Aan het begin van 2013 kwam de Sony A58 op de markt als vervanger van zowel de A37 als de A57. Qua prijs is het een aantrekkelijke camera voor fotografen die hun eerste spiegelreflexcamera kopen. Met een adviesprijs van 549 euro, incl. een Sony 18-55 mm kit-objectief, krijg je veel waar voor je geld. Alles zit er op. Qua mogelijkheden, inclusief Auto-HDR en sweep panorama’s, zal ook een gevorderde fotograaf uit de voeten kunnen met deze camera. De camera biedt ook video (1080 @ 60i/24p) met een aansluiting voor een externe stereo microfoon, maar niet voor een stereo koptelefoon. Qua beeldkwaliteit kan je de Sony A58 misschien wel vergelijken met de Sony A77, zoals we in deze test zullen doen.
Bouw
De Sony A58 ziet er uit als een spiegelreflexcamera, maar is het niet. De Sony SLT serie maakt gebruik van een halfdoorlatende spiegel, waarbij een gedeelte van het licht wordt gebruikt voor de AF module en de rest van het licht op de sensor terecht komt. Het signaal van de sensor wordt doorgegeven aan een 1.44.000 dots OLED elektronische zoeker, die je als het ware in Liveview opnames laat maken. Dit ontwerp maakt het mogelijk om de camera heel compact en licht te houden. Dit is inderdaad een camera die lekker licht is, maar tegelijkertijd lekker in de hand ligt.
Voor wie al een SonY SLT camera heeft en overweegt om een Sony A58 er bij te kopen als tweede camera: de Sony A58 zal vertrouwd aanvoelen, maar je zal ook een paar verrassingen tegenkomen.
In vergelijking met de Sony A77 heeft de Sony A58 minder knoppen. Dat is logisch, omdat de Sony A58 gericht is op een andere doelgroep. Voor beginnende fotografen is het prettig om een camera te hebben met wat minder knoppen. Maar net als alle andere cameramerken lukt het ook Sony niet om de knoppen op dezelfde plaats te laten zitten.
De Sony A58 is voorzien van beeldtstabilisatie en van een ingebouwde flitser. Opvallend aan de Sony A58 is de kunststof bajonetvatting. Bij goedkopere lenzen zien we dat steeds vaker, maar op een camera heb ik dit nog niet eerder gezien. Een miniscuul klein beetje speling tussen objectief en camera kan tot een verlies aan scherpte leiden. Bij een lichte kit-lens ben ik daar niet benauwd voor, maar als de kunststof bajonet zwaar belast wordt omdat er een grote telelens aanhang is dat op de lange termijn mogelijk anders. We schrijven op de lange termijn, want we hebben tijdens deze Sony A58 regelmatig gefotografeerd met een Sony 300mm f/2.8, zonder dat dit tot zichtbaar lagere scherpte leidde. Als je van plan bent om regelmatig met zware objectieven te fotograferen, dan zou ik onder andere om deze reden de voorkeur geven aan de Sony A77.
Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.
Sony A58 versus Sony A57 & Sony A77
- Megapixels: De Sony A77 heeft een 24 megapixel sensor, de Sony A58 20 megapixels en de Sony A 57 16 megapixels
- De Sony A58 is compacter en lichter (500 vs 700 gram) dan de Sony A77
- Knoppen: op de Sony A77 zitten veel meer knoppen
- LCD scherm van de Sony A77 is groter (3 inch / 920.000 dots) dan van de Sony A58 (2.7 inch, 460.000 dots)
- AF: de Sony A77 heeft een meer geavanceerd AF systeem (19 AF punten, waarvan 11 kruistype) dan de Sony A58 (11 AF punten, 3 kruistype)
Sony A58 versus Canon 700D
- Megapixels: De Sony A58 heeft 10% meer pixels dan de Canon 700D
- Sony A 58 is met 8 beelden per seconde sneller dan de Canon 700D met 5 bps
- De Canon 700D heeft een groter beeldscherm (3 inch, 1.040.000 dots)
- De Sony A58 heeft ingebouwde beeldstabilisatie, bij de Canon 700D hangt het af van het objectief
- De Sony A58 is fors goedkoper
Zoeker, beeldscherm en menu
De Sony A58 heeft een elektronische zoeker en dat is zowel een voordeel als een nadeel. Als je een compact camera gewend bent, dan zal je verrsteld staan van de duidelijke zoeker. Extra mogelijkheden zoals een histogram, waterpas of een rooster in je zoeker, vergroten het gebruiksgemak. Bij handmatig scherpstellen kan je een deelvergroting in de elektronische zoeker bekijken, waardoor je veel nauwkeuriger kan scherpstellen dan met een optische zoeker. Wie een oude spiegelreflexcamera zoals de Sony A900 of Sony A700 gewend, is, zal het zoekerbeeld mogelijk minder rustig en helder vinden dan de zoeker in hun oude vertrouwde spiegelreflex.
