
De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD is een nieuwe, lichtsterke standaardzoom voor full frame Sony E mount camera’s. Het is het eerste zoomobjectief dat van een vreemdmerk fabrikant speciaal voor de Sony full frame camera’s met E-vatting is verschenen. Het is lichtsterk, licht, compact en heel betaalbaar. Daarmee biedt Tamron Sony fotografen een optie die ze nog niet eerder hadden.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD (model A036): Tamron’s primeur met een Sony FE mount.
De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD is de eerste stap in de strategie van Tamron om meer objectieven op de markt te gaan brengen voor Full Frame mirrorless camera’s, zoals de Sony A7R III, Sony A7 III of Sony A9. De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD is ontworpen voor een uitstekende beeldkwaliteit en een prachtige achtergrondonscherpte (bokeh). Close-up opnamen zijn, dankzij een minimale scherpstelafstand van slechts 0,19m in de groothoekstand, ook mogelijk met deze Tamron standaardzoom met Sony vatting. De inzetbaarheid en veelzijdigheid van dit nieuwe Tamron objectief worden versterkt door het compacte formaat en het lichte gewicht; het heeft een lengte van slechts 117,8 mm en een gewicht van 550 gram. Deze afmetingen en dit gewicht heeft Tamron kunnen bereiken door het groothoekbereik te beperken tot 28mm en gebruik te maken van kunststof. Wat dat bereik betreft, als alle andere zaken gelijk zouden zijn (gewicht, afmetingen, kwaliteit, lichtsterkte en prijs) dan is 24mm natuurlijk fijner dan 28. Maar zo werkt het nu eenmaal niet. Sony maakt een standaardzoom met de lichtsterkte van deze Tamron en een bereik dat wel tot 24mm gaat. Die zoom, de Sony 24-70mm f/2.8 Gmaster, weegt meer dan twee keer zoveel, is ook veel groter en kost het drievoudige van de Tamron. Het is dus niet niks wat Tamron met de 28-75mm gedaan heeft. De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD biedt gebruikers van het Sony E-mount systeem een optie die ze nog niet eerder hadden. De belofte van kleinere en lichtere objectieven voor spiegelloze systemen wordt hiermee ook gedeeltelijk ingelost.
Bouw
De vormgeving van de Tamron 28-75mm heeft de moderne, vloeiende lijnen die kenmerkend zijn voor alle nieuwe Tamron objectieven. De lens is slank en relatief lang. De Sony Vario Tessar 24-70mm f/4 heeft een zoombereik dat nog iets groter is, maar is wel korter. Het gewicht van de Tamron 28-75mm is laag, zeker voor een f/2.8 objectief. Dat lage gewicht is onder andere bereikt door het gebruik van veel kunststof. Het objectief geeft je niet het gevoel dat je er de spreekwoordelijke spijker mee in de muur kan slaan. Dat wil echter niet zeggen dat de bouwkwaliteit niet goed is. De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD is gebouwd met hele kleine toleranties. Nergens zit overdreven speling en alles draait keurig. De scherpstelring is heel soepel. De zoomring, die anders dan bij de Sony lenzen vooraan zit, voelt een klein beetje stroever aan, maar loopt toch ook heel netjes. Het objectief heeft verder geen bedieningselementen. Geen AF-MF schakelaar en geen functieknop. Ook heeft de Tamron geen beeldstabilisatie. Dat is geen probleem wanneer je het objectief gebruikt op een van de nieuwere camera’s (zie hieronder voor onze testresultaten voor de beeldstabilisatie van Sony A7R II met de Tamron 28-75 f/2.8), maar wel als je het wilt combineren met een A7 van de eerste generatie. De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD heeft een stof- en vocht-bestendige constructie en is voorzien van een pakking op de bajonet. De door Tamron ontwikkelde hydrofobe Fluorine coating zorgt er verder voor dat de frontlens zeer goed bestand is tegen vingerafdrukken, vocht en vuil. De kortste scherpstelafstand is 0,19m in de 28mm stand en 0,39m in de 75mm stand, waardoor dichtbij-opnames tot de mogelijkheden horen. In de 28mm stand haal je zo een vergroting van 1:2.9 en in de 75mm van 1:4.
