Review Tokina SZ 33mm F1.2 – lichtsterke standaard 

0

De Tokina SZ 33mm F1.2 is een lichtsterk standaardobjectief voor APS-C camera’s van Sony en Fujifilm. Het heeft geen autofocus, maar wel een traploos diafragma. Dit is dus een objectief waarmee je kan fotograferen, maar dat vooral voor filmers interessant is. 

TESTRESULTATEN Tokina SZ 33mm F1.2:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Klikloos diafragma (voor filmers)

  • Geen autofocus

  • Klikloos diafragma (voor fotografen)

  • Geen elektronische koppeling

De Tokina SZ 33mm F1.2 is vooral bedoeld voor filmers.

Introductie

De Tokina SZ 33mm F1.2 is een objectief in de SZ-lijn van Tokina. Dat is een redelijk nieuwe lijn objectieven waarin eerder een 8mm F2.8 Fisheye in uitgebracht is. De SZ 33mm F1.2 is een lichtsterk standaardobjectief voor APS-C. Op APS-C camera’s krijg je met dit objectief een beeldhoek die overeenkomt met die van een 50mm op kleinbeeld. Het is een opmerkelijk objectief omdat Tokina voor APS-C ook de ATX-M 33mm F1.4  heeft. Die heeft hetzelfde brandpunt, autofocus, elektronische koppeing met de camera en het is ook nog eens wat kleiner en lichter dan de SZ 33mm F1.2. De Tokina SZ 33mm F1.2 is lichtsterker en heeft handmatige scherpstelling. Het diafragma van de SZ is klikloos en kan ook niet op klikjes worden ingesteld. Bij de ATX-M kan je kiezen of het diafragma wel of niet inklikt. Die keuze voor handmatige scherpstelling en een klikloos diafragma maakt duidelijk waar de SZ 33mm F1.2 vooral voor bedoeld is: filmen. De keuze om dit objectief niet te voorzien van contacten voor communicatie met de camera is een tikje onbegrijpelijk, omdat Tokina die wel in de ATX-M objectieven heeft zitten. Voor camera’s met ingebouwde beeldstabilisatie is het op zijn minst al handig om het brandpunt van het objectief te weten. Dan hoef je dat niet handmatig in de camera te selecteren. Ook lenscorrecties worden hierdoor mogelijk. Het objectief is zowel in Sony E-bajonet als voor Fujifilm verkrijgbaar. Zeker voor Fujifilm is de keus aan niet-Fujifilm nog niet zo groot en is dit objectief een mooie aanvulling.

Bouw

De Tokina SZ 33mm F1.2 heeft een volledig metalen behuizing. Dat maakt het degelijk, maar ook wel een tikkeltje zwaar voor een APS-C objectief. De SZ 33mm F1.2 is niet ‘weerbestendig’ gemaakt met pakkingen en het heeft geen pakking op de bajonet. Maar door het ontbreken van elektronica hoef je toch niet bang te zijn voor een paar waterdruppels. Het heeft een geribbelde scherpstelring aan de voorzijde die niet al te breed is, maar wel goed te voelen. De diafragmaring is even breed en heeft dezelfde ribbels, maar zit helemaal achteraan, dichtbij de body. Daar ga je je dus nooit in vergissen. Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 7 groepen. Het diafragma heeft 11 lamellen, waardoor het diafragma niet alleen op volle opening rond is, maar ook als je wat diafragmeert. Het diafragma is klikloos en er kunnen ook geen klikjes worden ingesteld. Wil je zeker zijn van de diafragmaopening, dan zal je op het objectief moeten kijken. De filtermaat is 62mm en het objectief wordt geleverd met zonnekap.

Scherpstelling

De Tokina SZ 33mm F1.2 heeft geen autofocus. Bij autofocusobjectieven stuurt de scherpstelring een signaal naar de camera, die daarna weer de scherpstelmotor aanstuurt. Dat levert een ander gevoel op dan echte handmatige scherpstelling zoals bij deze Tokina. De kleinste beweging van de scherpstelring zorgt direct voor een verandering van de scherpstelling. De scherpstelslag is lang, met 160 graden. De scherpstelling is ook volstrekt lineair en daardoor herhaalbaar. Dat is handig voor filmers. De Tokina heeft ook maar weinig last van focus breathing.

https://web.archive.org/web/20230404235415/https://www.youtube.com/watch?v=XKy6-qPYPlE

Het objectief heeft harde stops op dichtbij en oneindig en een aanduiding voor de scherptediepte De kortste instelafstand is 50 cm. Dat is voor een standaardobjectief niet heel dichtbij en de maximale vergrotingsmaatstaf is dan ook maar 0,1x.

Beeldkwaliteit

De eerste opnames die we van dit objectief hebben gezien, laten een behoorlijke scherpte zien het centrum en vooral een fraai bokeh voor een APS-C objectief. Een MTF-curve hebben we echter nog niet gezien en een volledige test moeten we zelf ook nog uitvoeren.

 

Tokina SZ 33mm F1.2

 specificaties
  
beeldhoek (diag)48°
sensorformaat

APS-C

min. instelafstand50 cm
filterdiameter

62 mm

diafragmalamellen11
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)71×88 mm
gewicht605 gr
bajonetaansluitingSony E en Fujifilm X
bijzonderheden

klikloos diafragma

importeur

TSE Imaging

verkoopprijs

€ 449,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Tokina SZ 33mm F1.2

 

De Tokina SZ 33mm F1.2 is een objectief dat met name filmers zal aanspreken. Voor zowel Sony als Fujifilm zijn er goede objectieven in dit bereik te koop met autofocus, elektronische koppeling en diafragma’s die in stapjes kunnen worden ingesteld. Als fotograaf heb je daar wellicht meer aan. Maar voor veel filmers is een objectief met een klikloos diafragma en een handmatige scherpstelling zonder focus breathing vaak fijner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in