Het zoekerbeeld is goed te overzien. De zoekernauwkeurigheid bedraagt 100% en dat is beter dan de meeste goedkoperre spiegelreflexcamera’s kunnen waarmaken. Het werkt heel prettig dat je alles te zien krijgt wat er op de foto komt. De totale zoekervergroting van de Sony A58 is 0.67. Daarmee is het zoekerbeeld iets kleiner als van de Sony A77.
Het beeldscherm achter op de camera is mooi helder en is kantelbaar, maar niet te draaien. De grootte en de resolutie van dit scherm zijn minder dan het LCD scherm van de Sony A77, en aan de andere kant weer beter dan wat je meestal op een compactcamera ziet.
Sony 300mm f/2.8 & Sony A58 @ 1000 ISO, f/4. 1/500 (hand-held): standaard jpg opname
Scherpte: resolutie Sony A58
We hebben de scherpte van de Sony A58 geanalyseerd aan de hand van de prestaties met verschillende dure objectieven, waaronder de Sony 24 mm f/2.8 Zeiss, Sony 50 mm f/1.4 Zeiss en de Sony 300mm f/2.8 GII. De Sony A58 levert, voorzien van deze goede lenzen RAW bestanden die zowel ontwikkeld met DCRAW als met Lightroom een hoge resolutie opleveren. In vergelijking met de 24 megapixel sensor van de Sony A77, deed de 20 megapixel sensor van de Sony A58 het bijna net zo goed (MTF50 van 2800 LW/PH voor de Sony A77 en 2700 LW/PH voor de Sony A58 voor een in DCRAW ontwikkeld RAW bestand). Door de ruisonderdrukking verliezen de jpg bestanden aan scherpte ten opzichte van de RAW bestanden. Toch ziet het er bij 1000 ISO nog heel natuurlijk en scherp uit.
Dynamisch bereik Sony A58
Qua dynamisch bereik scoort de Sony A58 vergelijkbaar met de concurrentie zoals de Nikon D3200 of de Canon 700D. Ondanks dat de Sony A77 een stuk ouder is dan de Sony A58 en bovendien meer en kleinere pixles heeft dan de Sony A58, scoorde de Sony A77 in onze test beter dan de Sony A58 qua dynamisch bereik.
Sony 300mm f/2.8 & Sony A58 @ 3200 ISO, f/5, 1/100 + IS (hand-held): standaard jpg opname
Ruis Sony A58
Net als bij de Sony A77 zijn we met name onder de indruk van de opnames die je maakt bij lage ISO waardes. Bij de hogere ISO waarden zie je in de RAW bestanden de ruis en in de jpg bestanden de ruisonderdrukking toenemen. Vergelijk je de RAW bestanden met de jpg bestanden, dan zie je dat er aardig wat ruisonderdrukking wordt toegepast op de jpg bestanden. Hierdoor krijgt een jpg bestand in onze conclusie een hogere score voor ruis dan de RAW bestanden (waar we geen ruisonderdrukking toepassen). De ruisonderdrukking heeft echter ook een keerzijde: de resolutie neemt er door af. Qua resolutie scoren de RAW bestanden dan ook beter dan de jpg bestanden.
Hieronder zie je een 6400 ISO opname die overdag is gemaakt. Onder dergelijke gunstige lichtomstandigheden krijg je een bestand dat je op zich nog goed kunt afdrukken, maar bij grotere formaten kan je herkennen dat er ruisonderdrukking is toegepast.
