TEST Samyang AF 45mm F1.8 FE: Volledig nieuwe AF lens voor Sony FE

0
Opname met Samyang AF 45mm F1.8 FE in Rotterdam
Opname met Samyang AF 45mm F1.8 FE in Rotterdam

Met een gewicht van slechts 162 gram is de Samyang AF 45mm f/1.8 FE een ideale lens om mee te nemen op vakantie én om de mooiste vakantiefotos te maken. Gecombineerd met een van een Sony A7 of A9 camera heb je dan een hele lichte set bij je waarmee je toch een enorm hoge beeldkwaliteit kan halen. De Samyang AF 45mm f/1.8 FE is een van die lenzen die duidelijk maakt wat de voordelen van een spiegelloos systeem zijn.

TESTRESULTATEN Samyang AF 45mm F1.8 FE:

VOORDELEN

Nadelen

  • Hoge scherpte
  • Lichtsterk
  • Compact en licht
  • Samyang met AF
  • Leuk opberghoesje
  • Aantrekkelijk geprijsd
  • AF reproduceerbaarheid
  • Bij volle opning zichtbare longitudinale aberraties

Samyang AF 45mm F1.8  voor Sony FE: Tiny lens, tiny price

Soms lijkt het wel alsof bepaalde brandpunten seizoensgebonden zijn. Nadat er jaren geen nieuwe objectieven zijn uitgebracht met een brandpunt van 45mm hebben we er nu ineens, kort na elkaar, twee stuks en allebei zijn ze verkrijgbaar voor Sony camera’s. De eerste was de Sigma 45mm f/2.8 DG DN. Een heel fraaie, degelijke en optisch uitstekende lens met wat bijzondere mogelijkheden maar met een bescheiden lichtsterkte.  De tweede is deze Samyang AF 45mm f/1.8 FE. Met anderhalve stop meer lichtsterkte en een lagere prijs is het direct duidelijk wat de aantrekkingskracht van de Samyang is. Hij is ook nog eens lichter dan de Sigma. Dat dankt de Samyang aan een groter gebruik van kunststof en het ontbreken van extra’s als een diafragmaring. Strikt genomen heb je die ook niet nodig. Je kan natuurlijk prima het diafragma instellen op de camera. De lens is heel basic, met een scherpstelring als enige bedieningselement. De enige luxe is de lichtsterkte van f/1.8. De hogere lichtsterkte heeft als voordeel dat je iets meer achtergrondonscherpte kan krijgen dan met een f/2.8 lens en wat langer kan doorfotograferen als het daglicht verdwijnt. En dat is wel zo prettig. Het brandpunt van 45mm komt eigenlijk meer overeen met de diagonaal van de sensor dan een wat klassiekere 50mm. Eigenlijk is deze Samyang dus meer een ‘echte’ standaardlens. Die 5mm minder zorgt voor een wat meer ruimtelijk effect en dat is heel prettig als je wat meer algemene reportagefotografie of straatfotografie wilt maken. Je krijgt net wat meer omgeving in beeld en dus wat meer context. 

Bouw en autofocus

SamyangAF45mmFEDe Samyang AF 45mm f/1.8 FE heeft een volledig nieuw ontwerp. Optisch gezien bestaat dat uit zeven lenselementen in zes groepen. Twee van die elementen zijn zogeheten ASP (asferische) lenzen en er is een Extra-low Dispersion lenselement. Het diafragma heeft negen bladen voor een zo rond mogelijke opening  en een optimaal bokeh. Een van de uitgangspunten van het ontwerp was het verminderen van het gewicht en dat zie je ook terug in de gebruikte materialen van de behuizing. De bajonet is van lichtgewicht metaal en de rest van de body grotendeels van hoogwaardige kunststof. Dit zorgt allemaal voor een uiterst licht objectief van maar 162 gram. Het is relatief slank en ongeveer 56mm lang. Het objectief heeft een redelijk brede scherpstelring die heel licht draait. De ring hoeft dan ook niet direct de STM motor aan te sturen, maar alleen maar te communiceren met de camera. Het objectief wordt geleverd met een al even lichte als kleine kunststof zonnekap. Die kan omgekeerd op het objectief worden bevestigd, maar hij steekt maar zo weinig uit, dat je hem eigenlijk net zo goed kan laten zitten als extra bescherming voor je frontlens.

samyang45

Ideaal voor reportage en portretten 

Het 45mm brandpunt van deze Samyang AF 45mm f/1.8 FE is universeel inzetbaar. Afhankelijk van je standpunt en je onderwerpskeuze kan je hem ook zowel gebruiken voor foto’s waarvoor je wellicht een 35mm groothoek zou pakken of een korte tele. Omdat hij zo universeel is, is het een ideale lens als je slechts één lens mee zou willen nemen. Met deze Samyang kan je hele  diverse foto’s maken: van straatfotografie tot kleurrijke landschappen en natuurfotografie tot intieme portretten en close-ups. Dankzij de korte scherpstelafstand van 45mm kan je er ook mooi details mee schieten.

