Test Canon 10-22 mm

0

Canon 10-22 mm is eind 2004 op de markt gekomen. De Canon EF-S 10-22 mm heeft een Short-back focus ontwerp, waardoor de lens alleen te gebruiken is op Canon camera’s met aan APS-C sensor (zoals Canon 1100D, Canon 60D, Canon 600D, Canon 7D). Het unieke aan deze groothoekzoomlens is de extreem grote beeldhoek die je bij 10 mm hebt in combinatie met een camera met een APS-C sensor. De beeldhoek komt overeen een 16-35 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Voor een groothoekzoom is de Canon 10-22 mm bovendien ook nog lekker licht.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Canon 10-22 mm test

Canon 10-22 mm test

Canon 10-22 mm test, Canon EF-S 10-22 mm test, Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM

Beeldhoek Canon 10-22 mm @ 10 mm
Beeldhoek Canon 10-22 mm @ 22 mm

Bouw en autofocus

Het twee keer zoombereik van de Canon 10-22 mm lijkt misschien beperkt, maar is in de praktijk indrukwekkend. Je krijgt een totaal andere beeld als je kiest voor 22 mm of voor 10 mm. De vertekening in de linkeropname wordt niet veroorzaakt door vervorming van de lens, maar door het scheef houden van de camera om zo de hele toren in beeld te krijgen. Van dit verschijnsel hebben alle extreem groothoeklenzen veel meer last dan andere types lenzen.

De Canon 10-22 mm is grotendeels gemaakt van plastic, wat het relatief lage gewicht verklaart. Deze lens is weliswaar compact, maar is van voren bezien met een filtermaat van 77 mm toch indrukwekkend.

De Canon 10-22 mm heeft, net als de Panasonic 7-14 mm, een ontwerp met een schijnbaar vaste lengte. De zoomlens verandert van lengte als je zoomt, maar dat zie je alleen maar als je de lens recht van voren ziet. De totale lengte van het objectief blijft onveranderd vanwege de vaste zonnekap die om het objectief heen is gebouwd. De aandrijving van de autofocus verloopt snel, stil en trefzeker. Van zoeken bij weinig licht is geen sprake.

Beeldstabilisatie

De Canon 10-22 mm heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. In verreweg de meeste situaties zal je die ook niet missen, omdat bij een brandpuntsafstand van 10 mm al zonder statief opnames kan maken bij een sluitertijd van 1/15 seconde.

We hebben de lichtafval van jpg bestanden gemeten met de correctie helderheid randen ingeschakeld.

vignetcorrectie-Canon-10-22-mm

Lichtafval

Voor een groothoekzoomlens vallen de gemeten waarden voor lichtafval, mede dankzij de in-camera correctie van lichtafval door de Canon 7D, mee. Toch lijkt het effect van de in-camera correctie van lichtafval beperkt.

Bij volle opening kan je in de praktijk lichtafval tegenkomen, zo blijkt uit onze Imatest metingen van lichtafval in jpg bestanden. Tijdens de praktijktest zijn we geen opvallend zichtbare lichtafval tegengekomen in onze opnames.

vignet-Canon-10-22-mm

Vervorming Canon 10-22 mm

Voor een groothoekzoomlens is de vervorming goed onder controle gehouden bij het ontwerp van de Canon 10-22 mm. Alleen bij 10 mm vertoont deze lens zichtbare tonvormige vervorming. Dit is achteraf overigens vrij gemakkelijk softwarematig te corrigeren. Bij 15 mm is de vervorming vrijwel volledig afgwezig en bij 18 en 22mm is de vervorming licht kussenvormig.

distortion-Canon-10-22-mm

Bokeh

Bij groothoeklenzen zoals de Canon 10-22 mm, waarbij de grootste lensopening varieert tussen 3,5 en 4,5, moet je niet al te hoog gespannen verwachtingen hebben van bokeh. In plaats daarvan zou je beter kunnen profiteren van de enorme scherptediepte die dergelijke objectieven je bieden. Als je gebruik maakt van de hyperfocale afstand, biedt diafragma 8 al een opname die scherp is van 39 cm tot oneindig.