Sony A 58 + Sony 24 mm f/2 Zeiss @ 6400 ISO, f/9, 1/4000: standaard jpg opname
Kleurweergave Sony A58
De verschillen in kleurweergave van moderne digitale camera’s zijn erg klein, tegenwoordig. Qua kleurweergave doet de Sony A59 niet onder voor de Sony A77 (Klik hier voor een vergelijking). De automatische witbalans van de Sony A58 scoorde in onze metingen zelfs nog iets hoger dan de Sony A77. Net als de Sony A77 levert de Sony A58 levert bij daglicht RAW bestanden met een natuurlijke kleurweergave met een kleine kleurafwijking (Delta E 94 = 6). Net als bij de A77 zijn de kleuren over het algemeen zowel in de RAW als de standaard jpg bestanden iets te verzadigd. Dat ziet er wel prettig uit.
Bij kunstlicht zien we bij de Sony A58 hetzelfde als we bij vrijwel alle camera’s zien: er is sprake van een duidelijk zichtbare oranje kleurzweem, die in RAW bestanden eenvoudig hersteld kan worden. Achteraf corrigeren van de witbalans in de jpg bestanden van deze extreme kleurzweem leidt tot kwlaiteitsverlies (posterisatie).
Autofocus
De AF module zit in deze camera op een andere plaats dan de sensor. Hierdoor kan je bij een specifieke bij het scherpstellen systematisch te ver naar voren (frontfocus) of naar achteren (backfocus) scherpstellen. Dit verschijnsel kan met name opvallen bij lenzen met een beperkte scherptediepte, zoals lichtsterke telelenzen. De Sony A77 heeft een AF-micro-adjust mogelijkheid om hiervoor te corrrigeren. De Sony A58 niet. Gezien de doelgroep voor deze camera is die keuze te begrijpen.
De autofocus van de Sony A58 is nauwkeurig, stil en snel. Een leuke feature is de mogelijkheid om de autofocus te locken op het onderwerp, waarna de AF het ondewerp blijft volgen. Dit is een optie die je in veel duurdere spiegelreflexcamera’s tegenkomt.
Het is een hele prestatie dat je met een spiegelreflcamera 5 beelden per seconde kan schieten, waarbij de fase-detectie AF zijn werk blijft doen tijdens het maken van de serie. Bij een spiegelrflexcamera klapt de spiegel bij iedere opname omhoog en weer omlaag. Dat maakt niet alleen veel herrie, maar het is hierdoor ook moeilijk om met een spiegeflexcamera een serie opnames snel achter elkaar te maken. Dankzij de Translucent spiegel kan je met de Sony A58 8 jpg opnames per seconde maken. De processor is waarschijnlijk de beperkende factor bij de RAW opnames, want daar ligt de maximale snelheid van de Sony A58 op 5 beelden per seconde. Ten opzichte van de Sony A77 merk je dat de buffer van de Sony A58 eerder vol is: na 8 RAW opnames.
Conclusie Sony A58 review: Mid-range features en performance voor een entry-level prijs
Voordelen
- Goede beeldkwaliteit
- Volwaardige, veelzijdige spieglerflexcamera
- Elektronische zoeker
- Aantrekkelijk geprijsd
- Video: Aansluiting voor stereo microfoon
Nadelen
- Buffer raakt snel vol bij serie opnames
- Elektronische zoeker
- LCD scherm is niet kantelbaar
- Video: Geen aansluiting voor stereo koptelefoon
De Sony A58 is niet alleen aantrekkelijk qua afmetingen, gewicht en prijs. Deze camera biedt uitgebreide (video-)mogelijkheden en een zeer goede beeldkwaliteit. De elektronische zoeker is minder helder dan een optische zoeker op de duurdere spiegelreflexcamera’s, maar een elektronische zoeker biedt ook veel mogelijkheden die je niet hebt bij een optische zoeker. Daarom hebben we dit punt zowel als pluspunt als minpunt vermeld. Qua beeldkwaliteit doet deze camera niet onder voor de twee jaar oudere Sony A77. Natuurlijk heeft de Sony A77 veel meer mogelijkheden die de gevorderde fotograaf aanspreken, maar voor een beginnende fotograaf is de Sony A58 waarschijnlijk aantrekkelijker. Aan de beeldkwaliteit van je opnames zal je het verschil niet merken. Wil je de overstap maken van een compact camera naar een camera met verwisselbare lenzen, dan is de Sony A58 een hele serieuze kandidaat om te overwegen.