Review Sony Xperia 1 IV – smartphone met echte zoom

0

De Sony Xperia 1 IV is de eerste smartphone met een ingebouwde, optische zoom. Verwacht hierdoor geen enorme sprong in mogelijkheden of beeldkwaliteit. Wel maakt de optische zoom het technische gat met compactcamera’s en instapsysteemcamera’s nog kleiner en zie je in de Xperia 1 IV een glimp van de toekomst. De Xperia 1 IV heeft filmers en fotografen nog veel meer te bieden. Zo kan je de telefoon ook heel goed gebruiken voor het opnemen van geluid of als externe monitor op Sony camera’s.

TESTRESULTATEN Sony Xperia 1 IV:

VOORDELEN

NADELEN

  • Groot bereik qua brandpunten

  • Multifuntioneel

  • IP 65 Waterbestendig

  • Kleine sensoren

  • Klein zoombereik

  • Maar 12 megapixel

  • Geen ‘standaard’ objectief

  • Stevig geprijsd

De Sony Xperia 1 IV is de eerste smartphone met ingebouwde zoom die de telefoon niet dikker maakt.

Introductie Sony Xperia 1 IV

Digitale compactcamera’s zijn vrijwel helemaal van de markt verdrongen door smartphones. De enige modellen die het nog goed doen, zijn camera’s die iets bieden dat je niet op een telefoon vindt. Dan gaat het vooral om grotere sensoren en een groter zoombereik en vaak om een combinatie van die twee. Beide zorgen ervoor dat een telefoon groter wordt dan wenselijk is voor veel gebruikers. Een smartphone moet tenslotte zo in je broekzak passen. Anders kan je net zo goed een aparte camera meenemen. Telefoons met grotere sensoren zijn er al eerder geweest. Panasonic heeft de wat royaal uitgevallen DMC-CM1 gehad met een 1” sensor en ook Sony heeft er op dit moment een: de Xperia Pro-1, met een 1”sensor. De Pro-1 benut echter niet de volledige oppervlakte van die grote sensor om de telefoon toch plat te houden. Er is ook al eerder een telefoon geweest met een zoom: de Samsung Galaxy K Zoom. Aan de achterkant was dit min of meer een Galaxy S5, compleet met Android interface. Aan de voorzijde (of is dit voor een telefoon juist de achterzijde?) bevond zich een 10x zoom met een bereik van 24-240mm (full frame equivalent). Het nadeel van de K Zoom was dat de telefoon hierdoor plaatselijk wat dikker was en de telefoon met een dikte van bijna 17mm niet meer echt lekker in je zak gleed. Het bleef dus wachten op een fabrikant die de volgende stap zou zetten: een smartphone met een compacte, ingebouwde zoommogelijkheid. Die is er nu met de Sony Xperia 1 IV.

Zoom

De Sony Xperia 1 IV is een smartphone in het topsegment van Sony. De telefoon beschikt over drie camera’s. Twee daarvan hebben een vast brandpunt van 16 en 24mm en een heeft een zoom van 85 tot 135mm. Dat laatste maakt de Xperia op dit moment uniek. De Samsung S22 Ultra beschikt volgens Samsung ook over optische zoom, maar ze bedoelen daarmee iets anders dan fotografen onder optische zoom verstaan. De S22 Ultra heeft namelijk alleen maar camera’s met vaste brandpunten. De ‘optische’ zoom wordt door de processor verzorgd, niet door bewegende lenselementen zoals bij de Sony. Die zoom zoomt niet naar buiten, maar ligt in lengterichting in de behuizing. Hij werkt als het ware als een periscoop en het licht maakt dus een bocht van 90 graden.

Ondanks de aanwezigheid van een telezoom op de Sony, wint de Samsung het echter wel qua bereik. De Samsung heeft namelijk een camera met een 230mm (equivalent) objectief. Dat is bijna twee keer langer dan dat van de Sony. Samsung noemt dit overigens 10x zoom, waarbij ze uitgaan van het 23mm (equivalent) objectief dat als norm wordt genomen. Daarin verschillen smartphones nogal van compactcamera’s. Een echt standaardobjectief van 40 of 50mm (eq) is op smartphones niet gangbaar, maar extreme groothoeken zijn heel normaal. De Sony heeft een 16mm (eq.) objectief aan boord, de Samsung zelfs een 13mm. Compactcamera’s met extreme groothoeken zal je daarentegen tevergeefs zoeken. Als je van weidse beelden houdt, moet je dus kiezen tussen een smartphone, een actiecamera als de GoPro of direct de overstap maken naar een systeemcamera met verwisselbare objectieven. De sensoren van de drie camera’s van de Xperia 1 IV hebben verschillende afmetingen, maar de resolutie is gelijk: 12 megapixel. De Xperia 1 IV heeft geen hoge resolutiemogelijkheid.

