Test Sigma 30 mm (M43)

0

De Sigma 30 mm DN (‘Digital Neo’) verscheen in het eerste kwartaal van 2012 op de markt. Terwijl Sigma er snel bij was bij de introductie van het Four Thirds systeem, heeft het lang geduurd voordat er Sigma lenzen voor micro-43 te koop zijn. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen, zodat wij jullie nu een Sigma 30 mm test van een micro-43 lens kunnen aanbieden. Samen met de Sigma 19 mm DN is dit de eerste lens die Sigma op de markt brengt voor micro-43 of Sony NEX camera’s.
Voor een paar honderd euro biedt Sigma, zo blijkt uit onze Sigma 30 mm EX DN test, een goed gebouwd objectief met dezelfde hoge scherpte als de fameuze Panasonic 20 mm.

De Sigma 30 mm 2.8 EX DN is een standaardlens. Een brandpuntsafstand van 30 mm op een micro-43 camera komt qua beeldhoek overeen met de beeldhoek van een 60 mm objectief op een camera met een volformaat sensor.

demo-Sigma30mm-overview
Sigma 30 mm f/2.8 EX DN, f/ 5.6

Bouw en autofocus

De body is grotendeels uitgevoerd in plastic, waardoor dit objectief licht is, maar de vatting is van metaal. Er zit geen afstandsschaal op de Sigma 30 mm EX DN.
Veel micro-43 objectieven zijn zo klein, dat handmatig scherpstellen lastig is. Maar met de relatief brede, geribbelde scherpstelring is het prettig handmatig scherpstellen. Voor gebruikers van polarisatie of gradatiefilters is het prettig om te weten dat de lens niet draait tijdens scherpstellen.Dit objectief is uitgerust met een lineaire autofocus motor, die de lenselementen direct zonder tandwielen aanstuurt. Dit zorgt voor een nauwkeurige en stille auto-focus, wat zowel bij fotograferen als filmen prettig is. Bijkomstigheid van dit ontwerp is, dat er interne lenzen los zitten. Als je goed luistert, kan je dat horen als je het objectief schudt terwijl het niet is aangesloten op een camera.

De Sigma 30 mm EX DN beschikt niet over ingebouwde beeldstabilisatie. Bezitters van een Olympus camera zullen daar niet zwaar aan tillen, omdat bij Olympus de beeldstabilisator in de camera zit.

Lichtafval

Bij volle opening bedraagt de lichtafval een halve stop en kan er soms sprake zijn van een licht zichtbare lichtafval. Vanaf diafragma 4 is de lichtafval minder dan een kwart stop. In de praktijk zal je zelden last hebben van lichtafval.

lichtafval Sigma 30

Vervorming

Met een tonvormige vervorming van 0.75 % scoort de Sigma 30 mm 2.8 EX DN goed. Dit is in de meeste foto’s niet met het blote oog waarneembaar en, als het nodig is, overigens ook achteraf nog softwarematig te verbeteren.Sigma 30mm distortion

Bokeh

Het objectief heeft een afgeronde 7 lamellen diafragma, wat volgens Sigma een aantrekkelijk bokeh creëert in de onscherpe delen van de foto.
In onze test vertoonde de bokeh van de sigma 30 mm EX DN duidelijke ringen in de bokeh, wat zich in de praktijk soms vertaalt in een onrustige achtergrond.Sigma 30mm bokeh

Overstraling

Qua ontwerp, met slechts 7 elementen in 5 groepen, verwacht je weinig overstraling. De Sigma 30 mm EX DN wordt dan ook geleverd zonder zonnekap.

Toch presteerde de Sigma middelmatig qua overstraling en moesten we tijdens onze test van de Sigma 30 mm EX DN meer oppassen voor overstraling dan bij de test van de Sigma 19 mm EX DN, die wel met zonnekap wordt geleverd, maar helemaal geen last had van overstraling.

Sigma 30mm flare2

Scherpte

Qua scherpte is dit objectief heel erg goed. Bij volle opening is de scherpte in het centrum al zeer hoog, zo blijkt uit onze test. De Sigma 30 mm EX DN bereikt de hoogste scherpte bij diafragma 5.6, waarna de resolutie afneemt als gevolg van diffractie.
Bij alle diafragma’s blijft de scherpte aan de randen en in de uiterste hoeken achter op de scherpte in het centrum. Aan de randen bedraagt de scherpte ongeveer 80 – 90% van de scherpte in het centrum. Dat verschil is meetbaar, maar in de praktijk niet zichtbaar. Maar het resolutieverschil tussen centrum en hoeken is ook met het oog waarneembaar.Sigma 30mm resolutie

Hiernaast zie je een detail uit een opname gemaakt met de Sigma 30 mm EX DN.

Sigma 30mm scherpte

Chromatische aberratie

De chromatische aberratie is beperkt gehouden tot een niveau dat het pas bij grote vergrotingen zichtbaar zal zijn. Maar de chromatische aberratie van de Sigma 30 mm EX DN ligt niet op het extreem lage niveau dat veel andere Sigma lenzen, zoals bijvoorbeeld de Sigma 105 mm, de Sigma 17-70 mm of de Sigma 17-50 mm,  laten zien.
Hieronder een praktijkvoorbeeld van chromatische aberratie bij gebruik van van de Sigma 30 mm op een micro-43 camera. Links de opname met een groene stip die de plaats van de deelvergroting aangeeft, die daarnaast is afgebeeld. Softwarematig is dit achteraf nog goed aan te passen, overigens. In Lightroom zit standaard een groot assortiment lenscorrectieprofielen voor Sigma lenzen (waarvoor hulde aan Sigma), maar tijdens de test was er nog geen profiel voor dit objectief beschikbaar.Sigma 30mm CASigma 30mm CApraktijkoverviewSigma 30mm CApraktijkUitvergroot

Conclusie Sigma 30 mm test

Voordelen

  • Hoge resolutie in het centrum
  • Degelijke gebouwd en mooi afgewerkt
  • Gratis etui
  • Laag geprijsd

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Redelijke prestaties qua vervorming en chromatische aberratie
  • Scherpte in de hoeken minder dan in centrum

De Sigma 30 mm EX DN is een objectief dat prettig in de hand ligt, degelijk is afgewerkt en snel en stil scherp stelt. Voor een micro-43 objectief is de Sigma 30 mm EX DN niet heel compact, maar dat is voor wie handmatig wil scherpstellen juist een voordeel. De scherpte van dit objectief is, zo blijkt uit onze Sigma 30 mm test,  heel erg hoog; vergelijkbaar met de scherpte van de twee keer zo durePanasonic 20 mm. Daarmee is de Sigma 30 mm EX DN een welkome aanvulling op het aanbod van micro-43 lenzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in