Test Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

0

Canon heeft een nieuwe EF-S 18-135 mm lens (versie 3) uitgebracht voor hun APS-C body’s, de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM.

Het is de kitlens voor de EOS 80D camera, omdat veel fotografen het grotere 7x zoombereik interessanter vinden dan het zoombereik van de Canon 18-55 STM IS kitlens. Het AF-systeem maakt gebruik van een combinatie van een nieuwe ring USM-motor en een stappenmotor. Dit zorgt voor extra snelle scherpstelling. De Canon 18-135 mm USM is stiller dan de Canon 18-55mm STM. Ook heeft de lens ingebouwde beeldstabilisatie, goed voor ongeveer 4 stops. We probeerden het setje zelf en waren onder de indruk. Vooral het grote zoombereik 28-216 mm in KB-equivalenten) is in de praktijk erg handig. Daarvoor betaal je een prijs: de lichtsterkte is voldoende maar niet meer dan dat. Alles bij elkaar een fijne allround reportagelens. Dankzij de nieuwe Nano USM AF motor, zowel voor video als fotografie..

perspectief18135

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM + Canon 80D @1/800 seconde f/8, ISO 800

Het grote (7.5x) zoombereik, gecombineerd met snelle en stille AF, maken de Canon 18-135 mm tot een extreem veelzijdige (kit-)lens.

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM vs Canon EF-S 18-135mm STM IS

Tip / Spoiler Alert: Wat beeldkwaliteit betreft, hebben we – rekening houdend met de testcamera’s en camera-instellingen – geen wezenlijke verschillen tussen de STM en USM versie ontdekt.

Niet zo lang geleden testten we de Canon EF-S 18-135mm STM IS. Deze zoomlens met een stappenmotor verving de eerste, al wat oudere Canon 18-135mm zoom met een “ouderwetse” AF (geen USM) motor. Het voordeel van de STM motor ten opzichte van andere AF motoren, is dat ze stiller en soepeler scherpstellen. Maar ze zijn niet zo snel als USM motoren. Om fotografen te laten profiteren van snelle AF, besloot Canon om een derde versie van de Canon 18-135mm ui te brengen. Ditmaal met een nieuw ontworpen USM motor, die zowel stil en soepel als snel scherpstelt. Beide objectieven hebben hetzelfde optische ontwerp. Volgens Canon stelt de nieuwe Nano USM-technologie motor van de 18-135mm USM  4.3x (@ 135mm) tot 2.5x (@18mm) sneller dan de STM motor. p>

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM op het lijf geschreven van de Canon 80D 

700EOS80D

Bouw en autofocus

De lens is voor een zoom met zo’n bereik (van 28 mm tot 216 in KB-equivalenten) mooi compact, hij is 96 mm lang en weegt ruim 500 gram. Er zijn 16 lenselementen in 12 groepen. De lens wordt bij het in- of uitzoomen niet veel langer (een manco van veel kitlenzen). Dit objectief maakt gebruik van interne scherpstelling en de frontlens staat stil, wat prettig is bij het gebruik van een polarisatie of een grijsverloop filter. De filtermaat is 67 mm. De kortste instelafstand van 39 cm is ook prettig klein. Een maximale vergroting van 0,28x is het gevolg. Het objectief heeft een lekker brede rubber zoomring en scherpstelring en een AF/MF schakelaar op de lens.

Het diafragma heeft 7 lamellen en wordt elektronisch gestuurd. Dat is nauwkeuriger en vooral stiller dan met een mechanische overbrenging.

De scherpstelling is heel snel, bij daglicht vonden wij een scherpsteltijd van ongeveer 200 milliseconden van oneindig tot 1 meter. Dat is voor een spiegelreflex erg kort! Bij weinig licht wordt hij trager. Net zo belangrijk is, bij het filmen, het geluidsniveau. Daar kunnen we kort over zijn: je hoort ‘m bij het scherpstellen praktisch niet. De Canon 80D heeft een sensor met “Dual-pixel-technologie” waarmee je tijdens video-opnames sneller en nauwkeuriger scherpstelt dan met andere Canon spiegelreflexcamera’s zonder Dual pixels. Dat maakt de Canon 80D en de Canon EF-S 18-135mm IS USM tot een aantrekkelijke combinatie.

Lichtafval

De lichtafval (vignettering) in ongecorrigeerd RAW is bij de grootste lensopeningen goed merkbaar maar vanaf f/8 eigenlijk te verwaarlozen. De 80D kan dit in de camera corrigeren met de optie ‘helderheid randen’ (een wat zonderlinge benaming trouwens). Dan heb je bij alle instellingen geen last meer van zichtbare lichtafval, al neemt de signaal/ruis verhouding in de hoeken door de correctie wel iets toe.

