Test Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports (C APS-C)

0
Er zijn veel natuurfotografen die een telelens gebruiken op een camera met een APS-C sensor. De beeldhoek wordt door de kleiner APS-C sensor 1.6x kleiner dan bij een camera met een volformaatsensor, waardoor het lijkt alsof je een telelens hebt met een 1.6x langere brandpuntsafstand. De Sigma 120-300mm Sports is het eerste objectief in de Sigma Sports serie en lijkt in sommige opzichten op zijn voorganger.
Maar met de objectieven van de Sports serie kan je door middel van de USB dock zelf maatwerk aanpassingen doen op de AF snelheid, AF-fijnafstemming, scherpstelbegrenzing en de beeldstabilisatie. Onze ervaringen met dat maatwerk kan je lezen in de Sigma USB-dock test. Daarnaast biedt Sigma sinds kort voor alle objectieven uit de Art, Sports of Contempoary serie de mogelijkheid om de lensbajonet te verwisselen. Besluit je om een ander merk camera te kopen, dan kan je je eigen favoriete en vertrouwde objectieven laten ombouwen, waarna je ze op je nieuwe camera kunt gebruiken.  

Sigma lens test, Sigma 120-300 test

bokeh, Sigma lens test, Sigma 120-300 test, Sigma 120-300 Sports test 
Sigma 120-300mm f/2.8 OS Sports @ 300mm, f/3.5, 1/400, 100 ISO
De hoge lichtsterkte en de lange brandpuntsafstand maken de Sigma 120-300mm objectief ook uitermate geschilt om te spelen met achtergrondonscherpte. De Sigma 120-300mm f/2.8 Sports weegt bijna 3 kg. Daarom zal je er bij voorkeur mee werken vanaf statief. Het objectief wordt standaard geleverd met een degelijke statiefgondel. 

Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports @ Canon 650D

Bouw

 

De Sigma 120-300mm f/2.8 Sports is zwaar, groot en ademt in alle opzichten degelijkheid en betrouwbaarheid uit. Dat begint bij de matzwarte finish van het lenshuis, dat we kennen van de eerdere Sigma Contemporary en Art lenzen. De Sigma 120-300mm Sports is extra afgedicht tegen stof en spatwater. De matzwarte, grote zonnekap is van metaal.

Qua bouw en gewicht vormt dit objectief een betere combinatie met een professionele spiegelreflexcamera dan met de relatief kleine en lichte Canon 650D.

Op dit objectief zitten meerdere schakelaars. De meest opvallende is de Custom schakelaar met als keuze C1, C2 en off. De Custom functie is te programmeren met het Sigma USB dock. Verder zijn er schakelaars om het AF-bereik te begrenzen, een keuze te maken tussen AF en MF en tussen de verschillende beeldstabilisatie methodes (off, 1, 2).

{insertgrid=288}

Autofocus

 

De Sigma 120-300mm 2.8 II heeft een traditioneel kijkvenster, waar je kan aflezen op welke afstand is scherpgesteld. De aandrijving van de autofocus verloopt razendsnel. Ook bij weinig licht. Het grootste deel van de scherpstelgang is van 1.5 meter tot 10 meter. De kortste instelafstand is afhankelijk van de brandpuntsafstand.
De HSM motor is snel en stil en kan ieder gewenst moment handmatig overruled worden als je het scherpstelpunt ergens anders wilt leggen dan de AF. Voor handmatig scherpstellen is het prettig om met beide brede ringen te werken voor het zoomen en scherpstellen. Ze liggen dicht bij elkaar, waardoor je ze met dezelfde hand kan bedienen. Zodra je daar wat handigheid hebt – want het objectief steunt ook op diezelfde hand – kan je hierdoor ook zonder AF razendsnel werken.

