TEST: Nikon Z7

0
De Nikon Z7 is Nikon’s eerste spiegelloze full frame camera.
Nikon heeft alle mogelijke moeite gedaan om van deze eerste generatie direct een succes te maken. De camera heeft een 45 megapixel sensor, beeldstabilisatie, een kantelbaar touch screen en de eerste nieuwe bajonet van Nikon voor kleinbeeld sinds de fameuze Nikon F bajonet uit 1959

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Nikon Z7 is de eerste camera van een hele generatie nieuwe spiegelloze modellen van Nikon. Bijzonder is dat Nikon met de Z7 een volledig nieuwe systeemcamera heeft gemaakt die niet aanvoelt als een ‘eerste generatie’. Heel veel zaken aan de camera zijn heel goed doordacht, goed gemaakt en goed uitgevoerd. Voor een deel kon Nikon hiervoor natuurlijk terug grijpen op bewezen kwaliteiten van de spiegelreflexmodellen. Zo zullen de ergonomie en de menu’s voor Nikon-gebruikers direct vertrouwd aanvoelen. Veel functies heeft Nikon echter volledig nieuw moeten ontwikkelen voor de Z7. Zelfs Nikon’s meest recente full frame spiegelreflex, de D850, beschikte niet over ingebouwde beeldstabilisatie of een goede autofocus in live view. De Z7 wel en het werkt uitstekend. De 45 megapixel BSI-sensor komt in grote lijnen overeen met die van de D850, maar heeft uiteraard fasedetectie autofocus op de sensor. De Z7 beschikt over 493 AF-punten die ongeveer 90% van het beeld bedekken.

Nikon Z7 versus Nikon D850

Zodra je de Z7 in de hand hebt, worden de voordelen van een spiegelloze camera duidelijk. De Z7 weegt bijna 30% minder dan de D850, zonder dat dat ten koste gaat van de ergonomie. De autofocus zou volgens Nikon ongeveer net zo goed en snel moeten zijn als van de D850, wat een hele prestatie zou zijn als dat klopt. Ten opzichte van die D850 beschik je bij de Z7 wel over veel meer AF-punten (493) die ook een veel groter deel van het beeld bedekken. Hierdoor kan je onderwerpen makkelijker volgen en ben je vrijer in je compositie. Een ander groot voordeel van het spiegelloze ontwerp is de introductie van ingebouwde beeldstabilisatie. De Z7 beschikt over een vijfassige beeldstabilistie met de Z-objectieven en over een drie-assige stabilisatie met objectieven die via een adapter worden gebruikt. Uiteraard biedt dit grote voordelen bij het werken met objectieven die voorheen geen stabilisatie hadden. Ook is de vijf-assige stabilisatie ook beter dan de stabilisatie die de F-objectieven boden, omdat er simpelweg over twee extra assen kan worden gecorrigeerd. Nikon claimt een winst van 5 stops. Dat komt ongeveer overeen met wat soortgelijke systemen van de concurrentie halen en is beter dan wat je met een spiegelreflex bereikt. Een mogelijk punt van zorg voor sommige fotografen kan wel het ontbreken van een tweede kaartsleuf zijn.

Z7 Z6 24 70 4 fronttop

Nikon z7 versus Sony A7r III

De Nikon z7 heeft eigenlijk maar een directe concurrent en dat is de Sony A7R III. Beide zijn spiegelloze systeemcamera’s met een full frame sensor met meer dan 40 megapixel. De Nikon heeft net iets meer pixels dan de Sony, maar dat verschil is in de praktijk niet waarneembaar. De Nikon Z7 maakt gebruik van een snellere en modernere XQD kaart, maar heeft wel maar een kaartsleuf. De Sony gebruikt SD kaarten, waarvan er twee in de camera kunnen. De Nikon heeft een zoeker met dezelfde resolutie als de Sony, maar het is wel de mooiste zoeker die we tot nu toe gezien hebben, misschien met uitzondering van Leica. Ook ergonomisch is de Nikon net iets fijner dan de Sony, vooral dankzij de duidelijk grotere handgreep.  De Sony heeft weer extra mogelijkheden als pixel shift en een fantastisch werkende oog-detectie-autofocus die zo fijn is als je portretten maakt. Als je al modernde Nikon F objectieven hebt, dan is de Z7 een logische keus, omdat ze er met een adapter prima op werken en de menu’s direct vertrouwd zijn. De Sony heeft veel meer keus in objectieven die speciaal voor de A7 en A9 modellen zijn ontworpen. Uiteindelijk is de Sony een net iets verfijndere camera, wat geen verrassing zou mogen zijn, gezien het feit dat het al de derde generatie is van Sony. Wat opvallender is, is hoe weinig de Nikon Z7 op de Sony toe hoeft te geven. 