Vervorming

Vervorming (tonvormig, kussenvormig) is een manco waar elke zoomlens last van heeft. Alles boven 1% is in de praktijk goed te zien. Opmerkelijk genoeg laat de in-camera correctie het hier een beetje afweten, ook de JPEG’s zijn flink vervormd. RAW bestanden zijn in Photoshop of Lightroom perfect te corrigeren met behulp van de lenscorrectieprofielen, zoals je in onderstaande praktijkopname kan zien. Dat is niet mogelijk voor jpg bestanden. Die kan je handmatig corrigeren.DistortpraktijkCanon18135USMBeweeg je muis over bovenstaande afbeelding voor het effect van correctie op vervorming op een RAW bestand in Lightroom.

Scherpte

  MG 0068Een niet-bijgesneden opname op de kortste instelafstand met 135 mm brandpuntsafstand. Door de uitstekende centrumscherpte een prima shot.De resolutie (scherpte) van de 80D / 18-135 mm combinatie is in het midden zeer goed. De maximale centrumscherpte wordt bereikt bij f/5.6. De scherpte aan de randen komt dicht in de buurt van de centrumscherpte. De uiterste hoeken, met name bij een brandpuntsafstand onder de 40mm, kunnen beter. Hoe verder je diafragmeert, des te hoger wordt de hoekscherpte. De staafdiagrammen hieronder spreken voor zichzelf. Canon18135USMResolution

Chromatische aberratie

 Het is tegenwoordig gebruikelijk om bij het ontwerp van goedkopere objectieven zichtbare kleurscheiding (“laterale chromatische aberratie”) toe te staan, zodat de andere beeldeigenschappen beter geoptimaliseerd kunnen worden, zonder dat er hoge kosten gemaakt moeten worden voor exotische glassoorten, of extra corrigerende asferische lenselementen. We hebben de Canon 18-135mm USM getest inclusief lenscorrectie in de camera. Bij de jpg bestanden is laterale chromatische aberratie daadwerkelijk afwezig. Dat geldt ook voor RAW bestanden die je corrigeert met lensprofielen in Lightroom of Photoshop. Als je niet corrigeert kan je wel in de hoeken duidelijke paarse en groen randen tegenkomen bij scherpe contrastovergangen. 

Bokeh en overstraling

Een lichtbron op de achtergrond kan duidelijke ringen in de bokeh vertonen en ook de achtergrondonscherpte oogt soms onrustig. Soms zijn condoomrandjes zichtbaar in de bokeh ballen. Voor een mooiere bokeh moet je misschien wel overstappen op een camera met een grotere sensor en een lichtsterkere lens. Bij zoomlenzen met een groot zoombereik is het, vanwege het complexe ontwerp met een groot aantal lens elementen, niet ongebruikelijk om overstraling en nevenbeelden tegen te komen. Toch presteerde de Canon 18-135 mm STM op dit onderdeel onverwacht goed; ik ben helemaal geen nevenbeelden tegengekomen. Als de zon recht in beeld schijnt, blijft de overstraling beperkt tot een verminderd contrast in een kleine zone rond de lichtbron. Deze goede prestatie zal mede te danken zijn aan de op elk lenselement aangebrachte Canon Super Spectra coating. Een zonnekap hoort trouwens tot de standaarduitrusting.

Aanvullende motor voor video

Als je tijdens het filmen aan de zoomring op de lens draait, is dat meestal zichtbaar in de video opname. Daarom zijn er videografen die de voorkeur geven aan een electronische zoom (“Powerzoom”) boven de mechanische zoomring. Er is een externe  ‘power zoom’ PZ-E1 accessoire leverbaar voor zoomen tijdens het filmen. Je kunt er mooi gelijkmatig en stil mee zoomen en de zoomsnelheid is in 10 stappen regelbaar. Panasonic en Samsung brachten geïntegreerde Powerzooms uit, waarvoor je geen aanvullende module nodig hebt. Dat is compacter en lichter dan de oplossing van Canon, maar biedt minder instellingsmogelijkheden, zoals de keuze van de zoomsnelheid. Wij hebben de Canon PZ-E1 nog niet kunnen testen.

Conclusie Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM test met Canon 80D

Voordelen

  • Groot zoombereik
  • Goede beeldkwaliteit
  • Zeer snelle AF
  • Compact gebouwd en niet te zwaar

Nadelen

  • Niet bijzonder lichtsterk

Canon.nl

Dit is een optisch goed presterende zoom met een groot zoombereik en een stille en snelle autofocus. Wil je ooit meer serieus video opnames gaan maken, dan is de optionele Powerzoom een aantrekkelijke optie. Wat beeldkwaliteit betreft, hebben we – rekening houdend met de testcamera’s en camera-instellingen – geen wezenlijke verschillen tussen de STM en USM versie ontdekt. Wie niet al te zwaar tilt aan de snelst mogelijke AF, want de 18-135mm STM is zeker niet langzaam, kan zich wat geld besparen door de goedkopere Canon 18-135mm STM te kiezen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in