Scherpte van Sony A7R III opnames met IBIS blijft bij 75mm f/28 constant van 1/200 sec t/m 1/6 sec.
Moderne Sony camera’s hebben ingebouwde beeldstabilisatie (ÏBIS”), waarddoor de – zeker voor objectieven met een brandpunt < 100mm – noodzaak voor ingebouwde beeldstabilisatie niet zo groot is. De scherpte van een uit de hand bij 75mm f/2.8 1/200 sec geschoten opname bleek net zo scherp als een 75mm f/2.8 1/3 sec geschoten opname met IBIS. Dat is een winst van 6 stops! In beide gevallen is de scherpte dan al wel minder dan een opname geschoten bij 1/6 sec met IBIS. 5 stps beeldstbilisatie winst .
beeldkwaliteit
Bij de Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD waren we heel nieuwsgierig naar de beeldkwaliteit. Natuurlijk zijn we dat bij alle objectieven, maar bij de Tamron waren we dat net een beetje meer. Waarom? Omdat de Sony Vario Tessar 24-70mm f/4, de logische concurrent als het gaat om een compacte en betaalbare standaardzoom, op dit punt wat teleurstelt. De Sony is niet slecht, maar je haalt er ook niet het maximale mee uit je camera. Vooral op groothoek en volle opening laat de Vario Tessar punten liggen. De Tamron is nog een stop lichtsterker. Prachtig natuurlijk, maar alleen als de lens bij volle opening ook goed presteert, zodat je dat mooie f/2.8 diafragma ook echt kan gebruiken. Qua beeldkwaliteit is de Tamron inderdaad een stap voorwaarts ten opzichte van de 24-70mm Vario Tessar.
Op de groothoekstand is de scherpte in het centrum op volle opening al uitstekend, de randen zijn goed en de hoeken redelijk. Diafragmeren zorgt voor een toename van de kwaliteit van de randen en de hoeken, die op hun best zijn op f/8. De centrumscherpte is dan iets afgenomen, maar het objectief haalt dan van hoek tot hoek hele goede waardes. Op 35mm zie je ongeveer hetzelfde patroon. Op 50mm is het objectief bijna foutloos, met uitstekende scores over het hele beeld bij ieder diafragma. Alleen op 75mm zakt de scherpte op volle opening iets in. Die komt wel weer terug als je zo’n twee stops diafragmeert. Chromatische aberraties worden in de camera al gecorrigeerd, maar zijn ook zonder die correcties minimaal. In de praktijkopnames hebben we ze nauwelijks kunnen vinden. Dit draagt ook bij aan de goede scherpteindruk van het objectief. Het objectief heeft ook niet veel last van overstraling bij tegenlicht, al blijft het bij opnames tegen de zon in wel uitkijken. Zelfs met flare blijft het contrast meestal redelijk goed.
De Tamron heeft op volle opening flink veel lichtafval, zowel in de 28mm stand als de 75mm stand. Maar het wordt in de camera met de lenscorrecties aan zowel in de raw bestanden als de jpegs terug gebracht tot iets meer dan een hele stop en dat is niet heel veel. Voor sommige fotografen is lichtafval geen lensfout, maar onderdeel van het karakter van een objectief. Wil je het helemaal weg hebben, dan kan je het in de nabewerking corrigeren. Al loop je dan natuurlijk kans op iets meer ruis in de hoeken. De Tamron maakt zoals gezegd, gebruik van de lenscorrecties in de camera. Op een van onze testcamera’s, een Sony A7R II, werd de vervorming in jpegs wel gecorrigeerd, maar in het zoekerbeeld en de raws niet. Wellicht is dit een kwestie van een firmware upgrade van de camera.
Autofocus
Snelle AF: Bij 50mm stelde de Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD scherp van oneindig tot 1,5 meter in 0,13 s.
