Snelste SD kaart voor Nikon D810

0

Als je snel achter elkaar 36 megapixel RAW opnames maakt, kan een geheugenkaart het zwaar te verduren krijgen. We namen de proef op de som en testten negen verschillende  – voornamelijk moderne Class 10 – SD kaarten  op een Nikon D810. We gaan er van uit dat de resultaten van deze SD kaarten test ook interessant is voor bezitters van een Nikon D800 of Nikon D800E. Met een Nikon DX camera (Nikon D7200) kregen we totaal andere uitkomsten, dus als je een Nikon D3300, D5300 of D7200 hebt, zal je nog even geduld moeten hebben. . Daar komen we nog op terug. 

In een eerder artikel  (Beste SD kaart voor een digitale camera) hebben we de verschillende types SD kaarten toegelicht. We hebben een keuze gemaakt uit een aantal verschillende types moderne SD kaarten in verschillende groottes. We hebben de Nikon D810 op 1600 ISO gezet en sloegen 14 bits RAW bestanden op van een serie opnames van een testkaart. We keken hoe veel opnames je met een SD kaart kon maken, voordat de camera langzamer begon te fotograferen. Ook keken we hoe lang het duurde, voordat de buffer weer helemaal was leeggemaakt.

Lexar 600 speed 64 GB SD kaart

Fabrikanten geven verschillende getallen op voor de lees- of schrijfsnelheid van SD kaarten, waardoor het voor een leek moeilijk te doorgronden is wat nou een snelle kaart is. Deze Lexar 600 speed kaart zat in dezelfde klasse als de Sandisk Extreme Pro (de UHS 1 uitvoering met 95 mB/s leessnelheid, die straks nog aan bod komt). De Lexar zette min of meer gelijkwaardige resultaten neer met het gros van de SD kaarten die we testten en slaagde er in om een serie van ongeveer 40 RAW opnames achter elkaar te maken. Daarna duurde het 70 seconden voor er weer ruimte vrijkwam in de buffer, zoals je kan zien aan het groene lampje achter op de camera. Het duurde nog veel langer voordat de camera helemaal klaar was met schrijven. Dit zagen we bij alle getest SD kaarten.

{vimeo}130688494{/vimeo}

Waarschijnlijk is het je opgevallen dat we het filmpje in slow motion afspelen. Het geeft je de gelegenheid om mee te tellen en van de muziek te genieten.

Snelste SD kaart (295 MB/s leessnelheid) niet het snelst op een Nikon D810

{vimeo}130688486{/vimeo}

UHS2vs1

UHS twee kaarten hebben extra contacten, waardoor ze sneller data kunnen wegschrijven. Er zijn nu nog maar heel weinig camera’s (waaronder de Samsung NX1, Panasonic G7) die al voor deze kaarten geschikt zijn. Toch kan je UHS 2 kaarten gewoon gebruiken op een camera die nog niet geschikt is voor deze nieuwe standaard. We kochten de Sandisk Extreme Pro (295 MB/s) in een 64 GB versie om te kijken hoe snel een dergelijke kaart is op een camera die nog geen gebruik maakt van UHS II.  Deze kaart zette met  een serie van iets meer dan 20 opnames de slechtste resultaten neer in onze test. Wij zouden ons geld op een andere kaart zetten, als je uit bent op de beste SD kaart voor een Nikon D810.

64 GB Samsung micro SD kaart

MicroSDadapter

Ook een micro-SD kaart kan je met behulp van een adapter gebruiken in een camera die alleen een SD kaart sleuf heeft. We hebben een Samsung 64 GB micro-SD kaart in een adapter gestopt en die getest in de Nikon D810. De micro-SD kaart deed het net zo goed als de meeste gewone SD kaarten. Heb je dus een Nikon 1 camera als tweede camera naast je Nikon D810, dan is een micro-SD kaart zoals deze Samsung  ook een mogelijke optie voor jou.

Snelste SD kaart voor Nikon Sandisk Extreme Pro (95 MB/s)

De SD kaart die met kop en schouders boven de rest van de kaarten uitstak, was de Sandisk Extreme Pro (95 MB/s). We hebben verschillende uitvoeringen (Extreme Pro in een gouden banner en in een zwarte banner) geprobeerd, in een 8GB en een 16 GB versie. Waar de andere SD kaarten er na ongeveer 40 opnames mee ophielden, hield de SanDisk Extreme Pro het bijna 100 opnames vol. Het is wel zo dat na circa 40 opnames de opnamesnelheid iets afneemt, maar lang niet zo veel als bij de andere SD kaarten. Ga er maar eens lekker voor zitten:

{vimeo}130688465{/vimeo}

Wil je deze Sandisk Extreme Pro UHS-1 SD kaart bestellen?

16 GB    CoolBlue  
32 GB    CoolBlue Kamera-Express
64 GB    CoolBlue  

 De uitslag van deze SD kaart test op een Nikon D810 heeft mij verrast, omdat we op een paar andere camera’s geen, of veel kleinere verschillen tegenkwamen. Misschien ten overvloede; omdat we het filmpje in slow-motion afspelen, kan je in werkelijkheid (2x) minder lang opnames maken dan in het filmpje.  Vervolgens  duurde het, net als bij de andere SD kaarten, wel een hele tijd voordat de buffer weer helemaal leeg was. Maar ondanks dat de Sandisk Extreme Pro veel meer opnames maakte dan de andere kaarten in onze SD kaarten test, was de buffer net zo snel leeg als bij de andere SD kaarten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in