Maan foto’s en video’s

0

SupermaanOm te oefenen met video heb ik gisteren wat opnames gemaakt van de supermaan. Het plaatje rechts is een still van de video opnames die ik heb gemaakt. Wil je bij maanlicht mooie ruis- en trillingvrije opnames maken, dan ontkom je haast niet aan beeldbewerking. Wat Photoshop is voor fotografen, zijn Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects voor videografen. Het zijn toverdozen waarmee je mislukte opnames opmerkelijk goed kan oplappen. Meer nog dan Photoshop en Lightroom, stelt videobewerking hoge eisen aan de rekenkracht van je computer. Helemaal als je 4K video (video in bioscoop kwaliteit: 3840 x 2160 pixels) opnames maakt, waarbij elk beeld 4 keer zo groot is als bij Full HD (video in huiskamerkwaliteit: 1920 x 1080 pixels).

Naamloos 700
Als ik kijk naar foto’s op het internet van de maan, dan valt me op dat heel vaak het lokale contrast is vergroot, zoals in de foto rechtsboven. Terwijl de linker foto meer lijkt op wat je (uitvergroot) met het blote oog ziet. Het is een kwestie van smaak. Ik denk dat ik de linker versie mooier vind.

Ruisonderdrukking met Neat Video

{vimeo}140761730{/vimeo}

Hoe lager de ISO waarde die je kiest voor een opname, des te minder ruis je hebt die door camera of beeldbewerkingssoftware onderdrukt moet worden,  des te scherper en natuurlijker de opname oogt. Een fotograaf kan kiezen voor een langere sluitertijd om ook bij weinig licht nog te kunnen fotografen bij een lage ISO waarde. Voor een videograaf wordt dat lastig, omdat die 25 tot 50 beelden per seconde schiet. Als je beperkt bent tot een kortste sluitertijd van 1/50 seconde, zal je zeker bij opnames van de maan meer ruis te zien krijgen. Net als in Photoshop, kan je de ruis onderdrukken met een externe plug-in, zoals NeatVideo, de video tegenhanger van NeatImage. Het vergt enorm veel rekenkracht van je computer en geduld van de videograaf, maar de resultaten van NeatVideo zijn net zo goed als van NeatImage.  In bovenstaande video van de supermaan is de ruis onderdrukt met NeatVideo. De oorspronkelijke opname is gemaakt in 4K, waardoor het een opname is met 25 beelden per seconde. Liever had ik deze opname gemaakt met een hogere snelheid, maar betaalbare 4K 50p camera’s waar je een enorme telelens op kan zetten, zijn op dit moment nog toekomst muziek. 

Beeldstabilisatie in Adobe After Effects

{vimeo}139831990{/vimeo}

Bovenstaande video laat zien hoe een opname van vliegende zwanen, waarbij werd meegetrokken zonder een videokop te gebruiken, alsnog viel te herstellen in Adobe After Effects. Beter had het geweest om een videokop te gebruiken bij het maken van de opnames, in plaats van met videobewerking te restaureren, maar je hebt niet altijd alles bij de hand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in