Test Canon 16-35mm f/4 @ FF

0
Ef-16-35-mm-f4L-IS-USM-

Liever een Canon 16-35 mm f/4 IS dan een 16-35mm f/2.8 II?

Een vergelijking van de nieuwe Canon 16-35mm f/4 IS met de al eerder door ons getestte Canon 16-35 mm f/2.8 II ligt voor de hand. De adviesprijs van de Canon 16-35mm f/4 (1100 euro) ligt 600 euro lager en de ingebouwde beeldstabilisatie – een primeur voor de Canon L groothoeklenzen – biedt meer winst dan het verschil in lichtsterkte tussen beide zooms van 1 stop. Qua afmetingen en gewicht ontlopen ze elkaar niet veel.
Beide lenzen worden veelvuldig gebruikt voor landschapsfotografie en architectuurfotografie. Daar hoef je meestal niet te vrezen voor een snel bewegend onderwerp en is de Canon 16-35mm f/4 IS in het voordeel als het je om scherpe opnames te doen is. Maar is deze nieuwe Canon L zoomlens wel scherper?

16mmsampleimage

Canon 16-35 mm f/4 @ 16mm: Ideaal voor (stedelijke) landschapsfotografie

Bouw en autofocus

De Canon 16-35 mm f/4 IS L is superdegelijk uitgevoerd, inclusief extra afdichting tegen stof en vocht, zoals we van Canon L lenzen gewend zijn. Beide lenselementen aan het uiteinde zijn voorzien van een extra fluor coating, waardoor ze extra beschermd zijn tegen vingerafdrukken, vochtdruppels en stof. Deze lens kan je om probleemloos gebruiken onder de meest extreme omstandigheden. 
Op de lens zitten twee schakelaars (aan/uit voor AF en IS) en een afstandsschaal. De minimale scherpstelafstand bedraagt 28 cm. De Ultrasonic AF Motor (USM) zorgt voor een snelle en neuwkeurige autofocus en is bovendien stil, maar iets minder stil dan een Canon STM lens. Ook bij continue AF scherpstelling kun je op ieder gewenst moment handmatig scherpstellen zonder de AF-modus te verlaten. De lengte van het objectief verandert vrijwel niet tijdens zoomen en scherpstellen. De scherpstelslag van deez lens is ongeveer 90 graden; meer dan voldoende om nauwkeurig scherp te stellen. Als je de brandpuntsafstand verandert, hoef je niet opnieuw scherp te stellen, terwijl dat bij andere lenzen soms echt noodzakelijk is. De frontlens draait niet, wat prettig is bij het gebruik van filters, zoals circulaire polarisatie. De filtermaat van de Canon 16-35mm f/4 (77mm), is een maatje kleiner dan de filtermaat van de Canon 16-35 mm f/2.8 Mk2.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Lichtafval van Canon is eenvoudig te corrigeren door de automatische correctie te gebruiken voor de jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen. Normaal gesproken testen we de jpg bestanden inclusief in-camera correcties en de RAW bestanden zonder enige camera-correctie. Tijdens onze test was het lenscorrectieprofiel nog niet beschikbaar, waardoor deze test ook de jpg bestanden zijn getest zonder in-camera correcie. In de test van de Canon 16-35 mm f/2.8 L konden we wel gebruik maken van de in-camera correcties voor chromatische aberratie en lichtafval. De lichtafval was bij jpg opnames iets duidelijker zichtbaar dan bij RAW opnames, omdat de jpg opnames een hoger contrast vertonen.

Wil je de beeldkwaliteit van deze lens dus vergelijken met de beeldkwaliteit van de Canon 16-35 mm f/2.8, doe dat dan aan de hand van de testresultaten van de RAW bestanden, ook als je zelf in jpg fotografeert. In een Canon camera kan je met de gratis meegeleverde Canon Utility software tot aan 20 verschillende lenscorrectieprofielen op je camera installeren. Na de eerstvolgende update van EOS Utility (zie afbeelding hieronder) kan je het lenscorrectieprofiel van deze lens selecteren en op je camera installeren.

Nolenscorrection

Canon 16-35 mm f/4 @ 35mm: een zoombereik van en factor 2 lijkt weinig, maar is bij een groothoekzoom toch ruim voldoende: het zoombereik omvat de vaste brandpuntsafstanden van 16, 24, 28, en 35mm.

Vervorming

De vervorming loopt, zoals bij vrijwel alle groothoek zoomlenzen van zichtbare tonvormige vervorming bij 16mm  naar zichtbare kussenvormige vervorming bij 35 mm. Als je de opnames niet te krap kadert, kan je achteraf met behulp van software de vervorming corrigeren, als je vindt dat het storend aanwezig is.

