Test Samsung NX 1000

0
Samsung-NX-1000-colors

Halverwege 2012 werd de Samsung NX 1000 geïntroduceerd: een compacte systeem camera met verwisselbare lenzen voor een fotograaf die meer mogelijkheden en een hogere beeldkwaliteit wil dan een compactcamera of smartphone biedt.
De Samsung NX 1000 is bescheiden qua afmetingen en ziet er modieus uit. Je kan draadloos video’s en foto’s delen door simpelweg op een knop te drukken. Deze Samsung camera biedt WiFi via een “Smart Link hot key” en verschillende andere “leuk om te hebben” opties zoals Sweep Panorama’s. De
Samsung NX 1000 heeft inmiddels al opvolgers als de Samsung NX 2000 en de Samsung NX 1100. Wij waren zeer benieuwd naar de beeldkwaliteit van een compacte spiegelloze camera van Samsung:Samsung-NX-1000-colors

Bouw

De camerabody heeft een metalen lensvatting en de eerste indruk die de Samsung NX 1000 maakt is positief. De Samsung NX 1000 is een compacte – en met 222 gram ook lichte – camera, die je daardoor makkelijk meeneemt. De camera heeft een plastic body en heeft geen ingebouwde zoeker of flitser. Er wordt wel een kleine flitser meegeleverd die je bovenop de camera in de “Smart Shoe”steekt. Er is ook een optionele electronische zoeker en een GPS ontvanger te koop, die je in diezelfde Smart Shoe kan steken. Maar dan kan je niet meer flitsen.

Op de voorkant van de camera vind je een focus-assist lamp, die indien gewenst kan helpen bij scherpstellen in het donker. Dit lampje doet ook dienst als indicatot voor de zelfontspanner.
Boven op de camera zit een ronde mode knop, waar je onder andere kiest voor programma, diafragma- of sluitertijdenvoorkeuze, Scene modes of Smart Auto. Smart Auto is vergelijkbaar met wat bij andere cameramerken wordt aangeduid met “intelligent auto”. De Samsung NX1000 analyseert een scene en kiest de beste optie uit 16 voorkeuzes.

SmartLink

Met de Smart Link knop maak je rechtstreeks verbinding met een smartphone of tablet, zodat je de gemaakte opnames meteen overzendt.

Onder de camera zit het batterij compartiment, waar je ook de SD / SDHC / SDXC kaart in stopt. Als je vanaf statief werkt, deze camera heeft een statiefaansluiting, dan is het verwisselen van een kaart wat bewerkelijk.

Wi-Fi Wireless verbinding met een smartphone en Internet

Samsung integreert Smartphone technologie in deze camera. De Samsung NX1000 bevat ingebouwde Direct Wi-Fi-technologie, die de toegang tot het internet mogelijk maakt via Wi-Fi-hotspots. Gebruikers kunnen e-mails versturen, foto’s of video’s uploaden naar sociale website zoals Facebook en Youtube. En een Auto Backup-functie van NX1000 stelt gebruikers in staat om een ​​back-up foto’s op hun computer automatisch via een draadloos netwerk. En de functie “Remote Viewfinder” biedt de mogelijkheid om een smartphone gebruiken als afstandsbediening om het camerabeeld bekijken en neem de foto, waardoor gebruikers meer opnamehoek mogelijkheden. We hebben deze functie dit keer niet testen, maar we hopen dat te doen in de nabije toekomst met een recensie van een van de nieuwste Samsung camera’s.Wifi

Metingen voor onze Samsung NX 1000 test zijn uitggevoerd met behulp van Imatest. Voor de test methode en een uitleg van de begrippen, zie onze FAQ sectie.

