Test Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

0
Sigma18mm
Sigma18mm

Qua specificaties, afwerking, beeldkwaliteit en prijs hebben we te maken met een “game changer”, schreven we in onze test van de Sigma 18-35 mm 1.8 Art met een Canon 650D. Zou dit objectief in staat zijn om nòg hogere prestaties neer te zetten als je het gebruikt in combinatie met de 24 megapixel sensor zonder moiré-filter van de Nikon D7100?

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Dat is het geval. Alleen het zoombereik van de Sigma 18-35mm Art is qua beeldhoek iets minder groot dan van een 24-70mm zoomlens op een camera met een volformaatsensor. Verder maak je met de Sigma 18-35mm f/1.8 Art en de Nikon D7100 (met APS-C sensor) opnames die de beeldkwaliteit en bokeh van  duurdere, zwaardere en grotere objectieven op een camera met een volformaat sensor doet verbleken. Dat scheelt je veel geld, want volformaat camera’s en goede volformaat objectieven zijn niet goedkoop.Sigma18-35mm-sample

Sigma18mm
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM A @ 18mm, f/4.8, 1/750 s, 100 ISO

De beeldhoek (overeenkomend met een 29-53 mm zoomlens op een volformaat camera) en de hoge, constante f/1.8 lichtsterkte maken de Sigma 18-35 mm Art een ideaal objectief voor vele toepassingen, zoals concert, vakantie, straat, bruiloft of reportagefotografie.

Bouw

Een lichtsterk en volgens professionele normen vervaardigd objectief is qua omvang en gewicht niet te vergelijken met een standaard kitlens.  Met een lengte van 12 centimeter, een filtermaat van 72 mm en een gewicht van 810 gram vormt de Sigma 18-35mm Art een combinatie met een APS-C body, waar je als amateur misschien even aan moet wennen.
Voor een professionele fotograaf die een volformaat camera met een 24-70 mm zoomlens gewend is, zijn lengte en gewicht precies goed.
Het matzwarte uiterlijk en de hoge kwaliteit van de afwerking van het objectief zijn gelijk aan die van het Sigma 35mm f/1.4 Art objectief. Het gebruik van kunststof,  “Thermally Composite” (TSC), voor het lenshuis, houdt het gewicht van de Sigma 18-35mm Art enigszins beperkt.{insertgrid=288}

Autofocus

De AF is van het USM-type, wat niet alleen resulteert in snel en trefzeker scherpstellen, maar het biedt ook de mogelijkheid om op ieder gewenst moment de AF handmatig te overrulen. De AF is nauwkeurig, stil en heel snel. Waarschijnlijk mede door de hoge lichtsterkte is de AF ook bij weinig licht trefzeker.
De Sigma 18-35mm f/1.8 Art is voorzien van interne scherpstelling, waardoor de lengte van het objectief niet verandert en de filtervatting niet meedraait bij scherpstellen. Ook bij in of uitzoomen blijft de lengte van het objectief onveranderd. Zeker als je close-ups gaat maken, waarbij de frontlens tot op 8 cm van het onderwerp kan naderen, is dit heel prettig.

Scherpte Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Qua scherpte hoort de Sigma 18-35mm f/1.8 Art bij de allerbestes in de lenzencategorie met een beeldhoek die overeenkomt met een 28 mm, 35 mm of 50 mm objectief op een camera met een volformaat sensor.De scherpte is bij volle opening al erg hoog. Dat is een opmerkelijk goede prestatie, omdat juist lichtsterke objectieven bij volle opening meestal wat zachter tekenen. Na twee stops diafragmeren wordt een nog hogere centrumscherpte bereikt en is ook de scherpte aan de randen en in de hoeken optimaal. Qua scherpte ben je met de Sigma 18-35mm  1.8 Art vrij om alle diafragma’s tussen f/1.8 en f11 te kiezen. Dat is uniek voor een zoomlens.minirezzSigma USB dock

