Test Samsung NX 18-55mm OIS II (aps-c)

0
Samsung1855mmII
In een korte tijd heeft Samsung een indrukwekkend assortiment camera’s met verwisselbare objectieven opgebouwd. Net als de gevestigde cameramerken, verkoopt Samsung een aantrekkelijk geprijsde kit van camerabody met een 18-55 mm lens. Samsung beschrijft de Samsung 18-55 mm II als een compacte standaardzoomlens voor dagelijks gebruik, die allesbehalve standaard is. Dit objectief heeft een NX-lensvatting en past daarom alleen op Samsung camera’s. Dankzij het kleine en lichte ontwerp is de lens makkelijk mee te nemen. Het is los te koop voor een adviesprijs van €299,-, maar verreweg de meeste fotografen zullen dit lensje met een 58 filtermaat aanschaffen in combinatie met een Samsung camera. Wat voor beeldkwaliteit levert deze compacte standaard zoomlens van Samsung?

front

Samsung NX 18-55mm f/3.5-5.6 OIS II @ Samsung NX 300

echt18mm
18mm
Deze allround-lens is ideaal voor het fotograferen van mooie portretten, prachtige landschappen en alles daartussenin. De beeldhoek varieert van 75,9° – 28,7° en komt overeen met de beeldhoek van een 28-85 mm zoom op volformaat / full frame.

Bouw en AF

Om zo veel mogelijk gewicht te besparen, deze zoom weegt slechts 2 ons, is de behuizing van dit objectief gemaakt van kunststof. Er wordt een zonnekap meegeleverd. De bouwkwaliteit is vergelijkbaar met de bouwkwaliteit van 18-55 mm kitobjectieven van andere merken. De zoomring verliep enigszins stroef in vergelijking met de scherpstelring, maar ik ervoer dat niet als bezwaarlijk. Zo weet je zeker dat de zoom ook in de positie blijft staan, waar je hem zelf op ingesteld hebt. Ook als je het objectief naar beneden richt. Scherpstellen verloopt snel en zeer nauwkeurig. Samsung maakt gebruik van contrastdetectie.

Qua bouwkaliteit onderscheidt de Samsung 18-55 mm zich niet van de andere 18-55 mm kitlenzen. Waar de Samsung 18-55 mm OIS II zich wel onderscheidt van de concurrentie, en ten opzichte van zijn voorganger, is de intuïtieve i-Function-knop, die je gebruikt voor alle handmatige instellingen van de Samsung camera. Met een kleine draai aan de lens stel je de sluitertijd of diafragma in.

{insertgrid ID = 288}

Beeldstabilisatie Samsung NX 18-55mm f/3.5-5.6 OIS II

Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie kan je ook in situaties met weinig licht nog uit de hand fotograferen. Een opname gemaakt bij een brandpuntsafstand van 45 mm en een sluitertijd van 1.6 seconde zonder beeldstabilisatie ziet er niet uit: zwaar bewogen. Met beeldstabilisatie maak je bij dezelfde sluitertijd en brandpuntsafstand nog een opname die net zo scherp is als een opname zonder beeldstabilisatie gemaakt bij een sluitertijd van 1/50 seconde. Dat is een daadwerkelijke winst van 3 stops. vr

Scherpte

Qua scherpte levert de Samsung een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

De centrumscherpte is bij volle opening opvallend goed, en dat geldt voor het hele zoombereik. De hoeken blijven, met name bij de uiterste brandpuntsafstanden, qua scherpte wat achter op het centrum. Dat is niet ongebruikelijk voor een standaard zoomlens.

Resolution
sampleMet een kortste instelafstand van 28 cm wordt een afbeeldingsmaatstaf van 1:0.22 bereikt. Dat is strikt genomen geen echte macro (1:1), maar je kan je wel uitleven bij het maken van close-up opnames.