Samsung NX 1000 versus Panasonic GF6

 • Panasonic GF6 heeft een touch-screen, dat draaibaar is, en een ingebouwde flitser
 • Samsung NX 1000 heeft een sensor met een hogere resolutie (20 mp vs 16 mp)
 • Samsung NX 1000 biedt in-camera panorama stitching en HDR
 • Bij Samsung NX camera’s kun je momenteel kiezen uit 13 lenzen, bij micro-43 > 50 lenses

Samsung-NX-1000

Samsung NX1000 versus Nikon 1 serie

 • NX1000 biedt een uitgebreide Wifi functionaliteit
 • NX 1000 heeft een grotere APSC sensor
 • Nikon 1 series camera’s zijn kleiner

Samsung-NX-1000lenses

Zoeker, LCD scherm en menu

De Samsung NX 1000 is voorzien van een 20,3 megapixel APS-C CMOS-sensor, 8 bps continu en high speed opnames en snelle autofocus, 1080p HD video-opname en een 3-inch, 912.000 dots LCD-scherm. Het ISO bereik loopt tot 12.800 waardoor je ook bij weinig licht nog steeds zonder flits en statief kan fotograferen, terwijl het hoge-resolutie LCD-scherm met een hoge contrastverhouding en levendige kleuren je in staat stelt om je te concentreren op de compositie van de foto’s.
Als je een compact camera gewend bent, verloopt de overgang naar de Samsung NX 1000 heel soepel, omdat je gewend bent om het LCD scherm achter op de camera te gebruiken voor scherpstellen en de compositie van een opname. Qua helderheid van de LCD gaat dat goed, zelfs bij zonnige situaties. Persoonlijk blijf ik een ingebouwde zoeker op een camera prettiger vinden om mee te werken. Als je een externe zoeker op een camera zet, is die minder makkelijk in je zak te stoppen. Of je moet de zoeker er telkens afhalen als je stopt met fotograferen.Naast de LCD zit zit een ronde navigatie knop, met daarom heen 4 knoppen (waarvan je de bovenste twee ziet in de afbeelding hiernaast). Daarboven zit nog een rode knop voor het maken van video-opnames. De Fn knop is vergelijkbaar met het Quick menu van andere camera merken, waar je met 1 druk op de knop toegang krijgt tot alle belangrijke fotografische functies. Dit is waarschijnlijk 1 van de meest gebruikte knoppen voor de meer gevorderde fotograaf. Via de menu knop kom je in de bekende tabbladen terecht, waar je alle bsais instellingen kan kiezen, een kaart kan formateren, etc. etc.KnoppenHet menusysteem op de NX1000 wijst zichzelf. Er zijn vijf hoofdmenu items – Camera, Film, Custom, Instellingen en GPS – weergegeven als een rij horizontale iconen. Vanwege het grote LCD-scherm en door het beperken van het aantal on-screen keuzes tot zes, zijn de verschillende opties en iconen duidelijk en goed leesbaar. Als je nog nooit een eerder een digitale camera hebt gebruikt, of je als upgrade van een compact camera, dan is het lezen van de goed geschreven handleiding voordat je begint met fotograferen een goed idee. Helaas heeft Samsung ervoor gekozen om die niet te leveren in gedrukte vorm, dus kan je de gebruiksaanwijzing niet meenemen als je gaat fotograferen.menu

Resolutie

We hebben de Samsung NX1000 samen getest met de Samsung 20-50 mm lens, waarvan we een paar weken geleden een review publiceerden. Alle beelden voor deze review zijn genomen met behulp van de 20,3 megapixel Superfijn JPEG + RAW-instelling, waarbij gelijktijdig een RAW bestand en een jpg bestand wordt opgeslagen van een foto die je maakt.
De 20.3 megapixel APS-C CMOS-sensor van Samsung levert gedetailleerde beelden van hoge kwaliteit: de beeldkwaliteiet is te vergelijkbaar met de beeldkwaliteit van APS-C spiegelreflexcamera’s (Klik 2x op de afbeelding rechts).
De jpg afbeeldingen rechtstreeks uit de Samsung NX1000 bij de standaard verscherping instellen waren zachter dan de RAW bestanden die we in Lightroom ontwikkelden, maar je kunt dit in de camera wijzigen en de verscherping van jpg bestanden aanpassen, als je wilt.minisampleimagedynamicrangeDeze uitgebleekte hooglichten waren het gevolg van de automatische lichtmeting, die de neiging heeft om zo ruim mogelijk te belichten (“Expose-right“). Die strategie levert je bijna altijd opnames op met de beste signaal/ruisverhouding. Incidenteel handmatig aanpassen van de belichting – met name in hoog contrast situaties-  is soms nodig om de hooglichten te beschermen.