Nikon z7: Bouwkwaliteit, Vormgeving en ergonomie

De body is compacter en iets hoekiger dan de vormgeving van de huidige spiegelreflexmodellen van Nikon, zonder dat de camera ‘retro’ oogt. Hij is uiteraard een stuk kleiner en ook dunner dan bijvoorbeeld de Nikon D850, maar dankzij de forse grip aan de voorzijde ligt hij heel lekker in de hand. Hij heeft gelukkig een aan-uit schakelaar rondom de ontspanknop zitten, zodat je hem gemakkelijk met een hand kunt bedienen, als je dat wilt . Dat zien we graag bij lichte spigelloze camera’s. De Z7 heeft naast de gebruikelijke dubbele instelwielen een scherm boven op de camera zodat je altijd je instellingen kan checken. De keuzeschakelaar bevindt zich links op de bovenkap. Aan de voorzijde is het eerste dat natuurlijk opvalt de enorme bajonet, met een diameter van maar leifst 55mm. Het is de grootste bajonet van alle full frame camera’s. Nu Nikon eindelijk breekt met de F-bajonet, doen ze het ook meteen goed. Op de achterzijde vind je de meeste knoppen en die zijn allemaal bekend voor Nikon gebruikers. De camera beschikt over een joystick voor de autofocus en dat zal veel gebruikers plezier doen. De accu is van een nieuw type en kan ook geladen worden via USB in de camera. De oudere EN-EL15 accu’s van de D850 en D7500 kunnen ook gebruikt worden, maar dan zonder de mogelijkheid om ze in de camera te laden.

Z7 Z6 24 70 4 tilt monitor


Nikon Z7: 
Beeldscherm en zoeker

De zoeker is uiteraard elektronisch en heeft een resolutie van 3,6 megapixel en een vergroting van maar liefst 0,8x. Dat is nog groter dan de 0,75x van de D850. Het verschil is zichtbaar. Dit is een van de mooiste elektronische zoekers van dit moment: groot, gedetailleerd, contrastrijk en perfect vertekeningsvrij. Met een zoeker als deze, wordt de overstap van een spiegelreflex naar de Z7 een stuk gemakkelijker. Hij heeft een hoge verversingsgraag van 60 beelden per seconde. Het enige moment dat de zoeker het een beetje af laat weten, is als je opnames maakt in de hoogste stand met live beeld. Dan houdt hij het verversen niet vol en krijg je p een gegeven moment een ouder beeld te zien, waardoor het lastig is om bewegende onderwerpen te volgen. Het achterscherm heeft een resolutie van maar liefst 2,1 megapixel en is aanraakgevoelig. Je kan er zowel je autofocuspunt mee selecteren als de menu’s bedienen. Ook kan je via de touchmogelijkheid makkelijk door je beelden bladeren en inzoomen op gemaakte foto’s. Wat wel een gemis is, is dat je niet je autofocuspunten kan verleggen terwijl je de camera aan je oog hebt. Je bent dan aangewezen op de joystick. Die werkt prima, maar je moet dan wel al je autofocuspunten door. Een touchscreen is vaak gewoon sneller. Het scherm is kantelbaar voor opnames vanuit hoge of lage standpunten, maar alleen als je de camera horizontaal houdt. Het scherm is niet draaibaar en je kan hem dus ook niet gebruiken voor vloggen of selfies.

Menu en special features 

Wat voor een aantal fotografen wennen zal zijn, is dat de Nikon Z7 enkel gebruik maakt van een enkele XQD kaart. Dit zorgt ervoor dat dataoverdracht binnen de camera snel is, maar je hebt dus geen mogelijkheid meer om CF- of SD-kaarten in de Z7 te gebruiken. In de toekomst zullen ook CF Express kaarten ondersteund gaan worden. De Z7 is dus heel toekomstgericht. De snelheid van de XQD kaart wordt echter maar gedeeltelijk benut door de Z7. De hoogste opnamesnelheid is 9 beelden per seconde, waarbij de belichting vergrendeld is. Wil je een live beeld tussen de opnames door dan is de hoogste snelheid 5,5 beelden per seconde. Niet slecht, maar er zijn spiegelloze camera’s die dit beter doen – ook bij deze resolutie – en de Z7 is in dit opzicht nog geen partij voor de D850 of D5.

