Review Synology DS923+ NAS

0
Synology DS923 productshot
Synology DS923 productshot

De Synology DS923+ NAS is een gebruikersvriendelijk en multifunctioneel opslagmedium voor de (semi-)professionele fotograaf.

De DS923+ is ontwikkeld voor thuiskantoren en kleine bedrijven.

Een NAS is een Network Attached Storage, vrij vertaald: een box die aan het lokale netwerk is gekoppeld voor opslag van allerlei data waaronder documenten, afbeeldingen, video’s etc. De Synology DS923+ NAS is ontwikkeld voor thuiskantoren en kleine bedrijven. De datagegevens zijn zowel lokaal als remote via Internet toegankelijk. Op een NAS draait een besturingssysteem (DSM) voor communicatie met apparatuur zoals Windows, macOS en Ubuntu-werkstations en zowel Android- als iOS-telefoons en -tablets. Voor specifieke toepassingen op de NAS kunnen, naast de standaard apps, een groot aantal doelgerichte apps worden geïnstalleerd, bij voorbeeld voor beheer van foto’s en video’s.

De NAS is toegankelijk via een web-interface.

DS923+ hardware

Synology levert diverse modellen NAS die verschillen in verwerkingskracht, opslagcapaciteit en functionaliteit. De DS in de naam staat voor DiskStation en de 9 geeft het maximale aantal schijven aan dat wordt ondersteund. De DS923-basisunit heeft 4 slots voor schijven van maximaal 18TB, dus totaal 72TB opslagcapaciteit. Er is een expansie-unit leverbaar (DX517) voor het toevoegen van 5 extra schijven. De 23 staat voor het introductiejaar 2023 en de + geeft aan dat het een plus-model is met krachtige hardware, uitgebreide netwerkopties, geschikt voor zwaardere werklasten, meer functionaliteit en betere ondersteuning voor geavanceerde toepassingen. De compacte kast van de DS923+ is grotendeels van kunststof met vier SATA 3,5”-sleuven voor het eenvoudig toevoegen van schijven, zowel Hard Disk Drive (HDD) als Solid Disk Drive (SSD). Onderin zijn twee sleuven beschikbaar voor het toevoegen van M.2-NVME-PCI3 ssd’s als cachegeheugen om de dataoverdracht te versnellen of, met beperkingen, als separate opslaglocaties.

Voor het netwerk zijn twee 1Gbps Ethernet (1GbE) poorten aanwezig. De 2e poort is voor redundantie, load balanceren of koppelen aan een tweede netwerk, bijvoorbeeld voor backup. Optioneel kan een 10GbE module worden toegevoegd. Verder zien we twee usb3/5Gbps poorten voor het koppelen van bijvoorbeeld een backup schijf of usbstick en een eSATA poort voor de optionele expansie-unit.

De verwerkingskracht van de NAS wordt bepaald door de processor en dat is in dit model de quad-core AMD Ryzen R1600 processor met 4GB fout-corrigerend (ECC) DDR4 geheugen. Deze zorgt voor ondersteuning van veel gebruikers, goede prestaties bij dataopslag en voor het streamen van video’s en audiobestanden. Voor uitgebreidere toepassingen is de 4GB nogal krap en zal geheugenuitbreiding nodig zijn. Er zijn twee geheugensleuven voor maximaal 32GB.

Schijven

De DS923+ wordt standaard zonder schijven geleverd. Er moet dus een keuze gemaakt worden uit een diversiteit aan beschikbare schijven op basis van opslagcapaciteit en daarnaast tussen een conventionele HDD of SSD. De laatste kosten meer en zijn nog niet met dezelfde hoge opslagcapaciteit beschikbaar als hdd’s. De ssd is sneller toegankelijk en energiezuiniger. De hdd heeft, wat betreft prijs per MB, vooralsnog de voorkeur. Er zijn specifieke hdd’s ontwikkeld voor gebruik in een NAS en die worden dus aanbevolen. Hoe meer capaciteit per schijf hoe hoger de prijs per MB zal zijn. De maximale capaciteit voor een hdd is 18TB.

Let wel op dat dit een bruto-capaciteit is, geformatteerd is de netto-capaciteit tussen de 5 en 10% lager. Synology levert zelf ook hdd’s en ssd’s en heeft daarnaast een lijst van 3e partij producten beschikbaar op de website van schijven die compatibel zijn met deze NAS.

Een ander aspect dat meespeelt is het type data-beveiliging dat wordt gebruikt en die is afhankelijk van de hoeveelheid schijven.

Deze unit heeft vier posities voor schijven en daarvoor wordt voorgesteld te kiezen voor het BTRFS-bestandsysteem waarbij één schijf kan uitvallen zonder dat er data verloren gaat. Hiervoor wordt op alle schijven redundante data weggeschreven waarmee de netto capaciteit wel met ~25% wordt verlaagd.

