Review Sony FE 50mm F1.4 GM – Compact G-Master standaardobjectief

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:1 minuten gelezen

De Sony FE 50mm F1.4 GM is een standaardobjetief in de GMaster serie van Sony. Dat wil zeggen: hoge beeldkwaliteit, degelijke bouw en goede bedieningsmogelijkheden. In deze serie heeft Sony echter ook nog een iets lichtsterker model. De Sony FE 50mm F1.4 GM mag je zien als het iets kleinere, lichtere en goedkopere broertje of zusje daarvan.

TESTRESULTATEN Sony FE 50mm F1.4 GM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • (Klikloze) diafragmaring

  • AF/MF schakelaar

  • Compact en licht

  • Focus breathing

  • Stevige prijs

De Sony FE 50mm F1.4 GM is de goedkoopste 50mm als je alle opties wilt voor de bediening in combinatie met een hoge lichtsterkte.

 

Introductie

Voor de kleinbeeld camera’s van Sony is er geen gebrek aan standaardobjectieven. Als we alleen al kijken wat Sony maakt aan objectieven met een brandpunt van 40 tot 55mm dan tellen we er 7 (50mm F1.2 GM, 50mm F1.4 Planar, 50mm f1.8, 50mm F2.8 macro, 55mm F1.8 Sonnar, 40mm F2.5 G, 50mm F2.5 G). De Sony FE 50mm F1.4 GM is de opvolger van de FE 50mm F1.4 Zeiss Planar. Je mag het objectief ook zien als het kleinere broertje van de Sony 50mm F1.2 GM. Ietsje minder lichtsterkte, ietsje minder groot en ietsje minder duur, maar verder met dezelfde mogelijkheden en een vergelijkbare beeldkwaliteit. De Sony FE 50mm F1.4 GM is daardoor iets prettiger in de aanschaf en iets prettiger om mee te nemen dan de FE 50mm F1.2.

De verschillen met de standaardobjectieven die onder de Sony FE 50mm F1.4 GM komen, zijn een stuk groter. Qua prijs komt dan eerst de Sonnar T* 55mm F1.8 ZA. Dat is een van de allereerste objectieven die Sony voor de spiegelloze kleinbeeldcamera’s uitbracht. Het is 2/3e stop minder lichtsterk, maar optisch nog altijd erg goed. Het is ook veel compacter en lichter dan de Sony FE 50mm F1.4 GM. Maar wat niet meer van deze tijd is, voor een objectief van € 1100,00, is het ontbreken van pakkingen om het objectief weerbestendig te maken en het ontbreken van zaken als een AF/MF schakelaar, een diafragmaring of een knop om de autofocus vast te zetten. Al die zaken krijg je wel bij de compacte 50mm F2.5 G, maar die is dat nog een stop minder lichtsterk.

De Sony FE 50mm F1.4 GM is dus de eerste keus als je alle opties wilt voor de bediening en een moderne bouw in combinatie met een hoge lichtsterkte. Het enige dat mogelijk ontbreekt is beeldstabilisatie, maar voor objectieven met relatief korte (vast)brandpunten vertrouwen tegenwoordig alle fabrikanten op de stabilisatie in de camera’s.

Bouw

De Sony FE 50mm F1.4 GM is kleiner en lichter dan de Sony 50mm F1.2 GM. Dat is natuurlijk logisch, omdat het ook een minder hoge lichtsterkte heeft. Het is ook ietsje dikker maar een stuk korter en beduidend lichter dan de kort ervoor geïntroduceerde Sigma 50mm F1.4 DG DN Art. Dat is opvallend, omdat die Sigma alweer kleiner en lichter is dan zijn voorganger en hetzelfde brandpunt en lichtsterkte heeft als de Sony. Je zou dus kunnen zeggen dat de Sony licht en compact is. In vergelijking met oudere 50mm F1.4 objectieven voor spiegelreflexcamera’s is het echter nog steeds een fors objectief. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de hogere eisen die er aan moderne objectieven worden gesteld. De hoge lichtsterkte van een objectief voor spiegelreflexcamera’s was vooral handig om een helder zoekerbeeld te krijgen en een geringe scherptediepte zodat je makkelijker kon zien waar je scherpteveld lag. Voor een goede beeldkwaliteit was het vaak nodig om tenminste een en soms wel twee stops te diafragmeren. Van een moderne, lichtsterke 50mm verwachten we dat die al op volle opening goed presteert en dan ook nog op een sensor met 40, 50 of zelfs 60 megapixels.

