Test Canon 10-18 mm

0
Canon-10-18-mm-lens
Canon 10-18mm lens test

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM levert goede optische prestaties.

Heb je al een groothoek? Juist voor beginnende fotografen is een goedkope groothoekzoom, zoals de Canon 10-18 mm, interessant. Met een groothoek objectief breng je drama in je foto’s. Je biedt kijkers een impressie die je onmogelijk met een standaard objectief maakt. Vrijwel zeker krijg je enthousiaste reacties op groothoekopnames.

Canon-10-18-mm-lens

De Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM is compact, licht, voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie en heeft een adviesprijs van 269 euro. Dat is aanmerkelijk goedkoper dan de adviesprijs voor de Canon EF-S 10-22mm, die door veel amateurfotografen wordt gebruikt. Bovendien heeft het Canon 10-18 mm een stappen motor, waardoor het in combinatie met Canon spiegelreflexcamera’s die AF tijdens video ondersteunen, extra stil scherp stelt en daarmee ook zeer geschikt is voor video fotografen.
Canon 10-18 mm test samplse imageCanon 10-18mm @ 18mm, 400 ISO, f/8, 1/500 sec (bewerkte RAW opname)

Bouw en autofocus Canon 10-18mm STM

De compacte bouw en het lage gewicht maken de Canon 10-18mm een perfect objectief om altijd mee te nemen. Qua brandpuntsafstand is het ook voor vele vormen van fotografie geschikt. Qua bouwkwaliteit vertoont de Canon 10-18 mm STM overeenkomsten met het Canon 18-55 STM kit objectief. Het is lekker licht (240 gram), compact uitgevoerd in kunststof en zit degelijk in elkaar. Vergelijk je de Canon 10-18mm met de (duurdere) Canon 10-22mm, dan zie je bijvoorbeeld dat de Canon 10-22mm is voorzien van een afstandsschaal en een metalen bajonet, waarbij de goedkopere Canon 10-18mm het moet doen zonder afstandsschaal en een kunststof bajonet.

Scherpstellen verliep soepel, snel en stil met de STM (Stepping Motor Technology) AF, die ook bij video perfect samenwerkt met de AF van onze Canon 650D testcamera. Handmatig scherpstellen is mogelijk met een kleine ring aan de voorkant van het objectief, al is deze wel erg smal.

{insertgrid ID = 288}
Canon 10-18 mm test
Met een kortste scherpstelafstand van slechts 0,22 m kom je dichter bij je onderwerp. De grote beeldhoek levert je leuke beelden op.

Canon 10-18 mm in-camera lenscorrecties

Canon camera’s hebben de mogelijkheid om jpg bestanden gemaakt met Canon objectieven al in de camera te corrigeren voor chromatische aberraties en lichtafval. Als het mogelijk is, passen we die tijdens onze testen altijd toe op de jpg bestanden die we gebruiken voor de WYSIWYG scores. Ten tijde van deze test waren de lenscorrectie profielen nog niet beschikbaar. De WYSIWYG scores zullen voor lichtafval en chromatische aberraties nog iets hoger zijn als je de lenscorrecties wel toepast. Bij onze Canon EF-S 10-22mm test was er wel een correctie profiel beschikbaar, Wil je een vergelijking maken van de Canon 10-18mm vs Canon 10-22mm, gebruik dan de Puur en RAW scores, waar geen correctie zijn toegepast.  vignetcorrectie-Canon-10-22-mm

Lichtafval Canon 10-18mm lens

Groothoek lenzen laten altijd veel lichtafval zien en de Canon 10-18mm is daar geen uitzondering op. Met name bij een brandountsafstand van 10 mm is het zichtbaar, ook al kies je voor een kleiner diafragma. Bij de langere brandpuntsafstanden is de lichtafval bij f/8 niet meer zichtbaar. Het is aan te bevelen om hiervoor te corrigeren met EOS Utility, Photoshop of Lightroom, zodra er lenscorrectieprofielen voor de Canon 10-18mm beschikbaar zijn.

