Sony FE 16-35mm F2.8 GM

0

Sommige fotografen hebben het weleens over de ‘heilige drie-eenheid’ als ze het over objectieven hebben. Vaak bedoelen ze dan een setje van drie objectieven. Voor zooms zijn dat een 16-35mm groothoekzoom, een 24-70mm standaardzoom en een 70-200 telezoom. Sony had zo’n complete set al in de G-serie met een lichtsterkte van f/4. In de professionele GM-serie, met een lichtsterkte van f/2.8, ontbrak nog de groothoekversie.
Dat objectief komt er nu echt aan.

 SEL1635GM B EU06 2

De nieuwe Sony FE 16-35mm F2.8 GM sluit perfect aan bij de FE 24-70mm F2.8 GM en de FE 70-200 mm F2.8 GM. Net als de andere twee GM objectieven moet de 16-35mm een buitengewone scherpte bieden. De hoge lichtsterkte van f/2.8 maakt het objectief inzetbaar onder alle lichtomstandigheden en biedt ook een mooier bokeh dan de 16-35mm f/4. Het optisch design bevat vijf asferische elementen. Twee daarvan zijn extreem asferische XA-elementen die aberraties verminderen en moeten zorgen voor een hoge resolutie over het hele zoombereik. Het objectief is voorzien van Sony’s Nano-AR coating. Een bijzonder detail zijn de 11 diafragmlamellen. Hierdoor krijg je een mooie ronde diafragmaopening, wat goed is voor het bokeh. Dat zie je niet veel bij groothoekzoomobjectieven.

De FE 16-35mm F2.8 GM is voorzien van twee DDSSM’s (Direct Drive Super Sonic wave Motor). De dubbele motor zorgt voor extra snelheid en nauwkeurigheid in de scherpstelling. De autofocus is snel en stil en is ideaal voor het maken van zowel foto’s als films. Het objectief is bovendien stof- en vochtbestendig (maar niet waterdicht) en heeft een fluorcoating op de voorlens, waardoor stof of vet minder snel hechten en gemakkelijker kan worden verwijderd. De lens is ook voorzien van een schakelaar voor handmatig of automatisch scherpstellen, een scherpstelvergrendeling en ontgrendeling van de zonnekap.

Hier is alvast een eerste indruk van de Sony FE 16-35 F2.8 GM door Max Yuryev:

{youtube}FbH3FqBtHvc{/youtube}

Zodra we zelf een review exemplaar hebben, zullen we uiteraard een uitgebreide test publiceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in