Test Sony A7R IV

0
Almere: Sony A7R IV review sample image @
Oostvaarders: Almere, seen from Lelystad: Sony A7R IV + Sony 100-40mm +1.4X
eisa banner
eisa productafb Sony A7R IV

EISA ADVANCED FULL-FRAME CAMERA 2020-2021

Sony Alpha 7R IV

De Sony Alpha 7R IV is de eerste full-frame systeemcamera met de zeer hoge resolutie van 61 megapixel. Hij is ook uitgerust met een van de beste autofocussystemen ter wereld, waaronder AI-gestuurde Real-time Tracking en Eye AF. Dankzij de 5-assige beeldstabilisatie in de body zullen onscherpe foto’s als gevolg van cameratrilling nauwelijks voorkomen. Met zijn scherpe elektronische zoeker en extreem snelle BIONZ X-processor is deze camera een betrouwbaar werkinstrument om vrijwel elke fotografische situatie volgens de hoogste standaard aan te kunnen.

Dit product werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

Almere: Sony A7R IV review sample image @

Sony heeft de grenzen voor full frame camera’s opnieuw verlegd met de de Sony A7R IV. Deze spiegelloze volformaat camera met E-vatting heeft een nieuwe sensor met maar liefst 61 megapixel en een dynamisch bereik van 15 stops, volgens Sony. De camera is op heel veel punten verbeterd en bevat ook een aantal innovaties die zowel de high end fotograaf als de veeleisende filmer zullen aanspreken.

De nieuwe full frame koning: Sony A7R IV

A7RIV FE2470GM right 1200 

De Sony A7R IV versterkt de leidende positie van Sony op het gebied van full frame spiegelloze camera’s. De camera biedt een hogere resolutie dan enige andere full frame camera. In de High Res mode kan de Sony A7R IV zelfs bestanden maken van 240 megapixel. Hiervoor maakt de camera 16 opnames om zowel de resolutie als de kleurdiepte te verbeteren. Ook in APS-C profiteer je van de hoge resolutie van deze sensor. Dan krijg je namelijk een 26 megapixel bestand. Naast de nieuwe sensor beschikt de camera ook over verbeteringen aan de body. Zo is de weersbestendigheid verhoogd door extra afdichtingen toe te voegen. Eindelijk is nu ook de klep van het batterijhuis voorzien van een pakking. En de camera beschikt over een nieuwe, diepere grip voor een verbeterde ergonomie.

Schermafbeelding 2019 07 16 om 20.38.16

De Sony A7R IV gebruikt dezelfde Z-accu’s als de A7R III, maar haalt meer opnames uit een acculading. Voor wie dat niet voldoende is, is er ook een nieuwe grip waar 2 accu’s in gaan. De Wifi kan gebruik maken van 2 frequenties, 2.4 en 5 Ghz, voor een betere en sneller draadloze communicatie en de Sony A7R IV maakt eindelijk ook gebruik van 2 snelle SD kaarten. In zijn voorganger kon je enkel gebruik maken van 1 UHS-2 SD kaart en was de andere kaartsleuf voor de langzamere UHS-1 kaarten. Net als zijn voorganger heeft de A7R IV een maximale snelheid van 10 beelden per seconde en een buffer voor 68 beelden.

Bouw van de Sony A7R IV

A7RIV rear 1200

De Sony A7R IV lijkt sterk op zijn voorganger, maar beschikt over heel veel vernieuwingen. De body is robuuster en beter afgedicht. De vorige generatie was ook al behoorlijk afgedicht, maar had nog een paar zwakke plekken. Dat is op de nieuwe camera volledig opgelost. De Sony A7R IV heeft nu, net als andere topcamera’s in dit segment, de nieuwe 5,76 megapixel OLED zoeker. Ook heeft de camera een grotere, betere grip gekregen. Dit was een van de steeds weerkerende kritiekpunten op de Sony A7 camera’s. We zijn heel benieuwd hoeveel beter de nieuwe grip is. Het scherm heeft een resolutie van 1.44 megapixel. Helaas is het niet draaibaar en voor zover we weten heeft het ook nog altijd geen volledige touch-interface. Wel heeft de Sony A7R IV een verbeterde, grotere multi-selector en een nieuwe, grotere  AF-ON knop voor de autofocus. De correctieknop voor de belichting heeft een extra knop gekregen om het draaien te vergrendelen zodat je niet meer per ongeluk de correctie kan verdraaien.

Schermafbeelding 2019 07 16 om 20.37.36

Autofocus

De Sony A7R IV heeft 567  fasedetectie AF punten die 74% van het beeld bedekken. Naast fasedetectiepunten heeft de camera ook nog meer dan 400 contrastdetectiepunten.  In APS-C heb je hierdoor bijna 100% dekking. Alleen langs de 2 korte zijdes kom je net iets tekort. Net als de A9 beschikt de Sony A7R IV over Real Time Tracking en Real Time Eye-AF en dat niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren.
De autofocus werkt betrouwbaar en het is zeker mogelijk om met de A7R IV snelle actie vast te leggen, dankzij de Real-Time Tracking. Bij portretfotografie hielp Real- Time Eye AF om scherp te stellen op de ogen van het model. Feilloos is dat niet: soms stelde de camera scherp op de voorzijde van de wimpers en niet op de oogbol.

