Review Viltrox AF 27mm F1.2 PRO– lichtsterk standaardobjectief voor APS-C

0

De Viltrox AF 27mm F1.2 PRO is een superlichtsterk, iets groothoekig standaardobjectief voor de APS-C camera’s van Fujifilm, Nikon en Sony. De beeldhoek komt overeen met die van een 40mm op kleinbeeld en dankzij de hoge lichtsterkte kan je met dit objectief prima spelen met de scherptediepte of goede opnames uit de hand maken bij weinig licht.

TESTRESULTATEN Viltrox AF 27mm F1.2 PRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge lichtsterkte

  • Diafragmaring op alle uitvoeringen

  • Weerbestendig

  • USB-C poort in bajonet

De Viltrox AF 27mm F1.2 PRO geeft APS-C gebruikers extra mogelijkheden.

Introductie Viltrox AF 27mm F1.2 PRO

Het lijkt erop alsof camerafabrikanten die ook kleinbeeld camera’s maken, daar al hun liefde en research instoppen en APS-C er een beetje bij doen voor mensen die instappen of een klein budget hebben. Het gevolg is dat er voor kleinbeeld steeds meer super lichtsterke maar kostbare objectieven komen. Voor APS-C is er op dit gebied veel minder keus. Natuurlijk kan je lichtsterke kleinbeeldobjectieven op een APS-C camera zetten, maar vanwege de kosten is dat niet erg interessant en ook kloppen de brandpunten net niet helemaal. Gelukkig is er Viltrox.

Dat bracht al eerder voor APS-C een redelijk betaalbare AF 75mm F1.2 PRO uit en nu is er ook de Viltrox AF 27mm F1.2 PRO met autofocus voor APS-C. Dat maakt dit objectief uniek. De objectieven die hier enigszins bij in de buurt komen zijn de Fujinon XF 23mm f/1.4 R LM WR en de Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary. Maar die zijn iets groothoekiger en niet zo lichtsterk. Voor net onder de 700 euro is dit geen budget objectief, maar je krijgt daarvoor een extreem lichtsterk standaardobjectief. Een objectief met deze beeldhoek en lichtsterkte en autofocus was er nog niet voor APS-C en fotografen en filmers krijgen hiermee nieuwe mogelijkheden.

Het objectief is degelijk gebouwd en goed weerbestendig.

Bouw

Voor een APS-C objectief is de Viltrox AF 27mm F1.2 PRO vrij fors. Dat heeft natuurlijk allemaal met die hoge lichtsterkte te maken. Het heeft een metalen behuizing en bajonet en is voorzien van maar liefst 10 pakkingen rond alle bewegende delen om het weerbestendig te maken.

Screenshot

Het objectief heeft een lekker brede scherpstelring. Bijzonder is verder dat het in alle drie de vattingen waarin het verkrijgbaar is een diafragmaring heeft. Zeker op de Sony APS-C camera’s zonder voorste instelwiel is dat echt heel fijn. De diafragmaring klikt in op 1/3e stops, maar kan niet klikloos worden gemaakt. Het heeft wel een A-stand, voor als je de ring niet wil gebruiken. Nog een bijzonderheid is de USB-C poort in de bajonet, net als bij bijvoorbeeld de Viltrox AF 20mm F2.8 E die we eerder hebben getest. Hiermee kan het objectief eenvoudig worden voorzien van nieuwe firmware als die beschikbaar komt.

De versies voor Sony en Nikon hebben een Focus Hold knop, een knop voor het klikloos maken van het diafragma en een AF/MF schakelaar. De Fujifilm versie heeft die helaas niet. Vooral de mogelijkheid om het diafragma klikloos te maken is voor filmers een groot voordeel. Dit is een ideaal objectief om bijvoorbeeld op een Sony FX30 te gebruiken

Het optisch ontwerp bestaat uit 15 lenzen in 11 groepen met 1 asferische lens, 2 ED lenzen en 5 HR lenzen. Het diafragma heeft maar liefst 11 lamellen, die moeten zorgen voor een extra fraaie onscherpte, zeker ook als je het een of twee stops sluit. Voor zonnesterren op F11 is zo’n 11-bladig diafragma dan weer wat minder geschikt. De filtermaat is een voor APS-C vrij grote 67mm, maar dit is tegenwoordig wel een hele gangbare maat. Het objectief wordt geleverd met een tulp-vormige zonnekap.

Scherpstelling

De Viltrox AF 27mm F1.2 PRO maakt voor de scherpstelling gebruik van een STM stappenmotor. Die zijn stil en nauwkeurig, maar afhankelijk van het gewicht van het de lensdelen die moeten worden bewogen, iets minder snel dan systemen met dubbele lineaire motoren. Gelukkig heeft de Viltrox AF 27mm F1.2 PRO interne scherpstelling, waardoor niet de complete optische groep hoeft te worden bewogen, maar slechts enkele elementen. Voor video is zo’n stappenmotor prima, omdat de scherpstelling mooi vloeiend is.

De kortste instelafstand van de Viltrox AF 27mm F1.2 PRO is 28 centimeter, gemeten vanaf de sensor. Je houdt dan nog ene redelijke afstand van zo’n 17 centimeter vanaf de frontlens over. Dat is het goede nieuws. De maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee haalt is 0,15x en dat is niet echt veel voor een standaardobjectief. Omdat dit APS-C is, mag je het niet vergelijken met 0,15x op kleinbeeld. Je onderwerpen komen namelijk wel wat groter in beeld. Toch hadden we graag nog een iets kortere instelafstand gezien.

Beeldkwaliteit

Screenshot

De MTF-curve voor de Viltrox AF 27mm F1.2 PRO is bijna onwaarschijnlijk goed voor een objectief met een lichtsterkte van F1.2 op volle opening. Andere recente objectieven van Viltrox scoren echter ook bovengemiddeld, dus we hebben geen reden om aan deze resultaten te twijfelen. Dat belooft veel voor onze praktijktest. Wat je wel kan verwachten is een behoorlijke lichtafval op volle opening. Dat is bijna onvermijdelijk bij zo’n hoge lichtsterkte, tenzij je het objectief nog veel groter maakt. Die lichtafval is wel grotendeels te corrigeren, maar dat gaat natuurlijk ten koste van wat dynamisch bereik in de hoeken.

 Viltrox AF 27mm F1.2 PRO
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

55°3’

sensorformaat

APS-C

min. instelafstand28 cm (0,15x)
filterdiameter

67 mm

diafragmalamellen

11

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)82×92 mm
gewicht560 gr
bajonetaansluiting

Sony E, Nikon Z, Fujifilm X

bijzonderheden

diafragmaring

importeur

www.disnet.nl

verkoopprijs

€ 699,-

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Viltrox AF 27 F1.2 PRO

De Viltrox AF 27mm F1.2 PRO biedt een hoge lichtsterkte, een goede scherpte en een degelijke uitvoering voor een scherpe prijs.

De Viltrox AF 27mm F1.2 PRO is een prachtige aanwinst voor APS-C gebruikers. Het is geen licht objectief en dat is eigenlijk de enige reden waarom je eventueel niet voor dit objectief zou willen kiezen. De hoge lichtsterkte, de goede scherpte en de degelijke uitvoering zijn allemaal pluspunten. De prijs vinden we gezien de kwaliteit nog best aan de lage kant en ook dat is mooi meegenomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in