Review: SAMYANG AF 85MM F1.4 FE voor Sony

0
 

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is een aantrekkelijk geprijsde, lichtsterke korte tele voor Sony systeemcamera’s. De lens heeft autofocus. In combinatie met de Eye-AF van de Sony camera’s kan je hiermee gemakkelijk prachtige portretten met hele geringe scherptediepte maken.

TESTRESULTATEN Samyang AF 85mm F1.4 FE:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede scherpte
  • Lichtsterk
  • Relatief licht
  • Weersbestendig
  • Scherpe prijs
  • Longitudinale chromatische aberratie op volle opening

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is een korte tele met een bescheidener prijskaartje en een beduidend lager gewicht dan de meeste van zijn concurrenten.

Korte teleobjectieven met een brandpunt van rond de 85mm zijn heel populair onder fotografen. Ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor portretten en andere opnames waarbij je een onderwerp wat wilt isoleren van de achtergrond. Logisch dus dat er veel aanbod is in dit segment. Aan de bovenkant van de markt vinden we dure maar excellente modellen als de Sony FE 85mm F1.4 GM en de Sigma 85mm F1.4 Art. De Samyang AF 85mm F1.4 FE gaat op specificaties de concurrentie met deze objectieven vol aan, maar biedt een veel bescheidener prijskaartje en ook een beduidend lager gewicht. Voor veel fotografen is dat interessant. De Sigma weegt meer dan 1100 gram, de Samyang ongeveer de helft. Dat merk je wel na een dag fotograferen met beide objectieven. En kies je voor de Samyang, dan kan je voor het prijsverschil met de Sony er gemakkelijk nog een of twee andere Samyang objectieven bij kopen.

De Samyang AF 85mm F1.4 FE voelt ondanks die lage prijs niet aan als een budgetobjectief. Het heeft een metalen behuizing en een modern lensontwerp. Het heeft ook een goed werkende autofocus die eigenlijk niet onderdoet voor die van de concurrenten. Waar Samyang een aantal jaren geleden vooral inzette op degelijke objectieven met enkel handmatige scherpstelling, schuift het merk met deze AF 85mm F1.4 FE eigenlijk steeds meer op in de richting van het topsegment. Behalve de prijs, dan.

Bouw en autofocus

Samyang AF 85 14FE Side

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is met een lengte van bijna 100mm en een diameter van 88m net iets kleiner dan de Sony FE 85mm F1.4 GM. Hij heeft dan ook hetzelfde brandpunt en dezelfde lichtsterkte. Met een gewicht van nog geen 570 gram is hij wel 250 gram lichter dan de Sony. Het verschil in gewicht zal niet worden veroorzaakt doordat de Samyang met 9 diafragmalamellen er twee minder heeft dan de Sony. Het lijkt ook niet te worden veroorzaakt door het lensontwerp. Beide objectieven hebben 11 lenselementen in 8 groepen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de ontwerpen identiek zijn. De Samyang heeft bijvoorbeeld niet de XA (extreem asferische) lenselementen die Sony gebruikt. Wel zitten er in de Samyang AF 85mm f/1.4 FE vijf elementen van speciale glasssoorten. Waar het verschil in gewicht meer door wordt verklaard is het gebruik van lichtere materialen in de Samyang en een eenvoudigere uitvoering.

Samyang AF 85mm F1.4 Sony FE specifications

Zo heeft de Samyang bijvoorbeeld geen klikloos te maken diafragmaring of MF/AF schakelaar. Het enige bedieningselement is de brede scherpstelring. Hierdoor kan Samyang ook volstaan met drie pakkingen om het objectief tegen vocht en stof te beschermen: twee rond de scherpstelring en een achter op de bajonet. De buitenzijde is ondanks het lage gewicht niet van kunststof maar van een alumuniumlegering. Het objectief voelt hierdoor toch wel degelijk  als een high end product aan. De filtermaat is 77mm en de kortste instelafstand is 0,90m. Dat is iets minder goed dan de Sony, die met autofocus tot 0,85m gaat en handmatig tot 0,80m.  De autofocus is redelijk snel en behoorlijk stil. En in combinatie met de laatste versie van Sony’s Eye-AF werkt de autofocus ook heel nauwkeurig, waardoor het een prima keus is voor portretfotografie. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Daarvoor moet je dus vertrouwen op de stabilisatie in de Sony camera’s.