Overstraling

Voor een groothoek zoomlens heeft de Canon 10-22 mm weinig last van overstraling.
In de praktijk kan je overstraling tegenkomen met name als, zoals in de praktijkopname hiernaast, je te maken hebt met rechtstreeks tegenlicht zoals de lantaarnpaal in deze nachtopname.flare-Canon-10-22-mm

Scherpte Canon 10-22 mm

De scherpte is in deze test beoordeeld aan de hand van jpg bestanden uit de Canon 7D. Relatief gezien zijn de optische prestaties bij 10 mm iets minder dan bij de overige brandpuntsafstanden. Bij 10 mm win je aan scherpte in het centrum door 1 of 2 stops te diafragmeren. Bij de overige brandpuntsafstanden bereik je al de hoogste scherpte bij volle opening. Bij alle brandpuntsafstanden presteert de Canon 10-22 mm qua scherpte beter in het centrum dan in de uiterste hoeken.

resolution-Canon-10-22-mm

Qua beeldhoek en beeldkwaliteit ontloopt de Canon 10-22 mm het veel duurdere Canon 16-35 mm II objectief heel weinig. Maak je dezelfde opname bij een brandpuntsafstand van 24 mm @ volformaat met een Canon 5D MK2 + Canon 16-35 MK2 combinatie en leg je die naast eenzelfde opname gemaakt met de Canon 7D + Canon 10-22 mm combinatie, dan wordt het nog moeilijk om vast te stellen wat met welke camera gemaakt is.

Bij volle opening, en dan met name bij een brandpuntsafstand van 10 mm, is het verschil in scherpte tussen het centrum en aan de randen met het blote oog waarneembaar. Maak, als het mogelijk is, dezelfde opname met een brandpuntsafstand van 15 mm in plaats van 10 mm bij diafragma 5.6 en je krijgt een beter resultaat.

Corneroverview-Canon-10-22-mm

Chromatische aberratie Canon 10-22 mm

Voor een groothoekzoomlens is chromatische aberratie goed in toom gehouden. In sommige gevallen kan het net zichtbaar zijn bij grote vergrotingen. Maar chromatische aberratie is eenvoudig te corrigeren. Dat kan softwarematig, waarbij je zelf de correctie bepaalt. Maar het kan ook met “1 druk op de knop” door gebruik te maken van standaard profielen, zoals hieronder wordt gedemonstreerd aan de hand van een opname met zichtbare chromatische aberratie gemaakt met de Canon 10-22 mm.In Lightroom kan je gebruik maken van standaard lensprofielen voor meerdere Canon lenzen, waaronder de Canon 10-22 mm. Als je deze optie aanvinkt, vermindert de vervorming zichtbaar, maar wordt ook chromatische aberratie volledig gecorrigeerd, zoals je kunt zien in onderstaand praktijkvoorbeeld. Links zie je een nachtopname met een rode stip op de plaats die hier rechtsonder is weergegeven als 100% beelduitsnede.CAcorrectie-Canon-10-22-mmoverviewpraktijkCA-Canon-10-22-mm

praktijkCA-Canon-10-22-mm

Conclusie Canon EF-S 10-22 mm 3.5-4.5 USM test met Canon 650D

 Voordelen

  • Extreem groothoek zoombereik
  • Licht
  • Degelijke beeldkwaliteit
  • Weinig vevorming (bij in-camera correctie)

Nadelen

  • Vervorming bij 10 mm
  • Scherpte aan de randen blijft achter op het centrum

De Canon 10-22 mm is een licht en relatief compacte groothoekzoom met degelijke prestaties. Voor een groothoekzoomlens zijn vervorming, chromatische aberratie en overstraling goed onder controle. Wie gebruik maakt van de standaard lensprofielen in Lightroom, zal in de praktijk geen last hebben van chromatische aberratie en vervorming. Relatief gezien zijn de optische prestaties bij 10 mm iets minder dan bij de overige brandpuntsafstanden. Bij 10 mm win je aan scherpte in het centrum door 1 of 2 stops te diafragmeren. Bij de overige brandpuntsafstanden bereik je al de hoogste scherpte bij volle opening. Bij alle brandpuntsafstanden presteert de Canon 10-22 mm qua scherpte beter in het centrum dan in de uiterste hoeken. Qua beeldhoek en beeldkwaliteit ontloopt de Canon 10-22 mm het veel duurdere Canon 16-35 mm II objectief heel weinig. Maak je dezelfde opname bij een brandpuntsafstand van 24 mm @ volformaat met een Canon 5D MK2 + Canon 16-35 MK2 combinatie en leg je die naast eenzelfde opname gemaakt met de Canon 7D + Canon 10-22 mm combinatie, dan wordt het nog moeilijk om vast te stellen wat met welke camera gemaakt is. Helaas is de Canon 10-22 mm niet zo lichtsterk als de Canon 16-35 mm MK2.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in