TEST: Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary

0
De Sigma 45mm F2.8 DG GN is  een nieuw standaardobjectief voor camera’s met een L-vatting of een E-vatting. Voor de Sony camera’s dus en voor alle camera’s met een L-bajonet zoals de Leica modellen, de Panasonic S-serie en Sigma’s eigen, nieuwe FP model.De Sigma 45mm F2.8 DG GN is licht, compact en weerbestendig. Het is niet heel lichtsterk, maar wel licht en goed.

TESTRESULTATEN Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary:

VOORDELEN

Nadelen

  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Degelijk gebouwd
  • Compact en licht
  • Diafragmaring
  • Niet erg lichtsterk
  • Geen stops voor handmatige scherpstelling
  • Diafragmaring niet klikloos

EIGENZINNIGE STANDAARD: SIGMA 45MM F2.8 DG GN

Sigma is een fabrikant die graag ongebaande paden betreedt met bijzondere ontwerpen. Denk daarbij alleen maar aan de Foveon camera’s met hun aparte sensor en vormgeving. De Sigma 45mm F2.8 DG GN is niet zo buitenissig, maar nog steeds wel heel bijzonder. De laatste tijd hebben we een paar nieuwe 40mm objectieven gezien (waarvan 1 van Sigma zelf), maar een nieuwe 45mm lens, dat was alweer een tijd geleden.  Die vijf millimeter lijkt niet veel ten opzichte van de meer gangbare 50mm’s, maar het maakt het objectief net iets groothoekiger. Hierdoor krijg je een iets ruimtelijker beeld. Nog opvallender dan de beeldhoek is de relatief geringe lichtsterkte. Waar tegenwoordig f/1.2 al niet meer zo bijzonder lijkt, heeft dit objectief een lichtsterkte van f/2.8. Dat zorgt natuurlijk wel voor een compacte bouw, al is het niet zo klein als bijvoorbeeld de Sony Sonnar T* 35mm f/2.8 ZA. Volgens Sigma beschikt dit objectief over een hoge beeldkwaliteit die geschikt is voor 50 megapixel en meer. En zo’n kwaliteit maak je makkelijker als het objectief niet zo lichtsterk hoeft te zijn.

DSC04566

Bouw en autofocus

Sigma45 2p8 zonnekap

De Sigma 45mm f/2.8 Contemporary en de Sony A7R III stellen scherp van oneindig naar 1,5 meter in 0,2 seonde.

De Sigma 45mm F2.8 DG GN heeft een body die geheel van metaal is. Dat maakt het lage gewicht van slechts 215 gram des te opmerkelijker. Zelfs de zonnekap is van metaal. Die zonnekap kan overigens ook omgekeerd op het bojectief worden bevestigd voor transport. Het optisch ontwerp is redelijk eenvoudig met 8 elementen in 7 groepen. Het diafragma heeft slechts 7 bladen.Het objectief heeft zowel een scherpstelring als een aparte diafragmaring. Beide zijn voorzien van tanden die het objectief het uiterlijk geven van een cinelens. Ze lijken echter niet bedoeld voor follow focus systemen in camerarigs. De handmatige scherpstelling is ook niet voorzien van harde stops op oneindig of dichtbij. Dat zou extra mooi zijn, geweest als dat wel het geval was geweest en het zou ook eigenlijk wel goed passen bij de back to basic uitstraling van dit objectief. De getande instelringen geeft de lens  wel iets robuusts. De diafragmaring is niet klikloos en ook niet klikloos te maken. Dat is opvallend, omdat dat op bijvoorbeeld de nieuwe Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art wel het geval is. Met zo’n schakelaar en een linaire handmatige scherpstelling had dit een perfect cinelensje kunnen zijn. Het objectief is niet alleen stevig, maar ook weerbestendig dankzij de nodige pakkingen die vocht en vuil buiten houden. De lens heeft een AF/MF schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling en een A-stand op de diafragmaring. Hierdoor wordt de instelling van het diafragma door de camera overgenomen. De autofocus wordt verzorgd door een snelle en stille stappenmotor. Deze is redelijk snel en, misschien wel belangrijker, ook heel nauwkeurig met een nauwelijks enige variatie (1%!) wanneer je herhaaldelijk op hetzelfde onderwerp scherpstelt. De kortste instelafstand is 0,24m, wat een maximale vergroting van 0,25x oplevert.

beeldkwaliteit

Van een standaardobjectief met een aanvangslichtsterkte van f/2.8 verwacht je natuurlijk niet minder dan uitstekende prestaties al bij volle opening. Kijken we naar de raw-scores dan lijkt het alsof dat niet het geval is, maar dat komt dan vooral omdat de Sigma na diafragmeren naar f/4 of f/5.6 nog veel beter wordt. De scherpte is op volle opening namelijk al gewoon heel goed. En diafragmeer je een of twee stops dan worden de resultaten zelfs uitstekend. Met de correcties aan in jpeg haalt de Sigma 45mm F2.8 DG GN bij ieder diafragma hele hoge scores met nauwelijks enig verloop van het centrum naar de hoeken. Een f/2.8 45mm lijkt misschien geen ambitieus ontwerp, maar kijk je naar de resultaten, dan zie je dat Sigma de lat toch heel hoog gelegd heeft. Eventuele sporen van chromatische aberraties worden ook al in de rawcorrectie weggewerkt en de bestanden zien er daardoor heel zuiver uit.

