Test Samsung 20-50mm F3.5-5.6 II i-Function (APS-C)

0
Deze Samsung 20-50mm test is onze eerste test van een Samsung product. En om eerlijk te zijn, was het een aangename verrassing. De Samsung 20-50mm zoomlens wordt meestal verkocht als een kit lens bij Samsung NX camera’s, maar is ook los verkrijgbaar. De beeldhoek van deze zoomlens is perfect voor een breed scala aan onderwerpen, van portretten tot landschappen tot zonsondergangen. De Samsung 20-50mm heeft een compact, opvouwbaar ontwerp en ondersteunt Samsung’s i-Function systeem. Tijdens transport kan het objectief vastgezet worden in een zo compact mogelijke configuratie. Je moet daarvoor eerst een schuifje overhalen op het objectief. Daarna past de camera in een jaszak. Deze lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Momenteel is er geen andere fabrikant die objectieven voor het NX-systeem te koop aanbied. Er is dus niet veel concurrentie voor de Samsung 20-50mm.

Lens

Samsung 20-50mm @ Samsung NX 1000 test

{insertgrid ID = 288}

if

FOV20mm
Beeldhoek Samsung 20-50mm @ 20mm
FOV50mm
Beeldhoek Samsung 20-50mm @ 50mm
Deze standaard zoomlens heeft een 2,5 x zoombereik en een beeldhoek equivalent aan de beeldhoek van een 30-75mm lens op een camera met een volformaat sensor.

Bouw

 
De lens en de lensvatting van dit lichte objectief (119 gram) zijn gemaakt van kunststof. De Samsung 20-50mm heeft een metallic matte afwerking en een blauwe metalen ring tussen de i-Function knop en de scherpstelring.

Er is een i-Function knop op de zijkant van de lens, die snel toegang biedt tot functies als sluitertijd, witbalans, ISO, EV of diafragma, die je hebt geselecteerd in het menu van de camera. De i-Function-knop is een originele manier om snel toegang tot bepaalde camera-instellingen te krijgen. Misschien fotografeer ik al te lang met traditionele camera’s, want mijn persoonlijke voorkeur bleek toch om de menu’s te gebruiken voor het aanapssen van instellingen. Afgezien van mijn persoonlijke voorkeuren, denk ik dat er veel fotografen zijn die de i-Function graag gebruiken.

iFunction

Autofocus

 
De Samsung NX1000 en de Samsung 20-50mm lens stellen nauwkeurig scherp met een redelijke snelheid. In situaties met weinig licht, helpt de AF-lamp. Dit objectief heeft geen nterne scherpstelling, waardoor de fromntlens meedraait bij scherpstellen. Het schroefdraad voor filters is 40,5 mm.
Handmatige scherpstelling werkt “by-wire”, wat betekent dat je geen weerstand voelt wanneer je het einde van het scherpstelbereik overschrijdt. Nauwkeurige handmatige scherpstelling is eenvoudig en nauwkeurig: bij handmatige scherpstelling, wordt op het scherm direct het centrale deel van het beeld vergroot.
SharpzoneSamsung 20-50mm @ 50mm, f/5.6, 100 ISO, 1/80

Scherpte

 
De Samsung 20-50mm geeft scherpe beelden, ongeacht de brandpuntsafstand of diafragma instelling. Bij alle brandpuntsafstanden is de resolutie in het centrum hoger dan de resolutie in de hoeken of aan de randen. Maar zelfs in het ergste geval is de resolutie in de uiterste hoek hoger dan 1500 lijnen per beeldhoogte (LW/PH). Wanneer je de hoekscherpte direct vergelijkt met het oorspronkelijke beeld (Beweeg je muis over de afbeelding hieronder), dan kan je het verschil in scherpte zien als je de foto op 100% afbeeld op je beeldscherm. Voor veel (de meeste?) fotografen zal de iets lagere resolutie in de hoeken ten opzichte van het centrum in de praktijk geen enkel probleem zijn. Resolutie
Resoldemo