Dynamisch bereik

We hebben het dynamisch bereik van de Samsung NX 1000 gemeten en het is net zo hoog als het dynamisch bereik dat we hebben gemeten voor de huidige Canon consumenten spiegelreflex camera’s. Dat is echt een enorme vooruitganng als je nu nog met een compactcamera fotografeert. In de beelden die we buiten schoten was er geen gelijktijdige clipping van schaduwen en hooglichten, terwijl de scènes die we fotografeerden toch zeer contrastrijk waren, omdat de zon fel scheen. We hadden wel enkele foto’s met uitgebleekte hooglichten, zoals aangegeven in de afbeelding en histogram hierboven. Dit was eenvoudig zonder kwaliteitsverlies te verhelpen met de RAW-bestanden. Analoog aan de RAW bestanden van SLR camera’s, waren we in staat om de hooglichten in het RAW-beeld te herstellen zonder kwaliteitsverlies.SmasungDynamicRange

Ruis

Beelden gemaakt met de Samsung NX 1000 hebben een goede signaal ruisverhouding. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door een “Expose-right” strategie van de lichtmeter. Maar ook de handmatig belichte opnames die we in de studio hebben gemaakt vertoonden heel weinig ruis; dat geldt zowel voor de RAW als de jpg bestanden. De lage ruis is dus geen gevolg van een aggressieve ruisonderdrukking door de camera, zoals je soms wel eens tegenkomt. De sensor die door Samsung zelf is ontworpen en gemaakt, ruist gewoon weinig. Als we de ruis in RAW bestanden vergelijken met de ruis in jpg bestanden, dan komen we soms – alleen bij hele grote vergrotingen – jpg artefacten tegen in de jpg bestanden, zoals je kan zien in de 100% beelduitsnede onder het groene vlakje van de afbeelding hiernaast (beweeg je muis over de afbeelding). Zorgvuldig gebruik van ruisonderdrukking in RAW bestanden van de Samsung NX 1000 levert dan een nog mooier beeld op. Overall waren we onder de indruk van de goede signaal/ruis verhouding van deze camera.noiseoverview

Kleurweergave

De Samsung NX1000 levert bij daglicht mooie, zeer nauwkeurige, licht oververzadigde kleuren (afbeelding linksonder: Delta E 94 = 4.4). Praktijkopnames van de Samsung NX1000 zien er zeer natuurgetrouw uit, zoals je kan zien in de hoge resolutie afbeelding van de paardenbloemen boven aan deze pagina.

Gebruik je de autowitbalans bij kunstlicht, dan zie je net als bij vrijwel alle hedendaagse camera’s een zichtbare oranje zweem (afbeelding rechtsonder; Delta E 94 = 17). Delta E94 is (in tegenstelling tot Delta E) een maat voor de kleurafwijking, die correspondeert met onze waarneming: als het getal twee keer zo groot is, dan komt dat overeen met onze waarneming. Verzadigde blauwe en gele kleuren worden door het kunstlicht iets meer beïnvloed dan verzadigde rode of groene kleuren.
Als je in RAW fotografeert, dan is de witbalans eenvoudig nog achteraf aan te passen. Bij jpg bestanden gaat de correctie achteraf ten koste van de beeldkwaliteit. In de praktijk valt dat vaak mee.