Beeldkwaliteit

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is op volle opening al redelijk scherp. De hoeken blijven dan nog wat achter, maar de vraag is of dat op volle opening bij een 85mm f/1.4 relevant is. De scherptediepte is dan zo gering dat je een erg vlak onderwerp moet hebben om iets van scherpte in de hoeken te zien. Wil je dat wel, dan zal je toch echt wel iets moeten diafragmeren. Het objectief haalt zijn beste waardes op f/5.6 en ook de hoeken zijn dan op hun best. Voor landschappen doe je er echter goed aan om misschien wel voor f/8 of f/11 te kiezen om de scherptediepte te optimaliseren.

Lichtafval op de Samyang AF 85mm f/1.4 FE is wat hoger dan op de Sony FE 85mm f/1.4 GM. Maar het is niet overdreven veel en het geeft op volle opening een mooi vignet. Wil je het optisch wegwerken, dan zal je wel een paar stops moeten diafragmeren. Op f/2.8 heb je er nauwelijks nog last van. Je kan het ook in de nabewerking doen, als je toch op f/1.4 of f/2 wil schieten. Dat kost dan wat dynamisch bereik in de hoeken. Maar dat is vanwege de geringe scherptediepte nauwelijks een probleem.

Vertekening is ook niet echt een probleem op de Samyang AF 85mm f/1.4 FE. Er is een heel klein beetje kussenvormige vertekening dat met een lensprofiel in je favoriete rawconverter gemakkelijk kan worden weggewerkt. Maar dat is dan alleen maar nodig als je heel kritische architectuur- of productopnames maakt. Voor portretfotografie of reportagewerk is het in de praktijk zo weinig dat het niet zal opvallen.

Het bokeh is behoorlijk fraai. Je verwacht eigenlijk ook niet anders van een lichtsterke 85mm f/1.4. Opvallend genoeg krijg je de mooiste bokehballen als je een stop diafragmeert. Ronde lichtvlekken in de achtergrond zijn dan nog steeds rond, maar vertekenen minder naar de rand toe dan op f/1.4. De lens kan wat last hebben van flare als je tegen de zon in schiet op volle opening, wellicht iets meer dan je met de Sony zou krijgen, maar vaak is dit op te lossen door de zon net even iets anders in beeld te brengen (of niet).  Omgekeerd kan je op f/16 wel redelijke zonnesterren krijgen. Door de wat afgeronde diafragmalamellen zijn die niet heel scherp, maar een beetje wollig.

Een klein minpuntje is de ‘longitudinale chromatische aberratie’.  Een hele mond vol voor een verschijnsel dat je bij vrijwel alle lichtsterke objectieven in meer of mindere mate ziet. Alleen de allerbeste apochromatisch gecorrigeerde objectieven hebben er geen last van. Je kan het herkennen aan verkleuringen van onscherpe partijen. Meestal worden die magenta in de voorgrond en groen in de achtergrond. Dat verklaart ook waarom het zo opvalt bij lichtsterke objectieven. Hoe meer je diafragmeert, hoe groter de scherptediepte wordt en hoe minder je er van ziet. Bij de Samyang kan je er ook op f/5.6 nog wel iets van zien, vooral als je onderwerp wat in reflectie staat. Je ziet dat bijvoorbeeld bij de foto hieronder. Let hier dus mee op bij het fotograferen van glimmende onderwerpen zoals sieraden of waterpartijen.

Samyang AF 85mm f/1.4 FE IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Samyang AF 85mm f/1.4 FE in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Samyang AF 85mm f/1.4 FE op Sony A7R III/IV:

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is een prima korte tele met een bijna onverslaanbare prijs/kwaliteitsverhouding

De Samyang AF 85mm F1.4 FE is een prachtig objectief voor portretfotografen of iedereen die graag werkt met hele geringe scherptediepte. De beeldkwaliteit en de bouwkwaliteit zijn prima en de prijs is heel aantrekkelijk. Dit objectief is ook nog eens een stuk lichter dan de optie van Sony, en laten we het dan al helemaal maar niet over de Sigma 85mm f/1.4 Art hebben. Hierdoor is de Samyang een stuk prettiger om mee te nemen. En het objectief dat je bij je hebt, levert altijd betere foto’s op dan de lens die je thuis laat liggen. Alles bij elkaar genomen, is de Samyang AF 85mm f/1.4 FE een prima korte tele met een bijna onverslaanbare prijs/kwaliteitsverhouding. Samyang heeft het weer voor elkaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in