Het onderwerp van deze lenstest is een macro objectief uit 2009, dat misschien nog wel vaker wordt gebruikt als portretlens. De Tamron 60 mm macro f/2 Di II is ontworpen voor gebruik op een camera met een APS-C sensor en biedt dan dezelfde mogelijkheden als het befaamde Tamron 90mm macro f/2.8 op een camera met een volformaat sensor. Toen dit objectief op de markt kwam, was dit het enige macro-objectief met zo’n hoge lichtsterkte. Volgens mij is dat vier jaar later nog steeds zo. De hoge lichtsterkte en de beeldhoek die overeenkomt met een 90mm objectief @ volformaat, maken dit objectief ideaal om te spelen met achtergrondonscherpte bij portretten of om macro-opnames te maken bij weinig licht.
Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro 1:1 SP AF @ Canon 650D
Bouw en AF
Deze Tamron is een degelijk gebouwd consumenten objectief. De brede rubberen ring voor handmatig scherpstellen is licht gedempt. Op het objectief zit 1 schakelaar voor AF/ MF. Er is geen ingebouwde beeldstabilisatie. De Tamron 60 mm macro maakt gebruik van interne scherpstelling, waardoor de lengte van het objectief onveranderd blijft en ook de frontlens niet draait tijdens het scherpstellen. De autofocus is hierdoor ook snel, maar de AF motor kan je duidelijk horen. Op ieder gewenst moment is de AF handmatig te overrulen, zonder dat je eerst een schakelaar hoeft om te zetten.{insertgrid ID = 288}
Scherpte
Bij volle opening biedt de Tamron 60mm macro al een degelijke scherpte. Al na 1 stop diafragmeren wordt de hoogste centrumscherpte bereikt. Sommige portretfotografen zullen het zelfs op prijs stellen dat dit objectief bij volle opening iets zachter tekent. Vanaf diafragma f/5.6 is de scherpte in de uiterste hoeken vrijwel gelijk aan de scherpte in het centrum. Al met al goede cijfers.
Tamron 60mm f/2 Macro @ f/4.5, 1/125, 400 ISO
Lichtafval
Lichtafval van de Tamron 60mm macro is heel goed beperkt gebleven. En dat is een hele goede prestatie voor een lichtsterk objectief. Zelfs bij diafragma 2 is de lichtafval minder dan een halve stop en daarmee in de meeste gevallen verwaarloosbaar. Vanaf diafragma 2.8 is de lichtafval altijd onzichtbaar.
Vervorming
Tot onze verrassing vertoonde de Tamron 60 mm macro zichtbare, bijna 1 %, tonvormige vervorming. Met behulp van standaard lenscorrectieprofielen in Lightroom of Photoshop is dit weliswaar eenvoudig te corrigeren, maar van een macro-objectief verwacht je dit niet. Macro objectieven vertonen meestal heel weinig vervorming. Als je geen reproductiefotografie of architectuurfotografie bedrijft met deze Tamron lens, zal je overigens in de meeste gevallen weinig last hebben van de vervorming.
Bokeh
De achtergrondonscherpte is een combinatie van de lenskwaliteit en van de scherptediepte. Wil je op een camera met een APS-C sensor dezelfde scherptediepte bereiken als bij een f/2.8 objectief op een camera met een volformaat sensor, dan heb je een f/2 objectief nodig. De Tamron 60mm f/2 macro is een van de weinige objectieven met een dergelijke hoge lichtsterkte.
De Tamron 60mm macro heeft een mooie, grote, ronde bokeh die een aantrekkelijke achtergrondonscherpte oplevert, vergelijkbaar met de bokeh van veel objectieven op een camera met een volformaat sensor. Bij volle opening zie je dat de bokeh in de hoeken een beetje de vorm aanneemt van kattenoog bokeh vanwege de lichtafval. Bij diafragma 2.8 is dat al verdwenen.
Overstraling Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro 1:1 SP AF
De Tamron 60mm macro gooit hoge ogen als het gaat om de afwezigheid van overstraling. Van een felle lichtbron buiten beeld zal je vrijwel nooit last hebben. Tijdens de testperiode hebben we een aantal opnames gemaakt, waarbij we recht tegen de zon in hebben gefotografeerd. Zonder beeldbewerking was er vrijwel geen overstraling te zien, afgezien van een puntje dat bij de rode pijl te zien is. In de deelvergroting hiernaast hebben we het beeld bewerkt: je ziet nu een kleine zone met verminderd contrast, wat zonnestralen en een paar nevenbeelden in de vorm van diafragma ringen. Dit is echt een topprestatie.
Chromatische aberratie Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro 1:1 SP AF
Op zich is laterale chromatische aberratie goed onder controle gehouden. Pas bij hele grote vergrotingen (100% op je beeldscherm) kan je bij scherpe contrastovergangen in de uiterste hoeken groene en paarse randen herkennen. Net als op het onderdeel vervorming, gedraagt de Tamron 60mm zich hier minder in vergelijking met andere macro objectieven.
Conclusie Tamron 60mm f/2 Di II LD IF Macro 1:1 SP AF test
Voordelen
- Macro met hoge lichtsterkte
- Mooie bokeh; ideaal voor portretten
- Goede beeldkwaliteit
Nadelen
- Lawaaiige AF
- Zichtbare vervorming
- Bij volle opening is het beeld zachter
Het is een misverstand dat een macro objectief alleen te gebruiken is voor opnames van minuscuul kleine onderwerpen. Deze Tamron 60mm macro is ook een ideale portretlens, die een bokeh levert die kan wedijveren met objectieven op een camera met een volformaat sensor. Het is een lichtsterk objectief met een hele hoge beeldkwaliteit en een aantrekkelijk prijskaartje. De minder stille AF, de zichtbare vervorming, chromatische aberratie en lichtafval bij volle opening zijn relatief minder sterke kanten van dit objectief. Relatief minder sterk betekent in dit geval zeker niet slecht, maar als je kijkt naar de bokeh en de scherpte, dan zou je wensen dat ook de andere kenmerken van hetzelfde hoge niveau zouden zijn. Qua prijs / kwaliteit verhouding is de Tamron 60 mm Macro een aantrekkelijke optie voor iedere fotograaf met een APS-C camera.