Full Review Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS – telezoom met macro

0

De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is iets compacter en lichter dan zijn voorganger. Het kan ook gebruikt worden met teleconverters en biedt een 1:2 macromogelijkheid over het hele bereik. Met betere optische prestaties en een snellere autofocus is dit een goede upgrade van zijn voorganger.

TESTRESULTATEN Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichter en kleiner

  • Snelle autofocus

  • Veel instelmogelijkheden

  • 1:2 Macro

  • Teleconverters mogelijk

  • Geen diafragmaring

  • Prijs

     

De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is kleiner, lichter en veelzijdiger dan zijn voorganger.

Introductie

Sony is het merk dat als eerste met een spiegelloze kleinbeeld systeemcamera op de markt kwam. Daar kwamen natuurlijk al heel snel objectieven bij en inmiddels zijn die eerste objectieven alweer toe aan vervanging. De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is zo’n vervanger van een van die allereerste ontwerpen. De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is op zijn kleinst iets korter dan het vorige model (26mm) en het is ook iets lichter (46g). In het gebruik wordt het objectief wel iets langer, maar in je tas merk je dus wel verschil.

Twee verschillen die ervoor zorgen dat je met dit objectief betere foto’s kan maken dan met het vorige model, zijn de betere kortste instelafstand en de mogelijkheid om teleconverters te gebruiken. De kortste instelafstand varieert met de brandpunstafstand: 26 cm. op 70mm en 42 cm. op 200mm. De vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen, is 0,5x ofwel 1:2. De getallen voor de originele 70-200mm F4 zijn 1 meter op 70 mm en 1,5m op 200mm. Dat zijn forse verschillen met het nieuwe objectief. De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS kan ook gebruikt worden met de 1,4 en 2x converters. Met de 2x converter kan je de beeldhoek halveren en krijg je een 400mm F8. Omdat de kortste instelafstand gelijk blijft, is dat voor macrowerk ook voordelig, De vergrotingsmaatstaf wordt dan zelfs 1:1 wordt over het hele bereik.

Bouw

De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is een G-objectief en dus geen GM-objectief zoals de lichtsterkere FE 70-200mm F2.8 GM OSS II, wat je misschien zou denken door de witte behuizing. Het mist hierdoor ook een diafragmaring, die wel gebruikelijk is op de GM-objectieven. Het is een degelijk en weerbestendig objectief.

De afwerking is bijna perfect. Dat mag natuurlijk ook wel voor een objectief in deze prijsklasse. Alles draait mooi soepel, behalve de scherpstelring, die vrij licht en iets gevoelloos draait. Het objectief schuift, in tegenstelling tot zijn voorganger, wel een flink eind uit als je naar 200mm gaat. Het is dus korter als het in je tas zit, maar langer zodra je gaat inzoomen. Er zit wel een zoomlock op het objectief dat onbedoeld uitschuiven tegengaat. De scherpstelring zit, Sony getrouw, aan de voorzijde. Vervolgens komend de knoppen om de scherpstelling te vergrendelen en dan de zoomring, die ongeveer in het midden zit. Na de zoomring komt zit een hele reeks schakelaars voor AF/MF, Full Time (AF) of DMF scherpstellen (waarbij je de scherpstelling met de hand kan overnemen), een scherpstelbegrenzer met Full, oneindig tot 3 meter of macrobereik, een schakelaar om de beeldstabilisatie aan en uit te zetten en een schakelaar voor een van de drie stabilisatiemodi. Na die schakelaars komt de verwijderbare statiefgonde, die helaas niet zonder extra koppelplaat geschikt is voor Arca Swiss systemen.

Het optisch ontwerp bestaat uit 19 elementen in 13 groepen, met 3 ED-elementen, 1 asferisch element en 1 asferisch ED-element en nog 1 AA (advanced asferisch) element. Het diafragma heeft 9 lamellen en de filtermaat is 72mm. Het objectief wordt geleverd inclusief statiefgondel en zonnekap.

Scherpstelling

De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS heeft vier XD lineaire scherpstelmotoren. Voor telegebruik zorgen die voor hele snelle scherpstelling en we hadden weinig moeite om op korte afstand snel bewegende vogels scherp te krijgen. Je moet dan wel uitkijken dat de autofocus niet per ongeluk afdwaalt naar het macrogebied. Als dat gebeurd, moet de camera echt wat meer gaan zoeken en verlies je veel tijd. Dat is dus ook waarom de scherpstelbegrenzer er op zit.

Op kortere afstanden is de scherpstelling ook nog snel, zolang je wel iets herkenbaars hebt met wat contrast om op scherp te stellen. Op zulke korte afstanden is de scherptediepte zo gering, dat je gemakkelijk door de scherpte heen draait. Dan wordt alles al snel zo onscherp dat de camera het soms lastig krijgt.

