Test Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD

0
IMG 0708 APSC
IMG 0708 APSC
Met de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD heeft Tamron ‘s werelds lichtste 100-400mm voor full frame en APS-C spiegelreflexcamera’s. Het is verkrijgbaar in Canon en Nikonvatting en  kan met een adapter ook op de spiegelloze camera’s van Sony gebruikt worden. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD weegt dankzij het gebruik van magnesiumlegeringen maar 1115 gram. Dat is voor een 100-400mm objectief,  dat ook full frame gebruikt kan worden, zeker weinig. Het lage gewicht zorgt ervoor dat dit objectief ook een mooie combinatie is met APS-C camera’s. Je krijgt dan een bereik dat overeenkomt met dat van een 150-600mm op kleinbeeld, maar dan wel veel lichter. 

 Licht en lang: Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD

De nieuwe 100-400mm is voorzien van de nieuwste innovaties van Tamron. Zo beschikt hij over Eband (Extended Bandwidth & Angular-Dependency) coating. Het optisch ontwerp bevat ondermeer 3 LD glaselementen en het objectief is voorzien van VC, wat staat voor Vibration Compensation. Het objectief is dus gestabiliseerd en dat is onmisbaar op de spiegelreflexcamera’s van Nikon en Canon, die immers geen stabilisatie in de body hebben. De 100-400mm kan zelfs worden gebruikt met de 1.4x convertor van Tamron. Je krijgt dan een 140-560mm f/6.3-9. Qua beeldhoek komt dat op een APS-C camera overeen met 210-840mm op kleinbeeld. Hou er wel rekening mee dat de meeste autofocussystemen op de langste zoomstanden niet meer kunnen scherpstellen en dat je dat hoogstwaarschijnlijk handmatig zult moeten doen. De lens is  uiteraard ook  compatibel met de Tap-In Console. Hiermee kunnen firmwareupdates op het objectief worden geïnstalleerd en kan de scherpstelling worden aangepast. Als accessoire is een statiefgondel verkrijgbaar met een Arca-Swiss model statiefvoet. Je hoeft er dus geen aparte snelkoppeling onder te schroeven. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is dus niet alleen licht, maar ook  heel compleet.

1200Tamron 100 400mm VC USD A035 style nikon web

Bouw

Het lichte gewicht van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is grotendeels te danken aan het feit dat de behuizing is gemaakt van een magnesiumlegering. Dat maakt hem ook heel degelijk. Je hebt echt het gevoel een kwaliteitsobjectief in handen te hebben. Het objectief is voorzien van de nodige pakkingen om hem stof- en vochtbestendig te maken. Datzelfde geldt voor de 1.4x convertor die ook voorzien is van extra afdichtingen op de bajonet. Het voorste lenselement van de Tamron 100-400mm is voorzien van een extra fluorine coating waardoor vocht en vuil zich minder makkelijk aan het glas hechten en het objectief eenvoudig kan worden schoongemaakt. De zoomring van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD bevindt zich aan de voorzijde. Het is de breedste ring van de twee en je kan hem eigenlijk niet missen. Het objetief heeft  een zoomlock waarmee je hem vast kan zetten in de gewenste zoomstand. De scherpstelring zit wat meer richting de body en is iets smaller. Heel fijn is dat het objectief een venster heeft waarop je de ingestelde afstand kan aflezen. De kortste instelafstand van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is 1.5 meter. Voor een lange tele als dit is dat best redelijk, maar verwacht geen macroprestaties van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD. Het objectief is voorzien van een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Deze schakelaar heeft ook een middenstand waarmee je het scherpstelbereik kan beperken. Die stand kan je naar wens programmeren met de optionele Tap-In Console van Tamron. Hetzelfde geldt ook voor de schakelaar voor de beeldstabilisatie, de VC. Die heeft twee keuzestanden en de mogelijkheid om de beeldstabilisatie uit te schakele.

lensopbouw

Scherpte

De beeldkwaliteit van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is uitstekend. Natuurlijk helpt het dat dit objectief eigenlijk voor full frame is ontworpen. Je gebruikt dus niet de hoeken en de randen, maar eigenlijk alleen het centrum van het beeld. Het is niet nodig om met dit objectief nog te diafragmeren, het verschil tussen volle opening en een stop kleiner is te verwaarlozen. Vaak zien we dat op f/11 de kwaliteit door diffractie wat terug loopt, maar ook dat is bij dit objectief minimaal. Alleen op volle opening op de langste zoomstand is de scherpte iets minder maar met een stopje diafragmeren trekt ook dat wel bij.

JPGREZZ APSC

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD heeft op APS-C ook nauwelijks last van lichtafval. Ook dat is niet verbazingwekkend. Een verloop van minder dan een stop op volle opening op de kortste zoomstand is vrijwel niet zichtbaar. Op 400mm op volle opening is het al iets minder en een stop diafragmeren laat het verdwijnen tot waardes die we nog wel kunnen meten, maar die je niet meer ziet in de foto. In raw zijn de waardes nog lager en dat heeft waarschijnlijk met een wat hoger contrast van de jpeg-opnames te maken, waardoor de waardes in jpeg hoger lijken dan in raw.

JPGvignet APSC

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is op APS-C camera’s bijna vertekeningsvrij. Net als op full frame  neemt de vertekening  toe als je uitzoomt, maar een maximale waarde van nog geen 0,5%  kussenvormige vertekening op 400mm is iets waar je niet van wakker hoeft te liggen. De kortste zoomstand is zelfs vrijwel vertekeningsvrij.

JPGdistort APSC

Wat we ook al in de test op full frame zagen is dat de chromatische aberratie  in de praktijk verwaarloosbaar laag is en dat de gevoeligheid voor tegenlicht  behoorlijk goed is. De Tamron heeft weinig moeite met de zon vol in beeld en heeft weinig last van schittering, overstraling of verlies van contrast. 