Lichtafval

Lichtafval is zo laag, dat je er bij geen enkele brandpuntsafstand / diafragma combinatie last van hebt. Wat dat betreft is het lekker ongestoord fotograferen met de Samsung 18-55 mm II! jpgvignet

Vervorming Samsung NX 18-55mm f/3.5-5.6 OIS II

Met name bij de kortste brandpuntsafstand is vervorming in jpg bestanden opvallend laag. Hier onderscheidt de Samsung 18-55 mm zich in positieve zin van de meeste andere 18-55 mm kitobjectieven van andere merken. De vervorming in jpg bestanden neemt toe bij de langere brandpuntsafstanden. Voor wie in RAW werkt, is vervorming automatisch te corrigeren met de lenscorrectieprofielen in Lightroom en Photoshop. jpgdistort
SamsungsampleIn de praktijk zal het bij het maken van alledaagse kiekjes weinig voorkomen dat je de vervorming wil corrigeren.

Bokeh

Het diafragma van de Samsung 18-55 mm II bestaat ui 7 lamellen die een mooi ronde diafragmaopening leveren. De bokeh van alle standaardlenzen voor camera’s met een APS-C sensor zijn geen hoogvliegers wat bokeh betreft. Toch slaat de Samsung 18-55 mm ook hier geen slecht figuur. De achtergrondonscherpte bij 18 mm was opvallend rustig en de bokeh vertoont, zoals je hiernaast kan zien, bij 55 mm weliswaar een ring aan de buitenkant. Desondanks behoort de Samsung 18-55mm bij de bovenste helft van de standaard zoomlenzen die we getest hebben. bokeh

Overstraling

Een objectief is altijd samengesteld uit meerdere lenzen. En hoe meer lenzen, des te groter de kans op interne reflecties, met overstraling en nevenbeelden (lichtvlekken) tot gevolg. De Samsung 18-55 mm bestaat uit 12 elementen in 9 groepen (waaronder 1 asferische lens). Een dergelijk aantal lenzen is niet ongebruikelijk voor een standaard zoomlens. Ter bescherming van overstraling levert Samsung een gratis zonnekap bij dit objectief. Toch zal je zelfs zonder zonnekap niet gauw last hebben van overstraling. Alleen bij direct tegenlicht, zoals in de opname hiernaast waarbij recht tegen de zon in is gefotografeerd, of bij nachtopnames waar een felle lichtbron in beeld is, kan je overstraling en nevenbeelden tegenkomen. Best een goede prestatie voor zo’n aantrekkelijk geprijsd objectief, eigenlijk. flare

Chromatische aberratie

Steeds meer camerafabrikanten kiezen er voor om sommige lenseigenschappen te corrigeren in de camera. Samsung corrigeert de chromatische aberratie van de Samsung 18-55 mm II bij het opslaan van jpg bestanden in de camera, waardoor chromatische aberratie afwezig is en de scherpte in de hoeken toeneemt. Voor wie in RAW werkt, is eventuele chromatische aberratie automatisch te corrigeren met de lenscorrectieprofielen in Lightroom en Photoshop.
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Samsung 18-55 mm II test

Samsung1855mmII

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Degelijke beeldkwaliteit
  • Ingebouwde, effectieve beeldstabilisatie
  • Goede correctie chromatische aberatie in jpg bestanden
  • Weinig last van overstraling
  • Lage vervorming bij 18 mm (jpg)
  • Scherpte in de hoeken bij 18 mm en 55 mm zijn wat lager
  • Zichtbare vervorming boven de 24 mm (jpg) en 18 mm (RAW)

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Net als met de eerder door ons geteste Samsung NX 20-50 mm, laat Samsung met de 18-55mm kitlens zien dat Samsung lenzen niet onder doen voor de gevestigde cameramerken.

Het is qua aantrekkelijk om een Samsung camera te kopen inclusief het Samsung 18-55 mm kit objectief. De meerprijs van een camera met lens is minder dan de prijs voor een losse lens. Omdat Samsung camera’s een eigen bajonet vatting hebben, ben je met een Samsung camera aangewezen op een Samsung lens. Kwalitatief gezien hoeft het geen bezwaar te zijn dat je aangewezen bent op Samsung objectieven. Bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en de prestaties van de ingebouwde beeldstabilisatie van deze compacte zoom voor dagelijks gebruik zijn dik in orde. De meest voor de hand liggende concurrent voor de Samsung 18-55 mm II is de Samsung 20-50mm, die we al eerder hebben getest. Zet je de testresultaten voor beide objectieven naast elkaar, dan scoort de Samsung 20-50 mm hoger. Aan de andere kant biedt de Samsung 18-55 mm meer groothoek; een weidser beeld. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in