Een van de voordelen van spiegelloze systemen is dat je via adapters heel gemakkelijk objectieven kan gebruiken die eigenlijk voor andere camerasystemen zijn gemaakt. Wat dan niet altijd even goed werkt is de autofocus of een deel van de autofocusfuncties. De Tamron is speciaal voor de Sony FE-vatting ontwikkeld. Er is dus geen enkel probleem bij het gebruik van geavanceerde autofocusmogelijkheden zoals Eye-AF of het “Directe handmatige scherpstelsysteem” (DMF)” van Sony mirrorless camera’s. Het werkt allemaal zoals het hoort en op volle opening is de scherpstelling zeer snel. De Tamron 28-75mm F/2.8 bevat een geheel nieuw, snel en nauwkeurig Tamron AF-aandrijfsysteem. De Tamron RXD (Rapid eXtra-silent stepping Drive) scherpstelmotor is redelijk stil. De 28-75mm zoom is hierdoor geschikt is voor het maken van video-opnamen met autofocus. Het is geen echt ideale lens voor echt ervaren filmers omdat de handmatige scherpstelling niet lineair is. De grote van de veranderingen in de scherpstelling zijn afhankelijk van hoe snel je de scherpstelring draait. Hierdoor is het bijna onmogelijk om een goede handmatige focuspull te maken. Voor fotografie is dat daarentegen wel weer prettig, omdat je hierdoor heel nauwkeurig handmatig kan scherpstellen op een stilstaand onderwerp.
Bokeh
Met een lichtsterkte van f/2.8 kan je met de Tamron op 75mm de achtergrond mooi onscherp maken. Dat is ideaal voor portretfotografie. De kwaliteit van de bokeh is behoorlijk. Er is wel weinig sprake van ‘uitenringen’, maar niet heel erg. Wel kan je, zeker op de 75mm stand, bij echt glimmende onderwerpen wat last krijgen van harde randen rond de bokehballen. Als je een drukke achtergrond met veel schittering hebt, kan dat storend zijn. Maar over het geheel genomen ziet het bokeh van de Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD er goed uit.
Alternatieven
Voor de meeste objectieven die tegenwoordig op de markt verschijnen zijn zoveel alternatieven van verschillende fabrikanten dat het ondoenlijk is om die allemaal te bespreken. Maar voor het Sony systeem is de keus nog steeds overzichtelijk. Wie een standaardzoom zoekt voor Sony E-mount camera’s had voor het verschijnen van deze Tamron drie opties: de Sony 24-70mm f/2.8 GMaster, de Sony 24-105mm f/4 en de Sony FE Vario-Tessar 24-70mm f/4. De eerste is veel groter, zwaarder en duurder, maar optisch en mechanisch ook beter en het bereik is in het groothoekbereik ook groter. Dus als je het beste wilt en daar ook voor wilt betalen, dan is dit de lens die je moet hebben. Maar heb je niet zoveel geld en toch die lichtsterkte nodig, dan is de Tamron het beste alternatief. De Sony 24-105mm f/4 is ook iets groter, zwaarder en duurder dan de Tamron. Daarvoor krijg je dan een groter bereik naar beide kanten en beeldstabilisatie. Daar staat tegenover dat je een stop lichtsterkte verliest. De Sony Vario Tessar 24-70mm f/4 is iets kleiner en lichter dan de Tamron en kost tegenwoordig ongeveer hetzelfde. Hij biedt iets meer groothoekbereik. De Tamron wint het qua beeldkwaliteit en lichtsterkte.
Conclusie Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD
VOORDELEN
- Licht
- Compacte bouw
- Lichtsterk
- Snelle autofocus
- Scherp geprijsd
Nadelen
- Geen stabilisatie
- Geen schakelaars op lens
- Kunststof body
- Zoomring voor scherpstelring
Beeldkwaliteit en lichtsterkte van de Tamron 28-75mm f/2.8 voor Sony FE zijn het beste dat je in deze prijsklasse kan krijgen.
De Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD is een aanwinst voor het Sony FE-systeem. De beeldkwaliteit en lichtsterkte zijn het beste dat je in deze prijsklasse kan krijgen. Voeg daarbij de compacte afmetingen en het lage gewicht en je hebt een hele fijne standaardzoom. Je geeft ten opzichte van de concurrentie wat bereik in het groothoekgebied op, maar als je naast deze Tamron ook nog iets als een 16-35mm groothoekzoom hebt (of wilt hebben) dan is die 4 mm geen probleem. Wie echt die 24mm niet kan missen, kan natuurlijk ook de Samyang AF 24mm f/2.8 FE overwegen als aanvulling. Die heeft dezelfde lichtsterkte en weegt en kost, samen met de Tamron, nog altijd minder dan de helft van de Sony 24-70mm f/2.8 GM.