Review SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS|Sports -complete en betaalbare telezoom

0

Sigma heeft een nieuwe, lichtsterke telezoom voor spiegelloze camera’s. Het is de Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports. Met dit objectief erbij heeft Sigma voor spiegelloze systeemcamera’s weer een trio lichtsterke professionele objectieven met een bereik van supergroothoek tot tele.

TESTRESULTATEN Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports:

VOORDELEN

NADELEN

  • Lichtsterk

  • Weerbestendig

  • Beeldstabilisatie

  • Diafragmaring

  • Veel instelmogelijkheden

  • Statiefvoet niet makkelijk verwijderbaar.

  • Geen teleconverters op Sony

Met de komst van de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports wordt een leemte gevuld.

Introductie

Met de komst van de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports (Sony E- en L mount) wordt een leemte gevuld. Zo beschikt SIGMA al over een professionele 14-24mm F2.8 DG DN | Art en de Sigma 17-28mm F2.8 DG DN | Contemporary voor groothoek en een 24-70mm F2.8 DG DN | Art als standaardzoom. De missing link in die reeks is een lichtsterke 70-200mm. Met de lancering van de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports, in december van dit jaar, beschikt SIGMA over een hoogwaardige professionele toolkit, de basis voor veel fotografen.

Onder fotografen is 70-200mm sinds jaar en dag een zeer populaire brandpuntsafstand. En dat is niet zo gek. Een dergelijk objectief omvat het meest gebruikte telebereik én vormt een zeer waardevolle aanvulling op de standaard- of setzooms. In het bereik zitten alle portretbrandpuntsafstanden en daarnaast geven de objectieven ook een aardige blik in de verte. Het is een prachtig teleobjectief, ideaal voor een verscheidenheid aan onderwerpen zoals portretten, wildlife, concert, landschap en sport. Het lichtsterke en constante diafragma van F2.8 biedt niet alleen uitkomst in moeilijke lichtomstandigheden maar geeft de fotograaf ook meer controle over de scherptediepte voor het isoleren van het onderwerp.

De SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports heeft een aantal belangrijke vernieuwingen in petto. Zo heeft het objectief lineaire scherpstelmotoren, een (naar wens klikloze) diafragmaring en een vernieuwde OS2 beeldstabilisatie die goed moet zijn voor 7,5 stops correctie op 70mm en 5,5 stops op 200mm. Voor een telezoom zijn dat een serieus hoge getallen. Het objectief stelt intern scherp en ook het zoomen gebeurt intern. Het verandert dus niet van lengte.

Bouw

De SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports is redelijk compact. Het is kleiner en zelfs lichter dan bijvoorbeeld de Nikon Z 70-200mm F2.8 VR-S en de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm F2.8. Wie een camera heeft met L-vatting van Sigma, Panasonic of Leica, heeft nu dus een lichtere optie. Voor Sony geldt dat niet. De Sony FE 70-200mm F2.8 GM II is nog iets kleiner en zo’n 300 gram lichter. Voor Sony is er natuurlijk ook nog de Tamron 70-200mm F2.8 Di III VXD G2. Die is weliswaar 20mm korter aan de telekant, maar veel kleiner dan de Sigma en zo’n 500 gram lichter. Dat voel je wel.

De zoomring van de Sigma zit aan de voorzijde. De zoomring wordt naar de voorzijde iets breder. Bij sommige Sigma zooms kan je daarmee zoomen door de ring naar voren te duwen, maar de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports zoomt volledig intern. In dit geval is het dus alleen maar een vormgevingsdingetje. Daarachter zitten drie Customknoppen (die meestal voor het vasthouden van de scherpstelling zullen worden gebruikt). Meer naar het midden zit de scherpstelring en vrijwel direct daarachter zit een heuse diafragmaring, die klikt op 1/3 stops. Er zit ook een A-stand op. Daarmee kan je het instellen van het diafragma op de camera doen. Achter de diafragmaring zitten links een flink aantal schakelaars voor AF/MF, het beperken van het focusbereik, de beeldstabilisatie, Customfuncties en het klikloos maken van het diafragma. Aan de andere kant, rechts zit nog een knop op het diafragma vast te zetten Zoals alle SIGMA objectieven in de Sports lijn is de lens robuust gebouwd en volledig voorzien van pakkingen die het objectief weerbestendig maken. Ook is de frontlens voorzien van een coating die vocht en vuil afstotend is.

