Telelens testen (WYSIWYG)

0

Met een telelens, zowel met een zoomlens als een lens met een vst brandpunt, haal je een onderwerp dichter naar je toe. Ze zijn bij uitstek geschikt om onopgemerkt een foto van wilde dieren te maken, maar je kan er ook mooie landschapsfoto’s mee maken, omdat het perspectief mooi samengedrukt wordt. Een hoge lichtsterkte en ingebouwde beeldstabilisatie zijn belangrijke pluspunten, omdat juist bij lenzen met een lange brandpuntsafstand de kans op bewegingsonscherpte toeneemt.
Hieronder zie je zowel de lenzen met een vaste brandpuntsafstand groter dan 300 mm (omgerekend naar full frame).   
De prestaties van de objectieven in deze tabel zijn op basis van “What you see is what you get (WYSIWYG)” als je opnames in de camera opslaat als jpg, met alle mogelijke in-camera lenscorrecties aan (“What you see is what you get”). De macro objectieven zijn niet in het macrobereik getest, maar hebben dezelfde testprocedure doorlopen als alle andere objectieven. Hierdoor kan je de scores van de macro objectieven rechtstreeks vergelijken met andere typen objectieven. Als een objectief getest is op een camera met een APS-C of micro-43 sensor, dan zijn de brandpuntsafstanden omgerekend naar een camera met een volformaat sensor (mm@ff). Door deze omrekening wordt de beeldhoek gelijk en kan je lenzen op camera’s met verschillende sensortypes vergelijken. Er zijn scores voor scherpte (Res), chromatische aberratie (CA), lichtafval (Vign) en vervorming (Dist). Hoe hoger de score, des te beter de prestatie. De hoogste score is een 9,9. Let op: lensscores worden mede bepaald door de testcamera (megapixels, sensorgrootte, omzetting naar jpg).

Puur & RAW

Er is een andere, “Puur and RAW”, tabel met testresultaten op basis van RAW testresultaten, waar geen coorecties voor chromatische aberratie, vervorming of lichtafaval zijn toegepast Die scores benaderen de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.

Selecteer in ieder geval lenstype=tele

{tjxfilter lenstype|lensbrand|lenssensor|lens}

{insertgrid ID = 207}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in