Een bijzondere functie is dat de autofocusring van de Nikon S objectieven programmeerbaar is als je deze niet voor het bijregelen van de autofocus wilt gebruiken. Je kan hem dan gebruiken voor het kiezen van het diafragma of het instellen van de belichtingscorrectie. Zodra je het objectief overschakelt van AF naar MF, vervalt deze functie en wordt de scherpstelring gewoon weer scherpstelring. Dit gaat niet zo ver als de extra programmeerbare ring op de Canon EOS R, maar het is een leuke mogelijkheid.

beeldstabilisatie

De Nikon Z7 heeft net als de Sony A7 reeks ingebouwde beeldstabilisatie en dat onderscheid hem van de spiegelloze camera van Canon. Dankzij die beeldstabilisatie kan Nikon het zich veroorloven om de net aangekondigde Nikon S-line objectieven niet te voorzien van ingebouwde stabilisatie. En dat moet het ontwerpen toch een stuk makkelijker maken. Het betekent ook dat oudere Nikon objectieven zonder beeldstabilisatie die met een adapter op de Nikon Z7 worden gebruikt, ook ineens gestabiliseerd zijn. En dat is toch een mooie upgrade. De stabilisatie werkt over vijf assen, en dat zijn er twee meer dan met beeldstabilisatie in een objectief mogelijk is. We hebben de effectiviteit  van het systeem inmiddels kunnen testen met de Nikon 24-70 f/4 S en vonden een winst van zo’n vier tot vijf stops. Dat is een erg goed resultaat.

Beeldkwaliteit

De 45 megapixel sensor van de Nikon Z7 is een van de beste sensoren die er op dit moment beschikbaar is. De sensor heeft een hoge resolutie en – mede dankzij de extra lage ISO-64 stand – een dynamisch bereik dat net iets groter is dan van veel andere full frame camera’s. Gebruik je de Z7 met goede objectieven, en de objectieven uit de S-line zijn hier speciaal voor ontworpen, dan krijg je prachtige bestanden met hoge scherpte, goede detaillering en mooi doortekening van de lichten en schaduwen. Met zijn lage gewicht en compacte afmetingen maakt dat de Z7 tot een ideale keus voor high end reisfotografie en landschappen. Maar ook straatfotografie en reportagewerk profiteren van de prima beeldkwaliteit van de Z7. Die 45 megapixels betekent natuurlijk wel dat je tamelijk grote bestanden krijgt. Dus als je de maximum snelheid van 9 beelden per seconde vaak wilt gebruiken, moet je zorgen voor flink wat opslagruimte.

MF 20181118 012 Nikon Z en 24 70

Dynamisch bereik

De sensor van de Nikon Z7 komt in grote lijnen overeen met die van de D850, en dat is de camera met – op het moment van testen – het hoogste dynamische bereik van alle full frame camera’s. Het dynamisch bereik van de Z7 doet daar vrijwel niet voor onder. Sommige sites hebben ontdekt dat er strepen in het beeld kunnen ontstaan als je opnames sterk opheldert. De pixels die worden gebruikt voor de fasedetectie zouden hier de oorzaak van zijn. Die worden immers niet gebruikt voor het registreren van beeldinformatie.  De voorbeelden die online staan, laten zien dat het probleem echt bestaat, maar je zal het alleen zien als je extreme beeldbewerking toepast. In onze praktijktesten hebben we van deze strepen geen spoor kunen vinden. Het betekent wel dat het bruikbare dynamische bereik van de Z7 net iets lager is dan dat van de D850.

MF 20181115 312 Nikon Z en 24 70

Ruis

De Nikon Z7 beschikt over een extra lage ISO-waarde van 64 die ook echt voordelen biedt voor het dynamisch bereik. Tegelijk is hij ook heel goed bij hoge ISO-waardes. De tijd dat hoge pixelaantallen niet verenigbaar leken met goede prestaties bij hoge gevoeligheden ligt duidelijk achter ons. De camera scoort uitstekend bij hoge ISO-waardes en de beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de beste modellen van de concurrentie, waaronder de Sony A7R III. De opnames zijn ook bij hogere gevoeligheden goed gedetailleerd en de ruis neemt natuurlijk toe, maar blijft mooi onder controle. Voor het beste resultaat doe je er wel goed aan om in raw te werken, omdat de ruisreductie bij hogere ISO-waardes in jpeg wel wat erg enthousiast is en dat gaat dan ten koste van de fijnste details, die er in raw wel in zitten.

MF 20181119 049 Nikon Z en 24 70

Video

De Nikon Z7 kan filmen in full HD tot 120 beelden per seconde en 4K tot 30 beelden per seconde. In de DX-stand gebruikt de Z7 voor 4K de pixels volledig, zonder pixelbinning of lineskipping, wat een goede kwaliteit oplevert.  In full frame gebruikt de Z7 het hele beeld en heb je geen crop. Hierdoor kan optimaal gebruik maken van de geringe scherptediepte van lichtsterke objectieven. Ook in full frame is de beeldkwaliteit heel goed. De Z7 beschikt ook zowel focus peaking als een waarschuwing voor overbelichting. Helaas kan je maar een van de twee tegelijk gebruiken. Dat deze Z7 een serieuze hybride camera is, blijkt uit het feit dat je kan filmen in 10bit 4:2:2 in N-log en dat je dat kan uitsturen via de HDMI uitgang. Ook kan je gebruik maken een het N-log profiel voor de meest flexibele nabewerking. Zelfs registratie van Tijdcode is mogelijk, wat handig is als je met meerdere camera’s filmt. Slowmotion kan ook, door op te nemen met 120 beelden per seconde in full HD (1080x 1920). Uiteraard beschikt de Z7 ook over een ingang voor een koptelefoon en een microfoon. Wil je filmen met een Nikon, dan is dit de camera die je moet hebben.

