Met de Sony ZV-E1 kan je fotograferen. Maar waar de camera echt voor is ontworpen, is vloggen en filmen. De ZV-E1 is bij uitstek de camera voor content-creators die solo werken. De camera heeft voor hen een aantal speciale functies die op geen enkele andere vlogcamera te vinden zijn. Heb je die niet nodig, dan is de ZV-E1 nog steeds een uitstekende 4K videocamera. Oh ja, en je kan er ook nog foto’s mee maken.
TESTRESULTATEN Sony ZV-E1: | |
VOORDELEN | NADELEN |
|
|
De Sony ZV-E1 is flink duurder dan de ZV-E10, maar veel goedkoper dan andere modellen van Sony met dezelfde videomogelijkheden.
Introductie Sony ZV-E1
De Sony ZV-E1 is een hele compacte kleinbeeld camera van Sony die bedoeld is voor de gevorderde vlogger en filmer. De camera heeft dezelfde 12 megapixel sensor als de A7S III en de FX3 en dus dezelfde beeldkwaliteit, maar combineert die met de nieuwe, krachtige, Bionz XR processor uit de Sony A7R V. Sony heeft de kracht van de processor gebruikt om de ZV-E1 een aantal bijzondere functies mee te geven die voor vloggers die alleen werken heel nuttig kunnen zijn. De camera kan namelijk personen in beeld automatisch herkennen en daarop inzoomen en ze volgen. Hierdoor kan je de camera op statief zetten, zelf iets presenteren terwijl je wat heen en weer loopt en de camera kan je dan volgen door een crop in het beeld te maken. Het beeld wordt hierdoor veel dynamischer en je hoeft er nauwelijks iets voor te doen. Verder heeft de ZV-E1 een veel betere beeldstabilisatie dan bijvoorbeeld de ZV-E10, waardoor je uit de hand veel mooiere opnames kan maken dan met de ZV-E10 mogelijk is. Voor al die functies moet de camera het beeld wel flink croppen en daarna weer omrekenen om toch een 4K bestand te kunnen wegschrijven. Dat gaat natuurlijk wel iets ten koste van de beeldkwaliteit. Maar het zijn functies die je kan maar niet moet gebruiken. Als je met een (kleine) gimbal werkt (zoals de Zhiyun M2S bijvoorbeeld) dan hoef je dynamische stabilisatie bijvoorbeeld niet te gebruiken. De extra functies zijn precies dat: extra functies.
Aan audio is ook gedacht, met de bijzondere microfoon met drie capsules die ook in de overige vlogcamera’s van Sony zit en waardoor je lang niet altijd met een externe microfoon hoeft te werken. De microfoon kan geluid naar voor of naar achter opnemen, maar je kan het ook zelf laten bepalen waar het geluid vandaan komt dat moet worden opgenomen.
Bouw en bediening
De ZV-E1 lijkt op de zoekerloze camera’s van Sony zoals de ZV-E10, de Sony A7C en de FX3/FX30 en oogt daardoor direct vertrouwd. Toch is de body niet exact gelijk aan een van die modellen. Het meest lijkt de ZV-E1 nog op een kruising van de ZV-E10 en de A7C. De ZV-E1 is net iets kleiner dan de A7C, maar heeft wel hetzelfde robuuste gevoel en gelukkig ook een behoorlijke grip. Helaas heeft die, net als bij de A7C, geen instelwiel. Een groot verschil met de A7C is natuurlijk het ontbreken van de zoeker. In plaats daarvan zit er op de ZV-E1 de microfoon die we ook kennen van de ZV-E10 en ZV-1, met drie capsules waardoor de microfoon richtinggevoelig is en zowel naar voor als naar achter kan opnemen. Een windblokker kan in de flitsschoen worden geschoven om windgeruis te reduceren.
De ZV-E1 heeft de nieuwe Bionz XR processor en daarmee ook de nieuwe menustructuur van Sony met wat meer scheiding in de foto- en videofuncties. Het draai-en kantelbare scherm is aanraakgevoelig en kan ook het tegeltjesmenu weergeven van de FX3. Alle functies op het scherm zijn via aanraking te bedienen en zaken als ISO, sluitertijd en diafragma kunnen hierdoor worden veranderd. Zeker voor vloggers die meer voor dan achter de camera staan is dat enorm handig. De ZV-E1 heeft ook een tally-lamp op de linkerschouder en de camera laat een rood kader rond het beeld zien tijdens het opnemen.