Lichtafval

 
Vignettering niet zichtbaar zijn op een brandpuntsafstand-diafragma, dat een zeer goed resultaat voor zo’n compact lens. In het slechtste geval: een RAW-beeld van een heldere blauwe lucht geschoten met de Samsung 20-50mm op een 20 mm brandpuntsafstand en f/3.5, geopend in andere RAW-editing software dan Photoshop of Lightroom, misschien een hint van vignettering zien. Heel goed! vignet

Vervorming

 
Zowel jpg-bestanden en RAW-bestanden geopend in Photoshop of Lightroom geen zichtbare vervorming over het gehele zoombereik. Dit goede resultaat is, vooral bij een 20mm brandpuntsafstand, bereikt door correctie van zowel jpg (in de camera) en de RAW-bestanden (vóór het openen van het bestand in Photoshop of Lightroom). Een RAW-bestand in DC RAW opening leverde een x afbeelding 3694 5530 pixel, terwijl dezelfde Raw-bestand in Photoshop opent kleiner was (3648 x 5472 pixels). Een ongecorrigeerde RAW-bestand toont sterke tonvormige vertekening bij een 20m brandpuntsafstand, terwijl zowel het jpg-bestand en het in Lightroom geopende RAW bestand waren vrijwel vervormingsvrije (-0,5%). distortion

Bokeh

 
De bokeh getoond bij volle opening bij 20 mm (afbeelding rechts) en bij 50 mm (afbeelding rechtsonder) is eigenlijk heel mooi rond voor een camera met een APS-C sensor. De bokeh van spiegelende hoogtepunten in de voorkant van de focus vliegtuig (afbeelding hieronder) leek minder romig dan de bokeh van onderwerpen achter de focus vliegtuig. 45mmbokeh
bokehexample 10mmbokeh

Overstraling

 
Deze lens wordt niet standaard met een zonnekap geleverd, maar je niet echt een nodig. Er is bijna geen flare, zelfs niet onder extreme omstandigheden. We moesten deze 100% crop een testbeeld van bewerken door het contrast, verzadiging en verlichten schaduwen om aan te tonen u de enige ghost vonden we tijdens onze testperiode, toen we een foto met de zon schijnt direct in de lens nam. Indrukwekkend. flare

Chromatische aberratie

 

Laterale chromatische aberratie, rode en groene randen bij hoge contrasten in de hoeken van het beeld, zijn vrijwel afwezig in alle beelden die je maakt met de Samsung 20-50mm. Bij het bekijken van beelden op 100% vergroting kan je het net herkennen in de uiterste hoeken, maar op normale kijkafstand en in prints niet meer. Dit geldt voor alle brandpuntsafstanden en diafragma’s.

Klik op de grafiek voor metingen bij verschillende brandpuntsafstanden.

CA

CAexample

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Samsung 20-50 mm test

 
frontview

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}

NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.

{insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Hoge beeldkwaliteit: deze lens verslaat veel SLR lenzen qua resolutie, vervorming, vignettering en chromatische aberratie
  • Efficiënte en gemakkelijke correctie van lens aberraties in zowel jpg als RAW bestanden
  • Zeer ongevoelig voor overstraling
  • Aanpasbare i-Function-knop
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Frontlens draait bij scherpstellen
  • Alleen geschikt voor Samsung NX camera’s

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Deze Samsung 20-50mm lens is een goede keuze als je op zoek bent naar een lichte en compacte, general-purpose lens voor NX-camera’s van Samsung. Het wordt verkocht als een kit lens met Samsung NX camera’s en levert goede prestaties qua beeldkwaliteit. De Samsung 20-50mm is een compacte lens, en levert toch resultaten waar veel SLR lens eigenaren jaloers op kunnen zijn. Samsung is de enige leverancier van objectieven voor NX-systeem. De Samsung 18-55mm lens, haar belangrijkste concurrent, heeft geen compact opvouwbare ontwerp, zoals de Samsung 20-50mm. Aan de andere kant heeft het een groter zoombereik en ingebouwde beeldstabilisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in