Test Acryl wanddecoratie

0

Ik hoef me meestal geen zorgen te maken dat de vakantiekiekjes die ik maak, technisch gezien niet goed genoeg zijn voor een forse vergroting. Ik fotografeer niet voor niets met een goede camera en uitstekende lenzen. Na iedere vakantie maak ik een fotoboek, waarin ik regelmatig een foto over beide pagina’s verdeel. Zo heb ik een serie afdrukken van 60 bij 30 cm bij elkaar in een fotoboek. Dat laat je eerder aan familie of visite zien, dan een stapel losse vergrotingen.
Om aan de muur te hangen, kies ik meestal een landschap dat beter tot zijn recht komt als die (nog) groter wordt geprint. Al een paar jaar hing er een langwerpig panorama van Petra (Jordanië) boven de bank. De lange kloof met in de rotsen uitgehouwen formaties komt veel beter tot zijn recht op een formaat van anderhalve meter lang en 30cm hoog , dan op een postzegelformaat van 15 cm en 3 cm hoog. Bij ons in huis hangen maar een paar foto’s, die ik koester. Vroeger liet ik ze inlijsten. Tegenwoordig kies ik voor afdrukken achter Acryl.

Blikvanger in de huiskamer

PanoWebprint

Afgelopen zomer zijn we naar IJsland op vakantie geweest. Het XL fotoboek hebben we toen door Webprint laten maken. Op IJsland heb ik een panorama opname gemaakt, waar rechtsboven in de foto iemand mediteert. Op een kleine afdruk valt het bijna niet op. En het is de enige persoon die in het hele landschap voorkomt, ondanks dat de foto gemaakt is op een toeristische locatie. Ik vind het een leuk effect als je pas als je een panorama van dichtbij bekijkt er achter komt dat het landschap niet volledig onbevolkt is. Daarom wilde ik dit landschap af laten drukken met een breedte van 2 meter. Het leek me een spannend project: een afdruk ter grootte van onze huiskamerdeur. Samen met een afdruk van 4 meter lang en 30 cm hoog (wat nog niet meeviel om die opgeplakt te krijgen) wordt het de grootste afdruk in ons huis.

Tip: Abonneer je op een nieuwsbrief en bewaar je poster tot een interessante aanbieding voorbij komt.

Ik koos een luxe poster achter acryl van 180 bij 80 cm, die zonder kortingscode en verzendkosten bij Webprint op 299 euro uitkomt. Dat vind ik een aantrekkelijke prijs voor zo’n grote afdruk achter plexiglas. Tegelijkertijd is het ook een indicatie van de kwaliteit die je mag verwachten. Alleen al een vergroting van een dergelijk formaat bij een vaklab kost (veel) meer dan twee honderd euro. Een fotoafdruk onder acrylglas met alu-Dibondplaat bij Whitewall kost het dubbele. Zoals voor zo veel dingen geldt, heb je een mooie print voor een redelijk bedrag. Maar wil je net dat beetje extra, dan betaal je meteen een veelvoud van een redelijke bedrag. Dat was mij in dit geval een brug te ver. Omdat een mooie afdruk jaren lang in de huiskamer hangt, heb ik geen haast. Ik wacht rustig tot er een aantrekkelijke aanbieding voorbij komt. Juist op een grote bestelling is een korting van 10 of 20% mooi meegenomen.