Voor de voeding maakt de ZV-E1 gebruik van de FZ100 accu’s die inmiddels in alle kleinbeeldcamera’s van Sony zitten. De ZV-E10 moet het nog doen met de kleinere FW50 accu’s, wat de opnameduur behoorlijk verkort. Met de FZ100 accu’s haalt de ZV-E1 ongeveer 95 minuten aan opnametijd. Wil je dat in 1 take doen in 4K dan moet het echter niet al te warm zijn. De ZV-E1 is kleiner dan zowel de A7S III als de FX3. De A7S III heeft een veel grotere heatsink en de FX3 heeft zelfs een ingebouwde ventilator. Voor langere continue opnames zijn die camera’s beter geschikt. Met temperaturen die niet boven de 20 graden uitkwamen hebben we ook bij langere shots geen enkel probleem gehad met oververhitten van de ZV-E1, maar vermoedelijk zal je bij zomerse temperaturen van rond de 30 graden of hoger wel degelijk moeten oppassen en werken in kortere shots. Dat kunnen bijvoorbeeld nog wel shots zijn van 5 of 10 minuten, in plaats van een half uur.
De ZV-E1 heeft net als de A7C een enkele SD-kaartsleuf. Er is dus geen CFexpress en ook geen mogelijkheid om raw weg te schrijven. Maar met een snelle SD-kaart is dat voldoende voor de hoogste kwaliteit 4K video in 10 bit 4:2:2 All Intra. De HDMI-poort is van het kleine (en dus kwetsbare) HDMI D-type. De camera heeft wel 3,5mm aansluitingen voor de microfoon en de koptelefoon en natuurlijk kan je op de flitssschoen ook de digitale microfoons van Sony gebruiken. Die hebben geen kabel nodig.
Rond de ontspanknop, die je voor filmen weinig zal gebruiken, zit een zoomhendel waarmee je in Clear Image Zoom 1,5x kan inzoomen, zelfs met vaste brandpunten. Clear Image Zoom is een digitale zoom waarmee je wel 4K beeld krijgt, maar dan door het beeld digitaal te vergroten. Het mooie van de Clear Image zoom op de ZV-E1 is dat alle functies zoals Eye-AF, onderwerpsherkenning en stabilisatie dankzij de krachtige processor allemaal gewoon blijven werken. Hierdoor is het ook echt in de praktijk heel bruikbaar. Je kan de zoomhendel bij powerzooms van Sony natuurlijk ook gebruiken om gewoon optisch mee in te
Beeldkwaliteit
De 12 megapixel sensor van de Sony ZV-E1 is vooral ontwikkeld voor 4K video en levert daarvoor een prachtige beeldkwaliteit, die we al enige jaren kennen van de A7S III. Het dynamisch bereik is hoog. Sony claimt zo’n 15 stops. Dat is in de praktijk een wat optimistisch getal, maar ook met zo’n 12 tot 13 stops die je goed kan halen hoort de ZV-E1 bij de allerbeste systeemcamera’s. Ruis is ook heel gering en bij (heel) weinig licht kan je met deze sensor nog uitstekend filmen.
De laagste (uitgebreide) ISO waarde is 80, maar wie in S-Cinetone of S-log filmt zal daar geen gebruik van kunnen maken. In S-Cinetone is de laagste waarde ISO 125 en in S-log3 is dat 640, met een tweede Native ISO op 12.800. De hoogste uitgebreide ISO waarde is 409.600, maar dat is vooral voor noodsituaties. Waar de grens ligt, zal voor iedere gebruiker verschillend zijn, maar 51.200 is nog te doen en we hebben ook bijzondere films gezien waarbij de gevoeligheid nog een stop hoger was. Een aantal functies van de camera maakt volop gebruik van de mogelijkheid om de ISO-waarde flink te variëren en daar hoef je met de ZV-E1 ook niet zo bang voor te zijn. Voor fotografie is het een iets ander verhaal. De beeldkwaliteit is minstens even goed als bij video, maar je kan er niet omheen dat 12 megapixel vandaag de dag niet meer zo heel veel is.

Voor veel toepassingen is het natuurlijk nog steeds voldoende en voor hybride werkende fotografen/filmers kan je met de ZV-E1 foto’s maken die groot genoeg zijn om een 4K scherm helemaal te vullen. Veel ruimte om te croppen heb je echter niet. Wat voor fotografie soms ook een nadeel kan zijn, is het ontbreken van een mechanische sluiter. Gelukkig is de rolling shutter van de sensor redelijk kort en duidelijk beter dan bijvoorbeeld de A7 IV, die qua prijs het dichtst bij deze ZV-E1 zit. Maar dit is geen camera die ideaal is voor het tracken van snelle actie, ook al door het ontbreken van een zoeker.
