De beste systeemcamera’s voor nog geen 1000 euro

0
a7II wFE50F18 right

De beste systeemcamera’s voor nog geen 1000 euro vind je hier. Een goede camera hoeft niet (echt) duur te zijn. Voor nog geen 1000 euro koop je tegenwoordig fantastische camera’s met een prima beeldkwaliteit en veel mogelijkheden. Dat wil niet zeggen dat iedere camera in deze prijsklasse je alles biedt wat je zou willen. Voor een echte allrounder zal je nu eenmaal wat meer moeten neertellen. Maar als je een beetje een idee hebt wat je wilt fotograferen, dan kan je in deze klasse wel een camera vinden waarmee dat prima kan. Om je op weg te helpen hebben we hier een overzicht van onze favoriete modellen.

Waar moet je op letten?

Camera’s die geschikt zijn om met verschillende objectieven te gebruiken heb je in twee soorten: met en zonder spiegel. Met een spiegel praten we over spiegelreflexcamera’s. Dat is het type camera dat bijna onvermijdelijk de eerste keus was voor iedere hobbyist en professional van halverwege de vorige eeuw tot bijna nu. Ze worden nog steeds gemaakt door Canon, Nikon en Pentax. Camera’s met verwisselbare objectieven maar zonder spiegel noemen we systeemcamera’s. Die hebben de afgelopen tien jaar een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en hebben min of meer het stokje overgenomen van de spiegelreflexcamera’s. Alle grote cameramerken maken dit soort camera’s in verschillende prijsklassen. Er zijn goedkope spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon voor fotografen die op zoek zijn naar een betere beeldkwaliteit of meer zoombereik dan ze bijvoorbeeld met hun telefoon krijgen. Die bieden veel waar voor hun geld, zeker als je meteen een setje met een standaardzoom en telezoom koopt. Het zijn echter systemen die niet meer doorontwikkeld worden. Wie fotografie als hobby wil oppakken en verwacht in de toekomst een uitgebreidere cameraset op te bouwen, kan daarom beter direct kiezen voor een systeemcamera.

Beeldkwaliteit

 
Als je kiest voor een camera van een van de bekende merken (Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic en OM-System, het voormalige Olympus) dan bieden die allemaal een goede tot hele goede beeldkwaliteit. Dat geldt zelfs voor de instapcamera’s. Staar je daarom niet blind op bijvoorbeeld het aantal pixels. De camera’s in deze prijsklasse hebben tenminste 20 en maximaal 26 megapixels. Dat zijn geen verschillen die je erg gaat zien. In deze prijsklasse kan je kiezen uit drie verschillende sensormaten, en dat doet er om verschillende redenen meer toe. In onze keus zit 1 camera met een 24 megapixel kleinbeeldsensor. Een kleinbeeldsensor is 24x36mm en die is ongeveer anderhalf keer zo groot als een APS-C sensor (afgerond 24x16mm) en ongeveer twee keer zo groot als een Four Thirds sensor (13x17mm). Een grotere sensor kan meer licht opvangen. Bij hetzelfde aantal pixels krijgen de pixels op een grotere sensor dus per pixel meer licht. Dat zie je in de praktijk terug in een beter dynamisch bereik, een mooiere toonweergave en minder ruis, vooral bij hogere gevoeligheden. De verschillen zijn echter niet altijd zo zichtbaar. Bij voldoende licht zijn de verschillen klein. Van grotere invloed is de kwaliteit van de objectieven. Een grotere sensor met een middelmatig objectief levert een minder goed beeld dan een kleine sensor met een uitstekend objectief. Als je kiest voor kleinbeeld, vanwege de beeldkwaliteit, neem dan ook op de koop toe dat je daar goede objectieven bij neemt. Die kosten niet alleen meer, maar zijn ook groter en zwaarder. Als je dat een bezwaar vindt, kijk dan eens naar een APS-C of Micro Four Thirds camera (van Panasonic of OM-systems). Die bieden met de juiste objectieven ook een hele goede beeldkwaliteit, maar zijn wat compacter en makkelijker mee te nemen, zeker als je wat meer objectieven hebt.

