Test Canon 24mm 1.4L II @ 5D mk3

0
290

De Canon 24mm f/1.4 L II werd eind 2008 geïntroduceerd. In het digitale fotografie tijdperk lijkt dat al eeuwen geleden. Maar dit is nog altijd een van Canon’s snelste groothoeklenzen met een vast brandpunt. Dergelijke lenzen kunnen gebruikt worden voor available light fotografie en zal zich in vele tassen van professionele fotojournalisten en landschapsfotografen bevinden. Volgens Canon is de beeldkwaliteit van de 24 mm 1.4 L II verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, dankzij twee uiterst nauwkeurige asferische lenzen, die aberraties, beeldkromming en vervorming corrigeren.

Canon24

Test Canon EF 24mm f/1.4L II USM @ Canon 5D mk3

Sampleimage

Bouw en autofocus

De Canon objectieven zijn ontworpen voor intensief gebruik door professionele fotografen in hun dagelijkse werk. Water- en stofbestendige afdichtingen bieden extra bescherming en het objectief wordt geleverd inclusief lensetui en zonnekap. In de Canon EF 24mm f/1.4L II wordt milieuvriendelijk loodvrij glas gebruikt. Het is een toevoeging die je aan het denken zet, want ik ben hem bij enkele Canon objectieven (Canon TS-E 24mm f/3.5L II, Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Canon EF 28-90mm f/4-5.6 III, Canon EF 17-40mm f/4L USM, Canon EF 28-105mm f/4-5.6 en een paar andere) tegengekomen.

De stille USM (Ultra Sonic Motor) van de Canon EF 24mm f/1.4L II stelt snel scherp en is ten alle tijden handmatig te overrulen. De AF snelheid is niet razendsnel, maar doet niet onder voor de moderne 24-70 Canon zooms die we eerder hebben getest. Het zwevende interne scherpstelsysteem zorgt volgens Canon voor een hoge beeldkwaliteit over het gehele scherpstelbereik. Het zorgt er ook voor dat de frontlens niet draait tijdens het scherpstellen, wat aangenaam is bij het gebruik van een bijvoorbeeld een circulair polarisatiefilter.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

De lichtafval bij volle opening bedraagt 3 stops. Ga je hiervoor corrigeren, dan heb je in de hoeken van het beeld meer ruis dan in het centrum van het beeld. Na twee stops diafragmeren is de lichtafval met 1 stop nog altijd zichtbaar.

Vignet

Vervorming Canon EF 24mm f/1.4L II USM

Over vervorming kunnen we kort zijn: daar zal je geen last van hebben bij dit objectief. En dat is gezien de grote beeldhoek een goede prestatie.

Distort

Overstraling

 
Canon past een speciale, gepatenteerde Subwavelength Structure (“SWC”) lens Coating toe, die door Canon speciaal ontworpen voor digitale fotografie. SWC coating is gebaseerd op het oppervlak van de ogen van een nachtvlinder en laat meer licht door. De coating helpt volgens Canon om overstraling en reflecties als gevolg van weerspiegeling op interne componenten (met name de sensor) te minimaliseren. In de meeste gevallen werkt het goed. In de praktijk kan je onder extreme omstandigheden (direct tegenlicht) en bij gebruik zonder zonnekap, zowel nevenbeelden als overstraling tegenkomen bij gebruik van de Canon 24mm f/1.4L II.
Flare

Scherpte

De centrumscherpte bij volle opening neemt duidelijk toe door twee stops te diafragmeren. De scherpte in de hoeken is bij volle opening zichtbaar lager dan de centrumscherpte. De hoogste scherpte in de hoeken wordt bereikt bij f/5.6. Toch zal je de scherpte in de praktijk als constant ervaren van f/2.8 tot en met f/11. Over die range zet deze Canon hoge prestaties neer in vergelijking met andere Canon objectieven. Alleen de Sigma 24-105mm f/4 Art en de Canon 24-70 mm f/2.8 L II zetten bij 24mm hogere prestaties neer voor resolutie.

Rezz

praktijopnameCanon EF 24mm f/1.4L II USM @ f/1.4, 1/100 sec, 200 ISO

Chromatische aberratie

 

Laterale chromatische aberratie, blauw en rood gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, komt veel voor bij groothoekopnamen. Dit type kleurscheiding is bij het ontwerp van de Canon 24mm f/1.4L II geminimaliseerd door twee lenzen met een extra hoge brekingsindex  (“UD lenzen”) toe te passen.

Maar bij lichtsterke (<f/2.8) lenzen kan ook longitudinale CA voorkomen: paarse (voor het scherpstelpunt) en groene (achter het scherpstelpunt) randen bij scherpe contrastovergangen in onscherpe delen van de opname. deze kleurscheiding, zogenaamde “kleurbokeh’ komt helaas niet alleen in de hoeken voor, maar over het hele beeld. Hiernaast zie je een uitvergroot deel van vlak bij het centrum van een opname gemaakt met de Canon 24mm f/1.4 L II. Diafragmeren helpt. Boven f/2.8 heb je er geen last meer van.

CA

Bokeh Canon 24mm 1.4L II

bokeh

Meerdere micro-43 en APS-C lenzen hebben een rustiger bokeh

Zowel een grote sensor, afgeronde diafragmalamellen (liefst zo veel mogelijk) als een hoge lichtsterkte leveren een positieve bijdrage aan de bokeh. Maar ook de toegepaste glassoorten en de typen lenzen die worden toegepast zijn van invloed. In onze standaard testopstelling zag de bokeh er niet onaardig uit, ook al zat er een gekleurd randje rondom de bokeh ringen. Maar in sommige praktijkopnames zag de bokeh er onrustig uit.

{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Canon 24mm 1.4L II test met Canon 5D mk3

Canon24

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Degelijke bouwkwaliteit; extra afgedicht tegen stof- en spatwater
  • Hoge lichtsterkte
  • Hoge scherpte boven f/2.8
  • Weinig vervorming

Nadelen

  • Niet goedkoop
  • Wisselvallige bokeh
  • Lagere scherpte en veel lichtafval onder f/2.8
  • Zichtbare longitudinale chromatische aberratie

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

De Canon 24 mm f/1.4L II gaat al weer een paar jaar mee, maar behoort nog altijd tot Canon’s beste en snelste groothoeklenzen. Als je de lichtsterkte niet nodig hebt, dan biedt de Canon 24-70mm f/2.8 mk2 een nog hogere en ook regelmatiger scherpte. Lichtafval bij een groothoeklens voor een camera met een volformaat sensor is gebruikelijk, maar 3 stops bij volle opening is wel veel. Aan de andere kant is het vrijwel ontbreken van vervorming een uitzonderlijk goede prestatie van deze lens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in