Het objectief is uiteraard voorzien van pakkingen om het weerbestendig te maken, al is dat natuurlijk met de gebruikelijke voetnoot dat het objectief daarmee niet water- of stofdicht is. Het objectief is degelijk gebouwd en heeft, zoals je mag verwachten van een GM-objectief – alle bedieningselementen die Sony zo’n beetje te bieden heeft. Behalve de scherpstelring heeft het objectief een AF-lock knop, een AF/MF schakelaar , een diafragmaring en twee schakelaars voor het diafragma. Met de ene kan je het diafragma in de A-stand vergrendelen, zodat je het diafragma via de camera in kan stellen, met de andere kan je de diafragmaring klikloos maken, wat handig is als je het licht traploos wilt verstellen voor bijvoorbeeld filmopnames. Met klikjes klikt de diafragmaring in 1/3e stops in.

Het optisch ontwerp bestaat uit 14 elementen in 11 groepen en heeft 1 lenselement van ED glas en 2 asferische lenselementen. Het voorste lenselement heeft een coating om stof en vuil te weren. De filtermaat is een alleszins redelijke 67mm en het diafragma heeft maar liefst 11 lamellen die moeten zorgen voor een ronde diafragmaopening en daarmee een mooier bokeh. Het objectief wordt geleverd met een zonnekap.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling beschikt de Sony FE 50mm F1.4 GM uiteraard over Sony’s lineaire XD-motor die heel snel en heel stil is. Voor videowerk is de autofocus in feite onhoorbaar. Wat voor video minder ideaal is, is dat de focus breathing op dit objectief best fors is. Op de meest moderne Sony’s als de A7 IV en de A7R V hoeft dat geen probleem te zijn, omdat je de breathing op die camera’s kan laten compenseren. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je een deel van je beeldhoek kwijtraakt. Het brandpunt wordt dus effectief iets langer.

De autofocus is snel en trefzeker, zelfs bij weinig licht.

 

De kortste instelafstand varieert. Met autofocus is het 41cm en handmatig 38cm. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,16x met AF en 0,18x als je handmatig scherpstelt.  Genoeg voor een close-up maar natuurlijk nog lang geen macro.

Beeldkwaliteit

We hebben de Sony FE 50mm F1.4 GM inmiddels kunnen testen, maar voor dit objectief zijn nog geen lensprofielen beschikbaar. Wat zonder die profielen al duidelijk is, is dat de scherpte zelfs op volle opening al heel hoog is en dat die goed tot in de hoeken doorloopt. De vertekening is echter ook best flink en de op volle opening zie je ook een duidelijke lichtafval.

Chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig. Een beetje longitudinale chromatische aberratie is als je goed kijkt zichtbaar op volle opening, al is het heel weinig. De Sonnar T* 55mm F1.8 heeft hier bijvoorbeeld veel meer last van.

Met wat moeite zijn redelijk scherpe zonnesterretjes mogelijk met de Sony FE 50mm F1.4 GM.

 

Voorlopig zijn we dus erg enthousiast over de beeldkwaliteit van de Sony FE 50mm F1.4 GM, maar een eindoordeel willen nog even bewaren tot we zien wat het eindresultaat is mét lensprofielen.

 

Sony FE 50mm F1.4 GM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)47°
sensorformaat

Kleinbeeld

min. instelafstand41 cm/ 38cm (AF/MF)
filterdiameter67mm
diafragmalamellen11
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

81x96mm

gewicht

516 gr

bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderhedenLicht
importeur

www.sony.nl

verkoopprijs

€ 1850,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie Sony FE 50mm F1.4 GM

De Sony FE 50mm F1.4 GM is kleiner en lichter en biedt functioneel net iets meer dan de nieuwe Sigma 50mm F1.4 DG DN Art. De Sony is echter wel een stuk duurder.

De Sony FE 50mm F1.4 GM is een serieuze concurrent voor de Sony FE 50mm F1.2 GM. € 1850,00 voor de Sony FE 50mm F1.4 GM is niet goedkoop, maar toch nog € 450 minder dan de F1.2. Daarvoor krijg je nauwelijks een halve stop minder lichtsterkte, maar ook een kleiner en lichter objectief dat wat makkelijker meeneemt. Dat is best aantrekkelijk, tenzij je echt die F1.2 nodig hebt.. Een moeilijkere keus is die tussen de Sony FE 50mm F1.4 GM en de Sigma 50mm F1.4 DG DN Art. De Sony is duidelijk kleiner en lichter, maar ook ongeveer twee keer zo duur. Dat doet toch wel zeer. Of de Sigma optisch zo goed is als de Sony, weten we nog niet, maar een duidelijk verschil is natuurlijk in ieder geval dat de Sigma geen gebruik kan maken van de geavanceerde functies zoals de compensatie van de focus breathing voor film of de hoogste opnamesnelheden voor fotografie. Weet je nu al dat je dat nodig hebt of wil je er gewoon zeker van zijn dat je objectief ook in de toekomst het maximale uit je camera kan halen, dan is de Sony de beste keus. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de Sigma voor bijna de helft van de prijs een heel interessant alternatief is.