Video
De sensor van de Sony ZV-E1 is dezelfde die we vinden in de A7S III en de FX3. Hij heeft dus 12,1 megapixels. Daarmee kan je filmen in 4K in kleinbeeld met weinig rolling shutter. Die is veel lager dan van bijvoorbeeld de A7 IV die ongeveer in dezelfde prijsklasse zit als deze ZV-E1. Standaard biedt de camera 4K tot 50 of 60 beelden per seconde in 4:2:2 in All Intra met een hoge bitrate en 100/120 bps in Full HD. In de zomer van 2023 komt er volgens Sony de mogelijkheid om ook in 120 beelden per seconde te filmen in 4K via een extra aan te schaffen licentie. Bij 120 beelden per seconde wordt er ongeveer 10% gecropt in het beeld. In 4K60p gebruikt de camera wel de hele sensor, die in de breedte net iets meer pixels heeft dan nodig is voor 4K. Bij 120p leest de camera dus kennelijk de pixels 1:1, waardoor de buitenste pixels niet meer gebruikt worden. Naast 120 beelden per seconde in 4K komt er dan ook 240 beelden per seconde in Full HD.

De ZV-E1 heeft natuurlijk S-log2 en S-log3, en gelukkig ook S-Cinetone. Dat geeft een mooi zacht beeld met een fraaie roll-off in de hoge lichten dat makkelijk te bewerken is, zonder dat je direct in log hoeft te filmen. De laagste ISO-waarde voor S-Cinetone is 125 en voor S-log3 is dat ISO 640. Dat maakt buiten filmen zonder ND-filters in S-Cinetone nog mogelijk, wat met S-log lastig is, als je tenminste je sluitertijden niet te kort wilt maken. Voor werken in S-log is het ook mogelijk om LUTs in de camera te laden zodat je tijdens het filmen een vrij goed idee krijgt van de uiteindelijke output.

De ZV-E1 heeft ingebouwde beeldstabilisatie. Net als bij de eveneens compacte A7C is die goed voor ongeveer 5 stops in fotografie. Naast de standaard stabilisatie is er ook nog een elektronische, actieve beeldstabilisatie die voor video al een veel rustiger beeld geeft en als kers op de taart is er een dynamische actieve stabilisatie. Die geeft een bijna gimbal-achtig beeld, maar dat gaat wel ten koste van een flinke crop. Met de Sony FE 20-70mm F4 G op de 20mm stand hou je een beeld over dat meer lijkt op dat van een 30mm met dynamisch actieve stabilisatie. De stabilisatie is dan ook zo goed, dat het wat lastiger is om er een pan mee te maken, omdat de stabilisatie de pan-beweging in eerste instantie probeert te corrigeren. Maar voor filmen terwijl je loopt, werkt het wel heel mooi. Die dynamische, actieve stabilisatie vinden we niet op bijvoorbeeld de A7S III, net zo min als de focus breathing compensatie. Sony zou dat vermoedelijk met een firmware update op de A7S III kunnen oplossen, maar heeft dat nog altijd niet gedaan. Tot die tijd biedt de ZV-E1 op dit punt dus echt wat meer dan de duidelijk duurdere A7S III.
Autofocus
De Sony ZV-E1 heeft dezelfde processor als de Sony A7R V en die brengt ook alle nieuwe AF-functies mee aan boord. Je hebt dus de op Ai gebaseerde autofocus die heel goed onderwerpen zoals mensen, dieren, vogels, insecten, vliegtuigen, auto’s en motoren kan herkennen. Deze onderwerpen moet je wel zelf selecteren, maar dat kan met het touch-screen heel snel en makkelijk. De autofocus is heel snel, volgt heel goed en biedt veel mogelijkheden om de snelheden aan te passen om overgangen vloeiender of abrupter te maken. De autofocus is een van de sterke punten van de camera en een goede reden om ook als vlogger voor deze Sony te kiezen.
Bijzondere functies

De ZV-E1 heeft een flink aantal bijzondere functies die nog op geen enkele andere Sony te vinden zijn. De Framing Stabilizer volgt personen in beeld waarbij het onderwerp continue even groot en ongeveer op dezelfde plek in beeld gehouden wordt. Dat is ook handig als je zelf voor de camera loopt. De camera kan je dan tracken alsof er een cameraman aan het werk is die je actief volgt, inclusief zooms en pans. Dit soort effecten zijn ook naderhand in software te doen, maar vergen best wat werk en kennis. Verder beschikt de camera over Multiple Face Recognition. De camera kan hierdoor bijvoorbeeld de scherpte en scherptediepte aanpassen tijdens de opname zodra er een tweede persoon in beeld komt. Ook kan je een actieve crop laten maken van een persoon in beeld en deze verleggen naar een tweede persoon. Wie ook nog een recorder heeft, kan de camera het gecropte beeld op laten nemen en het volledige beeld naar de recorder sturen.