Sony A7 II – Kleinbeeldkwaliteit

a7II wFE50F18 right

Een heuse kleinbeeldsysteemcamera voor nog geen 1000 euro? Ja, dat kan echt. Daarvoor koop je natuurlijk niet het laatste nieuwe model. De Sony A7 II is alweer enige jaren oud en Sony zit inmiddels al op generatie IV van de A7. Waar merk je die leeftijd van de A7 II aan? De zoeker en het scherm hebben een resolutie die je tegenwoordig vooral nog op de instapcamera’s aantreft en de autofocus is minder goed dan op de nieuwste modellen. Maar de A7 II heeft wel een prima 24 megapixel kleinbeeldsensor en was de eerste Sony kleinbeeldcamera met beeldstabilisatie in de body. Wil je het maximale aan beeldkwaliteit en zijn snelheid en de modernste autofocus iets minder belangrijk, dan is dit een prima keus. Investeer wel in goede objectieven om het maximale uit de sensor te halen. Kort na de introductie van de A7 II waren dit de beste objectieven voor deze camera.

TESTRESULTATEN Sony A7 II:

VOORDELEN

NADELEN

  • goede 24 mp kleinbeeldsensor
  • grote keus aan objectieven
  • ingebouwde beeldstabilisatie 
  • weinig ruis bij hoge gevoeligheden
  • uitstekend dynamisch bereik
  • 2,36 mp zoeker
  • kleine accu
  • oude menusysteem van Sony

Fujifilm X-S10 – Compacte topper

productshot Fujifilm X S10

De Fujifilm X-S10 is het kleinere broertje van Fujifilms voormalige topmodel, de X-T4 (die kort geleden is opgevolgd door de X-T5). De X-S10 is een veelzijdige APS-C camera met veel mogelijkheden en een 26 megapixel sensor die een uitstekende beeldkwaliteit biedt. De camera is niet alleen goed voor fotografie, maar biedt ook prima videomogelijkheden. Een groot voordeel van Fujifilm is dat dit merk geen kleinbeeldcamera’s maakt. De APS-C modellen vormen echt een volwaardig, zelfstandig systeem en dat zie je terug in de objectieven keus die groter is dan bij andere merken. Inmiddels zijn er zelfs een aantal objectieven van Tamron leverbaar in de X-vatting van Fujifilm. Er zijn niet veel redenen om niet voor deze camera te kiezen. De autofocus is goed, maar er zijn een paar camera’s die nog beter zijn op dit punt en de camera is niet zo weersbestendig als de duurdere modellen van Fujifilm. Meer valt er niet op aan te merken.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-S10:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit van 26mp sensor
  • Goede kwaliteit en mogelijkheden video
  • Effectieve beeldstabilisatie
  • Kleine body met grote grip
  • Kantel- en draaibaar scherm
  • Grote keus aan objectieven voor APS-C

  • Niet weerbestendig
  • Tracking AF kan beter
  • Beperkte functionaliteit aanraakgevoelig scherm

Canon EOS R10 – Snel, sneller, snelst

De Canon EOS R10 was bij introductie de goedkoopste APS-C systeemcamera van Canon. Inmiddels is er onder de R10 nog een model gekomen, maar als de R10 binnen je budget past, dan is dit echt de betere keus. De EOS R10 heeft een moderne 24 megapixel APS-C sensor waarmee je kan fotograferen tot 23 beelden per seconde en kan filmen in 4K met 60 beelden per seconde. De EOS R10 is dus snel en dat geldt zeker ook voor de autofocus. Wie een camera zoekt om vooral mee langs de lijn te gaan staan, heeft in deze klasse aan de R10 een hele goede. De objectieven keuze in APS-C is nog niet heel groot bij Canon, maar de kleinbeeldobjectieven passen ook, al zijn die natuurlijk vaak wat groter en duurder dan strikt nodig is voor deze camera. De EOS R10 betekende ook min of meer het einde van de APS-C camera’s met een M-bajonet. Camera’s met die vatting, zoals de EOS M50 II zijn nog steeds te koop en met die camera’s is helemaal niets mis. Maar wil je een systeem met toekomst, dan moet je de R10 hebben.

TESTRESULTATEN Canon EOS R10:

VOORDELEN

NADELEN

  • Compact en licht
  • Nieuwe 24 megapixel sensor
  • Foto’s tot 23 beelden per seconde
  • 4K60p video
  • Ingebouwde flits
  • Niet weerbestendig
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

Panasonic Lumix G9 – Hybride

G9 LKIT front K BGG9
De G9 kan ook nog worden voorzien van een extra grip met bediening voor verticale positie, voor als het juist niet zo compact moet.

