Sony FE 24mm F1.4 GM

0

Sony heeft een nieuwe lichtsterke groothoek in FE vatting: de FE 24mm F1.4 GM. De letters GM staan voor G-Master, de beste objectieven in Sony’s G-serie. De 24mm f/1.4 biedt zowel een hoge beeldkwaliteit als een aantal bijzondere functies. En het is ook nog eens bijzonder licht, voor een objectief met deze specificaties.

Licht en lichtsterk: Sony FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM A

Voor de echte liefhebbers van de betere reportagefotografie is een 24mm met een lichtsterkte van f/1.4 een begeerlijk objectief. Je kan er bij heel weinig licht mee fotograferen dankzij de grote lensopening, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom je een f/1.4 zou moeten kopen. Die hoge lichtsterkte zorgt er namelijk voor dat je op volle opening weinig scherptediepte hebt, zelfs met een objectief met zo’n korte brandpuntsafstand. En die geringe scherptediepte zorgt ervoor dat je een duidelijk verschil krijgt tussen je scherpe onderwerp en de onscherpe achtergrond. En dat zorgt voor een meer driedimensionaal gevoel in de foto. Deze Sony FE 24mm F1.4 GM stond daarom bij veel Sonyfotografen hoog op het lijstje met objectieven die ze graag zagen verschijnen. En nu is het eindelijk zover. Het is meteen ook een bijzonder objectief omdat het de trend doorbreekt die we bij veel andere merken zien, namelijk dat hoogwaardige objectieven iedere generatie groter worden. De Sony FE 24mm F1.4 GM is namelijk redelijk compact en ook nog eens beduidend lichter dan andere 24mm’s met deze lichtsterkte. Chapeau!

SEL24F14GM a9 right

Bouw

Zoals dat hoort bij een objectief in de GM-serie is de Sony FE 24mm F1.4 GM degelijk gebouwd en goed afgedicht tegen vocht en stof. Het objectief beschikt over een focus lock knop waaraan ook een tweede functie kan worden toegekend en een AF/MF schakelaar. Het heeft ook een diafragmaring die via een aparte schakelaar klikloos kan worden gemaakt zodat je de belichting traploos kan wijzigen tijdens het maken van video-opnames. Het optisch systeem wordt aangestuurd door een Direct Drive SSM motor. Of het klikloze diafragma betekent dat je tijdens het filmen ook een volledig lineaire handmatige scherpstelling hebt, is iets dat we nog moeten testen. Dat zou logisch zijn. Het diafragma heeft overigens maar liefst 11 lamellen voor een zo rond mogelijke diafragmaopening, zelfs als je een paar stops diafragmeert. Dit moet bijdragen aan een mooi bokeh. Het optisch ontwerp bevat twee XA-elementen die uiterst precies zijn geslepen om uienringen in de bokehballen te voorkomen. Ook moeten deze elementen er voor zorgen dat puntvormige lichtbronnen ook echt puntvormig wordne weergegeven. Dat zou de Sony FE 24mm F1.4 GM extra geschikt maken voor bijvoorbeeld astrofotografie. De lenselementen zijn voorzien van Sony’s Nano AR coating met een fluor-coating op het voorste lenselement om het zo makkelijk mogelijk schoon te houden. Wat het objectief extra aantrekkelijk maakt is het relatief lage gewicht van 445 gram. Dit is al gauw zo’n twee ons minder dan vergelijkbare objectieven van de concurrentie en samen met de bescheiden lengte vormt deze FE 24mm F1.4 GM een mooie combinatie met de compacte body’s van de Sony A7 en A9 serie. En dit objectief misstaat zelfs niet op een APS-C camera als de A6300 of A6500.

SEL24F14GM a6500 front top

Specificaties

Lenzen / Groepen: 13 / 10
Kortste afstand (cm): 24
Afbeeldingsmaatstaf: 0.17
Filter (mm): 67
Incl zonnekap: +
Lengte / Diameter: 75/92mm
Diafragmabladen: 11
Beeldstabilisatie: –
Gewicht (gram): 445

SEL24F14GM D

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in