Autofocus

De Nikon Z7 beschikt over 493 fasedetectie autofocus punten. Eindelijk heeft Nikon dus ook fasedetectie op de sensor. Het is vanzelfsprekend een ander systeem dan dat van de NIkon D850 en dat merk je wanneer je bewegende onderwerpen probeert te volgen. De meeste opnames zullen gewoon goed scherp zijn, maar de Z7 is net iets minder goed dan zijn spiegelreflex tegenhanger. De autofocus in S-AF is heel precies en snel en omdat de scherpte wordt gemeten op de sensor, hoef je objectieven ook niet te calibreren op de Z7 en zal je geen last hebben van front of back focus. Het autofocussysteem kan gebruik maken van gezichtsherkenning en dat werkt over het algemeen goed, al is het niet zo verfijnd als de oog-detectie van bijvoorbeeld de Sony A7R III. Omdat de Nikon Z7 de scherpstelling doet met het diafragma gesloten op de ingestelde waarde, kan de camera moeite hebben met scherpstellen bij weinig licht. Het diafragma handmatig openen kan dan helpen, maar dat is niet altijd wat je wilt. Een punt waar de Nikon de D850 flink het nakijken geeft, is autofocus bij video. De D850 maakt hiervoor gebruik van een contrastdetectiesysteem dat inmiddels erg gedateerd aanvoelt. De fasedetectie autofocus op de sensor van de Z7 werkt in video net zo goed als voor fotografie, en dat maakt een enorm verschil als je wilt filmen met autofocus.

Een nieuwe bajonet en objectieven

De Z7 vormt in meer dan een opzicht een breuk met het verleden. Naast de spiegel neemt de camera ook afscheid van de bekende Nikon F bajonet die al sinds 1959 dienst deed. De nieuwe bajonet is volledig elektronisch en veel groter dan de oude. Dit zou de weg vrij moeten maken voor extra lichtsterke objectieven zoals een 50mm of 58mm f/0,95. Die is er voorlopig nog niet. Wel zijn er al direct drie nieuwe objectieven aangekondigd: een 24-70mm f/4, een 35mm f/1.8 en een 50mm f/1.8. Daarnaast is er ook een adapter beschikbaar waarmee Nikon F objectieven op de Z-bajonet gebruikt kunnen worden.

288134 stappenplan nikkor zobjectief 345be3 original 1534947341

Nikon Z7met EXIF info

Conclusie Nikon Z7 test

Voordelen

 • Uitstekende sensor met hoog dynamisch bereik
 • Prima ingebouwde beeldstabilisatie
 • Compacte en lichte body
 • Overwegend goede autofocus in AF-S
 • Fijne bediening en goede ergonomie
 • Goede video in 4K
 • Erg goede zoeker
 • Weerbestendig
 • Joystick voor AF-punt selectie

Nadelen

 • Autofocus wat minder goed bij bewegende onderwerpen (dan D850)
 •  Autofocus wat minder goed bij weinig licht
 • AF-selectie via touchscreen niet mogelijk met camera aan je oog
 • Scherm niet draaibaar

Klik op de camera voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Nikon Z7 is een hele fijne camera om mee te werken. Hij ligt lekker in de hand en alle knoppen zitten waar ze horen te zitten. Het menusysteem is voor iedere Nikon gebruiker ook direct vertrouwd. Vergelijken we de Z7 met de Nikon D850 en de Sony A7R III, dan komt hij hier en daar een tikje tekort, maar wint hij ook weer op andere punten. En dat op zich is al een enorme prestatie, omdat we de Z7 dan vergelijken met  twee van de allerbeste camera’s ooit. Dat hij zo dicht in de buurt komt, is indrukwekkend. Wat je met de Z7 krijgt is 95% van de kwaliteit en bruikbaarheid van de D850 in een veel kleinere, lichtere en draagbaardere verpakking. De camera heeft een uitstekende elektronische zoeker die bijna iedere DSLR-gebruiker zou moeten kunnen overtuigen en de beeldkwaliteit die je met deze camera kan halen is fantastisch. Hij is niet perfect, maar bijna geen enkele camera is dat. Doe je veel sportfotografie, dan blijft de D850 nog steeds de betere keus. Maar ben je veel met je camera onderweg, of wil je gewoon iets kleiners, dan is de Z7 wellicht jouw ideale camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in