Test Samsung Galaxy NX

0
Galaxyscreen

Nog niet zo lang geleden koos ik de Samsung Galaxy NX uit tot meest innovatieve camera van 2013. Want deze camera koppelt het gebruiksgemak van een smartphone of een tablet aan de beeldkwaliteit van een spiegelreflexcamera.
Zonder hulpmiddelen heb je de beschikking over GPS en diverse Apps om foto’s te bewerken. WiFi en een SIM kaart maken het mogelijk – waar je ook bent – om je opnames te delen via Social Media / e-mail, of om je bestanden met Dropbox op te slaan / backuppen.
Een fotojournalist kan bij wijze van spreken de laptop en telefoon thuislaten (lekker rustig) als hij op stap gaat met een Samsung Galaxy NX.
In deze Samsung Galaxy NX test krijg je onze bevindingen te lezen over de beeldkwaliteit en de gebruiksmogelijkheden van de Samsung Galaxy NX.Galaxyscreen

Vormgeving en bediening

De Samsung Galaxy NX ziet er uit als een spiegelreflexcamera, maar dan met een uitzonderlijk groot touch-screen. En vrijwel zonder knoppen. Voor wie een traditionele camera met veel knoppen gewend is, zal de bediening even wennen zijn. Toch kan je zonder je oog van de zoeker te halen, sluitertijd, diafragma, belichtingscorrectie en ISO waarde aanpassen. Dit is mogelijk dankzij de combinatie van de duimschakelaar en de i-Function knop op de Samsung i-function objectieven. Telkens als je op de i-Function knop drukt, komt de volgende instelmogelijkheid beschikbaar. Bovenin de zoeker of op het OLED beeldscherm zie je wat je aanpast. Met het duimwiletje pas je die vervolgens aan. Bij eerdere Samsung camera’s zoals de Samsung NX300 en de Samsung NX 1000 hoefde je geen gebruik te maken van de i-function knop, maar bij deze camera is die knop onontbeerlijk.
De Samsung Galaxy NX heeft een klein ingebouwd flitsertje (met richtgetal 11 bij 100 ISO), dat opklapt als je op het knopje linksboven op de camera drukt.Topview

De aansluitingen voor HDMI en mini-USB zitten achter een luikje aan de zijkant. De accu en de micro-SD-kaart zijn toegankelijk via een deurtje in de bodem. Dit deurtje zit voldoende ver weg van de statiefmoer, zodat je zelfs met de camera op statief van kaart of van batterij kunt wisselen. Wie nu gebruik maakt van SD of CF kaarten, zal een micro-SD kaart misschien een nadeel vinden. Op zich valt het mee: dankzij de ingebouwde 16 GB harde schijf heb je in principe geen geheugenkaartje nodig. We hebben de Samsung Galaxy getest zonder geheugenkaartje. Dat beviel ons prima. We hebben ook de micro-USB kabel ingepakt gelaten en alle testopnames met WiFi overgehaald naar de PC.

De Samsung Galaxy NX heeft geen aparte acculader. De camera maakt gebruik van dezelfde lader als een Samsung smartphone. Als je zowel een Samsung smartphone als de Samsung Galaxy NX meeneemt op reis, kan je een van beide laders thuislaten. Je kan de Samsung Galaxy NX naar keuze via een USB aansluiting of via het lichtnet opladen. Zowel bij opladen als bij langdurig gebruik merk je dat de camera warm wordt. Dat betekent dat de accu flink wat stroom moet leveren. Dankzij een hogere capaciteit van de batterij, kom je toch niet (gauw) met een lege batterij te zitten.

Je kan deze camera ook op afstand bedienen met een smartphone. We hebben voor het maken van een echte panoramafoto de Samsung Galaxy NX op een Megaview Sonic cam-mast van 13 meter hoog gezet en de opnames gemaakt door af te drukken met de gratis Remote Viewfinder App op een Samsung smartphone. De functionaliteit van deze App is nog wat sober. Je kan er geen video mee maken, niet in RAW fotograferen en je kan de programmamode niet aanpassen, bijvoorbeeld. Maar het werkt wel!
Je kan de Samsung Galaxy op korte afstand ook bedienen met je stem. Als je de voice-control hebt ingeschakeld, en je roept: “Shoot!”, dan maakt de Samsung Galaxy NX een opname, zonder dat je de sluiter indrukt. De camera herkent, net als een Samsung smartphone, meerdere commando’s. Het werkt ook even goed als op een smartphone: meestal werkt het, maar soms moet je het commando een paar keer herhalen.