IMG 0718 APSC

Bokeh

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is niet de meest lichtsterke 100-400mm. Er zijn er die beginnen bij f/4 op 100mm en die op 400mm f/5.6 halen. Directe concurrentie is dat niet helemaal, omdat de objectieven met die specificaties allemaal in een andere prijsklasse zitten. Voor het bokeh maakt het wel uit, al is het ook weer niet heel veel. Natuurlijk zou een half stopje extra lichtsterkte mooi zijn, maar op 400mm maakt het niet veel uit of je op f/5.6 of f/6.3 zit. Zeker als je onderwerp dichtbij is, krijg je ook op f/6.3 met een 400mm op APS-C een prachtige achtergrondonscherpte. Op wat langere afstanden waarbij het relatieve verschil tussen je onderwerp en de achtergrond kleiner is, wordt dat lastiger. Een halve stop meer lichtsterkte lost dat echter ook niet op. Als je ook in dat soort opnames veel achtergrondonscherpte wil, moet je na gaan denken over een 400mm f/4 met vastbrandpunt. Maar dan hebben we het over veel meer gewicht en vooral een veel hogere prijs. Ten opzichte van de directe concurrentie doet de Tamron 100-400mm het helemaal niet gek. 

IMG 0689 APSC

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van de Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD doet het prima. Tamron claimt dat je door een aantal aanpassing aan de VC, Vibration Compensation, ongeveer vier stops zou moeten kunnen opvangen. In de praktijk bleek dit  behoorlijk correct te zijn en konden we inderdaad uit de hand nog scherpe foto’s maken met tijden die tot ongeveer vier stops langzamer waren dan zonder beeldstabilisatie mogelijk zou zijn.

IMG 1023 APSC

Ten opzichte van zijn concurrenten

Een directe concurrent van de Tamron is de Sigma 100-400mm f5-6.3 DG OS HSM Contemporary. Deze is nog een tikje minder lichtsterk en ook iets zwaarder dan de Tamron. De Sigma is een iets ouder objectief en dat heeft een gunstige invloed op de prijs, die nog een stuk onder die van de Tamron ligt. Net als bij Tamron is er ook voor de Sigma een Dock verkrijgbaar. Qua beeldkwaliteit ontlopen ze elkaar niet heel veel in de praktijk, maar als we moeten kiezen, gaat de winst nipt naar de Tamron. De Sigma heeft ongeveer eenzelfde hoeveelheid vertekening en iets minder lichtafval. Als er al iets van een verschil in de praktijk zichtbaar is, dan is dat op 100 en 400mm, dus de uiterste zoomstanden, waar de Sigma bij volle opening net iets minder scherp is in het centrum en ook een wat groter verloop heeft naar de hoeken. 

Viewfoto3840Tamron100400

Tap-In Console en teleconverters

De Tamron 100-400mm  kan je helemaal aan je wensen aan passen met de Tap-In Console van Tamron. Met dit handige accessoire is het updaten van de firmware heel eenvoudig, kan je de scherpte op drie afstanden en meerdere zoomstanden perfect afstemmen op de camera en kan je aanpassingen maken aan de verschillende scherpstelbereiken. Lees hier  meer over de Tap-In Console. Ook kan je de Tamron 150-600mm f/5.6-6.3 VC USD G2 combineren met de nieuwe TC-X14 1.4x en TC-X20 2.0x teleconverters van Tamron. Hiermee ka je het bereik van de Tamron 150-600mm f/5.6-6.3 VC USD G2 uitbreiden tot maar liefst 1200mm. Hou er wel rekening mee dat de autofocus van de meeste camera’s het dan laat afweten doordat de lichtsterkte zelfs op volle opening niet meer voldoende is voor het AF-systeem.

IMG 1078 APSC

Probeerservice

De importeur van Tamron in de Benelux, Transcontinenta, biedt de mogelijkheid om het objectief te ervaren via de Transcontinenta Probeerservice. Via deze service is het mogelijk om het huurbedrag 100% vergoedt te krijgen als het objectief binnen 14 dagen na het afloop van de probeerperiode bij een van de geselecteerde dealers wordt aangeschaft. Kijk voor meer informatie op www.probeerservice.nl

IMG 1082 APSC

Conclusie TEST Tamron 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USD op Canon 80D

VOORDELEN

  • Goede scherpte 
  • Weersbestendig
  • Licht van gewicht
  • Goede afwerking
  • Scherp geprijst
  • Geen vertekening of lichtafval op APS-C

Nadelen

  • Lichtsterkte half stopje lager dan bij aantal concurrenten
  • Statiefgondel niet meegeleverd.
 

IMG 0677 APSC

De beeldkwaliteit is eigenlijk over het hele bereik prima en doet niet of nauwelijks onder voor duurdere objectieven met dit bereik.

De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD scoorde al goed op full frame en eerlijk gezegd dat hij het op APS-C nog net iets beter. Doordat je bij APS-C alleen gebruik maakt van het centrum van de beeldcirkel, heb je vrijwel geen last meer van lichtafval of vertekening. De Tamron 100-400mm F/4.5-6.3 Di VC USD is licht van gewicht, redelijk compact, aantrekkelijk geprijsd en scherp. Wat wil je nog meer? De beeldkwaliteit is eigenlijk over het hele bereik prima en doet niet of nauwelijks onder voor duurdere objectieven met dit bereik. De mogelijkheid om het objectief met de Tap-In Console te finetunen en de optie om het met Tamron’s 1,4 converter te kunnen gebruiken maken hem extra aantrekkelijk. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in