Beeldkwaliteit

Een jpeg-bestand in hoogste kwaliteit (JPEG Extra Fine) is 25 tot 50 megabyte groot. De hoge resolutie van de sensor zorgt voor opnames vol details. Op een opname van een oude kasteelpoort is elk krasje en draadje spinrag te zien. De ingebouwde ruisonderdrukking houdt de scherpte goed tot aan ISO 1.600; bij hogere gevoeligheden neemt de scherpte af, maar blijft bruikbaar tot ISO 3.200.

Door de hoge resolutie valt dat echt sneller op. Eye AF mag dus geen excuus zijn om slordig te fotograferen. Voor je model kan de hoge resolutie in combinatie met een scherp objectief als de Sony FE 135mm F1.8 GM wellicht confronterend zijn: je ziet elk puistje, elk haartje, elk stofje…

Sony A7R IV: Video

De Sony A7R IV is niet alleen heel goed voor fotografie, maar ook voor video. De camera kan filmen in Slog2 en Slog3 en HLG. Je kan zowel in  4K en full HD filmen zonder pixel binning in Super-35 mode. Het 4K beeld wordt dan gegenereerd van een oversampeled 6K bestand. 4K gaat echter nog steeds maar tot 30 beelden per seconde. 4K60p is er dus nog steeds niet. Hetzelfde geldt voor 10 bit. Voor zover we weten filmt de Sony A7R IV  nog steeds in maximaal 8 bit in 4:2:2.

De A7R IV kreeg zoals de andere A-camera’s een hybride autofocussysteem. Op de sensor zijn 567 autofocuspunten met fasedetectie en 425 autofocuspunten met contrastdetectie geplaatst – ruim meer dan bij de A7R III. Net als bij de voorganger dekken deze autofocuspunten bijna de hele verticale dimensie, maar slechts 75 procent van de horizontale dimensie. Anders gezegd: aan de beeldranden links en rechts bevinden zich geen AF-punten. Wie vaak sport of actie fotografeert is daarom beter af met de A9, waar de AF-punten wel het hele beeld afdekken.

Binnen de regio met AF-punten gebruikt de A7R IV de nieuwste Real-Time Eye AF- en Real-Time Tracking-technologie van Sony om ogen te herkennen (van mensen of huisdieren) en om bewegende onderwerpen te volgen. De Real-Time Eye AF werkt nu ook in de videomodus, wat de A7R IV geschikter maakt voor videogebruik. Hij kan filmen in 4K-resolutie zonder crop, met maximaal 30 frames per seconde. Met een Super 35 crop filmt de camera in 6K-resolutie en verkleint die dan tot 4K, voor een videobeeld met meer detail en minder artefacten. Videomakers krijgen ook het Hybrid Log-Gamma (HLG) -beeldprofiel voor HDR-opnames, en S-Log 3 voor een dynamisch bereik van 14-stops. De Multi Interface flitsschoen heeft nu ook een digitale audio-interface, waardoor het mogelijk wordt om een shotgunmicrofoon of XLR-adapterset rechtstreeks te koppelen met de camera.

Geluid

Zelfs op het gebied van geluid opnemen heeft Sony iets nieuws. De Sony A7R IV heeft een nieuwe multi-interface hot shoe waardoor de camera geluid nu ook digitaal kan opnemen. Speciaal hiervoor heeft Sony een hele nieuwe microfoon ontwikkelt. De nieuwe ECM-B1 microfoon kan zowel omnidirectioneel als gericht opnemen en heeft een eigen AD-converter. Hierdoor kan hij zowel analoog als digitaal geluid uitsturen naar de Sony A7 R IV. Of de nieuwe multi-interface schoen ook volledig compatibel is met alle bestaande accessoires weten we echter niet.

A7RIV FE2470GM EXNB1M 1200

De Sony A7R IV  is sinds augustus 2019 leverbaar. De verkoopprijs bedroeg bij introductie € 4000,00 in West Europa en $ 3500,00 in de Verenigde Staten.

Conclusie

Met de A7R IV heeft Sony weer een grens verlegd. Je kunt je afvragen of je wel 61 megapixels nodig hebt; maar die vraag werd ook gesteld toen de eerste camera’s met 12, 24 en 42 megapixel op de markt kwamen. Het is in elk geval indrukwekkend dat Sony de resolutie kon verhogen zonder impact op de reekssnelheid of de prestaties bij hoge gevoeligheden. En los van de vraag of je ze nodig hebt: het is indrukwekkend wat je ziet op een opname met zoveel pixels.

Belangrijker dan de hogere resolutie vind ik dat Sony – eindelijk – een paar broodnodige veranderingen aan het design en de bedieningselementen heeft uitgevoerd, zoals de grotere handgreep en de grotere AF-ON knop. Daardoor is de A7R IV voor mij de best bruikbare A-camera van het moment. Afwachten of ook de andere modellen deze facelift krijgen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in