Test Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC OS HSM (C APS-C)

0
Is de Sigma 50-150 mm f/2.8 het best bewaarde geheim in lenzenland? Misschien wel. De Sigma 50-150mm F2.8 APO EX DC OS HSM is alleen geschikt voor spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor. Gebruik je dit objectief op een camera met een volformaat sensor, dan krijg je te maken met lichtafval aan de randen. Dat een objectief alleen voor APS-C geschikt is, komt vaker voor. Hetzelfde geldt voor alle Canon EF-S objectieven.
Wat de Sigma 50-150 mm zo bijzonder maakt, verklappen we alvast, zijn de goede optische prestaties. Zou dit objectief in 2013 uitgebracht zijn, dan zou het zeker lid zijn van de Sigma Art familie. Sterker nog: de Sigma 50-150 mm f/2.8 is zowel qua beeldkwaliteit als zoombereik de perfecte partner voor de Sigma 18-35 mm f/1.8 Art.

Product1

Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC OS HSM @ Canon 650D

WolfSigma AF 50-150mm f/2.8 @ 150 mm, 400 ISO, f6.3, 1/125 s
In eerste instantie klinkt een 50-150mm zoombereik wat minder voor de hand liggend. De hoge lichtsterkte in combinatie met de langere brandpuntsafstand zorgen er voor dat je ook op een camera met een APS-C sensor voldoende achtergrondonscherpte kan creeeren om een onderwerp van de achtergrond te isoleren. De hoge scherpte bij f/2.8 in combinatie met een mooie wollige bokeh suggereren bijna dat een opname gemaakt is met een camera met een volformaat sensor in combinatie met een prijzig 70-200mm f2.8 objectief. Bovenstaande deelvergroting van een wolf voor een dierentuinhek is daar een voorbeeld van. Het storende hek verdwijnt vrijwel in de achtergrond.

Bouw

 

Qua bouw is er niets aan te merken op de Sigma 50-150mm f/2.8. Die is van professioneel niveau, al ziet het objectief er minder modern uit dan een objectief uit de Sigma Art-serie. De vatting is vanzelfsprekend van metaal. Het objectief wordt geleverd inclusief zonnekap, statiefgondel en lensetui.
De eerste versie van de Sigma 50-150 mm f/2.8 kwam uit in 2006 en was nog niet voorzien van optische beeldstabilisatie. Wij hebben de 2011 versie van dit objectief getest, inclusief beeldstabilisatie. Dit objectief is uitgerust met Sigma’s Optical Stabiliser functie (OS) waarmee volgens Sigma 4 stops winst behaald kan worden.

 

{insertgrid=288}

Autofocus

 
De aandrijving van de autofocus  verliep over het algemeen goed. Toch zaten er een paar opnames tussen de praktijkopnames, waar de combinatie van lens en testcamera niet goed had scherpgesteld. In alle gevallen werd de opname pas gemaakt, nadat het piepje van de testcamera bevestigde dat AF gelukt was. 
De frontlens draait, dankzij de interne scherpstelling, niet mee tijdens het scherpstellen. 
Dit objectief is ook een genot om mee te werken zonder autofocus. Zowel de zoomring als de scherpstelring lopen soepel en zijn prettig gedempt.
Lensdesign
95mmSigma AF 50-150mm f/2.8 @ 95mm, 400 ISO, f2.8, 1/2000 s

Beeldstabilisatie

 
We hebben de beeldstabilisatie getest bij een brandpuntsafstand van 50 mm. Een opname gemaakt bij een sluitertijd  van 1/13 sec met beeldstabilisatie was net zo scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/50 sec zonder gebruik van de beeldstabilisatie. Dat is een winst van 2 stops. Bij langere sluitertijden loopt de winst op naar 3 stops, maar worden ook de opnames gemaakt met beeldstabilisatie minder scherp. VRtest

Scherpte

 
Op dit onderdeel behoort de Sigma 50-150 mm tot de allerbesten. Zals je opnames gemaakt met de Sigma 50-150mm visueel vergelijkt met opnames gemaakt met een veel duurder Canon 70-200mm f/2.8 L objectief op een canon 650D, dan zal je geen verschil zien in scherpte en contrast. Ook is de scherpte al vanaf volle opening mooi gelijkmatig: scherp van hoek tot hoek. Waren alle objectieven maar zo goed. minirezz