Samsung Galaxy NX vs Samsung NX300

 • De Samsung Galaxy NX300 heeft geen Android en is de helft goedkoper en de helft lichter
 • Qua camera zijn er vele overeenkomsten (ISO bereik, megapixels, features)
 • De Samsung Galaxy NX heeft een vast OLED scherm, het LCD beeldscherm van de NX300 is kantelbaar
 • De video van de Samsung NX300 is geavanceerder (1080@60fps) dan van de Galaxy NX (1080@30fps)
 • De Samsung Galaxy NX heeft een ingebouwde elektronische zoeker, de NX300 niet
 • De Samsung NX300 heeft meer knoppen
 • De Galaxy NX heeft een ingebouwde flitser, de NX300 heeft een los meegeleverde flitser

AndroidSamsungILOVEUFoto’s bewerken op je camera. Je kan gemaakte opnames, bijvoorbeeld na aanschaf van de App Photo Mate, bekijken, categoriseren aan de hand van sterren en kleurenlabels of bewerken (ook RAW) als in Photoshop. In bovenstaande voorbeeld heb ik de bloem lichter gemaakt en verscherpt. Daarna heb ik de tekst er aan toegevoegd en deze opname met de Samsung Galaxy NX gemaild.

De voornaamste concurrenten – systeemcamera’s met APS-C sensor

Er is op dit moment geen enkele andere systeemcamera met een 1,6 GHz quad core chipset met 2 GB werkgeheugen (voor Android), 16 GB opslag (Android en camera)en een micro sd-kaart.
Onderstaande vergelijking gaat alleen op voor het cameragedeelte.

 • Sony NEX 7 (24 MP). Deze camera heeft een kantelbaar LCD-scherm, maar geen touch screen, WiFi of NFC. Hij is wat goedkoper dan de Samsung Galaxy NX.
 • Fujifilm X-Pro1 (16 MP). Deze camera heeft zowel een doorzichtzoeker en een electronische zoeker en een LCD-scherm. Fotografisch is dit een alternatief, maar deze retro-camera heeft een andere doelgroep dan de modern vormgegeven Samsung Android camera.

socialmediaJe zou de systeemcamera’s met Four Thirds sensor (van bv Panasonic of Olympus) ook als directe concurrenten voor de Samsung Galaxy NX kunnen beschouwen, ook al hebben die camera’s een kleinere sensor.

Foto’s beheren en RAW bewerken met Adobe Lightroom 5

Voor het beheren en bewerken van (RAW) foto’s krijg je bij aanschaf van een Samsung Galaxy NX een licentie van Adobe Lightroom 5. Lightroom installeer je op een PC (recenter dan Windows Vista) of op een Mac. Dit uitstekende fotobeheer en beeldbewerkingprogramma, dat los aangeschaft ongeveer honderd Euro kost, kan zeker een reden zijn om voor deze body te kiezen. Als je RAW opnames wilt corrigeren op vervorming en vignettering, dan kan je gebruik maken van de standaard lensprofielen voor Samsung objectieven. Samsung corrigeert deze lensfouten in jpg bestanden al in de camera. Samsung biedt de optie om deze correctie uit te zetten. Het is goed dat die mogelijkheid er is, maar ik zou dankbaar gebruik maken van deze mogelijkheid.lenscorrectionsSamsungGalxySmart mode en panorama en bracketingandig vinden wij het dat bij de bracketing standen (belichtingstrapje, witbalans, beeldstijl) de camera met 1 druk op de knop zelf de hele serie maakt, en dat met een tussenruimte van 0,2 seconden. Je krijgt dan dus alle opnames met nagenoeg dezelfde beelduitsnede, en je kunt niet vergeten het trapje helemaal vol te schieten.
Er zijn meerdere standen waar de camera je helpt bij het maken van de juiste opname. De gebruikersinterface werkt prettig en de bijbehorende uitleg is duidelijk. Een paar mogelijkheden zijn hieronder weergegeven ter illustratie.fotostijlen

