Test Sigma 50mm 1.4 Art

0

Niet zo lang geleden waren we compleet uit het veld geslagen door de extreem hoge kwaliteit van de Sigma 35 mm 1.4 Art. Dat gold zowel voor de beeldkwaliteit als de bouwkwaliteit. Dit objectief liet zien welke enorme vooruitgang sommige lenzenfabrikanten hebben weten te bereiken bij ontwerp en productie van objectieven voor digitale camera’s. Beter kon haast niet.
Nu (april 2014) komt er een Sigma 50mm f/1.4  DG HSM Art op de markt als opvolger van de Sigma 50mm f.14 EX uit 2008. Hoe verhouden beide Art objectieven zich ten opzichte van elkaar? Met 470 gram is de 50mm versie 2 ons lichter dan zijn oudere 35 mm broer. De adviesprijs is met 879 euro ook 75 euro lager. Ons gaat het natuurlijk om de bouwkwaliteit en de beeldkwaliteit. Welke Sigma Art lens is de beste?

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.


sigma 50mm14Art

Sigma 50 mm f/1.4 DG HSM Art en Canon 5D MK3

f16bos

Een lichtsterk objectief leidt niet alleen tot een snellere sluitertijd, waardoor je langer zonder flits scherpe foto’s kan maken. Ook behoud je bij weinig licht een mooi heldere zoeker. Verder heb je natuurlijk een enorme vrijheid om te spelen met scherptediepte.

Bouw en autofocus

De Sigma 50mm f/1.4 Art is beschikbaar in Sigma, Canon, Sony en Nikon vatting. Wij hebben een exemplaar met Canon vatting getest. Sigma is een van de weinige fabrikanten, waarvan de produkten volledig “Made in Japan” zijn. Sigma vindt dat belangrijk, omdat het zo makkelijker is om een zo hoog mogelijke kwaliteit te waarborgen. En daar zijn ze in gelukt: de bouw van de Sigma 50 mm f/1.4 Art is van het allerhoogste, professionele niveau. Het ontwerp is redelijk complex: het bestaat uit 13 elementen in 8 groepen, waaronder een asferische lens en 3 SLD glas elementen. De 77mm filtermaat is indrukwekkend, maar niet ongebruikelijk voor een lichtsterk objectief. Zeker niet voor op volformaat. Op het objectief zit een schakelaar voor AF/MF. Handmatig scherpstellen verloopt zeer prettig en nauwkeurig: de scherpstelring is perfect gedempt. AF verloopt razendsnel en stil.

De Sigma 50 mm 1.4 Art is aan te sluiten op de optionele Sigma USB-dock voor het updaten van firmware of het optimaliseren van de scherpstelling. Ook is dit objectief geschikt voor de Mount Conversion Service. Dat houdt in dat je dit Sigma Art objectief met een Canon vatting ooit nog eens om kunt laten bouwen naar een andere vatting, als je over zou stappen naar een ander merk camera.
Sigma50mmLensConstructie

Lichtafval

De Sigma 50 mm 1.4 Art is een relatief groot objectief, met een filtermaat van 77 mm. De grote hoeveelheid glas die is toegepast, zorgt er voor dat er weinig lichtafval is en dat er daardoor zo veel mogelijk licht op de sensor valt. Er zijn overigens geen lichtsterke objectieven die op een camera met een volformaat sensor zonder lichtafval bij volle opening zijn. En dat geldt ook voor de Sigma 50 mm f/1.4 Art: bij volle opening is de lichtafval zichtbaar aanwezig. Het is in de meeste gevallen niet storend en is indien nodig eenvoudig softwarematig te corrigeren. Sigma lenzen hebben daarvoor zeer nauwkeurige lenscorrectie profielen in Lightroom en Photoshop. Ten tijde van onze test was het lenscorrectieprofiel voor De Sigma 50mm f/1.4 Art nog niet beschikbaar.

Vervorming

Vaak komen we bij objectieven met een vaste brandpuntsafstand van circa 50 mm een vervorming tegen van rond de 1%. De meeste objectieven met een 35 mm brandpuntsafstand, waaronder de Sigma 35 mm f/1.4  vertonen zelfs nog meer vervorming. De Sigma 50 mm 1.4 Art doet het, ook op dit onderdeel,  aanmerkelijk beter. De vervorming is namelijk 4 keer zo laag, zodat je er zelfs in kritische situaties geen last van hebt.

Overstraling

Voor wie onze testen met enige regelmaat leest, is het geen verrassing dat we heel weinig overstraling en nevenbeelden zijn tegengekomen. Zelfs bij een nachtopname van een lantaarnpaal is de overstraling zeer beperkt en is er nog net een nevenbeeld waarneembaar. Hier heeft de Sigma 50 mm f/1.4 Art – net als de Sigma 35 mm f/1.4 Art – een voorsprong op de concurrentie.