Panasonic en Olympus, dat nu door het leven gaat als OM-System, zijn de grondleggers van het Micro Four Thirds systeem. Dat heeft de kleinste sensor van alle gangbare systeemcamera’s. Dat kan een nadeel zijn voor fotografen die veel bij weinig licht fotograferen. Het is tegelijk ook een voordeel voor fotografen die veel onderweg zijn en redelijk wat apparatuur mee willen nemen, zonder dat je daarvoor een grote tas nodig hebt. De objectieven voor dit systeem zijn over het algemeen echt kleiner dan voor APS-C en kleinbeeld, zeker als je graag gebruik maakt van wat langere brandpunten. De Lumix G9 is niet alleen daarom een interessante camera. De Lumix G9 is misschien wel een van de meest degelijke en weersbestendige camera’s die je in deze klasse kan krijgen. Het is ook een van de camera’s met de meest uitgebreide videomogelijkheden. De camera is al wat langer op de markt (vandaar dat de prijs nu zo scherp is) en Panasonic heeft er in de loop van de tijd flink wat functies aan toegevoegd via firmwareupdates. Hierdoor biedt de G9 een groot deel van de videomogelijkheden die je ook op de GH5 vindt. De Lumix G9 maakt nog wel gebruik van Panasonics DFD autofocussysteem en dat is voor bijvoorbeeld sportfotografie minder ideaal. De sensor heeft 20 megapixels en daarmee zijn uitstekende resultaten mogelijk. Maar als dat nog niet genoeg is, heeft de G9 ook nog een high res mode die gebruik maakt van pixelshift om 80 megapixel opnames te maken.

TESTRESULTATEN Panasonic Lumix G9:

VOORDELEN

NADELEN

  • Razendsnelle continu EN single AF
  • Grootste zoeker van alle geteste camera’s
  • 40 & 80 megapixel HighRezz modus
  • 4K en 6K photo modus
  • 2 (UHS 2!!) SD kaart sleuven
  • Stof- en spatwater dicht & vriesbestendig en toch een vrij draaibaar beeldscherm
  • 4K 60p en Full HD 180p video
  • in body beeldstabilisatie gecombineerd met lens-stabilisatie
  • Nachtmodus, AF joystick, LCD scherm bovenop de camera
  • stille mechanische sluiter
  • snelste sluitertijd (bij elektronische sluiter) van 1/32.000!
  • High res modus alleen toepasbaar vanaf statief voor een statisch onderwerp
  • Helderheid zoeker is niet afzonderlijk instelbaar
  • 100 ISO is de laagste ISO instelling
  • Boven de 6400 ISO kan je vanwege signaal/ruisverhouding en dynamisch bereik beter voor een full-frame sensor kiezen

Olympus OM-D E-M10 IV – Kleiner kan bijna niet

OM-D, E-M10 Mark 4, product images

De Olympus OM-D E-M10 IV is net als de Panasonic Lumix G9 een Micro Four Thirds camera en net als de G9 heeft de sensor 20 megapixels. De beeldkwaliteit die je daarmee kan halen is prima. Alleen bij heel weinig licht zal je wat verschil gaan zien met camera’s met grotere sensoren omdat je dan iets meer ruis krijgt. Maar het verschil in beeldkwaliteit tussen Micro Four Thirds en APS-C (of zelfs kleinbeeld) is veel kleiner dan het verschil tussen de kwaliteit van deze Olympus en smartphone camera’s. Zoek je een systeemcamera om echt betere foto’s te maken dan je met je telefoon kan doen, dan is deze Olympus een prima keus. Des te meer omdat het een van de lichtste en kleinste systeemcamera’s is die je kan kopen en omdat er ook heel veel hele goede en lekker kleine objectieven voor beschikbaar zijn. Met de 14-42mm pancake zoom past deze camera bijna in je broekzak en weegt hij nog geen 500 gram. Ondanks de compacte afmetingen zit hij vol met extra mogelijkheden. Zo heeft de E-M10 IV een hele goede ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je bij weinig licht met veel langere sluitertijden uit de hand kan werken dan met veel andere merken mogelijk is. Hierdoor kan je met lagere gevoeligheden fotograferen waardoor de ruis toch weer enorm meevalt. Het scherm kan omlaag klappen voor selfies en vloggen. Minpuntjes zijn er ook wel. Zo is dit de enige Olympus / OM-system camera die niet extra weerbestendig is en ook is het het enige model dat nog uitsluitend werkt met contrastdetectie voor de autofocus. Dat is voor veel fotografie geen probleem, zolang je maar geen snelle actie probeert vast te leggen. Omdat Panasonic en Olympus / OM-System dezelfde bajonet delen en ook heel veel andere merken voor deze vatting objectieven maken, is het aanbod aan leuke objectiefjes voor deze camera enorm.