DSM-software

Het besturingssysteem voor de Synology NAS is het gebruikersvriendelijke en in het Nederlands beschikbare DSM 7.x (Disk Station Management). Het is een Linux-kern waarbij via toegevoegde applicaties de functionaliteit voor de gebruikers beschikbaar komt.

De toegang tot de NAS is over het netwerk via een web-interface. De primaire set applicaties is voor de configuratie en het algemeen beheer van de NAS aanvullend ondersteund door actieve monitoring en backup services (Active Insight en Hyper Backup). Functionele apps die standaard geïnstalleerd worden zijn: Synology Drive Server, Office en Photos met zeer brede ondersteuning van vele bestandstypes, waaronder ook raw. Daarna kan er uit een breed scala van apps een keuze worden gemaakt waaronder Video Station, Audio Station, Surveillance Station, Web Station en nog vele anderen. Voor een aantal apps is een gelijknamige client beschikbaar voor installatie onder IOS of Android, zodat ook vanaf die stations wereldwijd toegang is tot de info op de NAS. Voor de fotograaf zijn de volgende apps primair interessant.

Synology Photos via de app op telefoon en tablet.

Photo Station

Synology Photo Station is een fotobeheersysteem voor Synology NAS-apparaten.
De applicatie biedt een reeks functies met de volgende kenmerken: eenvoudig in gebruik, veel organisatie mogelijkheden (datum, locatie, onderwerp, tag), bewerkingstools, mogelijkheid tot delen en diverse niveaus van beveiliging. Er is zowel een privé als gedeelde omgeving. De foto’s zijn toegankelijk op elke plek waar Internet beschikbaar is via de Photos Mobile app.

Video Station

Synology Video is een DSM-applicatie voor het beheer van video’s. Het biedt een scala aan functies, waaronder organiseren op diverse manieren, afspelen van vele videoformaten, transcoderen, streamen naar vele apparaten via Chromecast, DLNA etc., het automatisch ophalen van metagegevens van bekende films en een hoog niveau van toegangsbeveiliging.
Via de DS Video-app zijn alle video’s ook beschikbaar op andere apparatuur.

Installatie

De communicatie met de NAS wordt via een browser geopend en vervolgens kan de menugestuurde installatie worden gestart. Daarbij wordt de laatste versie van DSM gedownload en geïnstalleerd, inclusief basisapps. Vervolgens kan een keus gemaakt worden uit een set functionele applicaties.

Geadviseerd wordt Quickconnect te activeren voor veilige toegang vanuit Internet zonder moeilijke constructies in de lokale router. Op basis van het aantal schijven wordt een Raid-configuratie voorgesteld en er kan een keuze gemaakt worden uit diverse inlogopties.
Uitgebreide Help is beschikbaar via een pictogram op het DSM-hoofdscherm en via Internet.

Bestandssynchronisatie

Vanaf Windows-, macOS- en Ubuntuwerkstations kunnen bestanden gesynchroniseerd worden via de OS-specifieke apps waaronder het op werkstation gebaseerde Synology Drive Client, het web gebaseerde Synology Cloud Station Drive en Cloud Sync voor koppeling met geïntegreerde openbare Cloud Services. Men krijgt daarmee een privé Cloud-configuratie.
Via de Photos Mobile-app kan men foto’s op telefoon en tablet synchroniseren met de NAS.

Transportsnelheden

De transportsnelheden via een 1Gbps Ethernet-aansluiting zijn bij lezen/schrijven ~118MB/sec en zal navenant hoger liggen bij netwerksnelheden van 2.5- en 10GbE.
De maximaal haalbare snelheid voor een SATA-disk is echter ~550MB/sec zodat die beperking blijft. Met een SSD in het NVME-slot is bij 10GbE tot ~1100MB/sec haalbaar.

Energieverbruik

Het stroomverbruik is ~11,5 Watt in slaapstand en ~35,5 Watt operationeel. Om energie te besparen kan de NAS automatisch of via gedefinieerde tijden worden in- en uitgeschakeld en via Wake on LAN weer worden geactiveerd.

SYNOLOGY NAS DS923+
adviesprijs: € 699,-
PLUSPUNTEN krachtige NAS met veel functionaliteit,
uitbreidingsmogelijkheden
MINPUNTEN hoge adviesprijs en dure opties, beperkt geheugen

Lees hier een korte workshop over het installeren van een Synology NAS met Photo Station

synology.com

https://focus-review.com

Frank Doorhof over Synology
“Fotografie is het vastleggen van unieke momenten in de tijd die nooit meer terugkomen. Daarom vertrouw ik op Synology om ervoor te zorgen dat ze veilig bewaard blijven.”

Conclusie

Voor een aantal apps is een gelijknamige client beschikbaar voor installatie onder IOS of Android, zodat ook vanaf die stations wereldwijd toegang is tot de info op de NAS.

De DS923+ is een krachtige NAS met een rijke set functionaliteiten, veel opslagcapaciteit en uitbreidingsmogelijkheden en is daarmee een prima product bij multimedia-activiteiten. De unit komt met 3 jaar garantie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in