Vignet

ruitjeCanon 10-18mm @ 10mm, 400 ISO, f/5.6, 1/5 sec+IS

Vervorming Canon 10-18mm

Groothoek objectieven vervormen altijd stevig. Voor een deel is dat een leuk effect, maar soms zou je willen dat een beeld onvervormd is. De vervorming verloopt van duidelijk zichtbaar tonvormig bij 10mm, naar net zichtbaar kussenvormig bij 18mm. In het middengebied heb je weinig last van vervorming.
Als je de camera scheef houdt, omdat je het hele gebouw er op wil hebben, dan is de vertekening die je als fotograaf hierdoor veroorzaakt meestal groter dan de vervorming die wordt veroorzaakt door de groothoek lens.

Distort

Zie ook: Canon 10-18mm vs Canon 10-22mm

Waar je vervorming in de camera of (batchgewijs) met 1 druk op de knop softwarematig kan herstellen, zal je vertekening voor iedere foto handmatig moeten herstellen. Het is niet moeilijk, maar als je jezelf aanleert om de camera zo goed mogelijk recht te houden, dan bespaar je jezelf een hoop tijd. In Photoshop en Lightroom kan je de vervorming batchmatig corrigeren, maar tijdens onze test was daarvoor nog geen lenscorrectieprofiel beschikbaar.

Overstraling

 

De Canon 10-18mm verrast hier in positieve zin en is net zo goed als objectieven die 5 keer zo duur zijn.

In het algemeen zijn groothoeklenzen gevoelig voor overstraling: bij tegenlicht zie je dan vlekken in beeld en het gebied rondom een felle lichtbron heeft een lager contrast. Dit objectief is voorzien van Super Spectra-coating voor een nauwkeurige kleurbalans en een hoog contrast en waarmee overstraling en reflecties effectief worden onderdrukt. Onder extreme omstandigheden, bij nachtopnames waar een lichtbron rechtstreeks in beeld verschijnt, zal je wel eens last hebben van overstraling. Maar dat heb je ook bij groothoekzooms die veel duurder zijn dan de Canon 10-18mm.

flare

Scherpte

 

Scherpte

Moderne objectieven worden steeds beter. Vroeger moest je meestal twee stops diafragmeren, voordat de hoogste scherpte werd bereikt. Ook zie je bij oudere objectieven een groot verschil in scherpte tussen de hoeken en het centrum. Hierboven zie je twee beelduitsnedes van een stukje uit de rand van testopnames, gemaakt bij f/4.5 en f/8. Welke opname is er scherper? In de praktijk zijn zij aan elkaar gelijk. De hoogste scherpte wordt al bereikt bij volle opening en neemt langzaam af hoe verder je diafragmeert. De scherpte is gelijkmatig van centrum tot hoek.

ResolutieCanon1018mm

Praktijkopname2Canon 10-18mm @ 10mm, 400 ISO, f/4.5, 1/1000 sec (bewerkte RAW opname)

Vertekening door mij veroorzaakt door de camera scheef te houden zodat het hele gebouw er op kon, is erger dan de vervorming die wordt veroorzaakt door de groothoek lens. Hier zie je het zowel vervormde als vertekende origineel (inzet) en het gecorrigeerde beeld.

Chromatische aberratie

 
Het Canon 10-18mm STM objectief bevat asferische en UD-lenselementen die sferische en chromatische aberraties corrigeren. Vrijwel alle groothoek objectieven laten zonder softwarematige correcties bij grote contrasten in de hoeken gekleurde randen zien. Dat heet laterale chromatische aberratie. Zoals je in de beelduitsnede uit de hoek van een praktijkopname hiernaast kan zien, geldt dat ook voor de Canon 10-18 mm. Dit is softwarematig, in de camera of achteraf in Lightroom of een ander fotobewerkingsprogramma eenvoudig te corrigeren. CA