DSC04817

beeldkwaliteit

jpgrezz

De Samyang AF 45mm f/1.8 FE scoort goed in onze labtest. De lage prijs zie je absoluut niet terug in de beeldkwaliteit. De centrum scherpte is al heel behoorlijk op volle opening en het verloop van de scherpte naar de hoeken is laag. Vergelijken we de Samyang met de Sony 50mm f/1.8 FE dan zien we dat de scherpte van de Samyang in het centrum  een heel klein beetje lager is, maar dat de hoeken duidelijk veel beter zijn. Vooral op volle opening ziet opnames met de Samyang AF 45mm f/1.8 FE er daardoor een stuk beter uit. De beeldkwaliteit neemt toe als je diafragmeert  naar f/2.8 en wordt nog iets beter op f/4. Dan zit het objectief op zijn top. Bij verder diafragmeren blijft de scherpte vrijwel gelijk over het hele bereik tot en met f/11.

jpgvignet

Lichtafval is iets dat eigenlijk niet te vermijden is bij lichtsterke objectieven. En dus ook niet bij de Samyang AF 45mm f/1.8 FE. Op volle opening is het zichtbaar als je een behoorlijk egale achtergrond hebt. Maar storend vinden we het niet. Diafragmeer je naar f/2.8 dan is de lichtafval vrijwel verwaarloosbaar.  Correcties in de camera of software achteraf verminderen de lichtafval enigzins, maar wil je het helemaal kwijt dan zal je handmatig nog wat moeten aanpassen.

De Samyang AF 45mm f/1.8 FE heeft ook een klein beetje vertekening. Het is niet veel en in de praktijk is het in de meeste opnames nauwelijks zichtbaar. Wat wel opvallend is, is dat de correcties in de jpegs eigenlijk zorgen voor een iets slechter resultaat dan de lens in raw scoort. Met een iets beter profiel valt hier dus nog best wat winst te boeken.

Loca

De resultaten van de Samyang AF 45mm f/1.8 FE zijn dus behoorlijk overtuigend. Eigenlijk het enige minpuntje is de longitudinale chromatische aberratie. Het is niet heel sterk, we hebben wel eens erger gezien, maar het is wel zichtbaar. Deze kleurfout zorgt ervoor dat onscherpe partijen in de voorgrond een magenta kleurzweem krijgen en onscherpe partijen in de achtergrond een groene. Deze vorm van chromatische aberratie neemt af zodra je diafragmeert en bij f/2.8 heb je er al minder last van en op f/4 is het vrijwel verdwenen. 

DSC04851 1200

Het negenbladig diafragma van de Samyang AF 45mm f/1.8 FE zorgt voor zonnesterren met 18 punten als je opnames maakt op kleine lensopeningen zoals f/11 of f/16. Hiervoor moet je dan wel tegen de zon in fotograferen. Niet alle objectieven zijn hier even geschikt voor, maar de Samyang AF 45mm f/1.8 FE heeft er geen enkele moeite mee. Je hebt weinig last van overstraling, contrastverlies of lichtvlekken.

Bokeh

Natuurlijk koop je een objectief als de Samyang AF 45mm f/1.8 FE om opnames te maken op volle opening met een prachtig verloop van de scherpte. De Samyang AF 45mm f/1.8 FE heeft  op volle opening een hele kleine scherptediepte en een fraaie onscherpte in de achtergrond. Lichtpunten zijn in het midden mooi cirkelvormig maar krijgen naar de randen toe wat meer de vorm van kattenogen. De bokehballen zijn over het algemeen mooi zacht en hebben nauwelijks last van harde randjes.

DSC04855f

Beeldstabilisatie

De Samyang AF 45mm f/1.8 FE heeft geen beeldstabilisatie in het objectief. Voor de beeldstabilisatie ben je dus afhankelijk van de stabilisatie in de camera.Met die stabilisatie krijg je op een vier stops langzamere sluitertijd nog dezelfde scherpte als in opnames zonder stabilisatie. Daarmee is wederom de waarde van stabilisatie in de camera bewezen.

Samyang AF 45mm f/1.8 FE in de praktijk

Benieuwd naar de prestaties van de Samyang AF 45mm f/1.8 FE in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken. 

Samyang45mm1p8 Viewfoto3840

Conclusie Review Samyang 45mm F1.8 AF @ Sony A7R III

De Samyang 45mm F1.8 AF is een absolute aanrader voor iedere Sony fotograaf met een bescheiden fototas of portemonnee.

De Samyang AF 45mm f/1.8 FE is een objectief dat een serieus alternatief voor de 50mm f/1.8 van Sony. De afwijkende beeldhoek en de mooiere verdeling van de scherpte bij volle opening maken van de Samyang AF 45mm f/1.8 FE een absolute aanrader voor iedere Sony fotograaf met een bescheiden fototas of portemonnee. Samyang is bezig een heel mooi rijtje neer te zetten. 

Heel recent is ook een superlichte AF 18mm f/1.8 FE aangekondigd. Samen met de al eerder uitgebrachte 24mm en 35mm kan je hiermee een setje samenstellen van vier autofocus objectieven voor Sony van 18mm tot en met 45mm voor net iets meer dan een pond aan gewicht. Met een body erbij zit je dan net over de kilo. Dat is ideaal voor iedereen die graag op reis fotografeert zonder een hele volle, zware fototast mee te zeulen. We zouden hier nog graag een 85 of 100mm van nog geen twee ons bij zien om het helemaal compleet te maken en het lijkt ons dat die niet ver weg kan zijn. Van de Samyang AF 45mm f/1.8 FE kunnen we ondertussen alvast genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in