(P)review: Sigma 35mm F1.4 DG DN Art

0

De Sigma 35mm F1.4 DG DN Art is een lichtsterke groothoek in de inmiddels befaamde Art-serie van Sigma. Toch is dit niet Sigma’s topmodel. Er is namelijk ook een Sigma 35mm F1.2 DG DN Art, die nog net iets lichtsterker is. De nieuwe F1.4 is maar iets minder lichtsterk, maar wel veel kleiner, lichter en goedkoper.

TESTRESULTATEN Sigma 35mm F1.4 DG DN Art:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede lichtsterkte

  • Weerbestendig

  • Lichter en kleiner dan F1.2 Art

  • Scherp geprijsd

  • Iets groter en zwaarder dan Sony 35mm F1.4 GM

De Sigma 35mm F1.4 DG DN Art is een verdere evolutie van de originele Sigma 35mm F1.4 Art en is nog fijner en kleiner.

Introductie

De originele Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art was het objectief waarmee Sigma in 2012 de Art-serie startte en zich profileerde als fabrikant van hoogwaardige objectieven. Jarenlang was dit een van de best presterende 35mm objectieven die je kon kopen, tot het recent van de troon werd gestoten door andere Sigma’s nieuwe 35mm F1.2 DG DN Art . De beeldkwaliteit van de 35mm F1.2 is top, maar dat objectief heeft ook een nadeel dat voor veel fotografen letterlijk zwaar kan wegen: het gewicht. Het weegt namelijk meer dan een kilo en het is vrij fors, ondanks dat het speciaal voor spiegelloze camera’s is ontwikkeld. Ook is de prijs vrij stevig. Geen wonder dat Sigma ruimte zag voor nog een 35mm, deze 35mm F1.4 DG DN Art.

pack shot

Scherp geprijsd

De 35mm F1.4 DG DN Art  heeft een gewicht van maar 645gram, compactere afmetingen en een prijs die minder dan de helft is van de Sigma 35mm F1.2 DG DN. Alleen al dat laatste zal er vermoedelijk voor zorgen dat dit objectief wat aantrekkelijker is voor de veel fotografen. Het is zelfs een hele scherpe prijs. Qua specificaties kan dit objectief de concurrentie aan met de nieuwe Sony FE 35mm F1.4 GM.  De Sony is nog net iets lichter en korter dan de 35mm F1.4 DG DN Art, maar komt wat prijs betreft meer in de buurt van de duurdere Sigma 35mm F1.2. Dus ook het dubbele van de nieuwe Sigma. De 35mm F1.4 DG DN Art komt beschikbaar in L-vatting voor Panasonic, Leica en Sigma camera’s en in E-vatting voor Sony.

Bouw Sigma 35mm F1.4 DG DN Art

pack shot

De 35mm F1.4 DG DN Art heeft dezelfde moderne vormgeving en mogelijkheden die we ook op de andere nieuwe Art-objectieven vinden. Dat is een behoorlijk verschil met de oudere Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art. Dat is een ontwerp voor spie gelreflexcamera’s en is iets korter dan het nieuwe objectief, maar gebruik je de oude 35mm op een spiegelloze camera, dan heb je wel een adapter nodig en wordt het geheel weer langer. De 35mm F1.4 DG DN Art is dus redelijk compact en heeft net als de F1.2 versie een diafragmaring die op 1/3e stops in kan klikken. Er zit ook een schuif op om het klikloos te maken voor videowerk en het kan vergrendeld worden in de A-stand wanneer je de bediening aan de camera over wil laten.

Complex ontwerp

Het optisch ontwerp bestaat uit 15 elementen in 11 groepen en bevat maar liefst twee SLD elementen, een ELD element, een FLD element (dus allemaal lenselementen van glas met een speciale brekingsindex) en twee asferische lenselementen. Het diafragma bestaat uit 11 lamellen voor een ronde diafragmaopening en een optimaal bokeh. Uiteraard is het objectief ook weerbestendig en voorzien van een pakking op de achterzijde om vocht en stof buiten te sluiten. Het heeft een brede scherpstelring en een programmeerbare AFL-knop. Het objectief heeft een populaire 67mm filtermaat en wordt geleverde met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling Sigma 35mm F1.4 DG DN Art

De 35mm F1.4 DG DN Art maakt gebruik van een stappenmotor voor de scherpstelling.  Of deze net zo snel is als de lineaire motoren die Sony in zijn nieuwste objectieven gebruikt is iets dat we uiteraard zullen testen. Stappenmotoren zijn in ieder geval wel behoorlijk stil. De scherpstelling is intern. De motor hoeft dus niet het hele lenzenstelsel te verplaatsen, maar alleen een of enkele lenselementen. Dat komt de snelheid natuurlijk wel ten goede.

De kortste instelafstand van de 35mm F1.4 DG DN Art is 30 centimeter en dat zorgt voor een vergrotingsmaatstaf van 0,19x. Voor een 35mm groothoek is dat netjes en het maakt goede close-ups mogelijk.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de 35mm F1.4 DG DN Art laten zien dat de centrumscherpte hoog is en het verloop naar de hoeken gering. Wat ook een goed teken is, is dat er weinig verschil tussen de sagittale en meridionale metingen zit. Dat duidt over het algemeen op een goed gecorrigeerd objectief en het is vaak ook een positieve indicatie voor de kwaliteit van de achtergrondonscherpte. Uiteraard zullen we het objectief testen zodra we een exemplaar in ons testlab hebben en dan publiceren we een volledige review.

 

Sigma 35mm F1.4 DG DN Art

 specificaties
  
beeldhoek (diag)63°4’
sensorformaatfull frame
min. instelafstand30 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen11
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)75×110 mm
gewicht645 gr
bajonetaansluitingL en E vatting
bijzonderhedenklikloos diafragma
importeurwww.sigmabenelux.com
verkoopprijs€ 849
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 35mm F1.4 DG DN Art op Sony A7R III

Zodra we de Sigma 35mm F1.4 DG DN Art in ons test lab hebben gehad volgt hier een volledige review.

De Sigma 35mm F1.4 DG DN Art wordt eind mei verwacht. Klik voor de actuele prijzen op het objectieven bovenaan de pagina. De adviesprijs voor dit objectief is € 849 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in