Review Tamron 17-50mm F4 Di III VXD – supergroothoek tot standaard zoom

0

De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD is een zoom met een uniek bereik, van 17mm groothoek tot 50mm standaard. Hierdoor is het een bijna ideale zoom voor reisreportages, landschapfotografie en filmen. De lichtsterkte is met F4 niet hoog, maar blijft wel gelijk over het hele bereik.

TESTRESULTATEN Tamron 17-50mm F4 Di III VXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Uniek bereik

  • Relatief licht

  • Weerbestendig

  • Snelle AF

De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD is breed inzetbaar, van landschapsfotografie tot  reisreportages en het is ook uitstekend geschikt voor filmen vooral als je een gimbal gebruikt.

Foto: Glynn Lavender

Introductie

De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD is een objectief met een uniek bereik. Objectieven van 16-35mm zijn gebruikelijk en Canon heeft voor zijn spiegelreflexcamera’s een 17-40mm F4 gemaakt, maar een 17-50mm rekt de grenzen weer wat op. Hierdoor heb je met dit objectief een fraai bereik van 17mm supergroothoek tot 50mm standaard en dat is heel bruikbaar.

Van 17 naar 50mm is een mooi bereik.
Foto’s: Ryad Guelmaoui

Voor landschapsfotografie kan je hiermee heel veel aan, het is een mooie optie voor reisreportages en dit objectief is ook uitstekend geschikt voor filmen en met name als je het op een gimbal gebruikt. De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD heeft namelijk een vaste lichtsterkte van F4 over het hele bereik en wordt niet langer bij zoomen of scherpstellen. Schakel je een kleinbeeld Sony over van filmen op kleinbeeld naar filmen met een APS-C crop, bijvoorbeeld om op een A7 IV in 4K60p te filmen, dan krijg je een 25-75mm F4 en ook dat is een mooi bereik. De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD is verder weerbestendig en het objectief kan geprogrammeerd worden via de ingebouwde USB-C poort en de Tamron Lens Utility software. De kortste instelafstanden zijn ook lekker kort, zodat goede close-ups mogelijk zijn.

Bouw

De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD heeft dezelfde vormgeving als de andere Di III objectieven van Tamron. Heb je meerdere objectieven in deze serie, dan zul je soms even goed moeten kijken welke je pakt. De 17-50mm is iets langer dan de 20-40mm F2.8, en is zo’n 3mm korter en 80 gram lichter dan de 28-75mm F2.8 Di III VXD G2. De brede zoomring zit aan de voorzijde. Dat wijkt af van andere merken, maar is min of meer gebruikelijk bij Tamron. De scherpstelring is smaller en zit dichter bij de body. Tussen de scherpstelring en de zoomring zit nog een focus-hold knop. Waar de eerste Di III objectieven heel spartaans waren uitgevoerd, beschikt dit objectief naast die knop ook nog over een USB-C aansluiting waarmee het geprogrammeerd en kan worden en kan worden voorzien van firmware updates. Hiervoor is dus niet langer de Tap-in console van Tamron nodig. Het voordeel van de USB-C aansluiting is dat functies van het objectief ook onderweg kunnen worden aangepast.

De optische constructie bestaat uit 15 elementen in 13 groepen. Er zit 1 molded glass element in, 2 hybride asferische elementen en 3 elementen van LD (low dispersion glas) elementen. Het voorste en achterste lenselement zijn voorzien van een fluorcoating zodat deze vocht en vuilafstotend is en makkelijk kan worden schoongehouden. Het objectief is weerbestendig en voorzien van pakkingen rond alle bewegende delen, de USB-C aansluiting en de bajonet. De filtermaat is 67mm, wat (bijna) standaard is voor alle Di III objectieven van Tamron. Het objectief wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD heeft een VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) motor. Dat is de snelste van de motoren die Tamron gebruikt en het lijkt alsof dit de standaard gaat worden voor Tamrons nieuwste zooms. Dat juichen we zeker toe. De VXD motoren zijn stil, nauwkeurig en merkbaar sneller dan de OSD en RXD motoren. De scherpstelling is intern, net als het zoomen overigens, waardoor de afmetingen van het objectief niet verandert tijdens scherpstellen en/of zoomen.

Voor gebruik op een gimbal is dat ideaal. De scherpstelling kan ook via de USB-C poort en Tamrons Lens Utility Software worden geprogrammeerd. Zo kan je de handmatige scherpstelling wel of niet lineair maken en de scherpstelslag voor lineaire scherpstelling kan zelfs worden aangepast. Van de Lens Utility Software is ook een mobiele versie, zodat dit met een geschikte smartphone ook op locatie kan. De Tamron 17-50mm F4 Di III VXD ondersteunt alle AF-functies van Sony camera’s zoals Eye AF en DMF.

De kortste instelafstand is 19cm op de 17mm stand en 30cm op de 50mm stand. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen is 0,22x op 17mm en 0,26x op 50mm. Dat is geen macro, maar wel geschikt voor detailopnames of een close portret.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves van de Tamron 17-50mm F4 Di III VXD zien er goed uit. Het is bijna verbazingwekkend hoe gelijkmatig ze zijn voor een objectief met dit bereik. Natuurlijk is er wel een verloop van het centrum naar de hoeken op volle opening, maar het is eigenlijk best gering. Voor een 17mm groothoek zou het geen schande zijn geweest als de hoeken op volle opening iets minder zouden zijn geweest. We hebben in het verleden wel minder goede MTF-curves gezien. Ook valt op dat het beeld op 50mm vrijwel gelijk is aan dat van 17mm. Een hoogste lichtsterkte van F4 helpt natuurlijk wel bij het ontwerpen. Dat is makkelijker dan een F2.8, maar toch ziet dit er goed uit. Of er mogelijk in het middenbereik nog een dip zit, weten we pas als we dit objectief testen.

 

Tamron 17-50mm F4 Di III VXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

103°41’- 46°48’ op kleinbeeld

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

19-30cm

filterdiameter

67mm

diafragmalamellen

9

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

114×75 mm

gewicht460gr
bajonetaansluiting

Sony E

bijzonderheden

USB-C poort

importeur

www.transcontinenta.com

verkoopprijs

€ 829,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Tamron 17-50mm F4 Di III VXD

 

Met de Tamron 17-50mm F4 Di III VXD valt er weer nog meer te kiezen als je op zoek bent naar een groothoek-tot-standaardzoom

Het wordt druk in het groothoek-tot-standaard segment. Naast deze Tamron 17-50mm F4 Di III VXD zijn er namelijk ook de Tamron 20-40mm F2.8 Di III VXD en de Sony FE 20-70mm F4 G. Je kan dus ook kiezen voor meer lichtsterkte maar een kleiner bereik of meer bereik aan de telekant, maar iets minder groothoek. Deze Tamron 17-50mm F4 Di III VXD voegt weer een extra mogelijkheid toe. Dat is zeker toe te juichen, al zou het mooi zijn om ook nog een keer een compacte telezoom te krijgen die mooi aansluit op een objectief als dit. De verfijningen die Tamron aanbrengt in de Di III serie zoals de USB-C aansluiting, extra bedieningsmogelijkheden en een iets hogere bouwkwaliteit ten opzichte van de allereerste modellen zijn welkom en de beeldkwaliteit lijkt dik in orde. De prijs is heel redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in