Voor 55 euro kan je een USB dock met een Nikon vatting kopen voor de de Sigma 18-35mm f1/.8 Art. Daarmee kan je zelf firmware updates voor deze lens downloaden. Ook kan je de scherpstelling van de combinatie van jouw camera met de Sigma 18-35mm f/1.8 Art verfijnen op vier verschillende afstanden. Juist bij hoogoplossende objectieven met een hogere lichtsterkte dan f/2.8 is deze optie aantrekkelijk, als je de hoogst mogelijke resolutie wilt krijgen. Onze ervaringen met de Sigma 18-35mm Art staan in het tweede deel van onze Sigma USB-dock test.USBdock

ij-eye-front-HDR

Sigma 18-35 mm 1.8 Art @ 18 mm (HDR-opname) Bij het samenvoegen van meerdere opnames tot 1 HDR opname wordt chromatische aberratie vaak beter zichtbaar dan in een gewone foto. De Sigma Art lenzen zijn aantrekkelijk voor HDR fotografen. Niet alleen vanwege de ongevoeligheid voor overstraling, maar ook vanwege de lage chromatische aberratie.

SIGMA Mount Conversion Service

Het is een interessante discussie of de camera of een lens het belangrijkste / meest onderscheidende instrument zijn voor een fotograaf. Sigma ziet de keuze van het objectief als het centrum van de fotograaf. Mocht je ooit willen overstappen naar een ander cameramerk, dan biedt Sigma voor de objectieven uit de Contemporary (C)- Art (A) of Sports (S)-lijn een unieke feature. Met de mount conversion service, worden je eigen lenzen voorzien van een bajonetvatting van een ander merk. Ook exclusieve functies per cameramerk, zoals de OS-functie, worden door Sigma in Aizu (Japan) aangepast, zodat het objectief optimaal werkt op de nieuwe body.

De Mount Conversion Service staat los van garantie en is niet goedkoop. De Mount Conversion Service kost voor de Sigma 18-35 mm Art € 200,00, inclusief BTW. Daar staat weer tegenover dat je de lenzen behoudt waarmee je al vertrouwd bent en dat de aanschaf van een nieuwe lens fors duurder is.

Lichtafval

Gezien de hoge lichtsterkte van de Sigma 18-35mm Art is het geen verrassing dat er enige zichtbare lichtafval is bij volle opening. Na twee stops diafragmeren, je zit dan pas bij f/4, is de lichtafval volledig onzichtbaar. Zowel handmatig als met behulp van lenscorrectieprofielen in Lightroom, is lichtafval eenvoudig en efficiënt te corrigeren.

Lichtafval weegt overigens relatief weinig mee in het eindresultaat van onze testen. We proberen de scores te laten corrigeren met: “What you see is what you get”. En veel fotografen storen zich niet aan lichtafval, of vinden het zelfs wel mooi.

Vervorming

De vervorming van de Sigma 18-35mm Art loopt van licht tonvormig bij een brandpuntsafstand van 18mm tot licht kussenvormig bij een brandpuntsafstand van 35mm. Dit gedrag is kenmerkend voor een zoomobjectief met dit brandpuntsafstand bereik.

Vervorming in RAW bestanden is goed te corrigeren met behulp van lenscorrectieprofielen in Photoshop of Lightroom. De scores voor vervorming voor de Sigma 18-35mm 1.8 Art vallen dan bij alle brandpuntsafstanden hoger uit dan een 9. De eindscore zou na correctie voor vervorming 0.6 hoger zijn dan nu het geval is.

Sigma2Lenscorrectieprofielen in Lightroom Normaal gesproken herkent Lightroom automatisch het objectief. Klik je op “Enable Profile Corrections”, dan verschijnen automatisch het merk, model en het beschikbare lenscorrectieprofiel. Bij de Sigma 18-35mm 1.8 Art verschijnen deze gegevens (in Lightroom versie 5.2) niet. Gelukkig is het lenscorrectieprofiel wel beschikbaar. Het enige dat je hoeft te doen, is Sigma te selecteren als merk. De overige gegevens verschijnen dan vanzelf en zowel de vervorming als de lichtafval in RAW bestanden worden zo “met 1 druk op de knop” gecorrigeerd.bokehexample