Bokeh

Canon vermeldt dat het cirkelvormige diafragma van de 10-18mm IS STM met zeven lamellen zorgt voor een prachtige achtergrondvervaging. Maar een groothoek objectief koop je niet voor de mooie bokeh, die koop je voor zijn fantastische scherptediepte. Zet de Canon 10-18 mm op f/8 en je hebt zo veel scherptediepte, dat je bijna niet eens meer hoeft scherp te stellen. Ideaal voor straatfotografie.

bokeh
Canon1018mmISCanon 10-18mm @ 10mm, 3200 ISO, f/8, 1/13 sec + IS (bewerkte RAW opname)

Beeldstabilisatie

Als we bij een test van een standaard lens of een groothoek lens het ontbreken van beeldstabilisatie als minpunt opvoeren, krijgen we daar weer commentaar op van sommige lezers. Bij korte brandpuntsafstanden heb je niet zo’n snelle sluitertijd nodig, dus is het meestal niet erg om zonder beeldstabilisatie te werken. Daar ben ik het deels mee eens. En toch biedt beeldstabilisatie op een groothoeklens meerwaarde. Ik fotografeer vaak binnen met een groothoek lens, omdat je dan een mooi overzicht kan maken zoals de opname hiernaast.

ISoverview

Binnen is het echter vaak zo veel donkerder, dat een hoge ISO instelling niet voldoende is om een bewogen opname te voorkomen. Verschillende opnames in deze Canon 10-18mm test zouden zonder beeldstabilisatie niet gelukt zijn. Het bezwaar dat een objectief door ingebouwde beeldstabilisatie onnodig zwaar en groot wordt, gaat niet op. De Canon 10-18 mm IS STM is voorzien van de modernste Canon Image Stabilizer (4.0), is toch lekker compact en licht.

ImageStabilisation

Canon noemt de beeldstabilisatie een 4-stops Image Stabilizer. Dat houdt in dat als je de beeldstabilisatie aanzet, je een even scherpe opname maakt met een 4 keer zo lange sluitertijd als zonder beeldstabilisatie. Bij telelenzen kan inderdaad 4 stops winst geboekt worden, maar bij groothoeklenzen worden de sluitertijden zo lang, dat de beweging die de fotograaf tijdens de opname zo groot wordt, dat dit fysiek niet meer te corrigeren valt voor een beeldstabilisatie. Dat geldt voor alle typen beeldstabilisatie (in-camera of in-lens) en alle merken camera’s. In onze test van de beeldstabilisatie bereikten we een winst van twee stops bij een brandpuntsafstand van 18mm. Een uit de hand gemaakt opname bij 1/25 seconde is net zo scherp als een opname gemaakt met beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/6 seconde. VRtest
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie test Canon 10-18 mm op een Canon 650D

EF-S-10-18-mm-f4-5-5-6-IS-STM-2

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Groothoekzoom voor APS-C
  • Degelijke bouw en beeldkwaliteit
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Zeer aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Lenscorrectieprofielen zijn nog niet beschikbaar

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Canon heeft menigeen verrast met de introductie van de Canon 10-18 mm. Deze groothoekzoom voor beginnende fotografen zal ook vele amateurfotografen aanspreken. Het is een perfecte aanvulling op de 18-55 mm kitlens: compact, licht, voorzien van een goede beeldstabilisatie en zeer aantrekkelijk geprijsd. Net als bij veel duurdere groothoek objectieven is er met name bij de kortste brandpuntsafstand sprake van zichtbare chromatische aberratie, lichtafval en vervorming. Deze lenseigenschappen zijn eenvoudig te corrigeren. Ten tijde van de test waren hiervoor nog geen lensprofielen beschikbaar, maar bij een eerstvolgende update van EOS Utility, Lightroom of Photoshop is hiervoor eenvoudig softwarematig te corrigeren. De beeldkwaliteit is – zelfs zonder de correcties – al erg goed. De Canon 10-18 mm biedt dezelfde beeldkwaliteit als veel duurdere groothoekzooms en is dus qua prijs / kwaliteitsverhouding onovertroffen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in