Full Review Sony ZV-1 Mark II– Instap vlogcamera

0

De Sony ZV-1 Mark II is compacte vlogcamera met een 1 inch sensor en een volledig nieuw zoomobjectief met een bereik van 18 tot 50mm (kleinbeeld equivalent). De microfoon van de ZV-1 kan nu ook zelf bepalen van welke kant het geluid komt en de Mark II heeft de Cinematic Vlog mode van de ZV-E1. Een minpuntje: het objectief heeft geen optische stabilisatie meer.

TESTRESULTATEN Sony ZV-1 Mark II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact
  • Groothoekzoom
  • Lichtsterk (aan de groothoekkant)
  • Ingebouwd ND-filter
  • Cinematic Vlog instellingen
  • Geen optische beeldstabilisatie
  • Minder lichtsterk aan de ‘tele’kant
  • Video alleen in 8-bit

De Sony ZV-1 Mark II heeft een uniek groothoekzoomobjectief.

Introductie Sony ZV-1 Mark II

https://web.archive.org/web/20230617104030/https://www.youtube.com/watch?v=z3ZDZF0Fy20

De Sony ZV-1 Mark II is de – uiteraard – de opvolger van de ZV1. Uiterlijk zijn er niet veel verschillen. De camera heeft dezelfde compacte body met een draai- en kantelbaar scherm, zonder de opklapbare zoeker die wel op de RX-modellen van Sony zit. In plaats daarvan heeft de ZV-1 Mark II de grote, richtingsgevoelige microfoon op de bovenplaat met drie capsules. Er is een multi-interface flitsschoen waar een windblokker voor de microfoon ingeschoven kan worden. De Sony ZV-1 Mark II heeft net als het vorige model een 20 megapixel 1 inch sensor. Het grote verschil met de de originele ZV-1 is het objectief. De ZV-1 heeft een 24-70mm (eq.) objectief heeft met een lichtsterkte van F1.8-2.8. De Mark II heeft een ZEISS Vario-Sonnar T* 18-50mm zoomobjectief dat dus omgerekend naar kleinbeeld van 18mm tot 50mm gaat, met een lichtsterkte van F1.8-4. (De werkelijke brandpunten zijn 6,9-17,7mm) Het is dus meer groothoekig.

18mm (eq) boven en 50mm (eq) onder

Voor vloggen is dat goed. De extra groothoek zorgt ervoor dat je meer van de omgeving kan laten zien tijdens het vloggen en dat je de camera niet zover van je af hoeft te houden. Het is ook handig als je tijdens het vloggen met meer mensen tegelijk in beeld wilt zijn. Aan de ‘tele’kant is het bereik echter korter en het objectief is daar ook minder lichtsterk. Een ander minpunt is dat het objectief zelf geen optische beeldstabilisatie heeft. De digitale stabilisatie cropt het beeld behoorlijk. Je houdt dan nog altijd iets meer groothoek over dan met de originele ZV-1, maar het verschil is dat niet meer heel groot. Wil je de maximale beeldhoek benutten tijdens het vloggen, dan zal je de camera op een statief of een gimbal moeten gebruiken. Dankzij het lage gewicht van de ZV-1 Mark II kan je wel met een hele compacte en lichte gimbal uit.

 

Andere vernieuwingen zijn een USB-C aansluiting waardoor de camera makkelijk als webcam is te gebruiken en de mogelijkheid om de microfoon nu ook zelf te laten bepalen of het geluid van voor of van achter moet opnemen.

Dat is een mogelijkheid die kort geleden op de veel duurdere ZV-E1 is geïntroduceerd. De ZV-1 Mark II heeft ook de Cinematic Vlog mode van de ZV-E1 gekregen. Hiermee film je in een 2.35:1 verhouding met zwarte balken onder en boven. De instellingen worden dan ook vereenvoudigd tot verschillende keuzes voor de beeldstijl, de kleuren en de snelheid van de autofocus. Bekijk de verschillen in de video hierboven.