Bokeh

Zowel achtergrondonscherpte als voorgrond-onscherpte doen qua karakter sterk denken aan de OOF (“Out of focus”) van een objectief op een camera met een volformaat sensor. Hierboven zie je een deelvergroting van een opname gemaakt bij een 24 mm brandpuntsafstand  en f/1.8. Bij deze brandpuntsafstand krijg je niet zo’n boterzachte bokeh als bij een telelens, maar de combinatie van scherpte van het onderwerp en de achtergrondscherpte zijn sensationeel goed.

bokeh

 De Sigma 18-35mm Art biedt een hele mooie ronde bokeh van een felle lichtbron op de achtergrond, zoals je in onderstaande opname kan zien.

Lichtsterke objectieven hebben bijna allemaal last van longitudinale chromatische aberratie, wat ook wel kleurbokeh wordt genoemd. Je krijgt dan paarse randen achter het scherpstelpunt en groene randen voor het scherpstelpunt. Kleurbokeh komt alleen voor bij hele lichtsterke objectieven en verdwijnt door diafragmeren. Bij f/2.8 of kleiner zie je er niets meer van. Hiernaast zie je een testopname gemaakt bij f/1.8 voor het opsporen van kleurbokeh. Klasse.

colorbokehmini

Overstraling

Ook met de Sigma 18-35mm f/1.8 Art hebben de ontwerpers van Sigma op dit onderdeel een topprestatie neergezet. Als er een felle lichtbron zich net buiten beeld bevindt, dan heb je geen last van overstraling. Laat staan als je de meegeleverde zonnekap gebruikt. Als je recht tegen de zon in fotografeert, met de zon vol in beeld dus, dan is er een kleine zone rondom de zon waar overstraling waarneembaar is. Met moeite konden we in onze testopnames een regenboog-achtig nevenbeeld ontdekken, dat we rood omcirkeld hebben in de beelduitsnede die hiernaast staat afgebeeld. Wat overstraling betreft, worden er volgens ons momenteel geen betere zoomlenzen gemaakt. Er zijn een hoop objectieven met een vaste brandpuntsafstand die meer last hebben van overstraling en nevenbeelden. Dat lijkt mij een belangrijke overweging om mee te nemen als je van HDR, nachtfotografie of concertfotografie houdt.

Chromatische aberratie Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Laterale chromatische aberratie, magenta en blauwgroene randen bij sterke contrastovergangen in de hoeken van het beeld, zal je bij dit objectief vrijwel niet tegenkomen.

Conclusie Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art test

Voordelen

  • Zoomlens met ongeëvenaard hoge lichtsterkte
  • Zeer hoge beeldkwaliteit
  • Kwalitatief gelijkwaardig met, of beter dan, lenzen  met een vaste brandpuntsafstanden
  • Mooie bokeh / achtergrondonscherpte: gelijkwaardig met volformaat

    Nadelen

  • Enigszins beperkte zoomrange
  • Zichtbare vervorming bij de uitersten van het zoombereik

Omdat we de Sigma 18-35mm 1.8 Art al eerder hadden getest op een Canon 650D, waren onze verwachtingen hoog gespannen. Onze testresultaten voor de Sigma 18-35mm Art met een Nikon D7100, komen voor de meeste beeldkwaliteitseigenschappen overeen met onze eerdere test. De resolutie is, dankzij de Nikon D7100, zelfs nog hoger dan in onze eerdere test van de Sigma 18-35mm 1.8 Art op een Canon 650D. Corrigeer je de vervorming van de Sigma 18-35 mm 1.8 Art in RAW bestanden met behulp van de lenscorrectieprofielen voor RAW bestanden in Lightroom, dan veranderen de scores voor vervorming bij alle brandpuntsafstanden in een 9 of hoger, en valt de eindscore 0.6 hoger uit dan in de huidige eindscores. En dan verslaat de combinatie van een Nikon D7100 met de Sigma 18-35mm 1.8 Art qua beeldkwaliteit vrijwel alle – DX, FX en zowel zoom als vast brandpunt – objectieven met een beeldhoek die overeenkomt met een 28 mm, 35 mm of 50 mm brandpuntsafstand op een camera met een volformaat sensor. Wow.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in