De Samsung Galaxy NX biedt panorama-sweep, waarmee je zowel horizontaal als verticaal en ook in de portretstand kunt sweepen. Op de foto hieronder zie je een panorama van de Kinderdijk (NL), die is gemaakt door zonder statief de camera langzaam rond te draaien in de panorama mode. De Samsung Galaxy NX helpt je met een preview kader, waardoor je geen al te scheve horizon krijgt. Als je een 360 graden panorama maakt en de zon schijnt, dan kan je te maken krijgen met een groot verschil in belichting. Door de opname te starten recht tegen de zon in, voorkom je uitgebleekte hooglichten. Een groot deel van de opname wordt donker, maar dankzij het grote dynamische bereik en de goede signaal ruis verhouding van de Samsung Galaxy NX kan je de schaduwpartijen achteraf eenvoudig lichter maken. De camera weet redelijk goed om te gaan met niet al te snel bewegende onderwerpen, zoals wandelaars en fietsers op een wat grotere afstand en houdt (gelukkig) de belichting constant.

7000pixWe hebben voor het maken van een echte panoramafoto de Samsung Galaxy NX op een Megaview Sonic fotomast van 13 meter hoog gezet en de opnames gemaakt door af te drukken met de gratis Remote Viewfinder App op een Samsung smartphone. Vergeet niet om eerst verbinding te maken tussen camera en smartphone, voordat je de camera naar grote hoogte brengt. De functionaliteit van de Remote Viewfinder App is nog wat sober (je kan er niet mee in RAW fotograferen en je kan de programmamode niet aanpassen, bijvoorbeeld). Het werkt wel!

De AF is razendsnel

De autofocus van de Samsung Galaxy NX is gelijk aan die van de Samsung NX300 en is fabelachtig snel. Het geheim is de hybride scherpstelling: er is contrastdetectie-AF zoals we dat op spiegelloze camera’s gewend zijn, maar er zijn ook bepaalde pixels op de sensor ‘dedicated AF-pixels’ die, bij voldoende licht, via fasedetectie voor de scherpstelling zorgen. Onderstaande afbeelding is overgenomen van Samsung. Met deze camera heb je de beschikking over 105 AF punten bij fasedetectie AF en 247 AF punten bij contrast detectie AF.AFErg handig is dat je het AF-punt kunt aanwijzen op het aanraakscherm (als je er voor kiest het touch screen te gebruiken, want dat hoeft dus niet). Kies je voor de ‘tracking AF’-optie, dan volgt het scherpstelpunt het onderwerp. Dit werkt goed voor niet te snel bewegende onderwerpen of voor beelden die vanuit stilstand in beweging komen. Bij passerende auto’s werkt het bijvoorbeeld alleen als je er in slaagt om het onderwerp te vangen. Omdat het aanraakscherm met enige vertraging reageert, loop je de kans dat het onderwerp al voorbij is voordat het AF-punt ‘pakt’. Het volgen van het onderwerp gebeurt op kleurinformatie. Daarom lockt de camera niet altijd op een onderwerp als dat geen sterk afwijkende kleur heeft ten opzichte van de achtergrond. Als de Samsung Galaxy NX gelockt is op een onderwerp, dan zal de AF het onderwerp niet meer loslaten en dat is een heel goede prestatie.
Kies je voor Manual Focus, dan heb je twee scherpstelhulpjes: in de eerste plaats een zoomfunctie waarbij een deel van het beeld tot 8x vergroot wordt, en verder een kleurenhulp, waarbij de delen die scherp zijn van een gekleurde rand worden voorzien. De MF zelf werkt elektronisch (‘focus by wire’) en voelt daardoor wat rubberig aan. Maar het werkt perfect.filmstrip

WiFi, GPS & NFC

Je kunt dankzij WiFi contact maken met het draadloze netwerk in huis, maar ook zonder WiFi kan je nog alle kanten uit, dankzij met een 3G of 4G verbinding. Je moet de camera dan voorzien van een SIM kaart en er een telefoonabonnement bij nemen. 4G is heel handig / onontbeerlijk als je grote bestanden wilt verzenden. Maar check wel de kosten van het abonnement voor je aan de slag gaat!