Bouw en bediening

De Sony ZV-1 Mark II heeft vrijwel dezelfde compacte afmetingen als de overige ZV-modellen. Het is een klein doosje met een miniscule grip. Er is geen zoeker voor het beoordelen van het beeld. Het draai- en kantelbare scherm is 7,5 cm groot en heeft 921.600 beeldpunten. Dat is geen bijzonder hoge resolutie en in 4K is het scherm ook niet bijzonder helder. In felle zon kan het daardoor soms lastig zijn om alles goed te zien.

Op de bovenkap heeft de camera een ontspanknop met een hendeltje eromheen voor het zoomen, een aparte video aan/uitknop, een programmerbare knop en een knop om te kiezen tussen foto, video en de Slow&Quick modes. Links op de bovenkant zit een multifunctionele flitsschoen en de rest van de bovenkap wordt in beslag genomen door de grote microfoon met drie capsules.

De achterkant is vooral scherm en de rest van de ruimte wordt ingenomen door een kleine duimgreep, vier knoppen en een instelwieltje. Op de rechterkant zit een deurtje waarachter een microfoon, USB-C en HDMI- aansluiting zitten. Die USB-C poort is nieuw en zorgt ervoor dat je de camera niet alleen sneller kan laden, maar ook dat je de camera prima als webcam kan gebruiken. Onder op de camera zit het deurtje voor de bekende NP-BX1 accu en de SD-kaart.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Sony ZV-1 Mark II is hetzelfde als die van de ZV-1 en eerdere Sony RX-modellen. Voor fotografie is die prima bij lage gevoeligheden. Bij het verhogen van de ISO-waarde ga je wat ruis zien en zelf vinden we foto’s bij 3200 ISO wel de grens, al kan je tegenwoordig met moderne software de ruis wel heel behoorlijk wegwerken. Video is beperkt tot 8 bit. Daar kan je hele mooie dingen mee doen, maar je bereikt wat sneller de grens van het dynamisch bereik dan wanneer je in 10 bit zou kunnen filmen. Dat laatste geldt overigens vooral voor filmers die stevig willen nabewerken. Mogelijk is dat niet helemaal de doelgroep van de ZV-1 Mark II. Sony heeft daar camera’s als de ZV-E1 en FX-30 voor. De bestanden uit die camera’s zijn daar beter geschikt voor.

Video

De videospecificaties van de Sony ZV-1 Mark II zijn gelijk aan die van de ZV-1. Daar is niet veel mis mee, maar we vinden dat toch een beetje jammer. De Sony ZV-1 Mark II kan filmen in S-log 3, maar heeft geen 10 bit- video. Dat is dus niet heel zinvol. Net als de voorgaande ZV-modellen kan de Sony ZV-1 Mark II enkel filmen in 8 bit en heel langzaam wordt dat toch wat ouderwets. Ook is er geen 4K 60p mogelijkheid, terwijl de Exmor RS-sensor dat toch aan zou moeten kunnen, denken we. Mogelijk ziet Sony af van 10 bit en 60p om oververhitting van de compacte body te voorkomen. Maar wat zou het mooi zijn geweest als dat er wel op had gezeten. In 4K kan je met de Sony ZV-1 Mark II dus filmen in  25 en 30 beelden per seconde in 8 bit en in 24 beelden per seconde in Cinevlog en in Full HD is 120 beelden per seconde mogelijk voor zo’n 5x slowmotion.