TESTRESULTATEN Olympus OM-D E-M10 IV:

VOORDELEN

NADELEN

  • Klein en licht
  • Goede ingebouwde beeldstabilisatie
  • 20 megapixel sensor
  • Verbeterde autofocus
  • Uitgebreide connectivitei
  • Selfiescherm
  • Laden via USB

  • Niet extra weerbestendig
  • Geen fasedetectie AF

Sony A6400 – Stap in het E-systeem

Zoek je een APS-C camera, dan is de Sony A6400 niet de eerste camera die we aan zouden bevelen. Niet dat er heel veel mis mee is. De A6400 is al wat ouder, maar heeft een nog altijd goede 24 megapixel sensor en een uitstekend autofocussysteem. Mogelijk is in deze klasse alleen de autofocus van de EOS R10 nog iets beter. Het scherm van de A6400 kan alleen omgeklapt worden, maar is niet draaibaar. Het is dus minder flexibel dan bijvoorbeeld het scherm van de G9 of de R10, maar je kan het wel gebruiken voor selfies. De camera is ook nog eens licht en behoorlijk snel. De A6400 heeft echter geen voorste instelwiel en hij heeft nog het oude menusysteem van Sony (net als de A7 II) wat nogal wat gewenning vergt. Ook heeft de body geen beeldstabilisatie. Gelukkig kan je dat gedeeltelijk opvangen door te kiezen voor objectieven met stabilisatie. Maar veel nieuwe objectieven krijgen geen stabilisatie omdat de nieuwe camera’s die ingebouwd hebben. Dat beperkt dus de keuze enigszins. Hier is wel een overzicht van objectieven die we getest hebben en aanbevelen voor de A6400. De voornaamste reden om te kiezen voor een A6400 is als je nu al weet dat je door wilt gaan in het Sony systeem. Nadat er een tijd lang weinig nieuwe APS-C camera’s of objectieven door Sony werden uitgebracht en het leek alsof Sony alle aandacht op kleinbeeld richtte, zijn er kort geleden toch weer een aantal mooie nieuwe objectieven verschenen en komt er ook weer een nieuwe high end APS-C body. Dat is goed nieuws.

TESTRESULTATEN Sony A6400:

VOORDELEN

NADELEN

  • goede 24 mp APS-C sensor
  • snelle autofocus
  • grote keus aan objectieven
  • geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • geen voorste instelwiel
  • menusysteem ingewikkeld
  • kleine accu

Sony ZV-E10 – Voor vloggen

De Sony ZV-E10 is een camera die we niet aanraden voor fotografen. Het ontbreken van een zoeker vinden we daarvoor alleen al een te groot gemis. Maar het wordt een heel ander verhaal als je geen camera zoekt om te fotograferen (al kan je dat er best mee doen), maar om mee te filmen, of meer precies: om mee te vloggen. Als filmcamera is de Lumix G9 bijvoorbeeld zeker zo goed en als fotocamera is de G9 echt veel beter. Maar de ZV-E10 is een prima keus voor content creators die graag zelf voor de camera staan. De microfoon heeft 3 capsules waardoor hij richtinggevoel is. De prima autofocus zorgt ervoor dat al je shots goed scherp zijn en met een bijzondere functie als Product Showcase kan je gemakkelijk de scherpte verleggen van de vlogger in het beeld naar iets dat je wilt laten zien aan je publiek. De camera is met de 16-50mm standaardzoom net onder de 1000 euro, maar als je serieus wilt vloggen, zal je eigenlijk wel een objectief moeten hebben met wat meer groothoek. En dat betekent wel een extra uitgave.

TESTRESULTATEN Sony ZV-E10:

VOORDELEN

NADELEN

  • Licht en compact
  • Verwisselbare objectieven
  • Draai- en kantelbaar scherm
  • Bijzondere microfoons
  • Handige vloghulpjes
  • Geen zoeker
  • Geen beeldstabilisatie op de sensor
  • Geen touch voor menu’s
  • Crop bij gebruik van actieve stabilisatie
  • Geen gezichts/oog herkenning in 4K
  • 8 bit 4:2:0 video
  • Geen UHS II SD-kaarten

Conclusie 

Zeven heel verschillende topmodellen voor nog geen 1000 euro

Ja, het kan dus echt: een goede, moderne systeemcamera voor nog geen 1000 euro. Sommige van deze modellen zitten daar zelfs ruim onder en zijn al verkrijgbaar met een objectief voor dat bedrag. De keus is niet alleen groot, maar ook heel divers, van een specialistische vlogcamera tot een iets ouder kleinbeeldmodel dat nog altijd een prima beeldkwaliteit levert, van een supercompact model dat bijna in je broekzak past tot een camera waar je een verticale grip onder kan plaatsen voor de ultieme ergonomie (en om stevig indruk te maken). 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in