In 2010 kwam Tamron uit met de 17-50 mm 2.8 DII VC SP XR LD. De ‘gewone’ Tamron 17-50 mm 2.8 is niet voorzien van beeldstabilisatie maar blijft wel leverbaar. Beeldstabilisatie zorgt er voor dat een objectief veel universeler in te zetten is. Nikon levert geen 17-50 mm 2.8 met beeldstabilisatie, maar Sigma doet dat wel met haar 17-50 mm 2.8 EX DC OS HSM. Tamelijk uniek is de garantieperiode van 5 jaar die de importeur op de Tamron 17-50 mm 2.8 VC geeft.


Bouw en AF
Het objectief is mooi afgewerkt en voelt degelijk aan. De zoomring vertoont geen speling en draait precies zwaar genoeg. De scherpstelring draait erg soepel en heeft een korte slag. Handmatig scherpstellen valt dan ook niet mee.
Deze Tamron is één van de eerste objectieven van dit merk dat beschikt over een ingebouwde aandrijving voor de autofocus. Het scherpstellen gaat met een Nikon D7000 snel; van 15 meter naar 1,5 meter in 0,24 seconde. De aandrijving maakt iets meer geluid dan we gewend zijn van andere merken maar de AF is ook bij weinig licht trefzeker.{insertgrid ID = 288}
Beeldstabilisatie
De effectiviteit van de ingebouwde beeldstabilisatie, genaamd Vibration compensation, is gemeten bij een brandpuntsafstand van 50 mm. De effectiviteit is ongeveer 3 stops.
Lichtafval
De lichtafval in stops is alleen bij f/2.8 aan de hoge kant. Bij de andere lensopeningen is de lichtafval te verwaarlozen laag. Overigens, het restje lichtafval valt goed te bestrijden met bepaalde programma’s en in Lightroom zitten lenscorrectie profielen van alle Tamron lenzen, zodat correctie automatisch uitgevoerd kan worden.
Vervorming
De vervorming, uitgedrukt in procenten, is bij 17 mm tamelijk fors maar bij de andere brandpuntsafstanden zo laag dat die in de praktijk zelden tot nooit storend is. Vertekening kan met software bestreden worden, eventueel automatisch met een programma als Lightroom.
Bokeh
Deze opnamen zijn gemaakt met een Nikon D90. De opnamen zijn gemaakt bij 50 mm. De grootste lensopening bedraagt f/2.8, beperken van de scherptediepte is met dit objectief heel goed mogelijk. De onscherpe rondjes worden heel sterk geplaagd door ringen, de bokeh is derhalve niet zo mooi.


Overstraling
De Tamron is niet erg gevoelig voor overstraling bij tegenlicht. Wel kunnen er bij een open lichtbron nevenbeelden ontstaan en in de praktijk zal je hier rekening mee moeten houden.
Scherpte
Het scheidend vermogen, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte, heeft in het centrum bij alle diafragma’s hoge tot heel hoge waarden. Het verschil in centrumscherpte en hoekscherpte is bij de meeste lensopeningen aan de forse kant.
Chromatische aberratie
Chromatische aberratie is mooi beperkt gehouden. Ook bij Niet-Nikon objectieven onderdrukken Nikon camera’s de chromatische aberratie in jpg bestanden.
Conclusie Tamron 17-50 mm 2.8 DII VC SP XR LD test
Voordelen
- Hoog scheidend vermogen
- Lichtsterk
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Gunstige aanschafprijs
Nadelen
- Scherpte in hoeken valt wat tegen
- Gevoelig voor tegenlicht
- Beperkt zoombereik
De Tamron 17-50 mm 2.8 DII VC SP XR LD, kort samengevat Tamron 17-50 mm 2.8 VC, is een lichtsterk alternatief voor de Nikon 18-55 mm kitlens. De adviesprijs en het gewicht zijn hoger maar daar krijg je heel veel voor terug. De aanvangsopening is fors groter en de scherpte is hoger dan wat gebruikelijk is voor een kitlens. In de praktijk zal wel rekening gehouden moeten worden met tegenlicht. De Tamron doet niet onder voor de duurdere Sigma 17-50 mm 2.8 EX DC OS HSM. Al met al biedt de Tamron 17-50 mm 2.8 VC veel waar voor relatief weinig geld.