Autofocus

De autofocus van de Sony ZV-1 Mark II is gelijk aan die van de ZV-1. Dat is geen probleem. Die was namelijk ook al prima. Het heeft 315 AF-punten voor fotografie en 273 voor video (in 16:9). Zowel de gezichtsherkenning als de tracking zijn goed en dat is voor video belangrijk. De Sony ZV-1 Mark II heeft ook de product showcase functie die we ook kennen van de ZV-1. Als je tijdens het vloggen een product voor je houdt, dan stelt de camera daar op scherp en zodra je het product weer uit beeld haalt, gaat de scherpstelling terug naar je gezicht. De ZV-1 Mark II heeft echter niet de geavanceerde, op Ai gebaseerde scherpstelfuncties en Auto Framing die de (veel duurdere) kleinbeeld ZV-E1 heeft. Wel kan de camera verschillende onderwerpen zoals dieren herkennen en is de snelheid van de autofocus instelbaar voor het maken van vloeiende overgangen van het ene onderwerp naar het andere.

Bijzondere functies

De Sony ZV-1 Mark II heeft een aantal bijzondere mogelijkheden. Een daarvan is het 3 stops ND-filter.  Hierdoor kan je makkelijker met open diafragma filmen bij een optimale sluitertijd (die het liefst 1 gedeeld door 2x de beeldsnelheid is).  Met open diafragma krijg je meer onscherpte in de achtergrond en daardoor een beeld dat door veel mensen als meer filmisch zal worden ervaren. Verder heeft de Sony ZV-1 Mark II de inmiddels van andere ZV-modellen bekende microfoon met drie capsules. Nieuw is de mogelijkheid om naast het opnemen van geluid van voren, van achter of rondom, de camera zelf te laten bepalen waar het geluid vandaan komt. Als je iets presenteert voor de camera en je draait de camera om, dan kan de camera nu zelf schakelen van geluid van voor naar geluid van achter en weer terug. Het geluid van de ZV1 Mark II is heel behoorlijk (de video die we hierboven hebben staan is geschoten met de ingebouwde microfoon). Met een losse lavalier of shotgun microfoon wordt het nog mooier, maar dat gaat ten koste van het gebruiksgemak dat de ingebouwde microfoon biedt. De Sony ZV-1 Mark II heeft ook een USB-C aansluiting die de ZV-1 nog niet had. Een voordeel hiervan is dat de ZV-1 Mark II nu heel makkelijk gebruikt kan worden als 1280×720 webcam, zonder dat er extra software of een capture card nodig is. Gewoon aansluiten op de computer en de Sony ZV-1 Mark II wordt automatisch herkend.

Bekijk hier meer artikelen over film/video

 Sony ZV-1 Mark II
 specificaties
  
sensor20,1 Mp 1 inch (13,2×8,8mm)
video4K 30/25/24p en Full HD tot 120 bps
ISO125-12.800 (uitbreidbaar tot 80 ISO)
max. seriesnelheid30 bps in 4K en 120 bps in HD
opslagmedia1 x SD
capaciteit accu290 opnamen / 75 min. film (CIPA)
afmetingen106x60x47mm
gewicht (incl accu)292 g
verkoopprijs€ 1000,00
importeur

/ www.sony.be

  
 beoordeling
beeldkwaliteit7,5
scherpstelling9
lichtmeting8,5
witbalans9
scherm/zoeker7
prijs-kwaliteit8
bonus8
  
eindwaardering8,1

Conclusie test Sony ZV-1 Mark II

De Sony ZV-1 Mark II is een van de beste camera’s voor vloggers met een bescheiden budget.

De Sony ZV-1 Mark II is een goede camera voor de beginnende vlogger. De extra groothoek met hoge lichtsterkte is een pluspunt. De autofocus is ook uitstekend en de beeldkwaliteit is prima. Door de veelzijdige microfoon kan je zonder extra accessoires goede audio krijgen en de camera laat zich makkelijk instellen. Het ontbreken van optische beeldstabilisatie vinden we echter wel jammer. Het had de camera nog net even beter kunnen maken. Desondanks vind je voor dit bedrag geen betere of compactere camera die zoveel mogelijkheden biedt voor vloggen als deze Sony ZV-E1 Mark II.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in