Supermaan met passerend vliegtuig

0
Supermaan met passerend vliegtuig.
Supermaan met passerend vliegtuig.
Deze foto is niet gephotoshopped, maar puur geluk. Het is een beelduitsnede van een jpg opname rechtstreeks uit de camera. Nadat ik de zelfontspanner had ingedrukt, zag ik het vliegtuig pas in beeld verschijnen.
Mazzel dat er een vliegtuig voorkomt op de enige foto die ik maakte, nadat ik op een avond met de Panasonic GH4 de maan had gefilmd.
Bij video biedt de Panasonic GH4 in full-HD, met  Extra Tele Converter (ETC), een crop-factor of schijnbare brandpuntsafstandsverlenging van 5.2.
Bij ETC wordt het sensorsignaal niet digitaal vergroot, wat een heel scherp beeld oplevert. Had ik de opname verder willen vergroten, dan biedt de Panasonic GH4 aanvullend nog de keuze om digitaal in te zoomen. Dat doe ik liever in Photoshop dan op een camera.
Supermaan met passerend vliegtuig. 

Micro-43 of APS-C sensor ideaal voor maanopnames

Wil je een onderwerp dicht naar je toe halen, dan ben je in het nadeel met een camera met een grote sensor. Een camera met een APS-C sensor (crop-factor 1.5 of 1.6) of micro-43 sensor (crop-factor 2) maakt het makkelijker om de maan dichter naar je toe te halen. Kijk maar eens naar de video van Pieter d’Haeze op Youtube, gemaakt met een 200mm lens met 2x èn 1.7x extender op een APS-C camera (200×1.6×1.7×2=1088mm) èn 3x videozoom (=3264mm).
Mijn foto is gemaakt met de lens op 400mm (800mm FF equivalent), bij f/5.6 en een sluitertijd van 1/160 seconde bij 400 ISO. De video die ik met de Panasonic GH4 heb geschoten, is mede dankzij ETC gemaakt met een beeldhoek die overeenkomt met een brandpuntsafstand van 2100 mm op een camera met een volformaat sensor, zoals de Canon 5D MK3.
Fotografeer of film je bij weinig licht, dan is een camera met een volformaat sensor in het voordeel. Toch heb je dat in dit geval niet nodig: met 400 ISO en 1/160 sec had ik licht genoeg om de maan te fotograferen met een camera met een crop sensor. Bij een grotere lensopening (f/3.5), had ik een snellere sluitertijd of een nog lagere ISO kunnen kiezen.

Supermoon and airplaneDit soort opnames lukt alleen bij heel helder weer. En je hebt er ook een goed statief en een hele goede lens voor nodig. Voor deze opname had ik de Olympus 50-200 mm (bij 200mm) met een 2x converter gekoppeld aan de Panasonic GH4. Het leverde me naast deze foto ook nog een indrukwekkende full-HD video op.

Wat is een supermaan?

De gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan is 384 450 km. Maar de maan is niet altijd even ver van de aarde verwijderd. Een paar keer per jaar is er een volle of nieuwe maan, waarbij de afstand tot de aarde 6.300 kilometer kleiner is. De maan is dan groter en lichter dan normaal. Dat wortdt een supermaan genoemd. In de video hiernaast van de NASA wordt het verschijnsel supermaan uitgelegd. De foto van het vliegtuig voor de supermaan is gemaakt op 9 september 2014 {youtube}1MPmdJ6mGQ4{/youtube}

Supermaan met vliegtuig op video

Ik ben trots op mijn opname van de maan met een passerend vliegtuig. Maar ze is zeker niet uniek. Zoek je op internet naar foto’s of video’s van vliegtuigen die voor de maan langs vliegen, dan vind je er meerdere. Hiernaast heb ik een voorbeeldje geplaatst van een video met een vliegtuig dat voor de maan langs vliegt. Bewegende beelden zijn in dit geval nog indrukwekkender en als ik in Full-HD film met Panasonic’s ETC, dan haal ik het vliegtuig nog wat dichterbij. Bovendien kan ik altijd nog een afzonderlijke opname uit de video gebruiken als foto voor op een website.
Misschien moet ik dat ook maar eens proberen.
{youtube}BlD49WPXCOI{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in