Test Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD

0

De nieuwe Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD is een compacte telezoom voor Canon en Nikon full frame en APS-C spiegelreflexcamera’s. Het objectief is gebouwd voor hoge optische prestaties. Het objectief bevat maar liefst 20 lenselementen in 14 groepen en heeft drie LD-elementen met een lage brekingsindex. Het is niet de lichtste zoom in dit bereik, maar het biedt wel veel mogelijkheden.  Het objectief is weerbestendig, mooi afgewerkt en stelt lekker dichtbij scherp. En de prijs is ook nog eens heel aantrekkelijk.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Scherp en scherp geprijsd: Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD 

A034 with tripod

Kijk je naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan is de Tamron 70-210 een winnaar.

De Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD moet het opnemen tegen een paar formidabele concurrenten. Zowel Canon als Nikon hebben een hele goede 70-200mm f/4. Maar de Tamron wint alvast de slag om de laagste prijs. De Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is snel een paar honderd euro goedkoper dan de Nikon en Canon tegenhangers. Die lagere prijs zie je niet terug in de uitvoering. De Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is bijvoorbeeld voorzien van een dubbele microprocessor die zorgt voor een snelle autofocus en een goede beeldstabilisatie. De kortste instelafstand van de Tamron 70-210mm f/4 is slechts 0,95m en haalt daarmee een maximale vergrotingsmaatstaf van maar liefst 1:3.1. Het objectief kan worden voorzien van een statiefgondel en werkt goed samen met Tamrons 1.4 en 2x converters. En de lens is ook nog eens uitgebreid afgedicht tegen stof en vocht. Kijk je naar de prijs-kwaliteit verhouding dan is de Tamron een winnaar.

Bouw

DSC03820

De bouwkwaliteit van de Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is goed. Het objectief is uitgebreid voorzien van pakkingen, zowel in het objectief als aan de achterzijde zodat het in weer en wind kan worden gebruikt. De Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD heeft een intern zoom mechanisme. Het wordt dus niet langer tijdens het inzoomen. Ook hierdoor kan stof en vocht minder makkelijk binnendringen. De frontlens is voorzien van een fluorine coating zodat vocht en vuil zich niet kunnen hechten en het objectief eenvoudig kan worden schoongemaakt. Zowel de zoomring als de scherpstelring draaien mooi soepel. Wat voor Canon gebruikers wel wennen zal zijn is dat de zoomring voor de scherpstelring zit. Wie meerdere Tamron of Nikon objectieven heeft, zal dit natuurlijk wel waarderen. Een van de sterke punten van de Tamron 70-210mm is de kortste instelafstand van 0,95m. Hierdoor haalt het objectief een vergrotingsmaatstaf van 1:3.1. Natuurlijk is dat nog niet echt macro, maar het is wel mogelijk om ook behoorlijk kleine onderwerpen beeldvullend te fotograferen.

DSC04382

De beeldstabilisatie werkt goed en 3 tot 4 stops winst is haalbaar. De zwarte finish met zilveren ring bij de bajonet is geheel in lijn met andere moderne Tamron objectieven en geeft het objectief een chique uitstraling. Wie met Canon schiet en perse geen witte zoom wil hebben, heeft aan de Tamron een mooi alternatief. Het objectief wordt geleverd zonder statiefgondel, wat voor lichte zoomlenzen als deze niet ongebruikelijk is. Een statiefgondel is wel als optie leverbaar en het mooie van deze gondel is dat er standaard al een Arca Swiss voet aan zit, zodat je geen losse snelkoppelplaten hoeft te gebruiken. Tenzij je statiefkop natuurlijk niet met Arca Swiss overweg kan. Het objectief beschikt over twee schakelaars. Een om te wisselen van tussen handmatige scherpstelling en autofocus en een om de juiste stand van de beeldstabilisatie in te stellen.

A034N Moisture Resistant Construction

Beeldkwaliteit

DSC04349

De beeldkwaliteit van de Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is prima. De scherpte is op volle opening in het centrum al uitstekend op bijna alle brandpunten, met uitzondering van de uiterste telestand. Daar zakt de scherpte een tikje in. De hoeken zijn in de uiterste zoomstanden, zowel op 70mm als op 210mm, op volle opening redelijk en goed op de 100mm en 135mm stand. Een stop diafragmeren brengt over het hele bereik verbetering zowel in het centrum als in de hoeken en met nog een stop diafragmeren is het objectief op zijn top. Op volle opening zie je wat lichtafval, die op f/5.6 praktisch gezien verdwenen is. De vertekening is heel licht tonvormig op 70mm en al vanaf 100mm slaat dat om naar kussenvormig. Op 210mm is het met 1,5 % het sterkst. Over het geheel genomen maakt de Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD een goede indruk en doet hij niet onder voor andere 70-200mm’s in dit segment. Het objectief kan gecombineerd worden met 1.4 en 2x converters van Tamron. Gezien het feit dat de kwaliteit van de 70-210mm op de uiterste stand iets minder wordt, is het de vraag of het verstandig is om dat te doen. Gebruik je een converter, zorg er dan ieder geval voor dat je tenminste een stop diafragmeert.