Bestellen bij Webprint: eenvoudig en klantvriendelijk

Het bestelproces wijst zich vanzelf, al wist ik natuurlijk precies wat ik wilde en had ik al ervaring met het bestellen van een fotoboek voor een eerdere Webprint fotoboektest. Bij het uploaden kreeg ik een melding dat mijn bestand te groot was. De maximum bestandsgrootte voor een afdruk van 80 x 180 cm is bij Webprint 40 megapixels en/of 60 mb. Bij de FAQ staan de richtlijnen voor de minimale bestandsgrootte voor een goede afdruk, maar de maximale bestandsgrootte kon ik niet vinden. Voor een afdruk van 20 bij 30 cm heb je minimaal 1 megapixel nodig. Ten minste 8 megapixels voor een afdruk van 120 bij 80 cm. Voor grotere afdrukken moet je zelf het rekenwerk doen. Vanzelfsprekend heb ik eeb bestand in sRGB aangeleverd. Ook al geeft Webprint aan dat een bestand in Adobe RGB automatisch wordt omgezet in sRGB. Heb je nog nooit eerder een bestelling gedaan, lees dan de Tips & Tricks bij het doen van een bestelling. Je kan verschillende varianten plexiglas afdrukken bestellen, maar op het formaat dat ik bestelde, was alleen de luxe uitvoering beschikbaar. Bij een foto op Plexiglas wordt de foto in de standaard uitvoering aan de achterzijde afgewerkt met een witte beschermlaag. Plexiglas luxe wordt aan de achterzijde afgewerkt met donker folie, waardoor contrasten en kleuren scherper worden weergegeven. Luxe heeft mijn voorkeur.
Klik hier voor de specificaties van de Plexiglas print.
.

Wanddecomogelijkheden

1 week later: Acryl poster boven de bank in de huiskamer

WebprintMuurdecoratie

Binnen een week ontving ik de Acryl wand decoratie, goed verpakt en aan de achterkant al voorzien van een ophang rail. Voorzichtig uitpakken kostte me de meeste tijd. Je kan de wanddecoratie bij Webprint bestellen inclusief bevestigingsmateriaal, maar dat was in ons geval niet nodig. We hebben boven de bank aan het plafond een ophang systeem hangen. Aan nylon touwtjes hangen twee haakjes, waarop de Acryl poster hangt. Het is een stevige poster en toch valt het gewicht mee. Ik kon hem eenvoudig in mijn eentje ophangen en twee haakjes zijn ruim voldoende om de Acryl poster op te hangen.

WebprintMuurdecoratieSide2Acryl van een dikte van 5mm zorgt er voor de vergroting absoluut vlak blijft en niet doorbuigt. Door het aluminium ophang frame die aan de achterkant is bevestigd, hangt de print een klein eindje van de muur af. Dat ziet er mooi uit. Het oppervlak van het acryl reflecteert, maar ik vind het niet storend: de ingelijste panoramaopname van Petra die hiervoor aan de muur hing, spiegelde ook. Het is een kwestie van smaak: bij een afdruk achter matglas heb je minder last van reflecties, maar komt de opname minder sprankelend over. De kleuren van de plexiglas wanddecoratie zijn wat minder verzadigd dan het origineel: op de originele opname boven aan deze pagina zie je in het midden paarse bloemetjes. Deze vallen een beetje weg in de uiteindelijke afdruk. Ook het geel en het groen zijn minder verzadigd. Bekijk je de opname vanaf een afstand van 10 cm (wat geen hond doet bij zo’n grote afdruk), dan zie je dat de scherpte anders is dan van een print op echt fotopapier. Vanaf een normale kijkafstand valt dat niemand op.

WebprintMuurdecoratieBackSideDe achterkant van grote acryl wanddecoraties is door Webprint voorzien van een zwarte folie. Bij goedkopere uitvoeringen ontbreekt die en komen witte en donkere partijen minder tot hun recht. Je ziet hier ook meteen de aluminium rail die op de achterkant bevestigd was.
Samenvattend ben ik zeer tevreden met het resultaat. Dat komt ook door de – in mijn ogen – goede prijs/kwaliteitsverhouding: voor een perfecte afdruk moet ik veel meer betalen. Dat is het me niet waard. Een investering van een paar honderd euro houdt de herinnering levend aan onze mooie IJsland vakantie (die aanmerkelijk duurder was).

PS: Een paar jaar geleden heb ik ergens een afdruk op canvas besteld, die we in de tuin hebben opgehangen. Ondanks een UV werende laag zijn de kleuren volledig verbleekt. Ook was het houten frame vermolmd. Je kan speciale afdrukken op zeil laten maken, die je van ogen kan laten voorzien om het zeil op te spannen, maar dat vind ik minder mooi. Omdat ik zo tevreden was over ons IJslandse landschap aan de muur, heb ik een kleinere afdruk achter plexiglas (90 x 60 cm) besteld (met 15% korting). Ik ben benieuwd of het plexiglas beter werkt als UV filter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in