt dit objectief breed inzetbaar.

Fijn voor film

De nieuwe objectieven zijn ook prima geschikt om mee te filmen. De diafragmaring kan namelijk klikloos worden gemaakt. Filmers kunnen hierdoor traploos, tijdens de opname, de belichting aanpassen. Omdat de drie nieuwe objectieven vrijwel even groot en zwaar zijn, kan je ze ook makkelijk verwisselen op een gimbal zonder dat de gimbal opnieuw gebalanceerd moet worden.

Bouw

De Sony FE 40mm F2.5 G is exact even groot en breed als de 50mm. Het is dus heel compact. De lengte is 45 mm en de diameter is 68mm. Het is zelfs nog een gram lichter dan de 50mm, met een gewicht van 173 gram, als zal je daar in de praktijk natuurlijk niets van merken. Dat is bijna net zo licht als de de Samyang AF 45mm F1.8 FE. Die is een stop lichtsterker, maar heeft niet de extra mogelijkheden van de G-objectieven en de Samyangs zijn op het gebied van bouwkwaliteit niet te vergelijken met de Sony G-serie. De Sony FE 40mm F2.5 G heeft aan de voorzijde een smalle scherpstelring met vrijwel direct daarachter een nog smallere diafragmaring. Die ringen zijn zo smal omdat er Sony daarachter nog ruimte heeft gecreëerd voor een AF/MF schakelaar, een Focus Hold knop en een knop om de diafragmaring klikloos te maken. Het betekent dat je soms wat moet zoeken naar knopjes als je het objectief wilt bedienen zonder te kijken, maar het goede nieuws is natuurlijk dat alles er wel op zit.

De Sony FE 40mm F2.5 G is weerbestendig en heeft een pakking aan de achterzijde. Ook dit is een verschil met de goedkopere, niet-G objectieven van Sony en maakt deze objectieven tot een betere keuze op de nieuwere, goed weerbestendige body’s van Sony. Net als bij de Sony FE 50mm F2.5 G bestaat het optisch ontwerp van de 40mm F2.5 G uit 9 elementen in 9 groepen. Kleine verschillen zijn er ook wel tussen beide objectieven. De 50mm heeft 2 asferische elementen en 1 ED element, de 40mm heeft 3 asferische elementen maar geen ED-glas. Het diafragma heeft 7 afgeronde lamellen en de filtermaat is 49mm. Het objectief wordt geleverd met een bijzondere zonnekap die iets naar binnen loopt aan het uiteinde. Hierdoor kunnen ook op de zonnekap 49mm filters worden geschroefd.

Scherpstelling

Voor de autofocus maakt de Sony FE 40mm F2.5 G gebruik van een dubbele, lineaire motor. Zeker op de nieuwste Sony modellen met Real-time tracking is een snelle scherpstelling noodzakelijk om optimaal van dit systeem gebruik te kunnen maken. De Sony FE 50mm F2.5 G met dezelfde scherpstelmotor hebben we in de praktijk al kunnen testen en zowel de snelheid als de nauwkeurigheid ervan zijn hoog. Er hoeft natuurlijk ook niet veel verplaatst te worden. Voor handmatige scherpstelling beschikt de Sony FE 40mm F2.5 G over een scherpstelring en een AF/MF schakelaar. Hierdoor kan je makkelijk omschakelen. De kortste instelafstand van de Sony FE 40mm F2.5 G is 28 cm met autofocus en 25 cm als je handmatig scherpstelt. Dat is iets dichterbij dan je met de 50mm kan komen, maar de beeldhoek is natuurlijk ook wat breder. Toch is de maximale vergrotingsmaatstaf van de 40mm net iets hoger, met 0,2x met AF en 0,23x op MF. Dat is redelijk voor close-ups, maar natuurlijk niet voldoende voor macrowerk.

 

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Sony FE 40mm F2.5 G zijn vrijwel gelijk aan die van de 50mm. Op volle opening zien we een licht verloop van de scherpte in de uiterste hoeken en een iets mindere weergave van de fijnste details en op F8 zijn de resultaten vrijwel perfect en is de scherpte over het hele beeld hoog. Het bokeh of de Sony FE 50mm F2.5 G is behoorlijk fraai, ondanks dat ook dat objectief ‘maar’ F2.5 is. De resultaten zijn dus helemaal in overeenstemming met het G-label van dit objectief en dat verklaart, samen met de extra voorzieningen, natuurlijk de prijs van de Sony FE 40mm F2.5 G.

 

Sony FE 40mm F2.5 G

 specificaties
  
beeldhoek (diag)57°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand

28 cm AF/ 25cm MF

filterdiameter49mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)68×45 mm
gewicht173 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenklikloos diafragma
importeurwww.sony.nl/be
verkoopprijs€ 700,00
  
scheidend vermogen/10 
contrast/10 
chromatische aberratie/5 
vertekening/5 
vignettering/5 
autofocus/5 
overstraling/5 
uitvoering/10 
  
eindwaardering 

Conclusie test Sony FE 40mm F2.5  

De Sony FE 40mm F2.5 G is fijn als onderdeel van een compacte set vaste brandpunten of als aanvulling op een minder lichtsterke zoom.

De Sony FE 40mm F2.5 G is een objectief waar je misschien even over na moet denken voordat je hem koopt. Er zijn inmiddels meer 40mm objectieven te koop, maar het is nog niet echt een ‘traditioneel’ brandpunt zoals een 35 of 50mm dat wel is. De lichtsterkte is misschien ook even wennen. ‘Maar’ F2.5 voor een 40mm? Die relatief lage lichtsterkte zorgt er wel voor dat dit objectief zo klein en heerlijk licht kan zijn, zodat je het eigenlijk altijd mee kan nemen, als onderdeel van een setje met andere vastbrandpunten of als aanvulling op een minder lichtsterke zoom. Voor filmers is het lage gewicht ook fijn, omdat je hierdoor met lichtere gimbals kan werken en je hoeft ze ook niet opnieuw te balanceren als je dit objectief uitwisselt met de 24mm of 50mm uit deze serie. De beeldkwaliteit en constructie zijn ook wat je van een G-objectief mag verwachten. De Sony FE 40mm F2.5 G is niet goedkoop, maar we vinden hem het bedrag zeker waard.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in