Snelle en nauwkeurige AF

DSC04163

Een dubbele microprocessor in het objectief moet in combinatie met een ultrasonische ringvormige autofocusmotor zorgen voor een snelle en precieze scherpstelling. De nieuwe Tamron beschikt ook over de mogelijkheid om de scherpstelling direct handmatig te beïnvloeden dankzij de ‘Full-time Manual Focus override’. Je doet dit door simpel aan de scherpstelring te draaien. Je hoeft hier geen schakelaar voor om te zetten. De autofocus van de Tamron werkt goed. De lens stelt stil en snel scherp. Een sterke troef van de de Tamron is de Tap-In Console. Hiermee kan je gemakkelijk de firmware van het objectief updaten en ook heel veel afstellen. Als de scherpstelling net niet helemaal exact goed zou zijn, dan biedt de Tap-In Console meer mogelijkheden om dit te corrigeren dan de camerabody’s waar de lens op gebruikt kan worden. Met de Tap-In Console kan je de scherpstelling van het objectief op veel verschillende brandpunten op meerdere afstandsinstellingen regelen in hele kleine stapjes. De kortste instelafstand is 0,95 meter en de maximale afbeeldingsmaatstaf is 1:3.1. Dat is behoorlijk goed. Hierdoor kan je het objectief ook gebruiken voor wat meer extreme close-ups. 

Beeldstabilisatie

A034 VC en

De Tamron 70-210mm F/4 Di VC USD beschikt over Tamrons VC (Vibration Control) beeldstabilisatiesysteem. Dit systeem moet een winst opleveren van 4 stops. Hierdoor kan je ook bij weinig licht nog scherpe opnames uit de hand nemen. Als accessoire is er ook een statiefgondel leverbaar met een universele Arca-Swiss statiefaansluiting voor het maken van opnames met hele lange sluitertijden. Op het objectief zit naast de AF/MF schakelaar ook een schakelaar voor het aan- en uitzetten van de beeldstabilisatie. Uitzetten is aan te bevelen als de camera op statief staat of als je gebruik maakt van hele korte sluitertijden.

DSC04342

Bokeh

De Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is natuurlijk ‘maar’ f/4. Dat is een stop minder lichtsterk dan de ook veel gebruikte 70-200mm f/2.8 zooms. En gauw 2 stops minder dan korte vaste brandpunt tele’s. Maar dat wil niet zeggen dat je met de Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD geen behoorlijke achtergrond onscherpte kan krijgen. Als je veel bokeh wilt hebben, dan is het zaak om veel in te zoomen. Op 200mm en f/4 heb je een mooie achtergrondonscherpte. De bokehballen hebben wel een beetje scherpe afscheiding en vervormen snel naar de zijkant, maar in het centrum zijn ze mooi zacht. Een nog mooier bokeh krijg je wanneer je gebruik maakt van de kortste instelafstand. Alles voor en achter je onderwerp smelt dan heel mooi weg.

DSC04178

Conclusie Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD

Voordelen

  • Licht 
  • Goede kortste instelafstand
  • Goede autofocus en beeldstabilisatie
  • Goede beeldkwaliteit 
  • Weerbestendig 
  • Scherp geprijsd

Nadelen

  • Zoomring voor scherpstelring (voor Canon gebruikers)
  • Statiefgondel alleen als optie

Van 70mm naar 210mm:

DSC03817 DSC03818

De Tamron 70-210mm f/4 Di VC USD is een mooie aanwinst voor Nikon en Canon fotografen. De lens is goed gebouwd en weerbestendig. De beeldkwaliteit is goed en het bokeh is mooi. Een bonus is de kortste instelafstand. Hierdoor kan je ook kleine onderwerpen nog beeldvullend fotograferen en hoef je minder snel naar een macrolens te grijpen. Fotografeer je met Canon en wil je graag een zwarte telezoom, dan is dit een goede keus. En kijk je ook nog eens naar de prijs, dan wordt de Tamron wel heel interessant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in