Bouw en bediening

De Sony Xperia 1 IV ziet er uit zoals alle moderne smartphones. Hij is redelijk groot en dun en heeft een scherm dat vrijwel de gehele voorkant beslaat en dat gemaakt is van Corning Gorilla Glass. Het 6,5”OLED-scherm is 4K en is dus heel gedetailleerd. Het heeft een 21:9 beeldverhouding. De verversingsfrequentie is 120 Hertz. Aan de achterzijde zit op de rechterbovenhoek een hele batterij aan camera’s en objectieven. De Xperia 1 IV kan je met twee simkaarten gebruiken en hij heeft – en dat is tegenwoordig niet meer standaard op high end telefoons – gelukkig nog steeds worden voorzien van een micro SD kaart met een maximale opslagcapaciteit van 1 Tb. Opslag capaciteit kan je nooit genoeg hebben, zeker niet als je kan filmen in 4K 120p, zelfs al is dat in  H.265. Voor geluid heeft de Xperia 1 IV een 3,5mm aansluiting, zodat je standaard koptelefoons en microfoons kan gebruiken. De Xperia 1 IV heeft een knop die je kan gebruiken als echte ontspanknop. Je kan hierdoor de telefoon goed met twee handen vasthouden tijdens het maken van foto’s en films. Voor fotografen en filmers zijn er uitgebreide mogelijkheden om de camera’s in te stellen. De Xperia 1 IV heeft zelfs een sluiter die opnametijden tot 30 seconden mogelijk maakt. Je moet de Xperia dan wel op een statief zetten, maar daar krijg je veel mogelijkheden voor nachtfotografie of opnames van bewegende onderwerpen als watervallen voor terug. Andere smartphones bieden dit soort mogelijkheden niet en proberen dit soort opnames met computational photography op te lossen, door een beeld te genereren op basis van een serie opnames. De Xperia 1 IV is waterdicht en stofdicht.

Beeldkwaliteit

De Sony Xperia 1 IV heeft 3 camera’s met ieder dus een eigen Sony Exmor RS sensor. De 24mm (eq) camera heeft een 1/1.7” sensor en een lichtsterkte van F 1.7,  de 16mm (eq) camera een 1/2,5” sensor en een lichtsterkte van F2.2 en de camera met zoom heeft een 1/3,5” sensor en een lichtsterkte die verloopt van F2.3 op 85mm (eq) naar F2.8 op 125mm (eq). Het is knap dat Sony een echte optische zoom in een toestel van 8,2 mm dik kan bouwen,  maar ook Sony ontkomt niet aan compromissen om dit te bereiken. In dit geval bleek het enkel mogelijk door een (nog) kleinere sensor te gebruiken. Op F2.8 op zo’n kleine sensor kan je al te maken krijgen met diffractie, wat kan zorgen voor een verlies aan beeldkwaliteit. Een sterk punt van de Xperia 1 serie smartphones is wel de beeldverwerking. Die lijkt redelijk op wat je als fotograaf of filmer mag verwachten van Sony camera’s en minder op wat gebruikelijk is bij veel smartphones. De kleuren zijn over het algemeen heel natuurlijk en huidtinten ogen fraai, zonder de oververzadiging die je bij concurrenten snel aantreft. Wil je die look toch, dan kan je dat natuurlijk altijd nog bereiken door beelden na te bewerken.

Video

De Sony Xperia 1 IV kan met alle drie de camera’s filmen in 4K 120p. Dat is bijzonder omdat van de Sony systeemcamera’s alleen de A1 en de A7S III dat kunnen. De Xperia 1 IV kan ook filmen in 24, 25, 30 en 60 beelden per seconde en je kan kiezen tussen H.264 en H.265. Instellen kan volledig handmatig en de Xperia 1 IV beschikt ook over de Cinematography PRO functie die we ook kennen van de Xperia PRO-1 en die is gebaseerd op de mogelijkheden en kleurprofielen van de professionele CineAlta lijn van Sony. Met een USB-kabel kan de Xperia  ook als externe monitor worden gebruikt op een Sony camera. Je krijgt dan niet alleen een beter scherm, maar ook de mogelijk op jezelf te filmen op camera’s die geen draaibaar scherm hebben en je kan direct livestreamen.

Autofocus

De scherpstelmogelijkheden van de Xperia 1 IV zullen redelijk vertrouwd zijn voor gebruikers van recente Sony camera’s. De Xperia 1 IV heeft Eye-AF en Realtime tracking. Wie al meer ervaring heeft met het werken met systeemcamera’s kan ook alle fotografische functies handmatig instellen, dus ook de scherpstelling.

Bijzondere functies

De Sony Xperia 1 IV kan natuurlijk veel meer dan alleen maar bellen, appen, mailen en plaatjes of filmpjes maken. De Xperia 1 IV kan met de Music PRO functie gebruikt worden als geluidsrecorder, ook zonder externe microfoon. Voor filmers kan dat handig zijn als je geluid los van je eigen camera op wilt nemen. Ook kan de Xperia 1 IV als externe monitor worden gebruikt op een Sony Alpha camera. Het 4K scherm biedt een veel hogere resolutie en helderheid dan de cameraschermen en is ook veel groter. Een ander voordeel van het filmen met een telefoon als deze is dat je datgene dat je filmt ook direct kan livestreamen.

 

Sony Xperia 1 IV

 specificaties
  
sensor

12 Mp

video
4K 120p
ISO64-  
max. seriesnelheid

20x

opslagmedia

Micro SD XC tot 1 Tb

capaciteit accu5000 mAh
afmetingen

165x71x8 mm

gewicht (incl accu)

185 g

verkoopprijs

€ 1399,00 (body)

importeur

www.sony.nl of sony.be

  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Sony Xperia 1 IV

De zoom is nog geen reden om de Xperia 1 IV te kopen, maar als je de overige functies ook kan gebruiken, is deze telefoon best interessant.

De Sony Xperia 1 IV is een telefoon met heel veel mogelijkheden, maar ook met een stevige prijs. De smartphone heeft geen punten die op zichzelf genoeg reden zijn om hem aan te schaffen. De zoomfunctie is iets dat we vermoedelijk in de toekomst wel in meer high-end modellen zullen gaan zien. Maar het beperkte bereik in combinatie met de relatief lage lichtsterkte en de kleine sensor betekent dat dit nog niet de ultieme smartphone camera is waarvoor je als fotograaf meteen naar de winkel moet rennen. Maar de Xperia 1 IV heeft meer te bieden. Zo kan je als Sony filmer de smartphone ook gebruiken voor geluidsopnames en als externe monitor. Als je het hele pakket kan benutten, dan is de Sony Xperia 1 IV best een goede aanschaf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in