Sigma USB dock (deel 1)

0
Sigma USBdock test

We proberen onze testen zo beknopt mogelijk te houden. Het komt dan ook niet vaak voor dat we een test over meerdere pagina’s verdelen. Deze keer wel. De Sigma USB dock is een vernieuwend concept voor het onderhoud van en maatwerk voor objectieven. Met de USB dock en de bijbehorende Sigma Optimization Pro software kan je zelf de firmware van elk Sigma Art, Contemporary of Sports objectief updaten. Ook kan je de autofocus fijnafstemmen, voor een eventuele correctie op frontfocus of backfocus.
Bij de “Sports” objectieven kan je bovendien de AF snelheid, de scherpstelbegrenzing en de OS functie aanpassen naar eigen voorkeur. We beschrijven eerst wat je met de Sigma USB-dock kunt, als opmaat voor onze test in deel 2, die over een paar weken verschijnt. Dat geeft ons ook de tijd om er praktijkervaring mee op te doen.

Sigma USBdock test

De Sigma USB dock ziet er uit als de dop, waarmee je de bajonet afdekt als het objectief niet op de camera zit. Maar dan zit er een USB kabel aan, waarmee je de Sigma USB dock aansluit op de computer. Net als bij reguliere lensdoppen, zijn er USB docks beschikbaar voor verschillende vattingen: Nikon, Canon en Sigma.
De Sigma USB-dock werkt op dit moment nog met een beperkt aantal Sigma lenzen, want het is ontwikkeld voor de 3 nieuwe productlijnen (Art, Contemporary, Sports) van de Sigma objectieven, uitgezonderd de DN lenzen voor compacte systeemcamera’s. Ieder afzonderlijk objectief wordt door de Sigma Optimization Pro software herkend aan de hand van het unieke serienummer.
{youtube}BnTG773FFhM{/youtube}

Sigma Optimization Pro download & manual

Om de USB dock te gebruiken, moet je eerst de gratis bijbehorende software, “Sigma Optimization Pro”, downloaden en installeren. Sigma Optimization Pro is het programma dat je gebruikt om vanaf de computer jouw objectieven naar eigen inzicht te finetunen. Hierboven zie je een Nederlandstalige video van Sigma Benelux, waarin ik wordt geinterviewd over mijn ervaringen met het USB dock en de bijbehorende software.
Sigma USB dock biedt de volgende mogelijkheden:

  1. Lens firmware update
  2. Lens maatwerk: Beeldstabilisatie
  3. Lens maatwerk: Scherpstelbegrenzing
  4. Lens maatwerk: AF snelheid
  5. Lens maatwerk: Scherpstel fijnafstemming
Sigma USB dock download

De installatie wijst zich vanzelf en verliep vlekkeloos. Op de download pagina voor Sigma Optimization Pro staan de minimale systeembenodigdheden en de instructies hoe je het programma kan installeren onder Windows of IOS/ Macintosh. Voor de nieuwsgierigen onder ons: Het heeft alleen zin om de software te installeren als je ook daadwerkelijk een Sigma USB dock hebt, want anders kom je niet verder dan het welkom-scherm. Voor onze Sigma USB dock test gebruiken we de huidige versie (v1.0.0). De gebruiksaanwijzing vind je als pdf file onder het menu “Help” nadat je het objectief via de USB dock met de computer hebt verbonden en Sigma Optimization Pro hebt gestart.

Gebruik van de USB dock (1): Firmware update via internet

Nadat je de Sigma Optimization Pro software hebt geïnstalleerd, koppel je het objectief aan de USB dock. En de USB dock via de USB kabel aan de computer. Als de computer is aangesloten op internet, begint Sigma Optimization Pro met het controleren of er updates beschikbaar zijn voor het objectief dat je aan de computer hebt gekoppeld. Als dat zo is, krijg je de mogelijkheid om de nieuwste firmware van jouw objectief te installeren. Een nieuwe firmware verbetert het functioneren van het objectief. Ik kan me ook voorstellen dat je hierdoor bijvoorbeeld ook de compatibiliteit met toekomstige camera’s kan realiseren: als er een nieuwe camera uitkomt, dan kan het objectief daarop afgestemd worden met een nieuwe firmware update. Tegenwoordig moet je voor dit soort aanpassingen je objectief lens opsturen naar de importeur. Je bent je lens dan enige tijd kwijt. En dat wil je natuurlijk niet. Met de Sigma USB dock behoort dat tot de verleden tijd.
Toen we de Sigma 120-300mm S aansloten op de USB dock, werden we inderdaad gevraagd of we de laatste firmware update wilden hebben. Dat wilden we. De installatie was een fluitje van een cent.
Sigma usb dock firmware update