Overstraling

Deze lens heeft heel weinig last van overstraling. Canon’s bekende Super Spectra Coatings reduceren overstraling en reflecties. Zelfs als je recht tegen de zon in fotografeert, zoals in de praktijkopname hiernaast. Daarmee doet de Canon 16-35 mm f/4 IS het net iets beter dan de Canon 16-35 mm f/2.8 II in onze eerdere test. Als je een klein diafragma gebruikt, zorgt een felle lichtbron dankzij de 9 lamlllen voor een fraaie 18-punt ster. De meegeleverde zonnekap is een bruikbaar hulpmiddel ter bescherming van de frontlens.

Beeldstabilisatie Canon 16-35mm f/4 IS

Het Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM-objectief bevat Canon’s Image Stabilizer-technologie, die automatisch detecteert of je normale opnames maakt, of dat je de camera met een onderwerp mee beweegt. Er wordt automatisch geschakeld tussen beide modes van beeldstabilisatie. Dat is een veel elegantere oplossing dan een schakelaar met twee IS-Modes op de lens.

We hebben vele opnames uit de hand geschoten met en zonder beeldstabilisatie, bij een brandpuntsafstand van 35mm. Vervolgens hebben we met Imatest de scherpte van alle opnames bepaald. Een uit de hand geschoten opname bij een brandpuntsafstand van 35 mm en een sluitertijd van 1/45 seconde is net zo scherp als een opname gemaakt bij dezelfde brandpuntsafstand en een sluitertijd van 1/6 seconde, maar dan met gebruik van beeldstabilisatie. In beide gevallen bereikten we ongeveer 75% van de scherpte van een opname die vanaf statief gemakt is. Dat is een verschil dat met het blote oog nauwelijks opvalt. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie behaal je een winst van twee stops.

Scherpte

 

Qua scherpte laat de Canon 16-35 mm f/4 IS betere prestaties zien dan de Canon 16-35mm f/2.8. Niet alleen is de centrum scherpte vanaf volle opening al (bijna) maximaal, maar de scherpte is ook mooi gelijkmatig over het beeld. De scherpte in de hoeken neemt nog wel iets toe als je 1 a 2 stops diafragmeert, maar ook bij volle opening ziet de scherpte in de hoeken er al heel mooi uit. Dit is Canon’s beste groothoek zoom, als het om scherpte gaat.

Klik op de afbeelding rechts voor een deelvergroting van het gebied in het kadertje. Als je een opname gemaakt bij f8 vergelijkt met een opname gemaakt bij f/4, dan zie je dat de scherpte aan de randen nog iets toeneemt door diafragmeren. Zou je alleen de opname gemaakt bij f/4 bekeken hebben, dan was je waarschijnlijk dik tevreden met de scherpte. Het verschil in scherpte aan de randen, met name de rode blaadjes ogen iets contrastrijker, valt alleen op bij rechtstreekse vergelijking.

Chromatische aberratie

Het lensontwerp bestaat uit 16 elementen in 12 groepen. Dat is best een complex ontwerp, waardoor de kans op kleurafwijkingen groter wordt. Om zo veel mogelijk aberraties tegen te gaan of te corrigeren, zijn er 3 “glass moulded” aspherische lenselementen en 2 elementen met speciaal, hoogwaardig (UD: (Ultra Low Dispersion)) glas toegepast. Dat heeft zijn uitwerking niet gemist. Zowel longitudinale chromatische aberratie (kleurbokeh in het hele beeld) als laterale chromatische aberratie (rode en blauw randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken) zijn goed onder controle gehouden. 

Bokeh

Een cirkelvormig diafragma met 9 lamellen zorgt volgens de informatie van Canon voor een mooie ronde bokeh, zodat je onderwerpen op de voorgrond afsteken tegen een onscherpe achtergrond. Qua bokeh doet de Canon 16-35 mm f/4 niet onder voor de lichtsterkere Canon 16-35 mm f/2.8, die een diafragma met 7 lamellen heeft.
Zoals we wel vaker zien bij groothoek zoomlenzen, vertoonde de bokeh in sommige situaties wel ringen, zoals je in de deelvergroting van een praktijkopname hiernaast kan zien. Onze standaard bokeh-testopstelling leverde een – voor een groothoekzoom- mooie bokeh op (beweeg je muis over de afbeelding).

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Canon 16-35mm 4 IS test met Canon 5D MK3

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Uitzonderlijk groothoek zoombereik voor volformaat camera’s
  • Superieure beeldkwaliteit
  • Mooie gelijkmatige scherpte over het hele beeld
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Water- en stofbestendig

Nadelen

  • Kwaliteit heeft zijn prijs
  • Zichtbare vervorming en lichtafval

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Een enkele reportage fotograaf zal misschien de voorkeur geven aan een Canon 16-35 mm f/2.8L, omdat hij regelmatig bewegende onderwerpen in het donker fotografeert. Maar het merendeel van de architectuur-, reportage- en landschapsfotografen die op stap willen gaan met een groothoek zoomlens van uitzonderlijk hoge kwaliteit, zullen op basis van de ingebouwde beeldstabilisatie en de hogere beeldkwaliteit de voorkeur geven aan de Canon 16-35 mm f/4L IS boven de Canon 16-35 mm f/2.8 L.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in