Scherpte

Bij volle opening is de scherpte zowel in het centrum als in de hoeken heel erg hoog. Bij f/4 wordt bij onze Imatest metingen de hoogste centrumscherpte bereikt en bij f/5.6 de hoogste scherpte in de hoeken. Eigenlijk is dat een academische discussie: wat scherpte betreft maakt het in de praktijk niet uit welk diafragma je kiest tussen f/1.4 of f/11. Dat is met name zo bijzonder, omdat de Sigma 50 mm f/1.4 Art een zeer lichtsterk objectief is.

Dit is qua resolutie de beste lens die we tot nu toe hebben getest op een Canon camera met een volformaat sensor.

Lichtsterke objectieven vertonen -ook in het centrum – in de regel juist een minder scherp beeld bij volle opening.  Wil je een superscherp beeld hebben, dan ben je bij andere objectieven verplicht om twee stops te diafragmeren. Maar bij deze lens is de enige reden om te diafragmeren, een creatieve reden: omdat je wilt spelen met de achtergrondscherpte.

Chromatische aberratie

CA is spectaculair laag! Bij de Sigma 50 mm f/1.4 zal je geen last hebben van blauwe en rode randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld. De meeste lichtsterke objectieven (<f/2.8) vertonen kleurbokeh: magenta en groene randen bij onderwerpen voor en achter het scherpstelvlak. Maar ook deze aberratie is uitstekend onder controle gehouden, zoals je bijvoorbeeld kan zien in onderstaande praktijkopname. Bij veel lichtsterke objectieven zie je dan lelijke magenta en groene randen op plaatsen waar de witte paardenbloem onscherp is. Kleurbokeh is lastig softwarematig te corrigeren en ontsiert de bokeh. Hier zie je er niets van.GeenkleurbokehSigma 50 mm f/1.4 Art @ 400 ISO, 1/4000 sec F/1.4Bokeh

De bokeh van de Sigma 50 mm f/1.2 is ontzettend mooi en behoort tot de mooiste bokeh van alle objectieven, ongeacht brandpunt of lichtsterkte.

We hebben van veel testopnames de bokeh vergeleken van de Canon 50 mm f/1.2L bij f/1.2L met de Sigma 50 mm op f/1.4. Het eerste dat opvalt, is dat de bokeh van de Canon veel minder rond is, als gevolg van lichtafval. De extra lichtsterkte van de Canon resulteert niet in een nog mooier bokeh: vaak hadden we moeite om in praktijkopnames de bokeh van de Canon bij f/1.2 te onderscheiden van de Sifgma bij f/1.4.

bokeh

Bij de test van de Canon 50 mm f/1.2 waren in enkele praktijkopnames V-vormige lichtbronnen zichtbaar (sagittaal coma?). Deze eigenschap is voor astrofotografie ontzettend belangrijk, want dan worden lichtpunten niet meer als rond, maar als een V-vorm weergegeven. Ook voor alle andere fotografen is dit denk ik belangrijk, want het levert een negatieve bijdrage aan de bokeh. De Sigma 50 mm f/1.4 Art doet het op dit onderdeel echt veel beter.

Conclusie Sigma 50 mm f/1.4 DG HSM Art test met Canon 5D MK3

Voordelen

  • Extreem hoge beeldkwaliteit: hoge scherpte, geen vervorming, geen chromatische aberratie
  • Goed gebouwd
  • Hoge lichtsterkte
  • Mooie bokeh

Nadelen

  • Zichtbare lichtafval bij volle opening (geldt voor vrijwel alle FF objectieven)
  • Groot en zwaar voor een standaardlens

Klik op het product voor specificaties, prijzen en meer testresultaten.

Waren we al extreem lovend over de Sigma 35 mm f/1.4 Art, we zijn nog meer onder de indruk van de Sigma 50 mm f/1.4 Art.

Dit is de beste lens die we tot nu toe hebben getest op een Canon camera met een volformaat sensor. Dat geldt zowel voor de bouwkwaliteit als de beeldkwaliteit.
Je koopt een camera met een volformaat sensor, omdat je enerzijds de hoogst mogelijke scherpte wilt hebben, met aan de andere kant een mooie achtergrondonscherpte. De Sigma 50 mm f/1.4 is een must-have standaardlens voor alle fotografen met een camera met volformaat sensor. Op beide onderdelen is de Sigma 50 mm f/1.4 Art namelijk onovertroffen. Zelfs iets beter dan de Sigma 35 mm f/1.4 Art. Toch is de keuze tussen Sigma 35 mm Art en Sigma 50 mm Art voornamelijk bepaald door je persoonlijke voorkeur voor een bepaalde brandpuntsafstand in plaats van beeldkwaliteit. De verschillen in kwaliteit tussen deze twee objectieven is heel erg klein. En dat geldt ook voor de prijs: beiden leveren een kwaliteit die we tot voor kort alleen voor mogelijk hadden gehouden voor een objectief van 1.500 euro of meer. De beide Sigma’s kosten de helft. Het zijn geen goedkope objectieven, maar de prijs/kwaliteitsverhouding is heel, heel erg hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in