DSC04652 1200

Lichtafval, overstraling en vervorming

Enige lichtafval is wel zichtbaar bij de Sigma 45mm F2.8 DG GN, al is minder dan een stop op volle opening in absolute zin natuurlijk niet heel veel. Dat hebben we het wel over een waarde die al in de camera gecorrigeerd wordt. Diafragmeren brengt die waarde nog iets verder omlaag en als je het vrijwel helemaal kwijt wilt zijn kan je nog de lenscorrectie in Lightroom aanzetten. Dan wordt de lichtafval vrijwel nul. 

Opvallend genoeg heeft de Sigma 45mm F2.8 DG GN ook wat last van kussenvormige vertekening van zo’n twee procent. Wij kunnen wel meten dat het ongecorrigeerde raw bestand deze vervorming heeft, maar in de praktijk merk je daar als gebruiker niks van. Het objectief is ontworpen om gebruikt te worden met de lenscorrecties en met die correcties is de vertekening vrijwel 0. Theoretisch is het zo dat het corrigeren van de vertekening wat scherpte kost, maar als daar tegenover staat dat je een scherper objectief kan ontwerpen als je de vertekening softwarematig laat wegwerken, dan is het eindresultaat in het laatste geval misschien wel beter. Kijken we naar de scores van dit objectief, dan hebben we absoluut geen moeite met de door Sigma gemaakte keuze.

WAT BETEKENT DG DN?

Lensnamen zijn meestal samengesteld uit een groot aantal afkortingen. Gelukkig valt dat bij  Sigma best mee:

DG betekent dat een objectief is ontworpen voor de hoogst mogelijke beeldkwaliteit op een camera met een volformaat sensor. Je kan ze ook op een APS-C camera gebruiken met een zogenaamde cropfactor, maar objectieven zonder DG kunnen niet op volformaat camera’s.

DN betekent dat een objectief is ontworpen voor een systeemcamera zonder spiegel, waar het achterste lenselement veel dichter op de sensor zit.  De Sigma 45mm F2.8 DG GN is een DN objectief en is dus gemaakt voor systeemcamera’s.

DSC04633

VOORBEREID OP DE TOEKOMST: MOUNT CONVERSIE SERVICE

Camerafabrikanten maken in de loop der jaren een soort haasje-over als het gaat om populariteit en ultieme beeldkwaliteit. Onder de fotografen die streven naar het beste van het beste, komt het relatief vaak voor dat ze overstappen op een ander cameramerk, omdat die beter is geworden dan het merk waar ze oorspronkelijk voor hadden gekozen. Wat zou het fijn zijn, als je dan je eigen, vertrouwde objectieven kan blijven gebruiken! Sigma biedt de mogelijkheid om tegen betaling jouw objectief om te bouwen naar een bajonetvatting van een ander merk. Op dit moment scoren de full frame sensoren van de Sony systeemcamera’s erg hoog. Stel dat je over een paar jaar de overstap wil maken naar een L-mount camera, dan kan je tegen een relatief bescheiden vergoeding de Sony FE vatting op de Sigma 45mm F2.8 DG GN laten vervangen door een L-mount.

Sigma 45mm F2.8 DG GN IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Sigma 45mm F2.8 DG GN in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Sigma45DGDN Viewfoto3840

Testconclusie Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary @ Sony A7R III

De Sigma 45mm F2.8 DG GN is een objectief waarmee je indruk kan maken met de beeldkwaliteit.

De Sigma 45mm F2.8 DG GN is een compacte en relatief lichte standaardlens. Het is geen lens waarmee je kan opscheppen over de lichtsterkte, maar wel een objectief waarmee je indruk kan maken met de beeldkwaliteit. En dat is toch uiteindelijk wat telt, lijkt ons. Het bokeh is ondanks de bescheiden lichtsterkte heel fraai, het objectief is prachtig afgewerkt en het is een heerlijk lensje om gewoon mee op pad te gaan om beelden te maken.  De Sigma 45mm F2.8 DG GN is een echt een objectief voor puristen. De autofocus is prima, maar het objectief nodigt ook uit om zelf de controle over te nemen dankzij de lekker getande ringen voor de scherpstelling en de aanwezige diafragmaring. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in