Gebruik van de USB dock (2): Beeldstabilisatie aanpassen

Op het eerste gezicht lijkt deze optie ons wat ver gezocht. Persoonlijk heb ik geen behoefte gevoeld om de beeldstabilisatie verder te verfijnen. Ik ben al tevreden als ik over twee types van beeldstabilisatie (volledig en panning) beschik. Voor de beeldstabilisatie biedt Sigma Optimizer Pro 3 opties: Standard (default), Moderate View Mode en Dynamic View Mode. Ik vond het lastig om uit de gebruiksaanwijzing op te maken, wat de verschillen zijn tussen deze drie standen. We gaan uitzoeken wat de verschillen zijn en of we het verschil in de praktijk merken. miniOSsettings

Gebruik van de USB dock (3): Begrenzen van het scherpstelbereik

Bij groothoeklenzen stellen camera’s razendsnel scherp van oneindig tot de kortste instelafstand. Bij telelenzen met een lange brandpuntsafstand gaat scherpstellen langzamer. Een groot deel van de scherpstelgang wordt gebruikt voor het scherpstellen van de kortste afstand tot een paar meter afstand. Bij een 300m telelens wordt 70% van de scherpstelgang gebruikt om scherp te stellen tot 10 meter en 30% om scherp te stellen tussen 10 meter en oneindig. Daarom zit er op telelenzen vaak een scherpstelbegrenzing, waarmee de kortste instelafstand wordt beperkt tot een vaste afstand van een paar meter. Hierdoor hoeft de AF-motor een minder lange weg af te leggen, waardoor de camera eerder scherp gesteld heeft. Voor Sigma A, C of S objectieven met een scherpstelbegrenzingsschakelaar, op dit moment is dat alleen de nieuwste Sigma 120-300mm f/2.8, biedt Sigma Optimizer Pro de mogelijkheid om het scherpstelbereik naar eigen voorkeur in te stellen. Je kan zowel de kortste als de langste afstand aanpassen. Op het objectief schakel je daarna bij het gebruik in de praktijk de scherpstelbegrenzing aan of uit. miniFocusLimiter

Gebruik van het USB dock: (4): AF voorkeur

Voor de AF-snelheid heb je de keuze uit 3 mogelijkheden: Standaard (default), Motor’s drive priority en Focus accuracy priority. Motor’s drive priority is de beste keuze op het moment dat snelheid de hoogste prioriteit heeft. Voor een sportfotograaf of natuurfotograaf is het frustrerend als op het moment suprême de AF een klein beetje op en neer pendelt om de optimale scherpte te bereiken. Je wilt gewoon afdrukken! Bij Focus accuracy priority ligt de nadruk op nauwkeurig scherpstellen. De Standaard instelling zit tussen beide andere keuzes in. miniFocusandCustom

Gebruik van de USB dock (5): Scherpstel fijnafstemming

FocusSetting

Op veel spiegelreflexcamera’s zit de scherpstel-unit op een andere plaats in de camera dan de sensor. Daardoor kan het voorkomen dat voor een specifiek objectief de camera op basis van de AF-sensor denkt dat er goed is scherpgesteld, terwijl de camera in werkelijkheid vlak voor het onderwerp (front focus) of vlak achter het onderwerp (back focus) heeft scherp gesteld. In sommige moderne spiegelreflexcamera’s kan je de autofocus finetunen, door voor ieder afzonderlijk objectief een correctiefactor in te voeren op de camera. Daarmee kan je frontfocus en backfocus verminderen. Toch is deze oplossing niet perfect. Het is niet mogelijk om een correctie door te voeren op basis van de afstand waarop scherp gesteld wordt. Bij zoomlenzen kan je niet verschillende correctiefactoren invoeren voor meerdere brandpuntsafstanden.

Met de Sigma USB-dock kan je voor een afzonderlijk objectief een autofocus fijnafstemming invoeren voor 4 verschillende afstanden. Bij zoomlenzen kan je dat bovendien doen voor 4 verschillende brandpuntsafstanden, zoals je in de afbeelding hierboven kan zien. Er zullen veel fotografen zijn die geen gebruik van deze functie maken, omdat ze tevreden zijn met de scherpstelling van hun camera. Maar voor wie streeft naar de ultieme scherpte bij iedere brandpuntsafstand en bij iedere afstand, die kan zich uitleven met de USB-dock.

 

Binnenkort volgt deel twee met onze praktijkervaringen met het Sigma USB-dock. Onderaan bij onze Engelstalige Sigma 17-70mm Contemporary test kunnen jullie al de eerste ervaringen van één van onze lezers met het USB dock lezen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in