Wie het zichzelf niet al te moeilijk wilt maken, kan ook kiezen voor de ‘Cinematic Vlog Mode’. Hierbij filmt de camera in een extra brede 2.35:1 verhouding. Dat bereikt de ZV-E1 door eigenlijk heel simpel het 16:9 beeld boven en onder te voorzien van zwarte balken. 24 beelden per seconde is dan standaard en er is keus uit verschillende Looks (S-Cinetone, Clean, Chic, Fresh en Mono) en Moods (Auto, Gold, Ocean en Forest). De eerste zijn min of meer beeldstijlen en de tweede eigenlijk een soort kleurinstellingen. Verder kan in de Cinematic Vlog Mode de snelheid van de autofocus worden aangepast.
Ten opzichte van de concurrentie
Sony maakt een flink aantal cameramodellen die vooral voor filmers en vloggers bedoeld zijn. Onder de ZV-E1 zit de ZV-E10. Die kost een fractie van de prijs van de ZV-E1, maar biedt dan ook veel minder.
De ZV-E10 is gebaseerd op de Sony A6100 en heeft enkel elektronische beeldstabilisatie die veel minder goed werkt dan de stabilisatie van de ZV-E1, geen 60 of 120 beelden per seconde, geen 10 bit video, kleinere accu’s, een minder goede autofocus en de 10 mist alle bijna alle bijzondere functies die de ZV-E1 heeft (op product showcase na).
Kijken we omhoog, dan zitten daar de A7S III en de FX3. Die bieden op bepaalde punten meer dan de ZV-E1, maar kosten dan ook weer een stuk meer. Zowel de A7S III als de FX3 zijn beter geschikt voor langere opnames en de A7S III is ook nog eens een betere hybride camera dankzij zijn uitstekende zoeker.
Zowel de A7S III als de FX3 beschikken over grote en dus robuustere HDMI-poorten en kunnen raw video uitsturen over HDMI. Maar wie intern in 4K wil filmen, krijgt met de ZV-E1 exact dezelfde kwaliteit en vrijwel dezelfde mogelijkheden voor beduidend minder geld. En dan heb je nog als extra alle speciale vlogfuncties en de ingebouwde microfoon.
Sony ZV-E1 | |
specificaties | |
sensor | 12 Mp |
video | 4K60p 10 bit 4:2:2 All Intra |
ISO | 80-409.600 (uitgebreid) |
max. seriesnelheid | 1x |
opslagmedia | UHS-II SD |
capaciteit accu | 95 minuten |
afmetingen | 121 x 82 x 54 mm |
gewicht (incl accu) | 483 g |
verkoopprijs | € 2700,- |
importeur | www.sony.nl www.sony.be |
beoordeling | |
beeldkwaliteit | 9 |
scherpstelling | 9,5 |
lichtmeting | 9 |
witbalans | 9 |
scherm/zoeker | 7 |
prijs-kwaliteit | 8,5 |
bonus | 9 |
eindwaardering | 8,7 |
Conclusie test Sony ZV-E1
De ZV-E1 koppelt een uitstekende beeldkwaliteit in 4K video aan bijzondere mogelijkheden waar gevorderde vloggers veel aan kunnen hebben.
De Sony ZV-E1 is ongetwijfeld een van de beste vlogcamera’s van dit moment, tenminste, voor wie graag in full frame 4K filmt in 10 bit 4:2:2 en dan liefst nog met 50 of 60 beelden per seconde. Dat kan de ZV-E1 namelijk allemaal en meer. De stabilisatie is uitstekend en zorgt ervoor dat je ook zonder gimbal prima uit de hand kan filmen. En dankzij de Framing Stabilizer en Multiple Face Recognition kan je heel snel en makkelijk bijzondere resultaten boeken. De ZV-E1 een flink stuk duurder dan Sony’s APS-C ZV-model, de ZV-E10, maar de camera is de meerprijs zeker waard. Ook voor wie niet volgt, is dit een erg goede camera om mee te filmen. Vergeleken met camera’s als de A7S III en de FX3, die dezelfde sensor hebben, is de ZV-E1 een koopje