Test Samyang 24mm f/2.8 FE

0
De Samyang 24mm f/2.8 FE is de nieuwste aanwinst voor het Sony E-mount systeem. Het is een hele compacte en lichte groothoek. De lens beschikt over autofocus en de prijs is erg aantrekkelijk.

 DSC5764

We hebben geen glazen bol nodig om te voorspellen dat deze Samyang 24mm f/2.8 een heel populair objectief wordt.

Voor het Sony E-mount systeem is er inmiddels een ruime keus aan objectieven in de meest gevraagde brandpunten. Maar er valt ook nog genoeg te wensen. Zeker als het gaat om compacte en betaalbare objectieven. Samsung heeft kort geleden de lekker kleine en heel betaalbare 35mm f/2.8 FE op de markt gebracht. Wij hebben hem getest (Samyang FE 35mm AF pancake review link) en waren onder de indruk van de beeldkwaliteit. Die is behoorlijk goed, zeker als je kijkt naar de afmetingen en de prijs van het objectief. Daarom is het verheugend dat Samyang die trend doorzet, met de bijna even grote maar veel groothoekiger 24mm f/2.8 FE. Het is – net als de 35mm – een pancake en een van de kleinste objectieven die je voor de Sony A7 en A9 camera’s kan krijgen. Het objectief is ook lekker licht (93 gram!). Op de Sony E-mount camera’s met APS-C sensor kan je deze lens natuurlijk ook gebruiken en daar werkt het als een 35mm groothoek. Zowel voor de full frame modellen als de APS-C modellen is dit het enige objectief in dit brandpunt en deze prijsklasse. Voor de full frame modellen zijn er de Zeis Batis en Loxia objectieven die beide boven de duizend euro kosten, voor APS-C biedt Sony een Zeiss 24mm met een weliswaar hogere lichtsterkte, maar ook een veel hogere prijs. Behalve de lagere prijs biedt de Samyang ook nog eens kleinere afmetingen en een lager gewicht. Ideaal voor reis- en reportage fotografen.

 DSC5767

Samyang 24mm f/2.8 FE Specs:

  • Met 93 gram en 3,7cm. lengte een unieke en zeer compacte Full-Frame AF groothoek.
  • Hoge beeldkwaliteit van het centrum tot in de hoeken door 5 speciale lenselementen.
  • Samyang Ultra Multi Coating zorgt voor sterke vermindering flare en ghosting
  • Verbeterd (ten opzichte van Samyang FE 35mm f/2.8 pancake) snel en stil autofocus
  • Zeer korte minimale scherpstelafstand van slechts 0,24m.De Samyang FE f/2.8 AF is, zelfs inclusief zonnekap, een heerlijk compacte combinatie met een Sony A7R III.

De Samyang FE f/2.8 AF is, zelfs inclusief zonnekap, een heerlijk compacte combinatie met een Sony A7R III.

Samyang 24mm f/2.8 FE met of zonder beeldstabilisatie?

SamyangVRtest

In de lens zelf zit geen beeldstabilisatie ingebouwd. Maar Sony camera’s hebben tegenwoordig allemaal ingebouwde beeldstabilisatie. Dat is voor groothoeklenzen veel efficiënter dan in-lens beeldstabilisatie. In onze test werkte de beeldstabilisatie van de Sony A7R III met Samyang 24 mm f/2.8 uitstekend. Opnames gemaakt met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/3 seconde waren scherper dan opnames gemaakt zonder beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/100 seconde!

beeldkwaliteit

 DSC5805

Bokeh is niet de reden waarom je een groothoek objectief koopt. Maar het lensontwerp van de Samyang 24mm pancake met 7 lenselementen en 7 diafragmabladen levert toch een mooie achtergrondonscherpte als je maar dicht genoeg op je onderwerp kruipt. Bij een minimale scherpstelafstand van 23cm bereik je een vergrotingsmaatstaf van 0.13.