 

Het optisch ontwerp bestaat uit 20 elementen in 15 groepen. Het objectief heeft 6 FLD, 2 SLD en 3 asferische elementen. 8 elementen dus van speciaal glas en 3 elementen met een bijzondere kromming, allemaal om een zo hoog mogelijke scherpte en zo min mogelijk kleurfouten te krijgen. De filtermaat is een alleszins redelijke 77mm en het objectief wordt geleverd met een zonnekap en een statiefgondel. De zonnekap schuift iets over de zoomring en wordt vastgezet met een vergrendelkop. Van de statiefgondel kan alleen de voet verwijderd worden en niet de hele gondel. Om de voet er af te halen heb je ook een sleuteltje nodig. Dat is wat minder handig. De voet is wel van het Arca-Swiss type, waardoor veel fotografen geen extra statiefplaat meer nodig zullen hebben.

Scherpstelling

De SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports is voorzien van de laatste generatie beeldstabilisatie (OS2) én een nieuw ontwikkelde lineaire motor, een zogenaamde HLA (High-response Linear Actuator). Dankzij deze HLA, die een min of meer overeenkomt met de lineaire motoren van Sony, beschikt de lens over een zeer snelle, nauwkeurige en stille autofocus. Zowel het zoomen als het scherpstellen doet dit objectief volledig intern. Het wordt dus nooit langer en het zwaartepunt verschuift ook maar minimaal. Voor de scherpstelling worden maar drie, relatief kleine elementen aan de achterzijde over een korte afstand verschoven. Dat voel je niet en dat is fijn als je dit objectief op een (flinke) gimbal gebruikt. Het objectief heeft weinig last van focus breathing. Ook dat is fijn voor video, maar het is ook belangrijk voor portretfotografie. Dat doe je vooral op kortere opnameafstanden en bij sommige (oudere) 70-200mm objectieven was de effectieve zoomstand op 200mm door focus breathing meer iets van 135-150mm. De Sigma heeft daar dus weinig last van en 200mm is dus ook 200mm over het hele bereik.

De kortste instelafstand is afhankelijk van de ingestelde zoomstand. Op 70mm is dat 65 cm. en op 200mm is de kortste instelafstand 100 cm. De grootste afbeeldingsmaatstaf haal je op de maximale telestand en is dan 1:5,2, ofwel 0,19x.

Beeldkwaliteit

Als we de De MTF-curves van de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports vergelijken met die van zijn voorganger, de Sigma 70-200mm F2.8 DG OS HSM voor spiegelreflexcamera;’s, dan zien we op volle opening zowel een betere centrumscherpte als een veel kleiner verloop naar de hoeken. Het optisch ontwerp van de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports is duidelijk superieur aan dat van zijn voorganger. De eerste praktijkopnames ondersteunen dat beeld ook. Chromatische aberraties lijken ook heel laag te zijn en zelfs de beruchte LoCA’s, met magenta kleurzwemen in de onscherpe voorgrond en groene kleurzwemen in de achtergrond bij opnames op volle opening, zijn minimaal.

 SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

34°3- 12°3’’

sensorformaat

kleinbeeld

min. instelafstand

65-100cm

filterdiameter

77

diafragmalamellen11
beeldstabilisator

ja, OS2

afmetingen (dxl)

91×205

gewicht1345g
bajonetaansluiting

Sony E en L-vatting (Sigma, Leica, Panasonic)

bijzonderheden

Diafragmaring

importeur

www.sigmabenelux.com

verkoopprijs

€ 1729,00

  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Sigma 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports

 

De prijs van de Sigma is in vergelijking met de 70-200mm F2.8’s van Sony en Panasonic behoorlijk scherp.

Met de SIGMA 70-200mm F2.8 DG DN OS | Sports lijkt Sigma een prima telezoom in huis te hebben. Het is rijk uitgerust met vrijwel alles wat je aan bedieningsmogelijkheden zou willen hebben. De beeldkwaliteit is duidelijk beter dan van zijn voorganger, de beeldstabilisatie is goed en de scherpstelling kan wedijveren met die van andere merken. In vergelijking met de Sony 70-200mm biedt hij vrijwel dezelfde mogelijkheden, met enkele beperkingen. Die zijn dat je op modellen als de A1 en A9 niet kan fotograferen met continue autofocus met snelheden hoger dan 15 beelden per seconde en dat er geen teleconverters voor het objectief zullen komen. Daar kan Sigma echter niet zoveel aan doen. De Tamron zoom heeft dezelfde beperking. Vergeleken met de Tamron biedt de Sigma een iets langer bereik en meer, we kunnen wel zeggen: veel meer instelmogelijkheden. In vergelijking met de Tamron is het wel flink groter en zwaarder. Voor L-fotografen is de Sigma de beste keus. Voor E-fotografen zit hij wat klem tussen de Sony en de Tamron. De prijs van de Sigma is in vergelijking met een Sony 70-200mm F2.8 GM II en de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm F2.8 behoorlijk scherp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in