Test Canon 16-35mm f/4 IS @ APS-C

0
Ef-16-35-mm-f4L-IS-USM-

De Canon 16-35 mm f/4 IS is te koop sinds juni 2014 met een adviesprijs van € 1099,-. Het is Canon’s eerste ultragroothoekobjectief in de L-serie met optical Image Stabilizer (IS) en heeft volgens de specificaties een 4-stops voordeel ten opzichte van objectieven zonder IS. De Canon 16-35 mm f/4 IS is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor, zoals de Canon 6D. Overweeg je ooit de aanschaf van een camera met een volformaat sensor, maar ben je nu nog tevreden met je Canon APS-C camera? Kijk dan bij aanschaf van een nieuwe lens ook eens naar de performance van de Canon 16-35 mm f/4 IS op een Canon 650D:

Ef-16-35-mm-f4L-IS-USM-

Canon 16-35 4 test, Canon 16-35mm f/4 op apscCanon 16-35mm f/4 IS, 100 ISO, 16mm f/4, 0.6 sec

Bouw en autofocus Canon 16-35 mm f/4 IS

De Canon 16-35 mm f/4 IS is superdegelijk uitgevoerd, inclusief extra afdichting tegen stof en vocht, zoals we van Canon L lenzen gewend zijn. Deze lens kan je probleemloos gebruiken onder de meest extreme omstandigheden.
Op de lens zitten twee schakelaars (aan/uit voor AF en IS) en een afstandsschaal. De minimale scherpstelafstand bedraagt 28 cm. De Ultrasonic AF Motor (USM) zorgt voor een snelle en nauwkeurige autofocus en is bovendien stil, maar iets minder stil dan een Canon STM lens. Met de Canon 16-35 mm f/4 IS kan je op ieder gewenst moment handmatig scherpstellen zonder de AF-modus te verlaten. De lengte van het objectief verandert vrijwel niet tijdens zoomen en scherpstellen. De scherpstelslag is met ongeveer 90 graden; meer dan voldoende om nauwkeurig scherp te stellen. Als je de brandpuntsafstand verandert, hoef je niet opnieuw scherp te stellen, terwijl dat bij andere lenzen soms echt noodzakelijk is. De frontlens draait niet, wat prettig is bij het gebruik van filters, zoals circulaire polarisatie. De filtermaat van de Canon 16-35 mm f/4 IS (77mm), is een maatje kleiner dan de filtermaat van de Canon 16-35 mm f/2.8 Mk2.
{insertgrid ID = 288}

Lichtafval Canon 16-35 mm f/4 IS op APS-C

We testen lenzen zowel zonder enige vorm van lenscorrecties (onbewerkte RAW bestanden), als de jpg bestanden uit de camera, waar we alle mogelijke beschikbare lenscorrecties hebben aangezet. Ten tijde van de test was er nog geen lenscorrectie beschikbaar voor deze lens. Met behulp van meegeleverde software kan je 20 lensprofielen op je camera zetten voor Canon lenzen. Bij de eerstvolgende software update zal dat het geval is. Dan is het mogelijk om de jpg bestanden te corrigeren voor lichtafval. Maar eigenlijk is de lichtafval zonder lenscorrectie al goed. Veel beter dan bij het gebruik van deze lens op een Canon 5D MK3, waar correctie van lichtafval zeker aan te bevelen is.

vignet

Nolenscorrection

sample
Canon 16-35mm f/4 IS, 100 ISO, 22mm f/4, 1/1250 sec

Vervorming Canon 16-35 mm f/4 IS op APS-C

De vervorming loopt zoals bij de meeste standaard zoomlenzen van tonvormig bij de kortste brandpuntsafstand naar kussenvormig bij de langste brandpuntsafstand. Meestal is de vervorming het duidelijkst aanwezig aan de randen van het beeld. Daarom is de vervorming van een lens meestal minder op een camera met een APS-C camera dan op een camera met een volformaat sensor. Alleen bij 16 mm zal de vervorming van de Canon 16-35 mm f/4 IS soms zichtbaar aanwezig zijn, zoals in onderstaand voorbeeld, een praktijkopname gemaakt bij 16mm. Dit is eenvoudig softwarematig te corrigeren.

Distort
1635mmsampleimage
Canon 16-35mm f/4 IS, 100 ISO, 16mm f/4, 1/1600 sec

Beeldstabilisatie test

Canon spreekt van een 4-stops optical Image Stabilizer, maar onze ervaring is dat – ongeacht het merk camera of lens – je bij de kortere brandpuntsafstanden eerder 2 stops winst overhoudt, dan 4. Dat wil zeggen: de gemeten resolutie van een opname gemaakt bij 1/13 seconde zonder beeldstabilisatie is gelijk aan de resolutie van een opname gemaakt bij een sluitertijd van 1/3 sec zonder beeldstabilisatie.