In zijn algemeenheid doet de Samsung X 1000 qua kleurweergave niet onder voor de andere, veelal duurdere, camera’s die we tot op heden hebben getest.

color SAM2632 split diffSamsungNX1000colourdtungstenlight100ISO

Smart Filters

Via de DISP knop kan je gedetailleerde informatie van iedere gemaakte opname bekijken, zoals ISO waarde, sluitertijd en diafragma. Ook kan je een histogram bekijken. Deze functies zullen de meeste gebruikers van spiegelreflexcamera’s vertrouwd over komen en waarschijnlijk ook de diverse bewerkingsmogelijkheden die de Samsung NX 1000 heeft:
Je hebt meerdere bewerkingsmogelijkheden, waardoor je elke foto die je eerder hebt geschoten kan bewerken of een specifieke sfeer mee kan geven. Je kan rode ogen herstellen bij geflitste opnames, achteraf corrigeren voor tegenlicht, de afmetingen van een opname aanpassen, beelden roteren of smart-filters toepassen, waarvan je hiernaast een paar voorbeelden ziet.Smartfilter

Autofocus

De Samsung NX 1000 maakt gebruik van contrast AF, dat ook wordt toegepast in micro-43 camera’s. Dat werkt goed: de autofocus snelheid van de Samsung NX 1000 is gelijkwaardig aan de AF snelheid van de meeste hedendaagse spiegelreflexcamera’s in het amateur segment. Niet alleen is de AF snel; de camera is dat ook: je kan er 8 beelden per seconde mee maken. Net als bij de meeste spiegelreflexcamera’s voor beginners kan dat niet heel lang: na 8 RAW of 11 jpg bestanden is de buffer van de camera vol en moet je wachten voor je weer verder kan met fotograferen. Handig daarom, dat je de camera kan instellen op een langzamere snelheid van 3 beelden per seconde. Wie geen behoefte heeft aan 20 megapixel afbeeldingen voor de actiefoto’s, kan de Burst mode gebruiken, waarmee je 30 opnames per seconde kan schieten.

Ook handmatig scherpstellen verloopt heel goed met deze camera. Als je de MF mode selecteert met de schakelaar op de lens, dan wordt er een vergrote afbeelding op je beeldscherm getoond, zodra je aan de scherpstelring draait. Hierdoor kan je nauwkeurig handmatig scherpstellen. Je behoudt ook makkelijk overzicht, want binnen een paar tellen nadat je de scherpstelring met rust hebt gelaten, krijg je op het beeldscherm het totaalbeeld weer te zien.

Conclusie Samsung NX1000 test

Samsung-NX-1000-colors

Voordelen

 • Zeer gebruiksvriendelijke, snelle camera
 • Hoge beeldkwaliteit
 • Zeer goede 20-50 mm kit lens
 • WiFi draadloze verbinding met Smartphone en Internet
 • Zoeker op afstand via een smartphone

Nadelen

 • Geen ingebouwde zoeker of flitser

De Samsung NX 1000 is de eerste Samsung camera die we hebben getest. En het was een plezier om te doen. De camera is lekker licht en ligt goed in de hand. Het camera menu is mooi vormgegeven en gemakkelijk in gebruik. Samsung heeft hier haar ervaring op het gebied van gebruiksvriendelijke smartphones toegepast.
De Samsung NX 1000 maakt kwalitatief hoogwaardige opnames van 20 megapixels. Ondanks de compacte afmetingen, huisvest deze camera een grote APS-C sensor, met een beeldkwaliteit die net zo goed is als die van veel grotere amateur spiegelreflexcamera’s. Ook is het een snelle camera, waarmee je tot 8 opnames per seconde kan maken.
We hadden tijdens de Samsung NX 1000 test onvoldoende tijd om dieper te duiken in de WiFi mogelijkheden van deze camera, waaronder de zoeker op afstand via een smartphone. We hopen dat we dat in te halen in de nabije toekomst, met één van de Samsung camera’s die in de afgelopen tijd zijn verschenen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in