Lichtafval Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC OS HSM

De Sigma 50-150mm is een relatief grote lens en dat werpt zijn vruchten af bij het onderdeel lichtafval. Bij geen enkele brandpuntsafstand en bij geen enkel diafragma zal je last hebben van lichtafval. Erg goed! RAWvignet2
150mmSigma AF 50-150mm f/2.8 @ 150mm, 100 ISO, f5.6, 1/320 s
Klik op bovenstaande afbeelding voor een deelvergroting

Vervorming

 
Zolas bij de meeste zoomlenzen verloopt de vervorming van tonvormig naar licht kussenvormig. Bij de kortste brandpuntsafstand kan de vervorming bij architectuuropnames zichtbaar worden. Bij brandpuntsafstanden boven de 80mm is dat al niet meer het geval. DistortJPG

Bokeh

 
Op de website van Sigma staan de berekende MTF diagrammen voor de Sigma 50-150mm. De MTF grafieken voor Sagittale lijnen en Tangentiale lijnen liggen niet alleen hoog, maar ook dicht bij elkaar. Dat laatste kan een indicatie zijn voor een mooie, rustige bokeh. Dat is hier inderdaad het geval. Zowel onze testopnames van de standaard bokeh-opstelling als onze praktijkopnames toonden een hele mooie, rustige achtergrondonscherpte. Qua bokeh is dit een van de betere zoomlenzen voor een camera met een APS-C sensor. Dat maakt dit objectief perfect voor portrtetten en het levert ook heel sfeervolle natuuropnames op. Bij volle opening toont de bokeh een klein randje.
Bokeh Bokehdetail

Overstraling

 
Op de meeste onderdelen doet de Sigma 50-150 mm f/2.8 qua beeldkwaliteit niet onder voor de moderne Sigma Art objectieven. Overstraling is daarop de uizondering. Als je recht tegen een felle lichtbron in fotografeert, verschijnen er nevenbeelden als gevolg van interne reflecties. Standaard gebruik van de meegeleverde zonnekap is dus aan te bevelen. flare

Chromatische aberratie Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC OS HSM

Zes SLD glaselementen corrigeren chromatische aberratie en zorgen voor een hoge beeldkwaliteit over het gehele zoombereik. Chromatische aberraties zijn inderdaad goed gecorrigeerd bij alle brandpuntsafstanden.

CA

minimusSigma AF 50-150mm f/2.8 @ 150mm, 400 ISO, f2.8, 1/200 s

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Sigma AF 50-150mm f/2.8 EX DC OS HSM test

Product1 Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Hoge beeldkwaliteit: hoge scherpte, weinig lichtafval, geen chromatische aberratie
  • Mooie bokeh
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Degelijk gebouwd
  • Inclusief statiefgondel, zonnekap en etui
  • Alleen geschikt voor APS-C
  • Zichtbare vervorming bij 50 mm
  • Gevoelig voor overstraling

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Is de Sigma 50-150 mm f/2.8 het best bewaarde geheim in lenzenland? Hopelijk nu niet meer. Qua bouw en afwerking is dit objectief van professioneel niveau en doet het niet onder voor de Art serie objectieven. Het is een relatief groot en zwaar objectief, maar je krijgt er een heel hoge beeldkwaliteit voor terug. Dit objectief is qua beeldkwaliteit vergelijkbaar met het fameuze Canon 70-200 mm f/2.8 II L objectief. Vanaf volle opening een heel hoge scherpte en tegelijkertijd een mooi zachte, wollige bokeh. In vergelijking met de Sigma Art objectieven heeft de Sigma 50-150 mm f/2.8 wel meer last van overstraling. Maar als je de meegeleverde zonnekap  gebruikt, zal je daar in de praktijk niets van merken. De Sigma 50-150mm F2.8 APO EX DC OS HSM is qua beeldkwaliteit èn qua beeldkwaliteit de perfecte partner voor de Sigma 18-35 mm f/1.8.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in