Test Canon Extender EF 1.4X III op EF 400mm f/2.8L IS III USM

0
Praktijkopname gemaakt met de Canon Extender EF 1.4X III op EF 400mm f/2.8L IS III USM in de dierentuin van Amersfoort
Praktijkopname gemaakt met de Canon Extender EF 1.4X III op EF 400mm f/2.8L IS III USM in de dierentuin van Amersfoort

De Canon Extender EF 1.4x III is een accessoire waarmee je gemakkelijk het bereik van je teleobjectief kan vergroten. Het brandpunt van het gebruikte objectief wordt vergroot met een factor 1.4, de grootste lensopening wordt een stopje kleiner. We hebben de Canon Extender EF 1.4x III getest met de Canon EF 400mm f/2.8L IS III. Die combinatie levert een 560mm f/4.0 en dat is een heel mooi en bruikbaar brandpunt met nog altijd een fraaie lichtsterkte.

Veraf dichterbij: Canon Extender EF 1.4x III

De Canon Extender EF 1.4x III is een van de twee teleconverters van Canon. De andere is de Extender EF 2x III. Beide verlengen het brandpunt van ieder objectief dat met de converters gebruikt kan worden. De 1.4x doet dat met een factor 1,4, de 2x met een factor 2. Nu lijkt meer altijd beter, maar je betaalt ook een prijs voor dat extra bereik. De eerste is een verlies van lichtsterke. Die is bij de 1.4x Extender maar 1 stop en bij de 2x Extender 2 stops. Een f/5.6 objectief wordt daarmee een f/11 objectief en dan kan je met Canon camera’s geen gebruik meer maken van het autofocussysteem. Een andere prijs die je betaalt is een klein verlies aan beeldkwaliteit. Dat komt niet doordat de Extenders zelf. Het optisch ontwerp van de Extenders is zo goed als maar mogelijk is. Het is simpelweg het gevolg van het uitvergroten van het beeld dat het gebruikte objectief projecteert. En met het uitvergroten van dat beeld vergroot je ook de lensfouten van het gebruikte objectief. Dat zie je vooral bij goedkopere objectieven die wat minder goed gecorrigeerd zijn. Je ziet het veel minder bij de allerbeste objectieven van Canon, zoals bijvoorbeeld de Canon EF 400mm f/2.8L IS III. Dat objectief nadert de perfectie en heeft vrijwel geen last van bijvoorbeeld chromatische aberratie. Als er vrijwel geen lensfouten zijn dan valt er ook weinig aan fouten te vergroten en is het beeld met gebruik van de Extender nog steeds uitstekend. Dat wil overigens niet zeggen dat de converters enkel met de exotische supertele-objectieven goed presteren. Uit ervaring weten we dat ook bijvoorbeeld de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III het goed doet met zowel de 1.4x als de 2x Extender. Een extra bonus die het gebruik van een Extender je geeft, is het vergroten van de afbeeldingsmaatstaf in het dichtbij bereik. Je kan kleine beestjes dus groter in beeld krijgen met de Extender. Dat komt doordat de kortste instelafstand van het objectief gelijk blijft, terwijl het brandpunt wel met 1,4x vergroot wordt. Als het objectief dat je gebruikt dus niet voldoende macro biedt, dan kan je dat oplossen door er een Extender tussen te zetten.

Bouw en autofocus

Extender EF14xIII Side without cap

De Canon Extender EF 1.4x III is gebouwd voor professioneel gebruik. Het is een degelijk apparaat en het bevat geen bewegende onderdelen, afgezien van de knop voor het ontgrendelen van het objectief dat je er op zet. Het heeft natuurlijk een dikke pakking om de aansluiting op de bajonet van de camera goed af te sluiten. Het optische gedeelte van de Extender steekt aan de voorzijde iets uit. Dit is mede een van de oorzaken dat de Extender EF 1.4x III niet zomaar op iedere (tele)lens gebruikt kan worden. Het optisch ontwerp bestaat uit 7 elementen in 3 groepen en de Extender weegt 225 gram. Dat is dus maar weinig gewicht voor een verlengingen van het brandpunt met 160mm op een 400mm objectief. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de autofocus van de combinatie iets trager wordt dan met de 400mm alleen. 