Frontlens

Scherpte Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports

 

Dit objectief levert je scherpe opnames bij alle brandpuntsafstanden en alle diafragma’s. Bij volle opening is de centrumscherpte, met name bij 120mm, zichtbaar scherper dan in de hoeken. De hoogste scherpte behaal je voor alle brandpuntsafstanden bij f/5.6. Daarboven neemt de scherpte langzaam af. Dit is echter zo weinig dat je in de praktijk even goede resultaten behaalt of je nu fotografeert bij f/4, f/5.6, f/8 of f/11.

Otter

Omdat dit objectief zo lichtsterk is, is het ook goed te combineren met een teleconverter, Meestal verlies je door het gebruik van een teleconverter iets aan scherpte, maar omdat dit objectief zulke scherpe beelden levert, is dat niet zo erg.

minirezz

Lichtafval

 
De Sigma 120-300mm is ontworpen voor gebruik op camera’s met een volformaat sensor. Bij de kleinere APS-C sensor van de Canon 650D wordt alleen het centrum van het beeld gebruikt en is lichtafval bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s te verwaarlzoen. Lichtafval bij volle opening is ongeveer een halve stop. Bij de kleinere diafragma’s is de lichtafval zo laag, dat het bijna niet meer te meten is. Omdat de lichtafval van dit lichtserke objectief zo laag is, is het gebruik van een teleconverter, die meestal niet alleen de brandpuntsafstand verlengt, maar ook de lichtafval vergroot, een interessante partner voor de Sigma 120-300 Sports.  jpgvignet

Vervorming

 
De vervorming van de Sigma 120-300mm is zo laag, dat je er bij gebruik op een camera met een APS-C sensor, nooit last van zal hebben, ongeacht welke brandpuntsafstand je gebruikt. We konden bij de langere brandpuntsafstanden een lichte kussenvormige vervorming meten, maar je ziet dat niet in de praktijkopnames terug. distortion

Bokeh  Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports

 

Het leuke aan het werken met een objectief met een lange brandpuntsafstand in combinatie met een hoge lichtsterkte, is dat de scherptediepte zo klein is, dat storende elementen op de achtergrond al gauw onscherp worden weergegeven. De haren en snorharen van de otter zijn haarscherp, maar zijn poten zijn al wazig. De bokeh in onze praktijkopnames was mooi rustig.

minibokeh

Overstraling en nevenbeelden

 
Zelfs zonder de meegeleverde zonnekap is dit objectief heel erg goed bestand tegen tegenlicht. De opname hiernaast is een detail uit een landschapsfoto, die recht tegen de zon is opgenomen. Zelfs vlak rond de zon is er geen verminderd contrast te zien en in geen enkele praktijkopname zijn we nevenbeelden tegengekomen. flare

Chromatische aberratie

 

Laterale chromatische is bij alle brandpuntsafstanden zo laag, dat je er in de praktijk nooit last van zal hebben. 

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports test @ APS-C

Sigma120300product Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Heel hoge beeldkwaliteit; hoge resolutie, weinig vervorming en lichtafval, zeer lage chromatische aberratie
  • Snelle AF
  • Zeer degelijk gebouwd en mooi afgewerkt
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Metalen zonnekap
  • Groot en zwaar
  • Een prijs die in overeenstemming is met de geboden hoge kwaliteit

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

We hebben de Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports eerder getest op een Canon 5D MK2. Vergelijk je de scores in deze test met onze vorige test, dan zijn de overall scores vrijwel gelijk. Toch zijn er wel verschillen: de resolutie van dit objectief is gemeten met een 21 megapixel 5D MK2 zoals te verwacten viel, hoger dan wat we hebben gemeten met de 18 megapixel Canon 650D. Aan de andere kant zijn vervorming en lichtafval lager op de camera met de kleinere APS-C sensor, waardoor de eindscore in deze test zelfs nog iets hoger uitkomt dan in onze vorige test.  We zeiden het al in onze vorige test: dit  is een uniek objectief, waarbij we eigenlijk alleen de afmetingen en de prijs kunnen bedenken als obstakel om tot aanschaf over te gaan. Met een adviesprijs van net onder de 4.000 euro is de prijs/kwaliteit verhouding heel hoog.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in