Van een pancake groothoeklens in combinatie met een volformaatsensor mag je verwachten dat er zichtbare vignettering plaatsvind. Dat is ook het geval, al zal je daar – zowel bij jpg bestanden als RAW bestanden die je in Lightroom of Photoshop opent – minder last van hebben als je de camera instelt op automatische lenscorrecties. Na correctie blijft er anderhalve stop lichtafval over, die al na 1 stop diafragmeren halveert. Vanaf f/5.6 blijft de lichtafval na correctie constant op ongeveer een halve stop.
Een ander aspect dat rechtstreeks te relateren is aan het lensontwerp, is een grotere gevoeligheid voor interne reflecties en nevenbeelden. De intensiteit van licht neemt kwadratisch af met de afstand. Als er reflectie van licht op de sensor teruggekaatst wordt door een lenselement dat ver verwijderd is van de sensor, zoals het Distagon ontwerp van de Zeiss Batis, zal je daar last van hebben. Maar bij een pancake lens zitten alle 7 lenselementen heel dicht op de sensor. Ondanks goede lenscoatings valt er dus niet aan te ontkomen dat bij een felle lichtbron die recht in de lens schijnt – dan helpt ook geen zonnekap – je nevenbeelden zal zien. Die ben ik ook in extreme tegenlicht situaties tegen gekomen in de praktijk.

Van vervorming zal je – dankzij de in-camera lenscorrecties – geen last hebben als je RAW bestanden opent in Lightroom of Photoshop, of als je de jpg bestanden rechtstreeks uit de camera gebruikt. De resolutie in het centrum is al hoog bij volle opening, en neemt nog toe tot f/8, waarna je met de kleine pixels van de Sony A7 R III merkt dat diffractie verdere toename van de resolutie voorkomt. Opvallend is dat de scherpte in de uiterste hoeken weinig onderdoet voor de scherpte aan de randen. Hiervoor geldt dat je een zichtbaar betere scherpte krijgt bij f/5.6 / f/8 dan bij volle opening. De Samyang 24 mm f/2.8 levert kortom, mooie plaatjes op, al is de Samyang 35 mm f/2.8 nog iets beter. Dat is natuurlijk geen verrassing, want een 24mm objectief is veel moeilijker te ontwerpen dan een 35mm met dezelfde lichtsterkte.

ConclusieSamyang 24mm f/2.8 FE @ Sony A7R III review

VOORDELEN

   • Fantastische prijs/kwaliteit verhouding
   • Goedkope groothoek met AF
   • Extreem compact en licht
   • Degelijke beeldkwaliteit

Nadelen

   • Gevoelig voor tegenlicht
   • Lichtafval
 

De Samyang AF 24mm f/2.8 FE steelt je hart met compacte afmetingen en een overslaanbare prijs/kwaliteitsverhouding. Ga op stap met deze pancake groothoek en geniet!

Wonderen bestaan niet. Vergelijk je opnames gemaakt met de Samyang AF 24 mm f/2.8 FE met opnames gemaakt met een Zeiss Batis 25 mm f/2.8, dan zie je dat de Batis beter is. Dat is natuurlijk geen eerlijke vergelijking, want de Batis kost een veelvoud van de Samyang. Toch is de Samyang 24mm f/2.8 FE wel degelijk een concurrent van de Batis en alle andere groothoek objectieven die er op dit moment te koop zijn voor Sony FE (A7/A9) camera’s met een volformaat sensor.
Want met welke groothoeklens neemt het gewicht van je camera minder dan 1 ons – en ook de afmetingen nauwelijks – toe, als je een 24 mm lens op de camera zet? Met behoud van AF? En met een beeldkwaliteit die je op camera’s met een kleinere sensor niet makkelijk evenaart? Voor een extreem aantrekkelijke prijs? Zet de Samyang op f/8, profiteer van de goede IBIS beeldstabilisatie van de Sony A7 camera’s en maak een langdurige fototrip met deze combinatie. Bekijk achteraf je opnames op je beeldscherm en je vraagt jezelf af: “Bestaan wonderen dan toch?“.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in