De ingebouwde GPS is niet alleen handig om de gemaakte opnames te voorzien van een GPS codering, maar je kan danzij Android ook met behulp van een app  fotogenieke lokaties in je directe omgeving laten opzoeken.
Handig is NFC (Near Field Communication). Dit is een standaard voor smartphones, waarmee je informatie tussen aparaten kan uitwisselen, zonder gedoe met wachtwoorden.

Resolutie en dynamisch bereik

We hebben de resolutie gemeten van in-camera jpg bestanden en RAW bestanden die zijn geconverteerd en verscherpt door Lightroom en door Imatest. In alle gevallen nestelde de Samsung Galaxy NX  zich in de top 10 van de 35 camera’s die we tot nu getest hebben. Dat zegt heel wat, want we testen alleen systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. De resolutie (detailscherpte) van de Samsung Galaxy NX is met name bij de lagere ISO waardes uitstekend. De Samsung Galaxy NX scoort qua resolutie net zo goed als veel duurdere spiegelreflexen. Het dynamisch bereik is ook uitstekend; de Samsung Galaxy NX zet even goede prestaties neer als de Nikon D3200, Olympus OM-D E-M5 of de Sony A77 en laat de Canon APS-C camera’s qua dynamisch bereik achter zich.

Zeer weinig ruis

De ruisprestaties van de Samsung Galaxy NX zijn zeer goed, net als de Samsung NX300 en de Samsung NX1000 in onze eerdere testen lieten zien. Dit geldt zowel voor jpg als voor RAW bestanden. De ruisonderdrukking van de camera kan voor jpg bestanden op verschillende niveaus worden ingesteld, maar blijft op een aanvaardbaar niveau. Wel neemt de resolutie af van uitstekend bij lage ISO waardes naar goed bij bij hogere ISO waardes als gevolg van de ruisonderdrukking.Color

Kleurweergave Samsung Galaxy NX

De Samsung Galaxy NX doet qua kleurweergave niet onder voor andere, veelal duurdere, camera’s die we tot nu hebben getest. De Samsung Galaxy NX levert net als de Samsung NX 1000 en de Samsung NX300 bij daglicht mooie, zeer nauwkeurige, licht oververzadigde kleuren (afbeelding linksonder: Delta E 94 = 4.3). Praktijkopnames van de Samsung Galaxy NX zien er zeer natuurgetrouw uit, zoals je kan zien in bovenstaande praktijkopname.
Bij kunstlicht is de score voor kleurweergave iets minder hoog. Gebruik je de autowitbalans bij kunstlicht, dan zie je net als bij vrijwel alle andere camera’s een zichtbare oranje zweem en een hogere verzadiging (afbeelding rechtsonder; Delta E 94 = 17). Als je in RAW fotografeert, dan is de witbalans eenvoudig achteraf aan te passen zonder kwaliteitsverlies.20130905 194926 A split daglicht628kunstlichtConclusie Samsung NX Galaxy test

Galaxyscreen

Voordelen

 • Camera met Android 1,6 GHz quad core chip, 2 GB Android werkgeheugen, 16 GB opslag
 • Ingebouwde WiFi, 3G en 4G, en NFC
 • Goede ingebouwde elektronische zoeker
 • Ingebouwde harde schijf
 • Hoge beeldkwaliteit: hoge resolutie, groot dynamisch bereik, weinig ruis
 • Razendsnel: zowel de autofocus als de camera (9 bps)
 • Mooi, groot aanraakscherm
 • Inclusief Lightroom 5

Nadelen

 • Vast scherm
 • Micro-SD kaartje
 • Stevig geprijsd

Overweeg je de overstap van een smartphone naar een volwaardige camera, dan is de Samsung Galaxy NX een aantrekkelijke keuze. Als je een Samsung smartphone hebt, zullen de menu’s in het Android gedeelte je bekend voorkomen. Dat je er een volwassen softwarepakket voor beheren en bewerken van je (RAW) opnames (Lightroom 5) bij krijgt, maakt de overstap extra makkelijk. Met een adviesprijs van 1500 euro is de Samsung Galaxy NX niet goedkoop. Aan de andere kant krijg je er een unieke camera voor terug en kan je de kosten voor fotosoftware, externe GPS module en geheugenkaartjes en een aanvullende notebook besparen. Zo bekeken is de Samsung Galaxy NX niet eens zo duur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in