Test Sigma 85 mm 1.4 EX DG HSM (N FF)

0
Sigma 85mm review bokeh sample-image

Sigma 85mm 1.4 absolute topper.

Na de topprestaties van de Sigma 35 mm f/1.4 op een Nikon D800E hebben we er voor gekozen om een ander lichtsterk Sigma objectief te testen met de Nikon D800E. In 2010 kwam de Sigma 85 mm 1.4 EX uit als aantrekkelijk alternatief voor de Canon 85 mm 1.2 en de Nikon 85 mm 1.4. De volledige naam van dit objectief, Sigma 85 mm 1.4 EX DG HSM, duidt op een professioneel (EX) objectief dat voorzien is van een Hyper Sonic Motor (HSM) AF aandrijving. De grote lichtsterkte is niet in de eerste plaats bedoeld om met weinig licht nog uit de hand te kunnen fotograferen, maar ook om met de scherpte te kunnen ‘spelen’ en een onderwerp “vrij te zetten’ van een onrustige achtergrond. Deze brandpuntsafstand (85-90 mm) wordt door velen gezien als ideaal voor portretfotografie. Opvallend is dat geen enkel lichtsterk 85 mm objectief voorzien is van een beeldstabilisatie, terwijl dat juist nog meer mogelijkheden zou geven.

Sigma 85mm review bokeh sample-image
Sigma 85mm 1.4 EX DG HSM @ f/2 (beelduitsnede)
Sigma 85 mm 1.4 EX at Nikon D800E testSigma 85mm 1.4 EX DG HSM @ f/16

Bouw en autofocus

Het objectief is gemaakt van een hoogwaardig soort kunststof en de vatting is van metaal. Voor de afwerking van het huis is “NR coating” (New & Robust) gebruikt. Het geheel voelt degelijk aan, de scherpstelring draait soepel zonder speling en het filter draait niet mee. Het objectief wordt inclusief een grote zonnekap geleverd. Die zonnekap kun je omgekeerd op de lens schroeven warnneer je hem niet gebruikt, maar dan kun je net niet meer bij het M/A knopje!

Wat we nog niet eerder gezien hebben: je krijgt bij deze lens niet alleen een zonnekap maar ook een soort verlengtubus die je kunt gebruiken wanneer je op het APS-C (Nikon: DX) formaat werkt,

De autofocus is van het HSM type. Het scherpstellen gaat met een Nikon D800E niet heel erg vlot; maar wel nagenoeg geruisloos. Bij weinig licht pendelt de camera zelden.

Lichtafval

De lichtafval in stops van de Sigma 85 mm 1.4 is alleen bij volle opening een issue en al bij f/2.0 is deze laag. En dat is een hele prestatie voor zo’n lichtsterk objectief. En vergelijk je de lichtafval met andere objectieven bij volle lensopening dan is de lichtafval van deze Sigma zelfs opvallend laag. In de praktijk is het zelden of nooit nodig om rekening te houden met lichtafval bij gebruik van de Sigma 85 mm 1.4.Sigma-85-mm-review-vignetting

Vervorming

De vervorming is extreem laag en zal in de praktijk nooit zichtbaar zijn. Waren alle objectieven maar zo goed.Sigma-85-mm-review-distortion

Sigma 85 mm 1.4 Nikon D800E testSigma 85mm 1.4 EX DG HSM @ f/8

Overstraling

Omdat de Sigma 85mm standaard met een FX zonnekap en een verlengtubus voor toepassing van de zonnekap op DX wordt geleverd, zou je misschien verwachten dat dit objectief met zijn grote frontlens gevoelig is voor overstraling. Dat valt hardstikke mee.

Het objectief presteert op dit onderdeel minder spectaculair goed dan de actuele Art & Contemporary objectieven, maar wel nog steeds goed. Nevenbeelden zijn we in de praktijk niet tegengekomen en van een felle lichtbron buitren beeld zal je ook weinig last hebben. Rondom een lichtbron die rechtstreeks in beeld schijnt, is wel een grote zone met verminderd contrast waarneembaar. 

 

Bokeh

Bij volle opening heeft de Sigma 85 mm 1.4 op een camera met een volformaat sensor, zoals in dit geval de Nikon D800E, een hele mooie bokeh. Maar je moet oppassen met diaframeren. Want als je diafragmeert veranderen de mooie cirkels in diafragmaringen, waardoor de bokeh / achtergrond minder rustig wordt. Bij diafrgma 2.8 kan je al diafragma ringen in de Bokeh zien.

Sigma-85-mm-bokeh-14

Scherpte

Het scheidend vermogen in standaard jpg bestanden, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte (LW/PH), is bij dit objectief erg hoog. De schaal van de grafiek hebben we moeten aanpassen om de meetresultaten te kunnen tonen. De maximale scherpte wordt zowel in het centrum als aan de randen bereikt bij diafragma 5.6. De scherpte in de uiterste hoeken blijft iets achter op de scherpte in het centrum en aan de randen, naar ligt zelfs bij volle opening boven de 2700 LW/PH.

Al met al goede scherpte voor zo’n lichtsterk objectief. De praktijkfoto’s laten zien dat delen van de foto die buiten het scherptevlak vallen, mooi ‘wollig’ weergegeven worden.

Sigma-85-mm-review-resolutionSigma85mmresolutief14

Chromatische aberratie

De laterale chromatische aberratie is bij alle diafragma’s erg laag. Anders is dat voor de longitudinale chromatische aberratie, soms ook wel kleurbokeh genoemd, die kan optreden bij diafragma’s groter dan f/2.8. Veel lichtsterke objectieven hebben hier last van en dat geldt ook voor de Sigma 85mm 1.4.
Hieronder zie je een voorbeeld waar de schitteringen in het water achter de zwaan groene randen vertonen achter het scherpstelpunt en paarse randen voor het scherpstelpunt. Als je diafragmeert tot f/2.8 of een kleiner diafragma, is de kleurbokeh verdwenen.Sigma-85-mm-review-CAkleurbokehzwaan
Sigma 85mm 1.4 EX DG HSM @ f/1.4Kleurbokeh
Kleurbokeh (image crop)

Conclusie Sigma 85 mm 1.4 EX DG HSM test

Voordelen

  • Hoog scheidend vermogen
  • Lichtsterk
  • Zeer lage vervorming
  • Zeer lage lichtafval vanaf f/2.8
  • Zeer lage laterale chromatische aberratie
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen

  • AF had wat sneller gemogen
  • Kleurbokeh < f/2.8

Na de topprestaties van de Sigma 35 mm f/1.4 op een Nikon D800E, gooit ook de Sigma 85mmm f/1.4 hoge ogen in onze test. Bij de Sigma 85 mm 1.4 is de grote lichtsterkte niet ten koste gegaan van de optische prestaties. Het scheidend vermogen is hoog en in de praktijk is het niet nodig om rekening te houden met kleur aberratie en vervorming. Ook de lichtafval is goed binnen de perken gehouden maar de autofocus is niet supersnel. De afwerking staat op een hoog niveau en de gevraagde prijs is voor de Sigma 85 mm 1.4 heel reëel. De lens kan zich zonder meer meten met vergelijkbare objectieven van Canon en Nikon. Zonder meeer aanbevolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in