Beeldkwaliteit

Hoewel het verschil in scherpte in de praktijk nauwelijks waarneembaar is, blijkt uit de testen dat de Extender EF 1.4x III toch wel degelijk zorgt voor een fractie kwaliteitsverlies, zelfs met de machtige EF 400mm f/2.8L IS III USM. Dat geldt dan overigens alleen voor opnames op volle opening.  Zodra je een stop diafragmeert zijn de resultaten vrijwel gelijk. Wil je het onderste uit de kan qua beeldkwaliteit, beschouw de combinatie dat vooral als een 560mm f/5.6. Maar die ene extra stop, die je toch vaak nodig hebt in sport- of natuurfotografie om je sluitertijden voldoende kort te houden, is er natuurlijk wel en ook op f/4 zijn de resultaten nog steeds goed.  Wat verder opvalt is  dat op volle opening de scherpte weliswaar iets lager ligt dan wanneer er een stop gediafragmeert wordt, maar dat er nauwelijks sprake is van verloop van scherpte naar de hoeken. Dat betekent dat je nog steeds een scherp onderwerp krijgt, zelfs als dat niet helemaal in het midden van het beeld zit. Dat is een geruststellende gedachte.

JOGdistort

Ten opzichte van de EF 400mm f/2.8L IS III USM zien we dat vervorming in de opnames met de Extender EF 1.4x III iets groter is. De 400mm zonder Extender heeft een hele lichte kussenvormige vertekening. Met de Extender EF 1.4x III  wordt dat een iets grotere tonvormige vertekening van ongeveer 0,8%. Nog steeds niet veel en in natuur- of sportopnames zal je dit echt nooit gaan zien. Alleen bij kritisch architectuurwerk kan het wellicht net zichtbaar worden, maar zo’n kleine vertekening is dan moeiteloos in de nabewerking weg te werken zonder zichtbaar verlies aan beeldkwaliteit. 

224A9134 2

Waar de vervorming iets toeneemt, neemt de vignettering opvallend genoeg wat af ten opzichte van de 400mm zonder Extender. Iets meer dan een stop op volle opening vinden we nauwelijks de moeite van het noemen waard. Dat is gewoon een prima prestatie. Het heeft te maken met het feit dat je eigenlijk enkel het centrale deel van de beeldcirkel gebruikt. Dat wordt door de Extender vergroot zodat de hele sensor erdoor uitgelicht wordt.  De lichtafval die je ziet met de 400mm zit vooral in de hoeken en die komen met de Extender dus niet in beeld.

Benieuwd naar grotere versies van praktijkopnames met de Extender EF 1.4x III  en de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM? Klik dan op de button hieronder en bekijk ze in  onze vernieuwde webgallery.

Conclusie Test Canon 1.4X Extender EF III + EF 400mm f/2.8L IS III USM @ Canon 5DsR

VOORDELEN

  • Goede beeldkwaliteit in combinatie met uitstekend objectief
  • Verlenging van het brandpunt met 1.4x
  • Laag gewicht en compacte afmetingen
  • Degelijk gebouwd en weerbestendig
  • Verlaging van de lichtafval
  • Maximale vergroting op kortste instelafstand ook groter

Nadelen

  • Iets hogere vertekening
  • Iets verlies aan beeldkwaliteit op volle opening
  • Een stop lichtverlies
  • Autofocus wordt iets langzamer
 
 

De Canon Extender EF 1.4x III  is een accessoire  dat eigenlijk niet mag ontbreken in de tas van iedere sport- en natuurfotograaf.

De Canon Extender EF 1.4x III  is een accessoire  dat we van harte kunnen aanbevelen en dat eigenlijk niet mag ontbreken in de tas van iedere sport- en natuurfotograaf. Het is niet echt goedkoop, maar als je ziet wat je ervoor terugkrijgt, dan is het eigenlijk een koopje. Als je al een 400mm f/2.8 hebt, dan kan je voor zo’n 450 euro hiermee een 560mm f/4 erbij krijgen. Of je maakt van je 300mm f/2.8 een 420mm f/4. Allemaal met een kleine Extender die nauwelijks ruimte in je tas in neemt.  De beeldkwaliteit die je er mee krijgt hangt sterk af van het gebruikte objectief, maar de meeste moderne L-lenzen kan je prima met deze Extender gebruiken. Bezoek bij twijfel even de site van Canon voor een compleet overzicht van alle bruikbare objectieven. Met de EF 400mm f/2.8L IS III USM was het verlies aan beeldkwaliteit in ieder geval heel klein. Daar staat een flinke winst aan bereik tegenover en dat maakt de aanschaf van de Extender voor dit objectief heel interessant.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in