Beeldkwaliteit

MTF Curves van de nieuwe 70-200mm F4 van Sony, op volle opening (links) en op F8 (rechts)

De MTF-curves laten al duidelijk zien waar op optisch gebied de vooruitgang zit van de 70-200mm F4 Macro G OSS ten opzichte van het vorige model.

MTF curves van de eerste generatie 70-200mm F4. Duidelijk te zien is dat de (uiterste) hoeken veel verder weglopen dan bij het nieuwe objectief.

Dat was namelijk in het centrum ook al heel scherp en daar viel weinig aan te verbeteren. De hoeken konden op vollen opening nog wel wat beter en dat is ook precies waar het nieuwe objectief op scoort. Of je daar in de praktijk veel van ziet, hangt natuurlijk een af van je onderwerp en compositie. Op volle opening krijg je op 200mm ook op F4 al een geringe scherptediepte en zal alles voor en achter je onderwerp al snel onscherp zijn, dus de hoeken meestal ook. Maar als een vlak onderwerp hebt dat het beeld min of meer vult, of je zet je onderwerp meer in de hoek van je beeld, dan zal je het verschil wel kunnen zien. De scherpte neemt wat toe als je diafragmeert. Dat zie je in het centrum en meer nog in de hoeken en op F8 zijn de hoeken bijna net zo goed als het centrum en heb je een mooie egale scherpte over het hele beeldveld

De 70-200mm F4 Macro G OSS levert een behoorlijk fraai bokeh, met een mooie overgang van scherp naar onscherp. Onscherpe lichtpunten worden mooie zachte ‘bokeh’ballen in de achtergrond, zonder uienringen en zonder een echte harde rand. Dat zorgt voor mooie, rustige achtergrondonscherpte. Op volle opening vervormen die bokehballen wel snel, maar als je een stop diafragmeert, dan wordt dat gelukkig minder en worden ze iets ronder. Je krijgt dan natuurlijk wel iets minder onscherpte.

Je kan op F11 en F16 ook nog mooie zonnesterretjes krijgen met dit objectief. Door het 9-bladige diafragma krijgen die 18 mooi gedefinieerde puntjes.

Chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig. Het objectief heeft geen last van de lastig te verwijderen longitudinale aberraties, waarbij de onscherpte in de voorgrond een magenta gloed krijgt en die in de achtergrond een groene. Overstraling of contrastverlies bij fotograferen in tegenlicht is ook niet aan de orde. Het objectief heeft wel wat last van vertekening, maar als je zorgt dat de correctie hiervoor aanstaat (en vaak kan die niet eens uit), dan zie je hier niks van in je opnames. Op volle opening heeft het objectief ook een beetje lichtafval. Het is niet veel en met de correcties aan, zie je er al vrijwel niets meer van. Maar die correcties helderen wel je hoeken dus al wat op. Hierdoor vermindert het dynamisch bereik in de hoeken en kan je bij donkere partijen in de hoeken iets meer ruis te zien krijgen. Maar nogmaals, het is niet veel.

 

Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

34°- 12°30’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

26-42 cm

filterdiameter

72 mm

diafragmalamellen9
beeldstabilisator

ja

afmetingen (dxl)

82×149 mm

gewicht794 gr
bajonetaansluiting

Sony FE

bijzonderheden1:2 macro en teleconverters
importeur

/ www.sony.be

verkoopprijs

€ 2000,-

  
scheidend vermogen/109
 9
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/54,5
uitvoering/109
  
eindwaardering9,2

Conclusie test Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS

De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is een objectief dat eigenlijk alles biedt dat je van een objectief met deze specificaties zou willen.

De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS biedt een aantal verbeteringen die dit objectief veelzijdiger maken dan zijn voorganger. Je zou kunnen zeggen dat het nu alles biedt dat je van een 70-200mm F4 zou mogen verwachten. Eigenlijk het enige dat nog ontbreekt is een (klikloze) diafragmaring, die de F2.8 GM-versie dan weer wel heeft. De Sony FE 70-200mm F4 Macro G OSS is iets groter dan de 70-200mm F4 van Canon, maar die kan je dan weer niet met teleconverters gebruiken. En dat vinden we nu juist een pluspunt, dat dat op dit objectief wel kan. De macrostand is superhandig, omdat je dan onderweg altijd een macro bij je kan hebben, zonder de telezoom thuis te laten. De prijs is niet mals voor een F4 zoom. Dat is dan het enige waar je even overheen moet stappen om zo’n bijna perfecte telezoom te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in