VRtest
[widgetkit id=”413″]

Overstraling

Twee UD-elementen (Ultra Low Dispersion) elimineren vrijwel alle kleurafwijkingen. Super Spectra-coating zorgt voor een nauwkeurige kleurbalans en verbeterd contrast. De coatings onderdrukken ook interne reflecties, als licht via de sensor wordt weerkaatst. Fluor-coatings voorkomen dat stofdeeltjes en druppeltjes achterblijven in de voorste en achterste objectiefelementen en zorgen voor een optimale beeldkwaliteit. Het werkt echt en er zijn nog maar heel weinig lenzen die een fluorcoating hebben.

flare
Zelfs als je recht tegen de zon in fotografeert, is de kans klein dat je last hebt van overstraling of nevenbeelden. Toch wordt een zonnekap meegeleverd. Door het kleine diafragma dat je gebruikt bij een dergelijk opname, is de kan wel groot dat je de mooie zonnestralen ziet die worden veroorzaakt door het negenbladige diafragma.

Scherpte Canon 16-35 mm f/4 IS

 

De opname linksonder illustreert het verschil in scherpte in de uiterste hoeken bij volle opening en na 1 stop diafragmeren. De scherpte is bij volle opening al erg hoog (op een camera met een APS-C sensor gebruik je alleen het centrum van de lens), maar is na 1 stop diafragmeren toch nog wat hoger. De Imatest opnames zijn (voor de vergelijkbaarheid) gemaakt met een Canon 650D. De praktijkopnames zijn gemaakt met een Canon 1200D. Klik op de afbeelding rechtsonder voor een deelvergroting op 100%. Deze opname is gemaakt bij 35mm, 1/640 sec, f/4, 100 ISO. Aan de bokeh zie je dat dit geen camera met een volformaat sensor is, maar verder kan je toch dik tevreden zijn met een APS-C sensor las het gaat om scherpte, kleurweergave of signaal/ruis verhouding?

Rezz

Cornerexample

miniSampledetail

Chromatische aberratie

 
Op een camera met een APS-C sensor zal je geen enkele last hebben van laterale chromatische aberratie (rode en blauwe randen bij scherpe contrastovergangen in de uiterste hoeken van het beeld). Hier heeft Canon bij het lensontwerp forse vooruitgang geboekt ten opzichte van de Canon 16-35 mm f/2.8, waar je de chromatische aberratie in-camera of achteraf moet corrigeren.

Bokeh

De 9 afgeronde diafragmalamellen zorgen voor een mooie ronde bokeh van lichtbronnen die out of focus zijn. De Canon 16-35mm f/4 IS bevat 3 asferische elementen. Afhankelijk van het productieproces kan dat zichtbare uienring bokeh opleveren. Dat is hier in enige mate het geval, maar het stoort niet.

bokeh
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Canon 16-35 mm f/4 IS test met Canon 650D

Ef-16-35-mm-f4L-IS-USM-

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Fantastisch hoge beeldkwaliteit
  • Onberispelijke bouwkwaliteit
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Fluor-coating voorkomt dat stofdeeltjes en druppeltjes achterblijven

Nadelen

  • Adviesprijs van meer dan 1000 euro

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Overweeg je ooit de aanschaf van een camera met een volformaat sensor, maar ben je nu nog tevreden met je Canon APS-C camera? Dan kijk je bij de aanschaf van een nieuwe lens vanzelfsprekend ook naar de performance van Canon EF lenzen op APS-C. De Canon 16-35 mm f/4 IS is een voor APS-C dure, maar gezien je mogelijke volformaat aspiraties aantrekkelijke, optie.
De bouwkwaliteit is perfect. Niets op aan te merken. Zoals verwacht scoort de Canon 16-35mm f/ op een camera met een kleinere sensor beter voor lichtafval, vervorming en chromatische aberratie dan op een camera met een volformaat sensor. Ook is de scherpte in de hoeken dichter naar de scherpte in het centrum toegekropen ten opzichte van onze eerdere test van deze lens op een Canon 5D MK3.
Op alle onderdelen scoort de Canon 16-35 mm f/4 beter dan de Canon 16-35 mm f/2.8, als het om de beeldkwaliteit op een camera met een APS-C sensor gaat. De ingebouwde beeldstabilisatie van de Canon 16-35mm f/4 IS is een mooie compensatie voor de minder hoge lichtsterkte.
Ben je niet van plan om het APS-C platform te verlaten, dan zijn er goedkopere alternatieven. Zo scoort de Sigma 18-35mm f/1.8 Art nog hoger met beeldkwaliteit, terwijl de bouwkwaliteit vergelijkbaar is. De Sigma 17-70 mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM ‘C’ en de Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM hebben een groter zoombereik en doen qua beeldkwaliteit niet onder voor de Canon 16-35mm f/4 IS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in